Welcome Back Log In Create Account

Preparare V60

Oare mai repede chiar sa insemne mai bine  Huh Confused

https://sibarist.coffee/en/

A incercat cineva filtrele astea ?

Reply
Ce faci cand ai obosit de atat inovat ... ?

https://global.hario.com/sp_barista.html

... chemi niste campioni :D

Reply
Neața,
Ce cafele se pretează la v60, din ce regiuni ?
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Oricare. Depinde aici de gusturi.
Mai degraba te uiti la nivelul de prajire.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(06-06-2021, 10:38)d2florin Wrote: Neața,
Ms

Africa si america centrala
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor,  Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60

Reply
Salut. As avea o intrebare, cafeaua pentru V60 trebuie sa fie neaparat proaspata (ma refer aici maxim 1 saptamana) sau va fi buna ca si gust cu o cafea prajita de 3 saptamani? Doar acum am inceput sa experimentez mai bine V60 cu un Timemore C2. Am incercat o Etiopia de la Guido de 3 saptamani si mi s-a parut ca a fost cam seaca, apoasa.. am incercat prin 2 metoda: 1) 4:6 timp total 3:40 minute si 2) 35s bloom, apoi 60% din apa totala in 20 secunde, dupa ce a curs un pic restul de apa, amestescat un picat cu lingura si lasat sa se scurga, timp total 3:00 minute. Apa am lasat o sa fiarba si apoi am lasat o 20 de secunde sa se raceasca, torn apa din latiera (doar asta am disponibil acuma).. sfaturi?
Rocket R58 - Flow Control + G-iota DF64 + Eureka Atom 75; 1zpresso K-Max, Kettle Klarstein, Flair Pro

Reply
Poate fi si macinatura de vina, am povestit aici cum e cu cutitele clasice, cum are si C2.

In 20 secunde ma tem ca nu s-a racit prea mult... la ibricul meu de 600ml, am masurat cam 5 grade pe minut scadere de temperatura, daca este lasat pe foc si doar sting focul, nu il mai agit, nu mai fac nimic doar sau si ma uit la termometru.

De prospetimea cafelei, la brew da, conteaza. Eu, care imi prajesc acasa incep sa simt ca se duc aromele dupa 3 zile. E un topic la prajire pe tema asta, poti citi acolo multe opinii similare.

Reply
(04-09-2021, 15:21)renatoa Wrote: De prospetimea cafelei, la brew da, conteaza. Eu, care imi prajesc acasa incep sa simt ca se duc aromele dupa 3 zile.

Motivatie sa ne apucam de prajit :) Sau sa trecem mai des pe la shop-ui - "ati prajit ceva azi?"
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
In primul rand vezi gradul de prajire, sa fie mai light, de obicei prajitorii au profil special brew, diferit de espresso.
Si eu imi prajesc cafeaua si la brew o prefer cat mai proaspata, la espresso, o prefer degazata cateva zile.

(06-06-2021, 10:38)d2florin Wrote: Neața,
Ms

Africa first, in special etiopia si kenya, apoi restul... Parerea mea.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.

Reply
Momentan experimentez pe o cafea Columbia de la Yume, profil filtru. 
Folosesc metoda 4:6 unde:
Primul pour 50g 
Al doilea pour 70g 0:45
Al treilea pour 60g 1:20
Al patrulea pour 60g 2:15
Al cincilea pour 60g 3:00
La 3:30 se scurge complet apa din V60
Folosesc 20g de cafea macinata pe Timemore C2... Recomandati ceva ajustari?
Comparativ cu notele de pe punga, simt grapefruit si ceva citric, gustul de rodie nici nu ma obosesc sa il ajung cu rasnita asta:))
Rocket R58 - Flow Control + G-iota DF64 + Eureka Atom 75; 1zpresso K-Max, Kettle Klarstein, Flair Pro

Reply
Nu poti pur si simplu sa te bucuri de gustul ei, ala care este ? Huh
Trebuie sa te indispui ca nu iti ies toate prostiile scrise pe punga aia de cine stie cine, prin cine stie ce prajire, si extrasa cine stie cum...  Confused

Reply
(08-09-2021, 22:44)renatoa Wrote: Nu poti pur si simplu sa te bucuri de gustul ei, ala care este ? Huh
Trebuie sa te indispui ca nu iti ies toate prostiile scrise pe punga aia de cine stie cine, prin cine stie ce prajire, si extrasa cine stie cum...  Confused

Nu caut notele respective, era doar o precizare... momentan simt ca se poate mai bine si ca nu extrag toata aroma cafelei de aceea ceream sfaturi in prepararea unui V60..

Reply
Ajustarile se fac in functie de gust. Eu incerc sa limitez la 2-3 minute scurgerea. Rightside merg pe 50/50/100, totul cam in 2 minute. Fac dublu, 24g si 400ml apa, tot cam in 2 minute.
N-ai zis nimic de temperatura. Si rasnita e importanta.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
De rasnita am scris, Timemore C2 iar temperatura apei nu stiu exact cat e.. o fierb in cana fierbatoare si apoi o las sa se raceasca pana macin cafeaua, asez filtru si “spal” filtrul

Reply
Fa-ti un bine...

https://www.olx.ro/d/oferta/termometru-c...85fdc8aa54
https://www.olx.ro/d/oferta/termometru-d...85fdc8aa54

Al doilea e preferabil putand fi folosit si la cuptor, dar pentru apa va necesita introducerea sondei intr-un tub metalic.

