Welcome Back Log In Create Account

Prajitoria de cafea ca business

(08-09-2017, 17:48)Lyvyoo Wrote: - cat ar trebui sa coste un sticker frumos colorat si printat la calitate foto + un ambalaj mai premium? Eu tot pe acolo stiam preturile, cu tot cu TVA.

Nu stiu cat costa pliculetul/ambalajul, dar stiu precis ca pretul stickerului nu e real la 0.15EU.
Daca se face o comanda de 2000-5000 de bucati atunci deja ai posibilitatea de a printa pe digital dar si pe "analog" gen flexo, offset, etc. 
Aici o cautare in google dupa 3sec iti da sute de optiuni.. dar pot ajuta si eu cu niste contacte. 
Quote:telefon + internet 149 de euro  Angry , un internet RDS 1000(cel mai tare) e 39 de lei si un abonament nelimitat telefonie mobila+internet nelimitat = 22 lei ....asta insemnand in total 13 euro  :idea:

Da ca si PF dar pe firma min 30/40 euro +tva /luna. 
Parca cei de la vodafone au ceva pachet special start up internet+ tel pe la 70-80/ eu dar deja primesti si un IPHONE :-))) deci o sa fi tareeeeee 

Oricum 150 de eu este chiar mult, hai sa fie doar jumate.

---
Cost angajat pe luna - 507 eu.

Min sal pe aconomie pentru 1 om aprox pentru firma costa aprox 390 eu.
Nu mi se pare real ca un omulet mai simplu cu un salar 1450 ron ( din 390 eu atat primeste salariatul, restul intra la budgetul de stat ) + 117 eu cash in pliculet ( 507-390 eu ) poate fi responsabil de:
- roasting, creare profile
- sofat 
- vanzare / facturare
- sales ( gasirea clientiilor )
- impachetare + creare AWB pentru curier etc
- vanzare directa "la raft"

---
Din chirie nu reiese ce tip de locatie este, doar pentru roastery sau roastery+shop.

---
cheltuielile neprevazute
15-25% cel putin,  incat are o vizibilitate foarte mare ( daca ai shop ), daca esti inchis intr-o curte si nu poate intra nimeni atunci sub 10%.

---

Pana cand nu se stie ce include cei 80000 euroi nu se poate decripta mai departe.

In general mi se pare ca planul era facut bine ( stie "meseria", ce si cum se mananca ) si cu sperante mari, dar mi se pare ca skill-ul antreprenorial este usor zis la inceput.
--Only God Can Judge Me--

Reply
(08-09-2017, 17:48)Lyvyoo Wrote: Sunt prajitorii care au inceput cu 100.000 Smile 
..........................................................................................................................................................
cumparat de nou (cunosc doua cazuri) si o vizita inopinata de la finante sau o contraventie la regimul TVA si s-au facut 2-3% cheltuieli neprevizionate.

