Welcome Back Log In Create Account

Preparare V60

Am făcut si eu reteta pusa de @Carmi
15 g cafea cu 250 g apa, 18 clicks pe Comandante mk4, apa la 89 grade constant pe tot parcursul brew-ului și cafeaua Ethiopia Anișoara de la Dropshot.
Timpul total a fost de 02:40, aici am influentat eu pentru ca după fiecare turnare am învârtit puțin conul.
Pot sa zic ca nu a fost subextrasa cafeaua, insa parca as merge cu rația spre 1:16 sau 1:15 pentru cafeaua asta, e prăjita mai mult decât as vrea pentru brew.
    ​​​​​​​

Lelit Elisabeth V3, Timemore Sculptor 078s, 1zpresso ZP6, Kinu M47, Mazzer Mini A, Hario V60 & Switch, Timemore B75, Kalita 155, Aeropress, Cafflano Kompresso, Moka Pot, Fellow Stagg EKG

Reply
e normal sa ai timp mai mare pentru Etiopii naturale de 2300 m. ea are o Columbia de 1500 de metrii cu procesare ”funky”, curg astea ca apa de la robinet. Plus ca indiferent ce faci cu genul asta de cafele, ies oarecum ok, ca sunt super dulci si au gustul ala de fermenent-gen de capsuni sau what ever. de asta o sa vezi din ce in ce mai multi care o sa fie foarte incantati de genul asta de cafele, ca le face viata usoara. si chiar daca o sa iasa ceva generic, majoritatea o sa fie multumiti.

eu pe zp6 pot sa am extractii de mai am putin si zbor daca beau cafeaua aia, dar nici nu doresc sa extrag asa mult.
zp6/v60 

Reply
(14-02-2023, 11:54)bobitad Wrote: e normal sa ai timp mai mare pentru Etiopii naturale de 2300 m. ea are o Columbia de 1500 de metrii cu procesare ”funky”, curg astea ca apa de la robinet. Plus ca indiferent ce faci cu genul asta de cafele, ies oarecum ok, ca sunt super dulci si au gustul ala de fermenent-gen de capsuni sau what ever. de asta o sa vezi din ce in ce mai multi care o sa fie foarte incantati de genul asta de cafele, ca le face viata usoara. si chiar daca o sa iasa ceva generic, majoritatea o sa fie multumiti.
Asa e cu astea procesate mai "funky", am avut recent o Columbia de la DS, El Vergel si era foarte usor de extras, curgea apa prin ea ca la robinet, vorba ta. Iar rezultatele erau mereu bune spre foarte bune.
Lelit Elisabeth V3, Timemore Sculptor 078s, 1zpresso ZP6, Kinu M47, Mazzer Mini A, Hario V60 & Switch, Timemore B75, Kalita 155, Aeropress, Cafflano Kompresso, Moka Pot, Fellow Stagg EKG

Reply
Mi a iesit bine si cu Ethiopia, Rwanda, etc
Nu Anisoara drop, asta nu mi a iesit bine nici in aeropress,a fost ok pe espresso
Lelit Bianca V3, Cafflano Kompresso, V60, Aeropress, Orea, DF64V, Kinu Simplicity, Comandante C40 , Past # Lelit 042 Emi +Pid, Niche zero

Reply
Stai linistita ca de la DS nici mie nu-mi ies rezultate prea bune, desi cumpar ca au un pret/calitate ok. Razvan a zis la un moment dat ca el prajeste pentru espresso, in mare parte. Daca la alte cafele e simplu si usor sa-mi ia rezultate bune, la DS parca mereu lipseste ceva si parca imi dau prea multe batai de cap. adica la alte cafele(majoritatea) pot sa citesc o carte si sa torn si tot imi iese ceva ok.

De la ei mi-a placut Guatemala Domingo si mai iau pentru nevasta Columbia aia anaeroba de zicea si @Lucii1337. In rest nu prea am fost fan nici la Etiopia Geisha nici la Kenya. Rwanda cred ca e tara unde mie imi place enorm cafeaua, si Barshaker are o cafea decenta si prajita pentru filtru, la pret bun.  Nu e ceva extra deosebit dar e o cafea cinstita pe care as putea sa o beau zilnic.

Apropo, daca tot a generat atata ”agitatie” reteta ”ta” de la Fluid, poate ar trebui sa intrii in amanunte despre turnari, cat de repede le faci, cum le faci, s.a.m.d
zp6/v60 

Reply
(14-02-2023, 11:24)renatoa Wrote: .......
Phoenix are pas 0.75 acum..... La pas de 0.5 exclus sa faci brew sub 3 ture, infunda instant, macinatura rezultanta are 500 microni in varful graficului....

