Welcome Back Log In Create Account

Preparare V60

eu le-am zis ca tot 4:6 e regele, dar na...trenduri. deci sa recapitulam, reteta clasica:
1.ratia e de 1:15, 20g cafea 300g apa.
2.rasnirea e medium-coarse sau medie, se ajusteaza dupa gust
3.pentru incepatori si nu numai timpul ala de 45 de secunde e bun ca iti arata cum sa macini. daca e prea repede, inseamna ca ai rasnit prea coarse, daca depaseste inseamna ca ai rasnit prea fin. 
4.45 de secunde sunt de obicei pana nu mai vezi apa deasupra, poate sa mai picure, dar nu te intereseaza
5.exista si cazul cand ai o rasnita asa buna incat timpul ala de 45 de secunde devine irelevant si atunci torni cand nu mai vezi apa deasupra.
6.daca mai ai apa dupa 45 de secunde si e destul de multa, atunci oricum cafea o sa-ti iasa aiurea si ai rasnit prea fin.
7.cum a zis si @Luci1337, dupa cam a 3-a turnare o sa se scurga mai greu apa, e ok, nu te stresa decat daca cafea iese naspa.
8.la ultima turnare de obicei ia v60-ul dupa 30 de secunde, pierzi 10g sau cat o fi, dar nu e mare bai. cafea e cam supraextrasa oricum.

unde nu e tehnica asta buna: pai sa zicem Etiopii naturale prajite light. aici s-ar putea sa ti se ”infunde”, poti sa faci din ultimele 3 turnari 2, si o sa ajute ca si timp, dar torn tot de 5 ori? yes sir, doar sunt atent sa torn mai fara agitatie si chiar daca creste un pic timpul, rezultatul e ok. Cu cafeaua iesita din 4:6 si echipamentul meu rustic cu zp6, kettle Timemore si apa Izvorul Minunilor, nu mi-e frica sa ma prezint nicaieri. 
Pentru mine e a 2-a natura tehnica asta si e super ok, las aici un video de la Matt Winton(ala care a castigat wbc cu kinu) care foloseste aceeasi tehnica, defapt si zic oamenii in commenturi: https://www.youtube.com/watch?v=YIC-2nFQ7vM
zp6/v60 

Reply
Super. Mulțumesc.  :az:
O să încerc și metoda asta.
Între timp, pun și o poză cu prima (și singura, deocamdată) mea încercare cu V60. Urma să ajung la 240 g (60% din totalul de 400) la 1:15 minute, conul fiind aproape plin. Fix ca-n instrucțiunile lui JH, ad litteram. :D

Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.

Reply
tot ce vad acolo e un bypass cat niagara... nici jumatate din apa nu participa la extractie...
...nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, nici călare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe lângă drum...

Reply
Foarte posibil, nu zic nu. Da' dacă așa-i rețeta... Blush
O să încerc și 4:6 și revin cu impresii. :D
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.

Reply
(10-02-2023, 20:15)renatoa Wrote: tot ce vad acolo e un bypass cat niagara... nici jumatate din apa nu participa la extractie...
...nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, nici călare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe lângă drum...

Acum inteleg ce ziceati voi in posturile anterioare despre turnarile astea mici si repetate.
Sa torni cate putin, astfel incat sa nu depasesti nivelul patului de cafea. Daca stai cu multa apa in con, face bypass. Ideal ar fi sa ai cat mai putina apa in V60 astfel incat toata sa participe la extractie. Corect?
Lelit Elisabeth V3, Timemore Sculptor 078s, 1zpresso ZP6, Kinu M47, Mazzer Mini A, Hario V60 & Switch, Timemore B75, Kalita 155, Aeropress, Cafflano Kompresso, Moka Pot, Fellow Stagg EKG

Reply
Pe de altă parte, oare rețetele astea nu sînt făcute, mai mult sau mai puțin intenționat, astfel încît să ia în considerare și un eventual bypass? Adică dacă un individ cu ștate vechi în branșă, care știe bine despre ce vorbește, testează diverse metode și găsește una care i se pare că merge cel mai bine, oare mai contează că are bypass?
Mă gîndesc că-i poate ceva similar cu reculul la tir. Toate armele au recul, dar sportivii își adaptează modul de a trage astfel încît să nimerească ținta în ciuda reculului. Dacă inventezi o armă cu recul zero și i-o dai unui campion mondial, o să nimerească numai prin copaci, pentru că reflexul lui este să compenseze pentru un recul pe care acum nu-l mai are.
Nu-i oare la fel și aici? Dacă ai elimina complet bypass-ul, care-i totuși o caracteristică intrinsecă V60-ului (îmi închipui că cine a gîndit pereții V60-ului cu striații, ca să țină filtrul la distanță, o fi avut totuși ceva în cap), n-ai da rețeta peste cap? 