Sa luam usurel fiecare afirmatie in parte :
1) Pot exista si prajitorii deschise , cu sume mult mai mari , aici vorbim clar despre planul de afaceri atasat ...cu un prajitor de 4 kg si atunci 80.000 de euro pare o suma imensa . Sa nu mai vorbim de perioade de amortizare de 2,41 ani . 
2) Despre tonul discutiei pot spune urmatoarele :
- trebuie sa recunosc faptul ca asta e stilul meu , mai direct si mai incisiv...imi cer scuze in fata celor mai sensibili si emotivi , dar din punctul meu de vedere acestia... "romanticii" nu au ce cauta in afaceri
- poate cunoscand foarte multi antreprenori romani , stilul meu este total justificat , dar nu vreau sa generalizez peste tot exista si buni si .............
- din punctul meu de vedere prajitul cafelei , cu tot respectul nu se incadreaza nici in categoria chirurgiei pe creier , nu se face nici cu laserul sau prin sateliti si nici nu intra in categoria de munca foarte grea deci de la 9 euro/kg = 41 de lei pret de achizitie la 150 de lei pret de vanzare = 365% Angry ...doar pentru "o prajire"= un tratament termic , mi se pare ..................................
3) La pretul de ambalaj nu am comentat , mai ales daca e unul premium , nu stiu despre ce stickere vorbim ...dar in nici un caz nu se justifica un 33% fata de pretul unui ambalaj . Acest raport pret ambalaj/sticker l-am comentat . Iar daca se ajunge la un pret ambalaj+sticker = 0,60 euro sa spunem pentru 100 g de cafea...deja....intram in domeniul parfumurilor ! De curand la o cantitate de stickere de 15.000 multicolore s-a platit 0,05 LEI /buc.! Variante sunt multe si mai ieftin printezi direct pe punga .
4) La o zona de genul Militari ma gandeam si eu in realitate ! Cati mp sunt necesari pentru un prajitor si depozitare cafea ? Prajitorul de la care cumpar eu(nu stiu daca vrea sa fie nominalizat) in 10 mp are prajitor , masa , tejghea si rasnite !!! In zona Metro Militari preturile pe mp inainte de negociere sunt in medie de 4 euro mp iar in zona de centura mai mici ! La un 4 euro mp negociabil la 744 euro chirie rezulta aproape 200 mp....nu e cam mult :D ??? Nu discutam despre cafenea proprie...acolo deja intram in alt fel de afacere !"Insulita" din Carrefour e 2500 de euro pentru cine intreaba , in realitate aproximativ 1000 de euro...dar acestea reprezinta in opinia mea alt fel de afaceri...sa zicem de paravan !!! The Coffee Shop are tot 10.000 de euro CA pe luna  Smile ???
Eu daca as deschide o prajitorie as inchiria un spatiu pe Centura Bucuresti deoarece presupun ca peste 75% din livrari s-ar face prin curier si nu cred ca acestia ar prefera sa piarda ore in sir prin traficul central !
5) Vorbim despre un plan de afaceri de inceput deci picam de acord cu contabilul de 200 de lei .
6) Cafenele ! La un 35 de cafenele pe luna si un 5,4 kg de cafea/buc. as negocia o singura livrare pe luna prin curieri cu impartirea costurilor sau cafeneaua sa le ridice de la sediu cu un mic discount suplimentar . Sau le livrez eu in 2 zile pe luna printr-un traseu de genul routing-ului agentilor de vanzari . Sa spunem 6 ore efective in trafic cu un consum de 10 litri de combustibil(maximul de exagerare posibil) = 48 lei x 2 zile = 96 lei = 21 de euro . 120 de euro inseamna aproape 120 de litri de benzina...deja intram in consumurile lunare ale agentilor de vanzari !
7) Cheltuieli neprevazute cu "fail" si erori in contabilitate de 3% = REAL ! OK si 20% pentru o luna ghinionista ! Dar nu repeti "greselile" in fiecare luna ca ................. . Un 5% in primele 6 luni de activitate daca esti virgin in afaceri ok , ulterior un 2% normal !

Ma bucur acum ca nu am prezentat varianta reala a "planului de afaceri" real pentru multi antreprenori romani...nu era placuta deloc Smile !

(08-09-2017, 18:44)MyR Wrote: In general mi se pare ca planul era facut bine ( stie "meseria", ce si cum se mananca ) si cu sperante mari, dar mi se pare ca skill-ul antreprenorial este usor zis la inceput.

Mie mi se pare ca planul e "bine facut" pentru o a primi imprumut de la o banca .
#ROCKET R NINE ONE , #ROCKET SUPER FAUSTO/Red Speed , #AILLIO BULLET R1 V2 , #Acaia Lunar
#Brewtus IV , #Honne Slim  ;   #Ibric , #MK. Vario
Accesorii ROCKET , MOTTA , IMS , Tamper dinamometric ECM , altele

Reply
(08-09-2017, 19:11)FAP Wrote: - din punctul meu de vedere prajitul cafelei , cu tot respectul nu se incadreaza nici in categoria chirurgiei pe creier , nu se face nici cu laserul sau prin sateliti si nici nu intra in categoria de munca foarte grea deci de la 9 euro/kg = 41 de lei pret de achizitie la 150 de lei pret de vanzare = 365% Angry ...doar pentru "o prajire"= un tratament termic , mi se pare ..................................

In timpul prajirii ai o "pierdere" 15-20%.
Nu conteaza ce faci, pana cand ai o investit intr-o scula scumpa, pe care trebuie sa le amortizezi.
Eu zic ca prajirea se considera "fabricare" unde adaous nu este de 10% ca si la comert, ci sub 100% nu faci biznis.
Hai sa calculezi iarasi:
9 eu/kg-20%, adica 10,8 eu/kg, si vinzi cu adaos de 100%.adica  99,36ron+tva ( 108,3024 ron ).

Fa-ti calculatia cate kg trebuie sa vinzi sa fi pe 0, si apoi ulterior pana cand se amortizeaza investitia.