De asta e buna o sita, din cele mai chioare, de faina de 500 microni... iti poti "calibra" rasnita cat de cat...
Se vede clar pragul la care proportia de "fines" under 500 scade de la 15-20% brusc in jos la 10-12%
...si nu mai cauti pe net echivalente cu alte rasnite, care mai mult te induc in... oroare.

Acum si la Phoenix e 0.5. Am cumparat Phoenix nou de BF in 2022, in manualul de utilizare scrie ca este "... step-less adjustments with a fine thread (M10x0.5) and 50 subdivisions. For each divisions, you adjust the grinding distance by 0.01mm... ". Am intrebat si la suport clienti kinugrinders.com, raspunsul a fost "...To give you some extra understanding of the adjustment, each full rotation changes the distance between the burrs by 0.5 mm, so from one number to another that's 0.05 mm (thickness of a human hair) and one small line is 0.01 mm."

Nu am cumparat cutitul PO, prin sitare (sita fiind ochiometric pe la 500um) am obtinut rezultate clar mai bune.
In timp m-am lamurit si eu ca echivalentele cu alte rasnite sunt cel mult orientative cu erori mari de aproximare.

Revenind la teoria turnarilor, ieri mi-a spus sotia ca ar avea nevoie cat mai repede de 2-300ml de cafea. A fost o ocazie buna sa inaugurez V60 Hario Mugen. O turnare si cu asta basta. ;)

Reply
Ca sa fie clar, a mea e produsa la final de 2021 simplicity, la 1 ± fac espresso la 2 fac brew. Da, e foarte fin e ceva gen comandante la 18 clicks.

Adica mult mai fin decat ce poate scoate xeoleo pe minim. cu ghost burrs.

Explicatia de ce rasnitele nu se infunda cand macini mai fin:

cand macini grosier nu produci fines- vorbesc aici de bolovani peste 1000 microni (kinu la 3+5 cu cutit stock/4+ cu cutit pour over sau C40 pe la 35 clicks). Daca nu ai fines inseamna ca poti sa torni apa cu debit de 10 litri pe secunda ca nu se duc fines spre fund deci nu se depun pe hartie si o infuda.

Cand macini mai fin de atat produci fines, daca faci agitatie cand torni acele fines se duc in jos si se depun de la gravitatie si debit pe hartie, si se infunda.

Cand macini super fin pt brew din cauza ca majoritatea masei de granule este fina, nu mai pot migra asa de usor fines spre hartia de jos, asa ca se consolideaza in patul de cafea si de asta nu se infunda asa usor hartia.

Imagineaza-ti ca pui o lopata de nisip peste o galeata de pietris grosier, si speli cu un furtun. Tot nisipul se duce la fund.

Acu daca umplu galeata cu nisip si speli cu furtun ce se intampla?
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Am încercat și eu rețeta

Kinu M47 Clasic cuțit de PO REGLA 2 + 8

S a înfundat după 4 min tot nu a curs tot.

Gustul după părerea mea a fost ok

Am sa încerc și cu o rasnire mai fina cred 2+ 3

Cafeaua a fost El Salvador prăjire filtru de la yume. Deci Light.

Am folosit filtru pentru cafele Light poate de asta a curs greu.

Am și filtre pt cafele mediu dark

Ma joc și vin cu ceea ce a ieșit.
Bianca V3 Black <> FlairPro3 <> Ikape58<>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link
Past : Mara X

Reply
Oh cafec light curg incet, se infunda.

Reply
si eu mai folosesc cafec light pe v60
mi se pare ca merg bine cu doze mici de cafea si cu cafelele astea care nu fac multe fines la rasnire

Reply
(15-02-2023, 00:05)Lucii1337 Wrote: si eu mai folosesc cafec light pe v60
mi se pare ca merg bine cu doze mici de cafea si cu cafelele astea care nu fac multe fines la rasnire

Avand un pachet de cafec light t92, am folosit azi o doza mica  de etiopia spalata, 10g/150ml (tds apa 90 mg/L filtrata de la robinet), rasnire in zona fina pentru Aeropress, sitare la 400um, bloom+wdt, osmotic flow+dripper assist si cafeaua a fost buna, martipan cu usoare note citrice care s-au accentuat la temperatura cafelei sub 40C. Am obtinut cam 130ml cafea dupa 4min si ceva cand am indepartat dripperul. L-am pus sa se scurga in alt recipient si dupa 5min s-a scurs toata apa.
Pachetul de filtre cafec light l-am cumparat mai demult, prima utilizare a fost cu o etiopia naturala, asa ca natural s-a infundat. Am incercat apoi cu vreo 3 macinaturi tot mai grosiere, filtrul devenea si mai incapatanat sa se infunde. Dupa ultimele discutii de aici, am inteles mai bine ce si cum. Cool Ma gandesc sa merg cu macinarea in zona de moka pot.

