Welcome Back Log In Create Account

Preparare V60

Referitor la marimi.  Eu am doua seturi, pentru ca asa si n-am putut sa aleg doar unul.  Dar asta-i ceva cronic - se refera si la espressor, si la ransnite : ))

In orice caz, asa arata un Dripper Size 01. 

[Image: wDobKt9.jpg]

E destul de practic si economicos - pentru o persoana.  Totusi, am ramas cu impresia, ca cu Size 02 e mai usor sa atingi stabilitate, dar si consumul de cafea creste : )
Weber HG-2, Eureka Olympus KR E & Blow Up, Ceado E5 SD, Comandante C40 M3, Kinu M47 Simplicity
Profitec Pro 800, Profitec Pro 700 & Flow Control, La Pavoni Europiccola & Piston Pressure Kit 
Quest M3s, Gene Cafe CBR-101 & Dimmer, Gene Cafe Bean Cooler
Am folosit:  VBM Domobar Junior 2B, Bezzera BB005

Reply
Pana la accesorii si marimi, trebuie o rasnita adecvata, cafea prajita pentru filtru si o apa de calitate.

Reply
(29-06-2020, 08:59)Y'not Wrote: Referitor la marimi.  Eu am doua seturi, pentru ca asa si n-am putut sa aleg doar unul.  Dar asta-i ceva cronic - se refera si la espressor, si la ransnite : ))

In orice caz, asa arata un Dripper Size 01. 

[Image: wDobKt9.jpg]

E destul de practic si economicos - pentru o persoana.  Totusi, am ramas cu impresia, ca cu Size 02 e mai usor sa atingi stabilitate, dar si consumul de cafea creste : )

Te salut!
Iti multumesc tare mult pentru ajutorul tau...chiar ma ajuta mult ;-)
Am sa-ti scriu un PM, sa iti arat ce "kit"...ce lista mi-am facut...cu ce produse, sa iti cer opinia.
;-)

(29-06-2020, 09:33)dev Wrote: Pana la accesorii si marimi, trebuie o rasnita adecvata, cafea prajita pentru filtru si o apa de calitate.

Salut!
Da...rasnita o am, este Niche Zero, iar la apa...am un aparat cu un sistem de filtrare cu 6 filtre, care face o apa de foarte buna calitate, atat pentru espresso, cat si pentru filtru.

...eventual, daca poti sa imi recomanzi o rasnita manuala buna pentru V60, poate ar fi mai simplu, decat sa reglez de fiecare data rasnita Niche ;-)

Reply
(29-06-2020, 09:33)dev Wrote: Pana la accesorii si marimi, trebuie o rasnita adecvata, cafea prajita pentru filtru si o apa de calitate.

Yes, of course!  : )
Foarte adevarat.  Totalmente de acord.  Totusi, cerintele pentru o rasnita cu destinatie filtru/french/moka sunt ceva mai lejere prin comparatie cu ce-o fi nevoie pentru espresso, IMO.
Eu, de exemplu, am incercat sa folosesc (pana cumparasem Ceado) o Wilfa Svart Aroma.  Chiar nu-i o varianta proasta (sau eu nu sunt un gurmand inrait).
Weber HG-2, Eureka Olympus KR E & Blow Up, Ceado E5 SD, Comandante C40 M3, Kinu M47 Simplicity
Profitec Pro 800, Profitec Pro 700 & Flow Control, La Pavoni Europiccola & Piston Pressure Kit 
Quest M3s, Gene Cafe CBR-101 & Dimmer, Gene Cafe Bean Cooler
Am folosit:  VBM Domobar Junior 2B, Bezzera BB005

Reply
O conica manuala sau o conica electrica entry level, te duce pana intr-un punct. De acolo poti trece pe o electrica cu ghost burrs sau "sky's the limit", adica rasnita unimodala aliniata bine de tot. 

Orice metoda poate fi dusa la maximul posibil, rezultatul fiind conditionat doar de calitatea cafelei folosite.

Reply
(29-06-2020, 10:04)dev Wrote: O conica manuala sau o conica electrica entry level, te duce pana intr-un punct. De acolo poti trece pe o electrica cu ghost burrs sau "sky's the limit", adica rasnita unimodala aliniata bine de tot. 