(08-09-2017, 19:11)FAP Wrote: 3) La pretul de ambalaj nu am comentat , mai ales daca e unul premium , nu stiu despre ce stickere vorbim ...dar in nici un caz nu se justifica un 33% fata de pretul unui ambalaj . Acest raport pret ambalaj/sticker l-am comentat . Iar daca se ajunge la un pret ambalaj+sticker = 0,60 euro sa spunem pentru 100 g de cafea...deja....intram in domeniul parfumurilor ! De curand la o cantitate de stickere de 15.000 multicolore s-a platit 0,05 LEI /buc.! Variante sunt multe si mai ieftin printezi direct pe punga .

Eu am calculat 0.12-0.25 conteaza marimea si calitatea/claritatea. 
Sa faci imprimare direct pe punga poti face a. tamponare, b. screen printing ( unde trebuie sa faci de ex cliseele tampografice care sunt sute de euroi dar daca "grafica" nu le schimbi des se renteaza )

(08-09-2017, 19:11)FAP Wrote: 4)"Insulita" din Carrefour e 2500 de euro pentru cine intreaba , in realitate aproximativ 1000 de euro...dar acestea reprezinta in opinia mea alt fel de afaceri...sa zicem de paravan !!! 

2500 euro inseamna 2470 la ei, si platesti pentru utilitati + marketing + etc ( lista este foarte lunga )
Minim cer contract pe 1 ani, si garantie bancara pentru chirie de min 3-6 luni ( bani care sunt blocati in timpul contractului, suma reprezinta garantie )
Unele locatii sau mall-uri nici nu fac contract sub 5 ani.

In general la contracte cu locatii mai mari nu doar pe firma faci, ci ca si PF esti garant ( adica tot ce detii )

(08-09-2017, 19:11)FAP Wrote: 7) Cheltuieli neprevazute cu "fail" si erori in contabilitate de 3% = REAL ! OK si 20% pentru o luna ghinionista ! Dar nu repeti "greselile" in fiecare luna ca ................. . Un 5% in primele 6 luni de activitate daca esti virgin in afaceri ok , ulterior un 2% normal !
Incat vorbim despre productie si nu comerti, crede-ma este mult mai mult decat 5%.
In comert ai un raft si "gata", la "productie" tot timpul se arde ceva, cumperi o scula noua, etc.
Imi place ca si tu esti optimist dar nu asa merg lucrurile ( plus traim in RO )

(08-09-2017, 19:11)FAP Wrote: Ma bucur acum ca nu am prezentat varianta reala a "planului de afaceri" real pentru multi antreprenori romani...nu era placuta deloc Smile !

(08-09-2017, 18:44)MyR Wrote: In general mi se pare ca planul era facut bine ( stie "meseria", ce si cum se mananca ) si cu sperante mari, dar mi se pare ca skill-ul antreprenorial este usor zis la inceput.

Mie mi se pare ca planul e "bine facut" pentru o a primi imprumut de la o banca .
Nu prea cred.  Smile
Ultima documentatie facuta de o firma + doua persoane timp de o saptamana full time, 70 de pagini de numere era "putin" pentru banca. ( pe care am vazut si eu, si era chiar buna ).

... dar poate ca gresesc si vorbesc dar prostii...
--Only God Can Judge Me--

Reply
(08-09-2017, 20:33)MyR Wrote:
(08-09-2017, 19:11)FAP Wrote:  
Nu prea cred.  Smile
Ultima documentatie facuta de o firma + doua persoane timp de o saptamana full time, 70 de pagini de numere era "putin" pentru banca. ( pe care am vazut si eu, si era chiar buna ).

... dar poate ca gresesc si vorbesc dar prostii...

