Espressoman Administrator
Bucuresti
Pentru ca @
MyR mi-a dat de veste ca aproape a iesit din vama
kettle-ul Felicita incerc sa imi fac si eu o configuratie de v60 pt birou.
S-a mai schimbat ceva in alegeri de la inceputuri si pana in prezent? :) Adica tot server Hario (de 360 ml cred ca imi iau) si tot acelasi dripper de ceramica sau sticla Hario?
Pana la urma, cu un cantar Brewista, o rasnita Kinu, un kettle Felicita si filtrele japoneze :) (apropo de ce vorbeati prin topic), doar materialulul dripp-erului mai este o dilema, adica sticla, inox, ceramica, cupru. As miza pe inox sau ceramica, pentru ca par a retine mai bine temperatura, desi ceramica se incalzeste mai greu.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
As zice ca plasticul e cel mai recomandat, izoleaza cel mai bine si nu face poc daca-l scapi pe jos

Serverul nu e obligatoriu, personal il folosesc doar daca fac pentru mai multe persoane, daca e doar pentru mine prefer direct in cana.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
Bucuresti
Deja am avut un ghimpe cand am ales sa imi iau un souse vide de la Anova, pt a gati in pungi de plastic vidate, plus Aeropress-ul de rigoare, de data asta vreau sa scap de plastic :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Ala mai ieftin de sticla vine cu suport de plastic...
Cred ca cel de ceramica e cel mai planet friendly.
Espressoman infocat
Bucuresti
25-02-2019, 18:51
(Edited 25-02-2019, 19:08 by nechezol.)
Plasticul e cel mai ieftin si mai putin fancy, cu toate astea multi il recomanda drept cel mai potrivit. Pe motivul asta, m as feri de sticla sau inox, ori plastic ori ceramica. La cel de ceramica, pentru o precautie suplimentara, e buna de luat in calcul metoda colegului Laddu, de preincalzire a palniei, mai temeinic decat prin simpla clatire a filtrului.
Filtrul sa fie cel japonez. Vad ca pe piata sunt si aici doua variante. Cele de la Coffee Shop probabil sunt cele mai noi, in schimb la Kfea, hartia are o alta textura si culoare, pare ieftina, mai de "maculator",asa, desi in privinta curgerii nu am sesizat diferente.
In rest, nu s a schimbat nimic, in afara de un mai mare curaj in privinta abordarii metodei de preparare.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
Reprezentant Barshaker.ro
Oradea
25-02-2019, 20:55
(Edited 25-02-2019, 20:56 by MyR.)
(25-02-2019, 16:26)flipu2k Wrote: As zice ca plasticul e cel mai recomandat, izoleaza cel mai bine si nu face poc daca-l scapi pe jos 
De retinut... dintr-o greseala banala am scapat "capacul" de la goat story... s-a facut praf.
Insa v60 rosu ceramic de la hario este chiar foarte frumos, sau cel inox de la kalita...
--Only God Can Judge Me--
Espressoman infocat
Bucuresti
25-02-2019, 21:25
(Edited 25-02-2019, 21:32 by nechezol.)
Legat de poc, flippu2k are dreptate, palnia de plastic originala Hario e indestructibila la utilizare normala, circula pe youtube un filmulet cu unul care da bine cu ciocanul in ea si tot degeaba. Plasticul e calitativ si din alt punct de vedere, nu se matuieste precum cele cu care suntem obisnuiti. Insa dpdv estetic, da, aia rosie de ceramica e aspectuoasa, alegerea depinde de exigentele fiecaruia.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
Aero...
Bucuresti
(25-02-2019, 20:55)MyR Wrote: (25-02-2019, 16:26)flipu2k Wrote: As zice ca plasticul e cel mai recomandat, izoleaza cel mai bine si nu face poc daca-l scapi pe jos 
De retinut... dintr-o greseala banala am scapat "capacul" de la goat story... s-a facut praf.