Orice metoda poate fi dusa la maximul posibil, rezultatul fiind conditionat doar de calitatea cafelei folosite.

Ai putea sa imi recomanzi un model pentru rasnita manuala conica cu raport pret/calitate bun?
Nu prea as vrea sa ma intind pana la pretul de Kinu...dar daca nu am incotro...am sa iau o Kinu, daca este ok si pentru V60.

Reply
Conul este acelasi (are 60 grade), asa ca mergi direct pe 02. Poti folosi ambele filtre (am facut si 450ml cu filtru de 01).
Filtrele nealbite ar fi mai bune.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Comandante (cu red click) sau Kinu (cu cuțit pt brew). Următorul pas este o răsnita cu cuțite plate, dar buget sare mult.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
(29-06-2020, 10:34)SzabiV Wrote:
(29-06-2020, 10:04)dev Wrote: O conica manuala sau o conica electrica entry level, te duce pana intr-un punct. De acolo poti trece pe o electrica cu ghost burrs sau "sky's the limit", adica rasnita unimodala aliniata bine de tot. 

Ai putea sa imi recomanzi un model pentru rasnita manuala conica cu raport pret/calitate bun?
Nu prea as vrea sa ma intind pana la pretul de Kinu...dar daca nu am incotro...am sa iau o Kinu, daca este ok si pentru V60.

Varianta cu cutite de 75mm:

https://www.aliexpress.com/item/32933018...2710.pic_4

sau cu cutite de 65mm:

https://www.aliexpress.com/item/32847194...2710.pic_7

In ambele cazuri, livrare din Spania in maxim 10 zile. Eu de cand am varianta de 65mm, nu mai folosesc Kinu pentru brew, care oricum nu exceleaza nici macar cu cutitul de brew.

Reply
Din dorinta de a experimenta si altceva decat espresso si "derivatele" acestuia (cappuccino, flat white, etc.) mi-am propus sa incerc V60, Chemex si AeroPress si sa ma opresc la unul dintre acestea.
Astfel la o cafenea din oras am comandat un V60. Reteta a fost 50g cafea si 350ml rezultatul in cana.
Nu am putut sa beau pe moment din cafea pentru ca era foarte fierbinte (nu am intrebat la ce temperatura s-a facut extractia) insa dupa cateva minute cand am reusit sa iau prima sorbitura am avut un soc, era cel mai acru produs din cafea pe care l-am incercat vreodata.
La miros era foarte foarte placuta dar la gust acea acreala acoperea orice alta aroma.
Sa mai incerc si in alta parte, poate aceasta a fost facuta gresit, sau asta este ceea ce obtineti si voi in ceasca?
DE1Pro, Bentwood Vertical 63
Hario Switch 

Reply
Probabil era grav subextrasa (sau poate cafeaua avea vreun defect de prajire sau era prajita foarte light), dar cafeaua la filtru n-ar trebui sa fie in niciun caz acra, ci echilibrata, dulce, cu aciditate daca e cazul. Eu te sfatuiesc sa incerci si prin alte parti, eventual din origini mai echilibrate, fara aciditate prea mare.
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami

Reply
Ratia "normala" e 1:15. E destul de greu de crezut ca s-au folosit 50g de cafea cu 350ml de apa. 

Cu o macinatura foarte grosiera si apa mai rece, se poate obtine o subextractie foarte usor. Dar asta se vede si in culoarea lichidului rezultat, care ar trebui sa fie foarte palid.