Hai sa le luam usurel la analiza :
1) Nu am afirmat ca sunt vreun expert in prajit cafea ...deci merg pe calculul tau Smile ! Sa mergem pe ipoteza ta de 20% pierdere . Sunt de acord si cu un adaos de 100%(maxim) si doar pentru ca e vorba de productie si investitii ...nu pentru cei la care investitia e un..."raft" . Sa zicem si de acord cu pretul tau de 108 lei kg...rotunjit la 100 Smile . Dar in planul de afaceri se prezinta 15 lei 100 g = 150 lei kg adaos de peste 200%....cu tot cu pierderi incluse deci alta .... si aici nu mai sunt de acord . Calculatia de vanzare vs amortizare investitie e mai complicata si depinde de multi factori...deci o face fiecare in cazul lui , exista unii care reinvestesc profitul in dezvoltare...altii ...nu .
2) Vorbind de printing depinde foarte mult de :
- daca grafica/logo/creatie le faci tu sau o platesti unei agentii
- numarul de bucati/buget pe luna
- furnizor si putere de negociere
- eu daca as fi la inceputul unei afaceri as investi mai mult in calitatea produsului...de ambalaje superbe multicolore care contin produse de r.... e satula lumea , as investi in ambalaje pretentioase doar pe gamele premium si dupa un market share serios
- degeaba platesc un ambalaj "luxury" daca pe el scrie "nimeni SRL" in sensul ca firma nu e cunoscuta
3) Referitor la "insulele" din Carrefour , multe din ele...daca nu majoritatea care vand tot felul de chiloti@bullshit consider ca NICIODATA nu vor avea profit nici sa acopere chiria deci sunt firme de fatada pentru "alte...chestii" ...asta ca sa nu intru in detalii.Stiu foarte bine "relatiile contractuale" cu Carrefour Smile ! Cu taxele de marketing , cred ca faci confuzii intre cei care inchiriaza spatii din Mall cu furnizorii Carrefour...multe altele !
4) Cred ca nu ma intelegi referitor la procentul de "neprevazute" , pot exista luni cu 10% dar si unele cu 0 asa ca media normala e de 3% pe an , hai 5% dar in nici un caz 10% medie lunara. Aaaaa daca discutam de un prajitor la mana a 10-a ...DA dar atunci nu mai vorbim de 80.0000 euro investitii initiale ! Si eu traiesc in Romania , stiu bine ...multe dupa muuulti ani de comert . Optimist ...nu sunt referitor la viata de antreprenor in Romania .
5) Eu m-am referit chiar putin sarcastic la Excel-ul inserat de Liviu care se poate face de o persoana de middle management in maxim 2 ore . La banca depinde ...cine esti , unii au nevoie de 10.000 de pagini si nu se aproba , iar altii pot si cu Excel-ul prezentat . Vad ca nimeni nu vrea sa detalieze ce inseamna acea investitie initiala de 80.000 de euro . 
Eu ...bineinteles "rautacios si hain Smile " ma gandesc la :
- 40.000 euro Porsche Cayenne sh dar superb pentru marele patron
- 10.000 euro un VW Transporter SH pentru aprovizionare /livrari
- 10.000 euro pentru dotarile de luxe ale birourilor ...scaune de director , multe Apple , birouri de fite pentru patron si secretara top model
- 20.000 euro maxim in directia prajitorului de 4 kg si stocul de cafea
- dar astea nu pot fi spuse la banca...deoarece nu da bine....asa ca incarcam naprasnic celelalte cifre
Da eu sunt doar un om rau si gandesc subiectiv  Tongue !!!
#ROCKET R NINE ONE , #ROCKET SUPER FAUSTO/Red Speed , #AILLIO BULLET R1 V2 , #Acaia Lunar

Reply
N-ai mai rezistat până la finalul postării, si iar deviem ... :( Dacă vrem o discuție serioasă, hai sa rămânem serioși...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
De acord  Smile ! Se dorea o provocare...mai asa in gluma .Am suficient spatiu in curte + suficient spatiu de birou...nu voi plati chirie nimanui. Vreau sa stiu ce inseamna 80.000 de euro investitie . Si acum foarte serios...poate deschid eu o prajitorie . Ma tenteaza ! Si daca deschid ...treburile vor fi extrem de serioase !!! In plus :
- masini exista
- internet fibra optica + calculatoare exista
- birou deja mobilat exista
Ramane doar de achizitionat prajitorul + cafea !
Astept recomandari serioase !!!

Reply
Offfff ... Imi pare rau ca i-am trimis acel excel lui Lyvyoo.

Asa cum am afirmat cu subiect si predicat acum mai mult de un an si jumatate am investigat (si chiar si investit) posibilitatea de a deschide o prajitorie.

Acel excel, NU s-a dorit a fi un plan de afaceri (un plan de afaceri arata cu totul si cu totul altfel), ci doar am incercat sa pun pe picioare un instrument rudimentar care sa ma ajute sa am o idee asupra ordinului de marime al cifrelor si al implicatiilor. A fost o foaie tabelara care sa ma ajute mai mult sa imi conving sotia sa ne bagam la cheltuieli, in nici un caz nu a fost un document care sa reprezinte baza pentru o viitoare relatie de colaborare cu vreo banca. MULTE din acele cifre au fost introduse pe baza multor discutii cu furnizori si agenti imobiliari, o parte din acele numere au fost introduse din burta.

Tinta mea a fost axata pe doua directii:
1. Am vrut sa inteleg care ar trebui sa fie amploarea bazei de clienti pentru a putea derula o actiune antreprenoriala decenta;
2. Am vrut sa inteleg care sunt finantele in conditiile in care am presupus ca baza de clienti a fost atinsa. Cu alte cuvinte am vrut sa inteleg ce rulaj se poate genera.