Referitor la preparare, eu am procedura mea proprie, constand in picurarea extrem de usoara la inceput, atat cat imi permite mana si gatul de lebada.
Practic picur peste tot patul de cafea in diverse locuri, incercand sa il umezesc doar, oprindu-ma la aparitia primei picaturi in cana. Maxim 60 ml (din 180) in primul minut estimez. Nu amestec de loc. Ratia de cafea/apa 12/180.

Am ajuns aici incercand sa imit curgerea de la alta metoda de brew, care extrage mult mai bine decat V60. Dar nu o egalez.

Reply
(09-09-2021, 08:35)Daniul Wrote: De rasnita am scris, Timemore C2 iar temperatura apei nu stiu exact cat e.. o fierb in cana fierbatoare si apoi o las sa se raceasca pana macin cafeaua, asez filtru si “spal” filtrul

Stii cum e asta?
Am un vecin care e bolnav. I-au dat niste pastile de la doctor; nu stiu ce boala are si nici ce pastile ia.
E nevoie sa-i schimb tratamentul…? [emoji23][emoji23][emoji23]

Rasnita e reglabila, temperatura variabila, metoda de extractie induce si ea destule schimbari.
Plus cafeaua, care nici ea nu e batuta in cuie. [emoji12]

Reply
(09-09-2021, 09:42)renatoa Wrote: Am ajuns aici incercand sa imit curgerea de la alta metoda de brew, care extrage mult mai bine decat V60. Dar nu o egalez.

Ai avea disponibilitatea să detaliezi despre ce metoda e vorba ? E o rețetă personală ?

Reply
Am povestit in topicul de Cafflano Kompresso.
Deci e de cumparat inca "o plasticaraie" care e destul de costisitoare, cam cat ai dat pe rasnita...
Si evident, rezultatul reprezinta impresii personale, pe limba mea.

Reply
(09-09-2021, 08:35)Daniul Wrote: De rasnita am scris, Timemore C2 iar temperatura apei nu stiu exact cat e.. o fierb in cana fierbatoare si apoi o las sa se raceasca pana macin cafeaua, asez filtru si “spal” filtrul

Daca nu poti controla temperatura atunci controlezi din gradul
de rasnire si dupa gust. Nu te mai bloca in cat timp se scurge. Este de preferat daca nu poti controla temperatura sa mergi pe cafea prajita light.
Ti-as sugera sa mergi putin catre rasnirea mai fina un pic pana cand aciditatea incepe sa fie puternica, atunci ai mers cu rasnirea prea fin (daca timpul de scurgere este prea mare, atunci este alt indicator). Daca gustul este slab, rasnirea este prea grunjoasa.

Reply
Rasnirea mai fina iti confera un corp mai consistent insa si gust amar (daca ajungi la supraextractie).

Reply
Reteta V60 de la Pergamino cafe din Roma
250 ml apa
17 g cafea
91 grade
3 minute
[Image: OPhbb3b.jpg][Image: k4WeCB4.jpg]

Reply
Aveti idee la Hario Drip Pot Woodneck cam care e macinatura?
Nuova simonelli by mia/Lelit41 tem/Kinu simplicity/G-iota df-64/Hario drip pot woodneck/Gene cafe.

Reply
Eu as zice o idee mai grosier ca la V60. Asta e genul de intrebare la care e mult mai greu de raspuns in scris, dar e foarte usor sa afli singur raspunsul experimentand tu in 5 minute :)
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
(05-10-2021, 16:13)flipu2k Wrote: Eu as zice o idee mai grosier ca la V60. Asta e genul de intrebare la care e mult mai greu de raspuns in scris, dar e foarte usor sa afli singur raspunsul experimentand tu in 5 minute :)
Ai dreptate dar imi trebe un punct de plecare .
Nuova simonelli by mia/Lelit41 tem/Kinu simplicity/G-iota df-64/Hario drip pot woodneck/Gene cafe.

Reply
Ai sare de bucatarie in casa? Cea obisnuita, nu extrafina. Incepe de-acolo...
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
(05-10-2021, 16:29)Chiordiacul Wrote:
(05-10-2021, 16:13)flipu2k Wrote: Eu as zice o idee mai grosier ca la V60. Asta e genul de intrebare la care e mult mai greu de raspuns in scris, dar e foarte usor sa afli singur raspunsul experimentand tu in 5 minute Smile
Ai dreptate dar imi trebe un punct de plecare .

Granula medie de 0.8-1 mm, nah :)

Reply
Ok multumesc

Reply
De la Vasi, barista si probabil propretarul de la Let's cofee din Cluj am aflat cateva lucruri interesante:
- El reduce timpul de extractie la 2min si 30 de sec.
- Desi are filtru profesional BWT, pentru V60 obtine rezultate mai bune cu apa Bucovina.Nu am intrebat daca la sticla de 1,5l sau 5l.Poate intreaba vreun coleg din Cluj si ne spune si noua.Sa vad cum am sa impac dusmania mea pentru PET-uri cu dorinta de a prepara o cafea deosebita. 
- Foloseste fitre de hatie Sibarist. Nu sunt ieftine, cam 50 lei/25 filtre, deci 2lei/buc, dar e foarte multumit de ele.
Stiti ceva de ele? 
[Image: NayKaFQ.jpg]

Reply
Extractie scurta si apa Bucovina, deja suna a sub-extractie grava. Ce cafea ai baut? Era ceva prajit light?
Nu mai lua de bun tot ce auzi, s-a discutat foarte mult pe forum despre cum Bucovina nu e deloc o apa potrivita pt cafea, mai alea pt filtru.
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami

Reply
Gesha de la Friedhats, dar nu avea deloc gust acrisor. Era exceptionala.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)