Hello There, Guest! Login Register


Preinfuzie vs fara

#1
Imi poate explica cineva pro/cons preinfuzie, la ce ajuta, ce face sau ce nu face.
Tot caut pe internet dar nu gasesc o explicatie concisa, nu gasesc cat ar trebui sa dureze o preinfuzie si in functie de ce creste/scade timpul.. Mersi anticipat
Lelit PL41TEM + G-iota DF64
 
Reply
#2
Daca vrei o explicatie elaborata, numarul 2 din The Lever Magazine are un articol despre preinfuzie (pag. 16-17).

Pe scurt, preinfuzia asigura o umezire completa a pucului de cafea, astfel incat extractia sa fie uniforma. Nu exista o regula pentru durata, depinde de echipamente, cafea si preferinte.

In mod practic, pe PL41TEM (aparatul tau din semnatura) poti sa rasnesti mai fin decat de obicei, iar cand dai drumul la pompa deschizi robinetul de abur cam o tura, maxim doua, si stai cu ochii pe manometru astfel incat sa ai maxim 3bar. Cand observi primele picaturi de cafea in ceasca inchizi robinetul. In mod evident, te asiguri ca teava de apa sa fie indreptata spre un recipient sa o gaura din tava.
DF64, Mazzer Mini 58mm | Lelit PL41TEM, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#3
Multumesc, am citit. Si timpul total de extractie il incep de la preinfuzie sau de cand dau drumul la pompa? (Sa zicem ca am un alt espressor)
Lelit PL41TEM + G-iota DF64
 
Reply
#4
La următorul aparat o să-i pui robinetul de profilare și te-ai scos! Smile
ECM Classika PID, Niche Zero, DF64
 
Reply
#5
(15-07-2022, 19:57)Daniul Wrote: Multumesc, am citit. Si timpul total de extractie il incep de la preinfuzie sau de cand dau drumul la pompa? (Sa zicem ca am un alt espressor)
Nu te stresa prea tare, sincer. In ultima vreme am încercat și eu varianta de preinfuzie mai lunga și turbo shot spre final. Inca nu îmi ies timpii dar rezultatul este pe placul meu. Neavând profilare automata am mereu alt rezultat dar bun de fiecare data. Clar unele sunt atât de bune ca mi-aș mai dori unul imediat iar altele ceva mai jos dar overall bune toate.

Ultimul a fost preinfuzie pana a început sa pice din mai multe locuri (pe Bianca ai vreo 5s de umplere sau mai bine, apoi urcat la 2bar, apoi preinfuzia pentru ceva secunde 6-10s) urmat de padela deschisa la maxim, totul terminându-se pe la 28s. Ieri au fost 30 și 32 și tot asa.
Ajustează totul după gust, ideal ai naked sa vezi ce se întâmplă și îți prepari pucul încât sa nu ai channeling (pe care oricum îl diminuezi prin preinfuzie).

Oricum trebuie sa îți cunoști aparatul. Retine ca atunci când dai drumul la robinet pierzi apa din boilerul și asa micuț. Are influenta sau nu, habar nu am, cât am avut tem nu am încercat metoda asta.
Ai grija cum strângi robinetul de abur ca poate plesni.
Succes.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#6
(15-07-2022, 20:28)Kontrast Wrote: La următorul aparat o să-i pui robinetul de profilare și te-ai scos! Smile

Daca negocierile ies bine punem si robinet.

Am incercat la Lelit PL41TEM sa fac preinfuzie cu robinetul deschis, mi-a iesit ceva, nu am lasat decat 2-3 secunde "preinfuzia".. Spre mirarea mea curgerea nu a mai fost asa "patoasa" ca inainte, a curs mai lin putin intr-un flux destul de continuu.. Ca si gust nu simt vreo diferenta, poate mai acid un pic. 
Multumesc de sfaturi!
Lelit PL41TEM + G-iota DF64
 
Reply
#7
Uite aici cateva explicatii despre preinfuzie: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid179491
DE1Pro v1.4, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 v2, Aeropress, The Force Tamper
  
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)