Reply
Am gresit. Cred ca s-au folosit 20g de cafea.
DE1Pro, Bentwood Vertical 63
Hario Switch 

Reply
La 21g e ok cu 350ml (raman vreo 320-330 net, practic).
Atentie si la cafeaua din care se face fitrul. Kenia de pilda e mai acrisoara.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Neața
Momentan la sette 270 folosesc Setare 7 8 pt espresso, depinde de cafea. Manualul zice ca trebuie sa încep de la setarea 16e pt v60 dar pe net am citit ca trebuie cam 18 20... Nu am experienta cu v60 și nici nu prea vreau sa îmi bat capul sa fac o extracție corecta. Am cafea luata de la DropShot, miky way blend și morning ninja.
VA rog sa îmi ziceți cei ce folosesc sette la ce Setare răniți?
Mulțumesc
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(25-07-2020, 08:24)d2florin Wrote: nici nu prea vreau sa îmi bat capul sa fac o extracție corecta

Atunci ce mai conteaza macinatura? Macina la cat zice manualul, toarna niste apa fiarta si gata, ai facut v60-ul.

Reply
Asa am și făcut doar ca îmi curge în 5 minute, 21g cafea și 350 apa, ma gândeam ca totuși tre sa curgă în 3 minute. Dar o sa mai urca setarea la rasnita spre 25 26. Rasnesc single doze.
Ms

Reply
E simplu, daca curge prea incet si are gust astringent, macini mai mare, daca curge prea repede si e apoasa, maicini mai fin. Pas cu pas pana ajungi la ceva care-ti place.

Reply
Da, am.macinat mai mare și deja se schimba situația, oricum cred ca ajung la capăt de cursa la sette,...

Reply
Da, cam acolo e la Sette pentru V60.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Da, si eu am problema setarii cu Sette.

Ieri am facut un V60 cu 18g/300apa din singura brazilie de la Mabo (9zile de la prajire) si a curs in peste 3 min, setare Sette 20. 

Gustul era cam incarcat, nu as zice astringent. 

Cred ca ar iesi mai clar din ea notele cu setarea 25. Dar e ciudat ca asta inseamna ca aproape am terminat tura jucariei...

Asta in conditiile in care pe espresso folosesc 5h-6e...
Gaggia Classic Pro PID | Kinu M47 | Sette 270 | Arco

Reply
Poate pentru ca nu este o rasnita potrivita pentru metode alternative...

Reply
Da, asta dor am sa scriu și eu acum... :)
, dar totodată ma gândesc de ce din 30 de pasi tocmai pe la 7 8 sa iasă espresso... Iar pt brew sa nu fie ok. Puteau sa o proiecteze astfel Incat ca cel puțin de pe la jumătatea setărilor aducă 16.. Sa fie pt espresso. Zic și eu..

.

Reply
E gândită pentru espresso și ibric zic eu, unde la ibric ai nevoie de 'pudră'.

De obicei râșnesc în plaja 9-12 pentru espresso.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
(25-07-2020, 14:30)d2florin Wrote: Da, asta dor am sa scriu și eu acum... Smile
, dar totodată ma gândesc de ce din 30 de pasi tocmai pe la 7 8 sa iasă espresso... Iar pt brew sa nu fie ok. Puteau sa o proiecteze astfel Incat ca cel puțin de pe la jumătatea setărilor aducă 16.. Sa fie pt espresso. Zic și eu..

Cu alte cuvinte, era mai bine daca pe la jumatatea plajei de reglaj se transforma in rasnita de brew, mai ales pentru situatiile cand nu ai espressor...

Poate citeste cineva forumul si proiecteaza rasnita perfecta, pentru orice metoda. Eventual sub 2000 de lei.

Reply
:) da, asta doream sa zic chiar dacă simt o oarecare ironie plăcută :), parca e 2300 rasnita.. Dar pe viitor cine știe poate o sa apară și rasnita perfecta :).

Reply
Salutare,
Nu doresc sa poluez topicul :) dar va rog mult sa îmi recomandați o rasnita manuala capabila v60 chiar și de pe aliexpress. Prețul sa fie cam în jur de 200 RON. Fac v60 o data la 3 4 zile..
Ms mult

Reply
Daca ar exista asa o rasnita, ce bucurie ar fi....

Pana atunci, poti incerca asa ceva:

https://barshaker.ro/Rasnite-Cafea/HandG...-Presso-Q2

Reply
Ms de răspuns dar a-și dori ceva mai ieftin.. Maxim 300 :(

Reply
Uita-te la un xeoleo: DE sau UK, cu transport iesi un pic peste 300

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)