Sincer acum, nu cred ca se ia vreun espressor sau rasnita cat mai solide ca sa reziste la scaparea pe jos. :D
Sau cani...
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Reprezentant Barshaker.ro
Oradea
(25-02-2019, 23:16)Mihai L Wrote: (25-02-2019, 20:55)MyR Wrote: (25-02-2019, 16:26)flipu2k Wrote: As zice ca plasticul e cel mai recomandat, izoleaza cel mai bine si nu face poc daca-l scapi pe jos 
Sincer acum, nu cred ca se ia vreun espressor sau rasnita cat mai solide ca sa reziste la scaparea pe jos. :D
Sau cani...
Daca stii ca esti un elefant nu te duci la un glass store :D
Dar de retinut cand esti in graba mare trebuie sa ai grija cu ele..
--Only God Can Judge Me--
Espressoman
Bucuresti
V60 de plastic (nr. 1) are o calitate pt mine - impreuna cu un pahar Hario f usor, pot folosi pt brew cantarul cu capacitate maxima de 500 de g de la Coffee Gear, cu maxim 20 de grame de cafea in con si brew ratio de 1:15. Pt ceramica am nevoie de un cantar cu capacitate mai mare.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Aero...
Bucuresti
(25-02-2019, 23:26)MyR Wrote: Daca stii ca esti un elefant nu te duci la un glass store :D
Dar de retinut cand esti in graba mare trebuie sa ai grija cu ele..
E adevarat... Dar nu zice nimeni de server ca e de sticla, sau de cana. Si se utilizeaza impreuna.
Ba chiar serverul/cana sunt folosite mai mult si sunt mai supuse diverselor accidente. :P
La munca am un V60 de ceramica, folosit de 3-5 ori pe zi de 4-5 ani incoace. Acasa unul de plastic, folosit uzual o data pe zi. Si nu am avut niciodata probleme cu niciunul.
Un server mi s-a spart acum vreo doi ani, noroc ca era din ala de 300ml.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Bucuresti
Da, si eu am unul de plastic de cateva luni si nu s a spart desi nu a cazut niciodata.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
Bucuresti
Uite, vezi, de aia iti atrageam atentia la inceput sa ne concentram mai mult pe cafea decat pe sublinierea fiecarei minime greseli de exprimare...
Espressoman infocat
Bucuresti
26-02-2019, 14:17
(Edited 26-02-2019, 14:17 by nechezol.)
Mea culpa ca nu am explicat prin emoticon, a fost o gluma nevinovata, fara intentia de a corecta pe cineva. "Desi nu a cazut, tot nu s a spart!"
Pe.De.Dienes 109 N, v60
Espressoman infocat
Arad/Timisoara
26-02-2019, 19:27
(Edited 26-02-2019, 19:28 by Tiranator.)
Salutare! Incerc și eu în ultimul timp tot felul de rețete pe v60, 4:6, Scott rao, Matt perger, și ce am mai găsit pe YouTube etc. Unele îmi plac mai mult decât altele dar inca nu am gasit o rețetă care sa îmi placă foarte mult, sunt curios cei care folosesc v60 ce rețetă folositi?
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
Espressoman infocat
Bucuresti
26-02-2019, 19:29
(Edited 26-02-2019, 19:51 by nechezol.)
Salutare,
Off, complicat, parerea mea e ca nu exista reteta perfecta si infailibila, fiecare cafea cere altceva. O modificare a temperaturii , duratei de extractie sau a gradului de rasnire aduce dezvoltarea unor arome si estomparea altora, alte valori ale aciditatii si bitterului, nu mai spun de modificarea tuturor parametrilor . Eu la fiecare cafea imi fac setul de incercari si raman la ce imi place si uneori se intampla ca pe la sfarsitul pungii sa prepar cu totul diferit.