Fara cafea, numai 200ml de apa, in cazul filtrului cafec light t92, dupa 1min s-a scurs 90-95% din apa, in timp ce pentru filtrul original hario, cei 200ml s-au scurs in totalitate dupa 30s.

Reply
(14-02-2023, 13:24)bobitad Wrote: Stai linistita ca de la DS nici mie nu-mi ies rezultate prea bune, desi cumpar ca au un pret/calitate ok. Razvan a zis la un moment dat ca el prajeste pentru espresso, in mare parte. Daca la alte cafele e simplu si usor sa-mi ia rezultate bune, la DS parca mereu lipseste ceva si parca imi dau prea multe batai de cap. adica la alte cafele(majoritatea) pot sa citesc o carte si sa torn si tot imi iese ceva ok.

De la ei mi-a placut Guatemala Domingo si mai iau pentru nevasta Columbia aia anaeroba de zicea si @Lucii1337. In rest nu prea am fost fan nici la Etiopia Geisha nici la Kenya. Rwanda cred ca e tara unde mie imi place enorm cafeaua, si Barshaker are o cafea decenta si prajita pentru filtru, la pret bun.  Nu e ceva extra deosebit dar e o cafea cinstita pe care as putea sa o beau zilnic.

Apropo, daca tot a generat atata ”agitatie” reteta ”ta” de la Fluid, poate ar trebui sa intrii in amanunte despre turnari, cat de repede le faci, cum le faci, s.a.m.d

Nu e reteta mea, e preluata, cred ca sunt m m forumisti care o folosesc. Nu e singura pe care am incercat o, si la Fluid sunt m m retete.
La macinaturi mari, gen Testsu, se infunda uneori si intelegeam de ce..
Acum, la reteta asta, de regula m am incadat in timpi, ajustand din turnare, nu am numarat cate miscari fac, in cate sec..
Azi am mai fct un V60 si am cronometrat.
Folosesc filtre albe, Hario 02 - tasty, punga transparenta.
Torn 60 ml in miscare circulara in primele 10 sec
La sec 30 torn inca 70 ml in miscare circulara aprox 5 sec.
Cd ajg la 1 min( nu las sa se scrg toata apa din patul de cafea, dc se duce, torn mai devreme) torn pana la 250 ml in centru, turnare kinetica, aproape de pat, cu flow m mare, timp de aprox 5 sec, apoi ridic usor si intretin un fir subtire pana la minutul 1.20.
Macinatura o mai ajustez in fct de origine.
Lelit Bianca V3, Cafflano Kompresso, V60, Aeropress, Orea, DF64V, Kinu Simplicity, Comandante C40 , Past # Lelit 042 Emi +Pid, Niche zero

Reply
Si eu folosest reteta de la Fluid : este usor de tinut aminte, si imi da rezultate bune dpmdv.

In cazul meu, cu un Kinu de approx 5 ani vechime, folosesc 2 ture si semnul pe punctul 7. In general reglez rasnita sa stea in timpuri (daca vad ca se lungeste, mai merg spre grosier, si vice versa).

Important este sa opresti extractia la 2:10, max 2:20, chiar daca mai ramane apa de curs.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
(15-02-2023, 12:46)Carmi Wrote: ... si la Fluid sunt m m retete.....
 Aceste retete de la Fluid sunt disponibile online pe undeva?

Reply
o sa incerc si eu, de curios. cum am mai zis, stiu cam ce cafea scoate genul asta de tehnica, dar maine daca e o sa fac una. oricum eu neavand nici kinu, nici comandante, o sa fac o spalata mai intai cu rasnire fina si vad daca iese ceva.

eu raman fan Tetsu, acolo se infunda din cauza agitatiei prea mare si in parte fiindca torni de 5 ori. eu n-am avut probleme cu infundatul si de obicei nu macin foarte coarse.

azi mi-a cerut un nene sa-i fac cafea, ca era curios. si a ramas placut surprins de cum a iesit. si chiar daca are o varsta a zis ca se gandeste si s-ar baga si el:), fiindca e altceva fata de ciorba cu care e obisnuit. i-am recomandat un clever, a zis ca v60 e cam complicat.
zp6/v60 

Reply
(15-02-2023, 13:44)edri Wrote:
(15-02-2023, 12:46)Carmi Wrote: ... si la Fluid sunt m m retete.....
 Aceste retete de la Fluid sunt disponibile online pe undeva?