Nu știu, întreb, nu dau cu parul.  :D

Reply
Intrebarea mea ar fi de ce ii ziceti bypass…?
Pentru ca si apa din zonele superioare este saturata de cafea. Practic asta e smecheria, sa fie extrasa pe toata suprafata conica. De asta are si striatiile respective, ca sa faciliteze extractia pe lateral.
Vedeti si filtrele comerciale unde apa trece prin tot patul de cafea si nu este OK.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
exista drippere si cu 0 bypass, sunt acum la moda. de exemplu Orea, mai ales ca WBC de anul asta s-a castigat cu asa ceva.
v60 e construit cu striatii tocmai pentru asa ceva, are bypass, dar apa curge mai repede.
exista si topice pe home-barista si nu numai: https://www.home-barista.com/brewing/flu...44-30.html

dar, cel mai simplu, ii cereti reteta lui renatoa si vedeti daca iese ceva bun, pana la urma despre asta e vorba. eu am ramas la 4:6, cu 5 turnari fiindca am incercat si Hoffmann, am incercat si cu 4 turnari, cu agitatia, fara, April, s.a.m.d. Pe mine ma amuza enorm de exemplu cum ii vad pe astia ca fac Hoffman, cu swirl si turnarea nu stiu cum, mi se pare super funny. Vorba lu unu de pe facebook care folosea tehnica lui Lance mai veche, pana intr-o zi in care a incercat ceva mai simplu si era la modul, frate iese buna cafeaua si nici nu ma crede lumea nebun:)
zp6/v60 

Reply
Eu nu risc să mă creadă nimeni nebun, că-s singur în bucătărie cînd o fac. Pot s-o torn oricum. :D
Dar desigur, cu cît mai simplu, cu atît mai bine.

Reply
Eu nu vad bypass in poza colegului @Vlad Soare, dimpotriva, cand torn in centru, asta mi se pare o agitatie implicita (in loc de Rao Swirl sau de ce facea Hoffman), dar tot agitatie e si cred ca are rolul de a ridica particulele de cafea de pe fundul conului de extractie, repartizandu-le teoretic in tot volumul apei, pentru a se extrage.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Daca treaba cu bypass ar sta in picioare atunci retetele care au apa multa peste patul de cafea ar extrage mult mai putin.

Eu sunt la 23-26% extractie cu bloom + WDT si o turnare fie ca fac 12-14g in V60-01 sau 18-20g in V60-02 filtre stock hario.

Deci nu cred in teoria bypass-ului.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Cata vreme apa din V60 extrage din toata cafeaua, e ciudat sa-i spunem bypass. Indiferent ca iese pe sus sau pe jos.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(10-02-2023, 21:21)Mihai L Wrote: Intrebarea mea ar fi de ce ii ziceti bypass…?
Pentru ca si apa din zonele superioare este saturata de cafea. Practic asta e smecheria, sa fie extrasa pe toata suprafata conica. De asta are si striatiile respective, ca sa faciliteze extractia pe lateral.
Vedeti si filtrele comerciale unde apa trece prin tot patul de cafea si nu este OK.
Eu n-am auzit de bypass pana nu am spart dripperul de ceramica si am inceput sa vad cum curge apa si pe lateral, pe exteriorul filtrului :))
Mi-am prins urechile la un moment dat in chestia asta cu bypass-ul si incercam sa lipesc filtrul foarte bine pe interiorul v60-ului. Daca o faceam sau daca nu o faceam cafeaua acelasi gust il avea, deci na acum fiecare cu piticii lui.
Inteleg ce vrea sa zica @renatoa, dar si punctul tau de vedere mi se pare foarte valid.