Scopul meu NU a fost sa vad cum se poate incepe o afacere cu 10.000 Euro, ci cum ar trebui sa arate o afacere de perspectiva care sa aiba ingredientele necesare unei cresteri constante pe termen lung.

Si nu in ultimul rand, sa ne intelegem, NU il consider un punct de vedere unilateral, NU il consider un calcul impecabil, ci doar un exercitiu asupra "perspectivei".

Dar as vrea sa lamuresc cateva aspecte legate de modul in care am gandit anumite date de intrare.

Cel mai important lucru ce trebuie inteles este ca pentru un act de artizanat pertinent in materie de prajit cafea verde de calitate buna, presupune multe actiuni de calibrare si masurare. In acest spirit, este nevoie de o serie de accesorii si echipamente de buna calitate:
1. Espressor;
2. 1-2 rasnite, una pentru preparat cafea si una pentru cei ce doresc cafeaua rasnita;
3. Echipamente de tratare a apei;
4. Colorimetru;
5. Refractometru;
6. Aparat de masura a umiditatii si a densitatii boabelor verzi si a celor prajite;
7. Cantare de precizie;
8. Aparat de mostrare;

Deja, foarte rudimentar, putem vorbi de cca. 12.000 Euro;

Doi la mana, pentru a putea conserva cat mai bine boabele verzi, este nevoie de conditii de microclimat corespunzatoare, umidificare, incalzire si racire aer. Alte aparate, alti bani (cateva mii de euro).

Sisteme de protectie in caz de incendiu (detectie, stingere cu apa instalata in ciclon, recipiente sub presiune cu spuma sau pulberi). Alti bani.

Sisteme de manipulare si transport al sacilor de cafea.

Prajitor cu toate accesoriile de 5kg capacitate: cca 18.000 Euro;
Un prim palet de cafea verde: cca 7000 Euro;
Amenajare spatiu: echipamente (cele enumerate mai sus), igienizare, instalare sisteme de control al microclimatului interior, finisare, calculator, Cropster, mese, cesti, scaune, iluminat, cos de fum cu manta dubla, instalatie de gaz, racord trifazic, apa/canal, si multe altele: cca 16.000 Euro;
Cursuri specialitate, creare imagine, website, sistem de gestiune marfa, baza de date clienti, design grafic: cca. 10.000 Euro. Iar la acest capitol am si investit 7000 Euro din cei 10.000.
Totalul celor de mai sus este de 51.000 Euro.
Am mai luat in calcul ca timp de 6 luni vor trebui sa existe bani pentru acoperirea TUTUROR cheltuielilor lunare considerand un scenariu in care vazarile sunt aproape inexistente. 6 luni in care pui pe picioare profile de prajire, creezi vizibilitate, alergi, ajustezi, etc. Deci rotund vorbind 6000 x 6 = 36.000 Euro
Deci 51.000 Euro + 36.000 Euro = 87.000 Euro, rotund (in jos) 80.000 Euro.

Spatiul dimensionat pentru operare decenta, cca. 80m2:
1. Zona de prajire in care trebuie sa existe, aparatul de prajire, ciclonul, cosul de fum, o masa de lucru, zona de pregatire verde, zona de depozitare maro, aprox 25m2;
2. Zona de pregatire, finisare, impachetare, cantarire, rasnire: cca. 5m2;
4. Zona de calibare si testare: mostrar, aparate de testare, cupping, masa, etc.: 10m2;
5. Zona de servire si vanzare catre client: cca. 5m2;
6. Birou pentru preluare comenzi, gestiune, apeluri telefonice, contabilitate primara, etc. : 10m2;
7. Depozit cafea verde: cca. 10m2;
8. Grup sanitar: cca 5m2;
9. Spatiu de rezerva pentru neprevazute: 10m2.

DA, toate din cele de mai sus se pot inghesui in mai putin de 40m2, dar am gandit in perspectiva, cand poate prajitorul se va schimba de la 5kg la 10-15kg, rulajul de cafea va creste, etc. si in idea de a nu fi inghesuit, urasc sa cada peretii pe mine.

