Welcome Back Log In Create Account

Preparare V60

Are dreptate @bemihai, nu mai lua de bine tot ce auzi, mai ales daca tinem cont de sursa :)

In plus filtrele BWT sunt de mai multe feluri, ti-a spus ce are montat? Daca e doar un filtru simplu de carbon e normal sa nu fie optim gustul.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
Nu mi-a spus ce tip de BWT are, nici eu nu stiam ca sunt de mai multe feluri ca sa intreb. 
Nu prea vad motivul pentru care ar spune prostii degeaba. Daca nu ar fi vrut sa spuna vreun secret, ar fi fost mai simplu sa nu spuna nimic sau sa schimbe discutia.Am mai discutat si despre alte lucruri si nu mi-a lasat impresia ca bate campii.
 Cafeaua nu era concentrata, in schimb foarte aromata si tind sa il cred ca extrage mai scurt dar cu o macinatura mai fina, pentru ca mie in 3,5 min imi iese sensibil mai concentrata. Poate si hartia de la filtru il ajuta in extractia mai scurta si de asta e asa de scumpa, 2 lei, fata de 0,4 lei Hario. 
Spunea ca il intereseaza un timp mai scurt pentru momentele de aglomeratie.Pare logic, e totusi un bussines. Mi-a oferit si doua filtre sa le incerc si eu, deci nu cred ca e un tip nesincer.

Reply
(23-10-2021, 01:12)bemihai Wrote: Extractie scurta si apa Bucovina, deja suna a sub-extractie grava. Ce cafea ai baut? Era ceva prajit light?
Nu mai lua de bun tot ce auzi, s-a discutat foarte mult pe forum despre cum Bucovina nu e deloc o apa potrivita pt cafea, mai alea pt filtru.

2:30 nu este o extractie scurta, am brew uri foarte reusite si cu timpi apropiati de 2:00
Filtrele respective (sibarist) ajuta la extractii scurte, rasnire fina si arome puternice.
Bianca, Bentwood, Kinu TITAN, Pietro

Reply
Let’s sunt distribuitor Sibarist (apare pe site)
Desi nu-mi dau seama unde le distribuie
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(24-10-2021, 15:15)BogdanIacob Wrote: 2:30 nu este o extractie scurta, am brew uri foarte reusite si cu timpi apropiati de 2:00

Ai dreptate, 2:30 nu e foarte putin, mai ales ca nu stim doza si brew ratio. Pana la urma extractia respectiva poate fi foarte buna, nu exista un singur mod de a face V60, noi doar ne dam cu pararea :D
Ce nu inteleg eu e de ce cumperi o cafea extraordinara (Ghesa in cazul de fata) si incerci cu tot dinadinsul sa o sub-extragi folosind timp scurt, filtre mai putin dense, apa cu GH foarte mic, etc. Rasnirea foarte fina ar putea ajuta in cazul de fata, dar mi-e greu sa cred ca o sa ai o ceasca echilibrata la final.
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami

Reply
250 ml apa 
15 gr cafea macinata mai fin(nu stiu cat de fin) 
​​​​​​ 95 grade temperatura apei
2.5 min extractia (nu stiu daca face preinfuzie sau nu, cred ca nu mai are timp si de asta,de asemenea e posibil sa toarne toata apa odata ca in timpul extractiei sa se poata ocupa de urmatoarea comanda) 
Cand abia ai cunoscut o persoana e dificil de aflat multe detalii intr-un timp scurt, asa ca daca sunt colegi din Cluj dispusi de o incercare si o discutie la Let's coffe, poate aflam mai multe amanunte. 
Mi s-a parut totusi ca am baut o cafea un pic mai buna decat am obtinut eu acasa cu Luna Bermudez, asta fiind cea mai buna de pana acum. Asta e si motivul pentru care am semnalat cele de mai sus, poate ca aplicand alte retete obtinem ceva si mai bun decat obtinem acum cu reteta lui Tetsu Kasuya. 
Apropo de asta, dripperul folosit de ei este Hario Kasuya despre care spunea Vasi ca are gaura de scurgere mai mare si nervurile mai pronuntate si ca lui i se pare mai bun decat dripperul clasic.