(10-02-2023, 21:30)bobitad Wrote: Pe mine ma amuza enorm de exemplu cum ii vad pe astia ca fac Hoffman, cu swirl si turnarea nu stiu cum, mi se pare super funny. Vorba lu unu de pe facebook care folosea tehnica lui Lance mai veche, pana intr-o zi in care a incercat ceva mai simplu si era la modul, frate iese buna cafeaua si nici nu ma crede lumea nebun:)

daca nu auzeam asta acum ramaneam cu parerea mea ca nu e complicat sa faci swirl nu stiu cum si turnarea asa, si flow rate invers, dupa invarti cu lingura, dupa iar faci swirl, torni altfel etc :)) 
dar asa e, iese cafeaua buna si fara atatea complicatii. Mie imi place sa am o reteta mai complicata asa, ma tine ocupat :))
Lelit Elisabeth V3, Timemore Sculptor 078s, 1zpresso ZP6, Kinu M47, Mazzer Mini A, Hario V60 & Switch, Timemore B75, Kalita 155, Aeropress, Cafflano Kompresso, Moka Pot, Fellow Stagg EKG

Reply
(10-02-2023, 20:15)renatoa Wrote: tot ce vad acolo e un bypass cat niagara... nici jumatate din apa nu participa la extractie...

Peste jumătate mi se pare f exagerat. Poate dacă a râșnit așa fin încât a durat 10 minute curgerea..

Reply
De ce credeti ca doar daca trece apa prin cafea extrage ceva…?
Ca sa va convingeti ca nu este bypass e simplu: macinati foarte fin.
Daca extractia nu e amara, functioneaza ca bypass. Daca e amara… e clar, zic eu. [emoji12]

Reply
@Carmi mie imi da eroare reteta aia, tocmai de asta o sa o incerc. ca la celalalte cam stiu care e treaba, dar asta sfideza orice logica.

deci rasnesti coarse, 28 pe comandante cam asa e
dupa care faci 3 turnari, deci e clar ca nu o sa extragi mult
ai 1:17 ratie, care cred ca mie o sa mi se para apa de ploaie
bloomul e normal, nimic de comentat
dupa care torni 70 de grame de apa si astepti 1 minut
si in final torni 120 de grame si astepti 45 de secunde
si ai apa la 89, cred ca nu am mai folosit 89 de cand a luat nevasta-mea cafea de la starbucks.

am inteles eu bine? cred ca rezultatul e ceva foarte slab cu niste tente de gust. dar cum am mai zis, tocmai de asta o sa incerc sa vad cu ochii mei. acum vad ca pe kinu nu ar fi asa corse.
zp6/v60 

Reply
Nu judeca nimic pana nu intelegi tot si incerci. Nu sunt convins ca rasnitele se potrivesc de la una la alta  ca si marime a granulelor, adica unele rasnite mai vechi rasneau diferit ca marime, nu toate comandante rasnesc la fel gen pe la 28-30 cum nu toate kinu rasnesc la fel pe la 3 ture.

Pe kinu 2+3 cu pour over burr ii cam 2 cu cutitul stock si e o rasnire extreme de fina vizual, un fel de 18 click pe comandante model nou. Cu cat rasnesti mai fin cu atat scazi temperatura.

Pt nationale amicul meu face bloom cu 96C si apoi brew cu 88C.

Reply
hmm, vad ca acum e la moda inversul, bloom cu 70-80 si dupa marita temperatura. Asa vad ca a facut Sherry care a castigat wbc si am mai vazut cativa care o copieaza.

dar da, cred ca singura chestie logica e ca rasnirea sa fie foarte fina, ca sa iasa ceva decent. dar am vazut si poza ei si parea cam ”transparenta” cafeaua, acum na, fiecare cu ce-i place. eu doar eram curios ca pare ceva total diferit fata de ce am experimentat.
zp6/v60 

Reply
Pai incearca acasa si cd ajungi, si la cafenea, e cu totul alta experienta. 
​Cert este ca sunt diferente intre modelele de rasnite,plus apa, tu folosesti izv m care e in jur de 50,depinde turnarea.. Cat despre poza, dc faceam din alt unghi, iesea coniac.
Lelit Bianca V3, Cafflano Kompresso, V60, Aeropress, Orea, DF64V, Kinu Simplicity, Comandante C40 , Past # Lelit 042 Emi +Pid, Niche zero

Reply
La 1-17 ratie/1.5 tds numai slaba nu e cafeaua.

Slaba este la April cu 1.3 tds si 17-18% extractie.

Reply
Eroarea mea, nu intelegeam bobitat, de ce zici coarse pe comandante.. cd stiam ca echivalent coarse pt Kinu Po e cam 3.8
Am pus poza gresita, reteta reala e mai jos :) 

https://www.facebook.com/100063457996276...24RVRaT9l/

[Image: uGkJahB.jpg]
Lelit Bianca V3, Cafflano Kompresso, V60, Aeropress, Orea, DF64V, Kinu Simplicity, Comandante C40 , Past # Lelit 042 Emi +Pid, Niche zero

Reply
Adică rasnesti atât de fin și trec 250 de apa în 2 min și 15 secunde pri 15 g de cafea?