NU uitati ca:
1. O prajire in zona first crack, conduce la o pierdere masica de cca 14-15%;
2. Oricat de buna este cafeaua verde, exista un procent de boabe necorespunzatoare ce trebuie sortate si indepartate;
3. Crearea profilului inseamna cafea sacrificata;
4. Vizitele catre potentiali clienti inseamna alta cafea sacrificata;
5. Greseli de prajire => cafea pierduta;
6. Probleme de prajitor => cafea pierduta;

Ca sa inchei ... Acest excel a reprezentat o evaluare la prima mana, pentru a putea obtine ordine de marime, dimensiunea implicatiilor! Ca internetul si telefonul sunt la jumatate sau stickerele nu sunt 15 centi si 5 centi, mai putin m-a interesat. Aceste lucruri intra in categoria acordului fin, cand proiectul avanseaza si capata contur. In cazul meu NU a capatat contur, am considerat si consider si acum ca asa cum se prezinta cifrele, la aceast moment in Romania sa ai o microprajitorie care sa produca STRICT cafea de specialitate de buna calitate catre clienti ce cauta asa ceva (consumatori finali sau cafenele de specialitate), NU este fezabil daca nu introduci in ecuatie malaxorul horeca. Iar pe mine NU m-a interesat HORECA.
Poate am dreptate, poate nu am dreptate, NU mai este relevant in acest moment, mi-am scos de mult din minte aceasta idee, raman fidel taberei consumatorului si entuziatului/iubitorului de cafea.

Multe din cele de mai sus reprezinta totusi un rezultat al unei perioade LUNGI in care am discutat cu graficieni, oameni de creatie produs, am facut cursuri de barista, am facut cursuri de prajire in Londra, am vizitat prajitorii din Anglia si Grecia, am fost in fabrica la producatori de prajitoare, am vizitat furnizori de cafea verde, am facut cursuri de "cum sa deschizi o prajitorie", lean approach, am cumparat tot felul de echipamente.

NU am facut niciun calcul de amortizare. Pur si simplu am impartit 80.000 la profitul teoretic sa vad un ordin de marime. Am folosit preturile din piata, cele locale si cele internationale, si am vazut cum arata cifrele.
La toate cursurile si in toate discutiile cu "specialistii" din domeniu, toti au spus ca rule of thumbeste pretul cafelei verzi x 4 = pretul la raft. Adica 10 Euro/kg verde ar insemna un 40 Euro/kg cafea prajita catre client final.

Se poate deschide o prajitorie cu 20.000 Euro? Cu siguranta! Dar nu era tipul de produs ce doream EU sa il comercializez.

Reply
Vad ca discutati tot felul de cifre, dar nu se intreaba nimeni daca are piata...
In Craiova singurul magazin gourmet are o clientela stabila de 150 kg, care majoritatea cumpara in zona sub 100 lei kg, si chiar majoritatea majoritatii as aprecia-o in zona 60-80.
Asta si pentru ca peste 100 lei kg exista Hedone.
Cui ar vinde cineva care intra acum cu 300 kg pe luna ? Ar trebui sa intre la bataie pe fata cu Hedone... unde in horeca nu are nici o sansa daca nu ofera pachete complete de bar.
Ati vazut si in Timisoara ce greu s-a nascut... si nu cred ca din lipsa de finantare si echipament.
Intr-adevar piata virgina este gramada, sunt locuri in tara asta pe raza de 100 km unde nu exista prajitorie, dar cine sa convinga lume de acolo sa dea peste 50 lei pe kg de cafea ?

Reply
Ba da Renato,
M-am intrebat si mi-am raspuns ... NU! Motiv pentru care am ingropat definitiv initiativa!

Reply
Eu am inteles dintr-un interviu pe Ziarul Financiar ca cei de la Haute Cup din Constanta au investit initial aproape 100 000 eur in cafeneaua lor cu prajitor din spatele Magazinului Tomis. Preturile sunt diferite la persoane juridice fata de persoane fizice la majoritatea serviciilor. Acum depinde desigur ce vrei sa faci si carei clientele te adresezi.
Daca faci o dugheana pe o strada fara vad sau un concept de tipul celor de la Narcoffee din Cluj probabil si costurile sunt diferite.
Inclin sa cred ca pentru a porni o afacere serioasa, de calitate in domeniul acesta e nevoie de o suma intre 80-100k eur.
Spatiile trebuiesc amenajate, personalul instruit, platit corect si legal, plus ca marja de profit nu e chiar asa mare, trebuie rulaj serios pt a supravietui. Am vrut sa pornesc si eu o astfel de afacere, oarecum am fost descurajat de lipsa de cultura pentru cafeaua de specialitate in Constanta, am vazut Haute Cup aproape gol pe cand Filicori plin, am incercat si cateva teste cu echipamentele mele pe prieteni sau vecini bautori de cafea, dar care nu au fost prea receptivi la genul de espresso 1:2, bauturile cu lapte avand totusi ceva mai mult succes. Pur si simplu nu cred ca exista piata in Constanta la momentul acesta pt acest gen de afacere.
Din acest motiv am considerat excelenta si necesara ideea instituirii unei asociatii a prajitorilor de cafea care sa promoveze consumul de cafea de specialitate, ar fi in beneficiul tuturor. Am auzit la radio reclame care promovau consumul de bere (600 ml pe zi fiind considerat benefic) , cu siguranta se poate face asa si pentru cafea, abia apoi astfel de initiative ar putea avea succes. Asta tine mult si de educatie, cultura pt lucruri de calitate, ceea ce cam lipseste romanului...
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero,  Kinu M47,  Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II