Repet, fiecare cauta un anumit gust in cafea, o anumita combinatie senzoriala pe care o recunoaste doar cand o simte si cum fiecare cafea e deosebita, e greu de pretins ca ai aceeasi reteta buna pentru toate cafelele.
Probabil ca reteta clasica cu medium-fin, 92-94 grade in 2m30s se afla in apropierea extractiei ideale dar asta nu garanteaza nimic, nimanui dpdv al gustului.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
Espressoman infocat
Piatra Neamt
26-02-2019, 20:04
(Edited 26-02-2019, 20:05 by dev.)
(26-02-2019, 19:27)Tiranator Wrote: Salutare! Incerc și eu în ultimul timp tot felul de rețete pe v60, 4:6, Scott rao, Matt perger, și ce am mai găsit pe YouTube etc. Unele îmi plac mai mult decât altele dar inca nu am gasit o rețetă care sa îmi placă foarte mult, sunt curios cei care folosesc v60 ce rețetă folositi?
Din moment ce există n combinații de temperatură, apă și grad de măcinare, e foarte greu să-ți dea cineva o rețetă câștigătoare.
Trebuie sa maximizezi cu ceea ce ai la dispoziție: apă, râșniță și termometru. Ca la orice alta metodă, consistența e cheia succesului. Daca schimbi rețeta de la o zi la alta e iarăși foarte greu.
Nu mai zic nimic de cafeaua omniroast sau de ce prăjită pentru espresso folosită la brew.
Espressoman infocat
Lyon
(24-02-2019, 22:55)Mihai L Wrote: Nu cumva e invers cu macinarea...?
Impresia mea este ca o cafea proaspat prajita (~1-3-5 zile), nedegazata, este susceptibila la subextractie, fiind mai putin solubila, de aceea rasnesc mai fin in aceasta situatie. Daca rasnirea mai fina, duce in la supraextractie, banuiesc ca putem compensa prospetimea cafelei prin scaderea cantitatii de cafea.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Aero...
Bucuresti
Oarecum din contra... :D
Uleiurile si ale elemente sunt la locul lor. Macinatura este foarte pufoasa, umezeala nu a apucat sa intre in boabele uscate...
Cu cat e mai proaspata cafeaua, ar trebui sa rasnesti mai mare pentru ca altfel nu te incadrezi in timpul de scurgere dorit (undeva sub 3 minute).
Espressoman infocat
Lyon
:) ok, daca zici tu... Nu m-ai convins, asa ca raman la parerea mea, o cafea nedegazata este mai putin solubila, CO2 o face impermeabila, deci mai greu de extras.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Pai explica cum vine asta, un gaz face un solid impermeabil...

Trecand peste chestia ca la 24 ore dupa prajire 90% din CO2 s-a dus... si prin macinare se elibereaza si mai mult...
Espressoman infocat
Lyon
Pai nu imi clar ce fel de explicatii vrei... cantitatea mare de CO2 care scapa din boabe/macinatura duce la o extractie problematica/inegala/zi-i cum vrei. Cu cat e mai proaspat prajita, cu atat mai multa degazare are loc, vezi spuma care se produce la infuzie (v60 in cazul de fata) sau crema de la espresso. De aici bloom-ul, sa permiti eliberarea unei cantitati cat mai mari de CO2 in contact cu apa, dar in cazul unei cafele de cateva zile, nu e suficient sa o lasi 30/45 de secunde.
In primele 24 de ore cam 40% din CO2 s-a dus. La care trebuie sa iei in calcul gradul de prajire. O cafea light se va degaza mai greu.
Espressoman infocat
Bucuresti
27-02-2019, 16:06
(Edited 27-02-2019, 16:07 by nechezol.)
Nu stiu, chestiunea astea se poate simplifica de la discutii tehnice la incercari. La v60, da scai iz da limit, incerc si raman pe ce imi place. Decat sa mi bat capul cu flatulenta boabelor de cafea...My doi banuti!