In cafenea, poate fcb...Eu nu mai postez pt ca nu vreau m m agitatie , deja consum 2 espresso si un filtru pe zi :))

Reply
Si eu tot reteta de la Fluid o folosesc, in principiu pentru ca mi-a fost usor sa inteleg esenta si pentru ca rezultatele au fost bune.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
reteta a mai fost adaptata si e doar o reteta
daca o faceti acasa si va duceti acolo sa gustati facuta de Florin o sa vedeti cat conteaza experienta si turnarea
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(15-02-2023, 14:15)vladdooo Wrote: reteta a mai fost adaptata si e doar o reteta
daca o faceti acasa si va duceti acolo sa gustati facuta de Florin o sa vedeti cat conteaza experienta si turnarea

Asta am zis de la inceput, in cafenea, e o alta experienta

Reply
2.6 pe kinu simplicity cutit espresso, 3 minute a durat si e delicioasa.

[Image: vLArAOh.jpg]
Lelit MARA X,  Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.

Reply
(15-02-2023, 15:40)Elwe Wrote: 2.6 pe kinu simplicity cutit espresso, 3 minute a durat si e delicioasa.

Pentru rasnita ta la 0, e un 0 real, se ating cutitele?

Reply
Tocmai ce am testat si eu reteta pe al meu Kinu Phoenix cu cutit espresso. La 2.8 a curs in 2:30. La mine 2.8 e aproximativ echivalent al 18 clicks pe comandante. Cafeaua a fost tot Gelana de la Sloane. Apa 66ppm. Mai putin extrasa decat la alte metode folosite de mine, dar o prefer la genul acesta de cafele.
Timemore Sculptor 078~Kinu M47 Phoenix + OreaV3~V60~Clever~Aeropress~Picopresso

Reply
Nu prea este, trebuie sa macinati pe la 2. 

Exemplue kinu la 3+5 ture este echivalent aprox de comandante la 28  clicks
Kinu la 1 tura face espresso, iar c40 face espresso pe la 6-8 clicks.

La jumatate intre cele doua repere inseamna:

kinu - 3+5 minus 1 ture= 2.5 ture /2=1.25 ture adaugi la 1 tura 1.25 ture= 2.25 ture 
comandante 28 clicks - 8 clicks=20 clicks/2=10 clicks adaugi la 8 clicks 10 clicks= 18 clicks

Deci kinu pe la ±2.2 este echivalent cu C40 la 18 clicks.

2+8 ture este grosier inca, macinatura trebuie sa para foarte fina si uniforma.

Reply
(14-02-2023, 13:52)edri Wrote:
(14-02-2023, 11:24)renatoa Wrote: .......
Phoenix are pas 0.75 acum..... La pas de 0.5 exclus sa faci brew sub 3 ture, infunda instant, macinatura rezultanta are 500 microni in varful graficului....

De asta e buna o sita, din cele mai chioare, de faina de 500 microni... iti poti "calibra" rasnita cat de cat...
Se vede clar pragul la care proportia de "fines" under 500 scade de la 15-20% brusc in jos la 10-12%
...si nu mai cauti pe net echivalente cu alte rasnite, care mai mult te induc in... oroare.

Acum si la Phoenix e 0.5. Am cumparat Phoenix nou de BF in 2022, in manualul de utilizare scrie ca este "... step-less adjustments with a fine thread (M10x0.5) and 50 subdivisions. For each divisions, you adjust the grinding distance by 0.01mm... ". Am intrebat si la suport clienti kinugrinders.com, raspunsul a fost "...To give you some extra understanding of the adjustment, each full rotation changes the distance between the burrs by 0.5 mm, so from one number to another that's 0.05 mm (thickness of a human hair) and one small line is 0.01 mm."

Nu am cumparat cutitul PO, prin sitare (sita fiind ochiometric pe la 500um) am obtinut rezultate clar mai bune.
In timp m-am lamurit si eu ca echivalentele cu alte rasnite sunt cel mult orientative cu erori mari de aproximare.

Revenind la teoria turnarilor, ieri mi-a spus sotia ca ar avea nevoie cat mai repede de 2-300ml de cafea. A fost o ocazie buna sa inaugurez V60 Hario Mugen. O turnare si cu asta basta. ;)

Ce sita ai? Sau cea de 500 m, de faina, unde gasesc, cu diamtr mic, nu 20-30 cm..