Reply
În ziarul financiar alea sunt reclame nu interviuri. Nu se precizează dar autorul scrie după dictare :) Mai sigur te uiți la registrul comerțului după cifra de afaceri, profit, pierdere..

Promovarea cu 600ml de bere aparține asociației Berarii Romaniei probabil, casta lor. E nevoie clara si în cafea de asa ceva.

Cineva pe grupul de bere spunea ca sansa de explozie a berii artizanale sta doar  în horeca. Cam asa e si la cafea, dacă rata de intrare în horeca nu va fi mai mare, piata va face implozie doar în baza persoanelor fizice.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
"eugenm" , multumesc pentru precizari ! Se pare ca ai dorit o afacere bazata pe principii si logistica de nivel profesionist , asa cum intalnesti destul de rar in Romania . Nu trebuie sa regreti faptul ca i-ai trimis lui Liviu tabelul , cred ca asta e scopul principal al unui forum ...discutiile ! Oricum exista o minima tensiune intre prajitori si clienti referitoare la preturi si adaosuri . Prin astfel de discutii ...in care unii Smile se exprima mai pasional Tongue mai aflam ...cum merg lucrurile in realitate . In ceea ce ma priveste nu e noua ideea de a deschide o prajitorie . Aveam la un moment dat un plan de afacere destul de pretentios dar fara segmentul HORECA . La mine ideea s-a impotmolit la capitolul numar de potentiali clienti activi lunar . Am avut si surprize mari cu oameni cu bani multi !
In majoritatea cazurilor , cand am servit invitatii cu espresso/capucinno/etc. , in procent majoritar au recunoscut faptul ca nu prea au mai baut  "ceva" atat de bun ...dar cand am discutat despre investitiile necesare si pretul cafelei ... 100% au zis ca nu merita investitia . Deci segmentul de consumatori e destul de mic , majoritatea prezenti pe forum si...pesimist vorbind nu cred ca lucrurile se vor schimba curand !

Reply
Imi pare foarte foarte rau ca forumul se transforma pe zi ce trece intr-un fel de CanCan datorita catorva persoane. Traficul generat de comentariile conflictuale ale acelorasi persoane este o mlastina in care forumul acesta se afunda cate putin in fiecare zi. Nu este nevoie sa le nominalizez, toata lumea stie despre cine vorbesc. 

Societatea umana functioneaza pentru ca unul face paine, altul stinge incendii, unul face mobila, altul prajeste cafea, unul construieste case, altul repara masini, unul opereaza apendicita samd.

Daca din saracie, prostie sau rautate, cineva isi propune sau vrea sa le faca el pe toate, o sa le faca prost.  Strategia "Jack of all trades" este daunatoare pentru societate si paguboasa pentru cel care o adopta. 

Atunci cand doctorul tau iti spune ca trebuie sa faci o colecistectomie cauti cel mai bun medic chirurg pe care il poti gasi si pe care ti-l poti permite. Nu te apuci sa faci asta acasa, pe masa din bucatarie. Exista o piramida a competentei in chirurgie, asa cum exista in mecanica auto, in fabricarea mobilei sau a pantofilor samd. iar competenta se plateste. 

Chiar si in prajitul cafelei exista o piramida a competentei.

Crezi ca poti sa fii undeva aproape de varful acestei piramide cu o cafea pe care o prajesti acasa, intr-o sticla de felinar? Mai gandeste-te. 

Mai este un alt aspect, timpul. Cand poti sa le faci pe toate: sa-ti repari singur masina, sa prajesti singur cafeaua, te operezi singur de apendicita, faci paine, pantofi si haine, etc. Poate dispui de timpul asta atunci cand esti pensionar sau freelancer fara ocupatie dar cazurile particulare are trebui tratate separat.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 

Reply
Si daca luam in calcul ca cei 80.000 EUR ar trebui scosi in cca 5 ani, macar (amortizarea echipamentelor, etc), ajungem la 16.000 EUR/an care trebuie pusi in costul cafelei. Asta fara sa discutam de profit, da?
Deci daca vinzi 100kg cafea prajita pe luna constant in 5 ani, ai undeva la 13-15 EUR suplimentar pe kg.
Q.e.d.