Reply
@Eugen16 gandeste-te si cu ce rasnesti. El parca are EK43, tu ce ai acasa?
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
@flipu2k
Am Comandante, de asta nu l-am intrebat ce setare de macinatura a folosit.Atat mi-a spus ca rasneste mai fin decat uzual pentru V60. Mare lucru daca pentru a creste viteza de servire nu foloseste aceeasi setare ca la espresso. Nu am fost atent daca avea una sau doua rasnite pe blat. 
Ca sa mai reducem din neclaritati, te rog frumos, daca ai timp si dispozitie, da o raita pe la ei, comanda un V60 si poate mai afli amanunte.Eu nici nu m-am dus acolo pregatit sa pun intrebari,doar am mers sa beau o cafea buna dupa recomandarile colegilor de pe forum.Ce am aflat a fost in urma discutiei de socializare, pentru ca am avut noroc sa fie o ora un pic mai lejera si Vasi a avut timp de conversatie.
​​​​​​​  Nu stiu cat de curand voi mai ajunge in Cluj,asa ca ajutorul clujenilor interesati de V60 ne e cel mai la indemana. 
Comparatia cu o cafenea e utila pentru ca noi preparam acasa una sau doua cafele pe zi si barista prepara cateva zeci, deci experienta si posibilitatile de calibrare sunt diferite. Desi eu dispun de un setup destul de bun, rasnita Comandante, dripper Hario, kettle cu termometru calibrat, cantar cu timer,rasnesc in plaja indicata, aplic reteta Tetsu Kasuya si totusi la cafenea parca e un pic mai buna decat ceea ce obtin eu la acelasi palier de pret al cafelei boabe.

Reply
Exclus cu setare de espresso sa obtii un asemenea timp, cu orice filtru, si cu un ciorap gaurit.

N-as mai lua de bune orice retete miraculoase scoase de diversi barista... nu as vrea sa il fac de rusine pe unu care spune ca rasneste in ziua anterioara, ca e mai buna cafeaua dupa 12 ore... si extrage 1:4, ca asa ii iese lui mai multa aroma...

Reply
Mai e varianta in care reduce cantitatea de cafea. Practic extrage mai mult, dar timpul mai scurt si cantitatea redusa atenueaza supraextractia.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
@rdumitrescu

Felicitari pentru faptul ca ai fost ales in echipa Kinu, pentru realizarile de la HOST Milano si pentri prezentarea facuta pe forum. 
       Te rog, daca se poate, sa ne spui ce marime si ce tip de filtre Cafec ai folosit la HOST, ce marime a dripperului, de ce Cafec si nu Hario sau Sibarist, de ce V60 si nu Kalita si eventual sa ne spui si ce reteta sau retete ai folosit pentru a uimi degustatorii? 

​​​                   Multumesc!

Reply
Salut @Eugen16. Am folosit Hario de plastic mărimea 2. Filtre Cafec T-92 (cele galbene “light roast”), de 2-4 cești. Am folosit Cafec și nu Hario pentru că am o curgere mai rapidă. Hario se înfundă pe final, spre deosebire de Cafec la care rămân cu o curgere relativ constantă. Torn relativ ușurel - ~5ml/s.

Pentru toate cafelele am folosit raport de 1:15 cu doză de 20g, apă la 95°C. Rețeta lui Tetsu (5 curgeri de 60g). Am căutat timpul total de extracție să fie 3:00 min la Drima Zede, 3:20 min la El Paraiso și 3:30 min la Negele. 