(15-02-2023, 17:25)Darsidius Wrote: Nu prea este, trebuie sa macinati pe la 2. 

kinu - 3+5 minus 1 ture= 2.5 ture /2=1.25 ture adaugi la 1 tura 1.25 ture= 2.25 ture 
comandante 28 clicks - 8 clicks=20 clicks/2=10 clicks adaugi la 8 clicks 10 clicks= 18 clicks

Da, la mine se confirma ce zici cu gradatiile,la unele etiopii a fost ok si cu 2.4 la cutit PO. Am Kinu Simplicity luat la inceputul lui 2022.
Nu inteleg de ce in timp s a modificat pct de start, incepea de la 0 si acum e cu 3 liniute inainte de 0

Reply
(15-02-2023, 16:49)edri Wrote:
(15-02-2023, 15:40)Elwe Wrote: 2.6 pe kinu simplicity cutit espresso, 3 minute a durat si e delicioasa.

Pentru rasnita ta la 0, e un 0 real, se ating cutitele?
Nu, nu se ating.
Lelit MARA X,  Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.

Reply
(15-02-2023, 17:25)Darsidius Wrote: Nu prea este, trebuie sa macinati pe la 2. 

Voi incerca si mai fin, dar la mine echivalenta la 3+6 pe kinu este ~24 de clicks pe comandate.
La 1 tura intr-adevar fac espresso, dar pe cafele ce necesita rasnire fina. Pe Ethiopii de la 1+2 in sus.
Timemore Sculptor 078~Kinu M47 Phoenix + OreaV3~V60~Clever~Aeropress~Picopresso

Reply
(15-02-2023, 17:28)Carmi Wrote:
(14-02-2023, 13:52)edri Wrote: .......

Ce sita ai? Sau cea de 500 m, de faina, unde gasesc, cu diamtr mic, nu 20-30 cm..

Am utilizat putin si o sita de faina 15cm diametru, dar fiind prin bucatarie a fost utilizata si in alte scopuri, asa ca nu am folosit-o pentru cafea.;) Nu stiu unde se gaseste ca nu am cumparat-o eu Smile

Am mai utilizat o sita asemanatoare cu "paharul" din dotarea Xeoleo, asa ceva. Mi-a venit demembrata, nu statea in recipientul ei, dar se putea utiliza, problema e ca era destul de mult de curatat pe toate partile cilindrului, realizat dintr-o tabla prea subtire. Din spusele lui JH ar fi cu gauri de 500um, dar nu a argumentat prin nimic valoarea asta.

Ieri am inaugurat sita de 400um din acest set.
[Image: RIY4oCs.jpeg]

Reply
lasati sita pentru faina. ca pentru cafea e irelevanta. s-a mai zis ca atunci cand rasnesti o sa ai diferite forme, unele o sa treaca si nu ar trebui si altele nu. chiar citeam pe unul pe facebook, care era disperat ca nu-i iese cafeaua buna si a incercat si asta, iar cafeaua ”cernuta” nu prea avea gust si nu e singurul care a zis. 

plus ca, nimeni nu face asta, majoritatea dintre voi aveti rasnite foarte bune si oricum mai bine va uitati la telenovele(cred ca mai sunt) decat sa ”cerneti” cafeaua.
zp6/v60 

Reply
Pentru anumite cafele si filtrele cafec light, in viata reala, mi-a iesit mai bine prin sitare. Nu stiu cum este pentru cei care isi duc traiul pe feisbuc Wink  Discutia referitoare la forma granulelor, ca trec sau nu trec, era daca se utilizeazau sitele (Kruve) pentru calibrarea rasnitei. Ai raspuns referitor la pere cand se discuta despre mere Wink

Reply
Ultimele luni pe v60 am facut reteta lui Hoffman cu multe cafele, concluzia a fost ca nu am putut niciodata sa rasnesc asa fin cum spune el pentru ca infundam filtrul.
Pana la urma m-am invartit pe la 21-24 clicks pe comandante cu ethiopiile astea care fac multe fines.
Pe coloana din stanga e timpul la care incep sa torn apa iar pe coloana din dreapta target-ul de apa pe care vreau sa-l am in con, pentru mine asa e cel mai usor sa urmaresc o reteta.

Dupa prima turnare invart v60-ul mai agresiv, iar la 02:10 ii mai dau o invarteala ca sa nivelez patul de cafea.
Am facut o Anisoara de la DS, 21 clicks, apa la 92 grade si a curs in 03:20. 

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)