Bloom cu 60 ml timp de 30 sec

La secunda 30 Torni pana la 130 ml adică 70 ml și aștepți 30 sec

La 1 minut Torni restul pana la 250 care ar trebui sa închei la 2min și 15 sec?
Bianca V3 Black <> FlairPro3 <> Ikape58<>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link
Past : Mara X

Reply
Exact asa. din ceva motiv idiot neinteles unele rasnite functioneaza bine la reglaj fin, adica la 2+8 ture pana la 3 ture mi se infunda, iar al 2 ture nu se infunda, aceasi cafea/doza.

Reply
da, pai e asemanatoare ca a lui hoffman, asta postata acum, - temperatura apei. si hoffman rasneste tot cam pe acolo, e clar ca 70 ml nu o sa se scurga in 30 de secunde(la a 2-a turnare) asa ca mai ramai cu apa in v60 si dup-aia torni direct, asa arata acolo, deci nu cerculete, si probabil mai incet si lasi sa se scurga(ma gandesc ca poate sa toarne si repede fiindca are temperatura apei mai mica, deci mai elimina din bitter asa). fie ca a 3-a turnare o faci dintr-o bucata fie ca faci pulse, rezultatele sunt asemanatoare, ideea e sa nu agiti patul prea tare pe final ca deja ai cam extras ce vroiai sa extragi. sa torni toata apa e mai bine daca vrei sa termini mai repede.

2.15 e cam optimist as spune, dar daca ai ceva cutite plate bune, o sa se scurga repejor. acum totul are sens, dar din pacate nu mai e nimic ciudat in tehnica:))
zp6/v60 

Reply
2.3-2.4  Kinu PO, da, nu se infunda, nici la etiopii

Reply
Folosesc Kinu M47 Clasic cu cuțit PO și am sa încerc cu reglaj de 2 + 8 și apa la 90 grade cu 70 ppm

Cafea am de la yume pt filtru sa vad ce iese.

Pana acum am mers cu doza de 12.5g (rație 1 :17)
apa la 100 grade
rasnita la 4+5
filtru pt Light
bloom timp de 1min și 40 cu 40 ml apa după care torn tot pana la 200 ml și închei în 4 min.

Sunt curios dacă curge în 2 si 15.
Bianca V3 Black <> FlairPro3 <> Ikape58<>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link
Past : Mara X

Reply
Eu cred ca cititi prost diagrama, care oricum este orientativa, fiecare cafea trebuie facut dial in.

Se face ultima turnare terminand la 2:15, nu se termina de scurs la min 2:15 ci la peste 3 min.

Reply
Nu peste 3 min,  s a scurs la 2.15

Reply
(13-02-2023, 21:36)Darsidius Wrote: Exact asa. din ceva motiv idiot neinteles unele rasnite functioneaza bine la reglaj fin, adica la 2+8 ture pana la 3 ture mi se infunda, iar al 2 ture nu se infunda, aceasi cafea/doza.

Am patit si eu, mai ales pe Kinu cu po burr.
La macinaturi mai fine, cred ca orice rasnita e mai uniforma, insa asta nu explica neaparat fenomenul cu filtrul infundat.
As fi crezut ca pe masura ce mergi cu macinatura mai grosier apar mai multi bolovani, nu fines.

Reply
Daca vorbim de rasniri in gama 2 ture si ceva pe Kinu (Classic), atunci e vorba de un model cu pas de 0.75, care l-a noi nu s-a mai produs niciodata dupa prima serie de la lansare.
Poate se da doar la export, sau poate respectivii au un Kinu antic.
Dupa aia au trecut pe 0.5 si acolo stiu ca au ramas pana azi. Dar pot sa gresesc...
Phoenix are pas 0.75 acum, de Simplicity nu stiu.
La pas de 0.5 exclus sa faci brew sub 3 ture, infunda instant, macinatura rezultanta are 500 microni in varful graficului.

De asta e buna o sita, din cele mai chioare, de faina de 500 microni... iti poti "calibra" rasnita cat de cat...
Se vede clar pragul la care proportia de "fines" under 500 scade de la 15-20% brusc in jos la 10-12%
...si nu mai cauti pe net echivalente cu alte rasnite, care mai mult te induc in... oroare.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)