Cafelele sunt destul de solubile și mi se pare mai bună claritatea la V60. Plus nu sunt foarte fan al hârtiei pe care o găsesc pentru Kalita. Măcinătură destul de mare. Acasă nu am prea făcut atât de multe cafele una după cealaltă. Foarte interesantă mi s-a părut cât de mic este sweet spotul și cum schimbă o cafea din bună în excelentă. Toate cafelele au fost suficient de iertătoare încât și extracțiile un pic greșite să fie destul de bune. Avantaj eu Smile

Pe roasteri îi întorceam din drum cu Drima Zede, în general. Dacă deschizi punga, simți mirosul de la câțiva metri. O extacție bună e foarte dulce și fructată, cu acel ferment destul de puternic. Ori îți place, ori nu. Pe toți ceilalți cu El Paraiso.

El Paraiso a venit cu mine ca plasă de siguranță, dar este atât de dulce încât acasă, când am testat, nu am luat decât 2 pungi. În schimb, am avut câteva extracții cu totul speciale la HOST. Una din ele cred că îmi va rămâne mult timp în amintire. Mult mai complexe decât acel dulce de piersică ce iese orice i-ai face.

Am folosit M47 cu cuțitul nou de brew (cel care vine în packagingul de carton). Acum, văzând faptul că Matt Winton a câștigat cu cel standard, în mod cert voi mai experimenta.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Noua mea metoda preferata de a face brew. Am tot strans multe brewere insa ma intorc mereu la V60.

Intre traditionala 4-5 turnari si finish in 3 minute prefer metoda asta noua facuta cunoscuta de Tales Coffee din Canada. Au multe video-uri despre ea aici:

https://www.youtube.com/watch?v=6Ag0fCFbgeI&t=1010s

Am fost sceptic la inceput, ce poate sa iasa dintr-un brew facuta in 1:30-2 minute. Probati si vedeti.

Pentru cafea light (ca reper Tim Wendelboe) alegeti un 90-91C nu mai mult pentru ca se termina rapid si nu are timp sa piarda temperatura cum ar pierde la un brew de 3 minute.

Pentru omniroast (Mabo, Sloane, locali) un 88c ar fi mai indicat pentru inceput.

Un brew facut astazi aici:
https://www.instagram.com/p/CWVH5w2jbgb/

finish 1:30, gust intens de caise (nectar) si piersici albe plate. Nevasta mea a descris cu usurinta fructele, si a zis ca prefera brewerile asa mai mult decat cu kono (cu reteta Lance) sau cu kalita tsubame (cu reteta April). sau cu Gina (metoda Mame sau Delia).

Ca sa nu fiu acuzat de catre sacali (nu voi) am si masurat un brew si a dat un 1.5 (refractometrul meu este cu o zecimala, deci poate sa fie 1.48 sau 1.53 nu vom afla niciodata, l-am luat pt espresso).  Adica un 22.7% EY in 90 secunde. 

vorba lunga stiti voi ce, in cateva cuvinte ce are metoda asta in plus: claritate, mai multe fructe, mai suculenta si o aciditate placuta, dar per total claritate si mult mai multe fructe, fara acreala.

[Image: uQ7zF8q.jpg]

Reply
Deci timpul de 2,5 minute recomandat de Let's Coffee, din prea scurt devine prea lung.Mai "suna a subextractie grava"?  Cool

Reply
@Darsidius,
  spune, te rog, ce ratie apa / cafea ai folosit?

Reply
In linkul de pe instagram scrie tot.

18/300

Reply
Merci! Nu sunt fan FB sau Insta asa ca nu am fost atent la link. Cred ca e semn de sociopatie..  :D

Reply
Se pare ca se intoarce moda cu con intors pe dos... adica W60  :D Si-au platit si un advertorial pe DCN

https://www.amazon.com/Stainless-Paperle...B09HB8LNGK

Reply
Despre ceva asemanator am mai discutat anul trecut, dar se pare ca nu a incercat nimeni sa vedem cum se comporta. 
https://m.fr.aliexpress.com/item/4001020...023b6f2911

https://lilydrip.com/

Reply
Salut,
Din când în când mai fac și un v60, dar întâmpin unele probleme.
Cafeaua este tulbure și curge cam greu, la un moment dat filtrul este plin cu apa și curge fff încet sau deloc.
Ca și setare la sette merg pe 18 19. Am urmat pașii de pe net pt reteta, 20g cafea, 3.30 min, etc. Temp 90-95.nu am kettle
. Filtru de cafea este cel clasic..
Folosesc cafea proaspăt prăjită.
Nu mai zic nimic de arome.. Ca nu sunt
Atașez niște poze, făcute la 1h după preparare.