Pe.De.Dienes 109 N, v60
Aero...
Bucuresti
27-02-2019, 16:40
(Edited 27-02-2019, 16:41 by Mihai L.)
(27-02-2019, 15:36)Laddu Wrote: Pai nu imi clar ce fel de explicatii vrei... cantitatea mare de CO2 care scapa din boabe/macinatura duce la o extractie problematica/inegala/zi-i cum vrei. Cu cat e mai proaspat prajita, cu atat mai multa degazare are loc, vezi spuma care se produce la infuzie (v60 in cazul de fata) sau crema de la espresso. De aici bloom-ul, sa permiti eliberarea unei cantitati cat mai mari de CO2 in contact cu apa, dar in cazul unei cafele de cateva zile, nu e suficient sa o lasi 30/45 de secunde.
E suficient 30s...
As zice ca nu faci corespunzator partea de bloom, nu torni in asa fel incat sa intre apa in tot patul de cafea. Prin urmare, de aceea iti bolboroseste la mijlocul extractiei.
As mai indrazni sa zic ca poate e macinatura prea fina...? Caz in care ii este mai greu apei sa patrunda peste tot?
Macina mai mare cand e cafeaua proaspata si incearca din nou.
(27-02-2019, 15:36)Laddu Wrote: In primele 24 de ore cam 40% din CO2 s-a dus. La care trebuie sa iei in calcul gradul de prajire. O cafea light se va degaza mai greu.
Nu vorbim de boabe intregi. Acolo e alta poveste.
Macinarea lasa putine camarute umplute cu aer.
LE: Pe langa faptul ca o cafea proaspat prajita este foarte uscata si va absorbi mai multa apa pentru umezire.
Espressoman infocat
Bucuresti
27-02-2019, 18:24
(Edited 27-02-2019, 18:35 by nechezol.)
Nu are de ce sa fie facuta diferentierea intre boabe intregi si macinate in ce priveste degazarea pentru ca pe ideea asta nu s ar mai lasa cafeaua pentru espresso sa se degazeze, oricum se macina. Discutia e doar despre boabe, nu despre macinis.
Dar despre bloom zic si eu nu ca nu trebuie depasit 45 secunde. Eu asa fac, 30 secunde daca e "calda", apoi cu trecerea timpului, 35, 40 si maximum 45 secunde, oricat de veche ar fi. Ma rog, de obicei nu termin o cafea mai tarziu de 30-35 zile de la data prajirii.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
Aero...
Bucuresti
Din ce am vazut, 30s si eventual in plus e rezonabil pentru cafea proaspata, unde apare CO2 in exces.
La cafea mai veche poate fi lasata chiar mai putin.
Espressoman infocat
Bucuresti
09-04-2019, 22:57
(Edited 09-04-2019, 22:58 by Oly.)
tiranator, Pana la urma la ce nivel de măcinare te-ai oprit pe comandante pentru metoda kasuya? Eu am făcut-o azi prima data, cu apa la 94 și măcinare la 28 de click-uri. A ieșit cam acra.
Espressoman infocat
Bucuresti
La a treia încercare a ieșit mult mai bine. Rwanda macinata la 30 de click-uri pe comandante, apa la 94 grade. Am optat pentru metoda kasuya, însă am făcut doar 4 turnări (50, 70, 90, 90), ca nu vroiam sa iasă prea tare. Maine o incerc cu 5 turnări, sa vad ce iese.
Sent from my mobile, using Tapatalk
Espressoman infocat
Brasov
Salut,a folosit cineva pe chemex,filtru de v60?
Robot Cafelat,Hario V60,feldgrind1,ibric soy
Espressoman infocat
Arad/Timisoara
Salut! Ultima data m-am oprit la 31 de clikuri si cu apa la 92 de grade, dar depinde de cafea.Momentan fac cu reteta lui scott Rao intre 22 si 26 de clikuri
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60