Ms [Image: 4f7c1a8f463cfc35c9928879085a32ef.jpg][Image: 1d3b11e8aad8e71db76e8a630f207910.jpg][Image: 8cde28f8fa9bae9b3a50c37e684ad24a.jpg]
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Rasneste mult mai grosier si fa asta:

https://www.youtube.com/watch?v=zzXWgdUg2qM

Mai exact ce face la final cand are un nivel de apa ridicat si amesteca cu un betisor apa sa ramane fines in volumul de apa ce se roteste si se decanteaza pe peretii de hartie si nu se duce la fund, unde infunda curgerea.

Pentru doze mai mari de cafea, lumea rasneste pe la 30 (I) sper sa nu gresesc litera. Asta inseamna ca pentru doze de 20-25 grame se rasneste pe la 30 si e un pic prea fin.

Tu ai rasnit la 19-20? e mult prea fin, rasneste mai grosier si foloseste metoda din video de mai sus.

Ceea ce vezi in decantor/server la fund sunt fines trecuta prin porii hartiei si ajunsi in lichid. Aia iti infunda curgerea si iti curge pe deasupra patului de cafea, adica ai bypass. Gustul este groaznic asa.

Daca dupa ce rasnesti la cea mai grosiera setare (30 I) tot nu esti pe la 3 minute ca timp, scade doza pana esti la ~3 minute sau pe acolo. Te ghidezi dupa gust, daca e amar rasnesti mai grosier, sau scazi ratia (in loc de 20 g in si 300ml apa faci 20g de cafea si 250g de apa).

Reply
31 e maxim la sette. O sa rasnesc la 31 și revin cu detalii. Eu am luat de pe net setările.
Ms mult de sfaturi.

Reply
Am incercat si eu la un moment dat cu un Sette, nu prea merge pentru V60. Iar saibele pe care le poti adauga sunt pentru a micsora macinatura.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Asa e, dar am zis sa încerc totuși :). O sa încerc la setarea maxima și sa fac procedurile de care a zis Darsidius.

Reply
Atentie, avand in vedere ca limitarea ta e la macinatura furnizata de rasnita, scaderea ratiei va fi din cantitatea de cafea…

Reply
Am luat o Etiopia yrgh gata măcinată pt v60 și a fost alta treaba. Adică era dulce :) cât de cat curata. Am facut 200g din 15g cafea. Tot pe final se Infunda filtrul.. Oare sa ii zic sa macine si mai grosier?
Dacă merg pe 20g și 250 apa se Infunda mult mai repede și nu mai curge neam.. .

Reply
Sunt mai multe chestii la brew care sunt importante, nu doar macinatura, mai este ce hartie folosesti, cum torni apa (de la ce inaltime si cu cat debit, in centru sau pe margini) cate turnari ai (2-6) si asa mai departe.

Nu este chiar asa simplu, defapt nimic nu e asa simplu cum pare. Daca nu ai chef, timp sau pasiunea sa inveti atunci alege o metoda mai usoara, gen presa franceza. E cel mai simplu mod de a face cafea, si nici nu trebuie sa te concentrezi la nimic.

Reply
Nu am zis ca nu vreau sa ma concentrez.
Folosesc filtre clasice.
..

Reply
(01-02-2022, 17:23)d2florin Wrote: Folosesc filtre clasice.

Si filtrele clasice sunt de vreo 3 feluri :) mie mi-au placut cel mai mult cele made in japan in cutie de 20bucati.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Da mi te rog un link :)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)