Fara experienta si know-how temeinic, poate ar fi mai bine sa incepi cu mai putin pana te pui pe picioare, zona in care cheltuielile sunt greu de recuperat.

(09-09-2017, 12:41)Papa Jacques Wrote: Daca din saracie, prostie sau rautate, cineva isi propune sau vrea sa le faca el pe toate, o sa le faca prost.  Strategia "Jack of all trades" este daunatoare pentru societate si paguboasa pentru cel care o adopta. 
:D
(09-09-2017, 12:41)Papa Jacques Wrote: Mai este un alt aspect, timpul. Cand poti sa le faci pe toate: sa-ti repari singur masina, sa prajesti singur cafeaua, te operezi singur de apendicita, faci paine, pantofi si haine, etc.
Iar timpul tot in bani se traduce, nu? De cele mai multe ori nu e chiar o afacere sa-ti faci singur totul...
Chiar daca intelegi despre ce e vorba si te pricepi la ceva, nu te poti compara la experienta cu cineva care face asta zilnic.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Pai cum mai FAP, prajitorii isi iau Porsche si tu abandonezi pentru ca e probabil neprofitabil?! 

Chiar nu te vad sa ai succes în domeniul ăsta, sorry :) Sau ne poti demonstra contrariul...

Reply
(09-09-2017, 12:56)Lyvyoo Wrote: Pai cum mai FAP, prajitorii isi iau Porsche si tu abandonezi pentru ca e probabil neprofitabil?! 

Ouch...  :D
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Nu am abandonat total  :D ideea ! Vad ca ma provoci sa mai insist pe subiect ! Mie mi-ai atras atentia ca "deviem de la subiect" si "trebuie sa ramanem seriosi" ....mai sus e o postare 100% atac suburban la adresa forumului , la adresa mea si in special la adresa tuturor colegilor care detin un prajitor . Faptul ca omul se crede "in varful piramidei"...nu e problema mea . De la o persoana cu pretentii asteptam niste lectii de business , bazate pe argumentatie serioasa si nu ........................
Si cu asta , o perioada o sa raman la "citit forumul" si nu o sa mai postez .

Reply
Daca macar jumatate din cei 60 care au aplicat pe startup nation la acele probat-uri de 5 kg dau drumul la afacere... ne asteapta apocalipsa cafelei :)

Reply
Asa sunt eu, mai de la tara. Spun lucrurilor pe nume. Nu sunt diplomat si imi asum acest defect. Nu stau sa-mi "indulcesc" opiniile ca sa par simpatic. Postez doar atunci cand am ceva de spus. N-am vorbit niciodata ca sa ma aflu in treaba. 

Am ascultat surprinzator de multe voci pe forum care "demonstreaza" ca prajitorii din Romania sunt speculanti care vand scump marfa proasta, veche, de pe bursa. Destul este destul.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 

Reply
FAP:
"... din punctul meu de vedere prajitul cafelei , cu tot respectul nu se incadreaza nici in categoria chirurgiei pe creier , nu se face nici cu laserul sau prin sateliti si nici nu intra in categoria de munca foarte grea deci de la 9 euro/kg = 41 de lei pret de achizitie la 150 de lei pret de vanzare = 365% Angry ...doar pentru "o prajire"= un tratament termic , mi se pare ....."

MyR:
"Hai sa calculezi iarasi:
 9 eu/kg-20%, adica 10,8 eu/kg, si vinzi cu adaos de 100%.adica  99,36ron+tva ( 108,3024 ron )."

incearca sa faci un market survey pentru cafea de specialitate 'proaspat prajita' la cateva din prajitoriile comerciale mai aproape de 'varful piramidei'!

oameni buni!
n-am treaba cu afacerile si n-am avut niciodata, desi am avut o perioada de pfa-ist!
negustorii sunt o categorie care include tot felul de oameni, de la pitoresc/entuziast, la josnic/excroc, sau cinic/rece!
avem toti de-a face cu ei, chiar daca nu suntem oameni de afaceri cu masina mare, neagra in garaj si spatiu de viata destul!

in varia thread-uri, de multe ori off-topic am incercat sa atrag atentia ca sunt 100% atasat ideii ca acest forum nu este interesant pentru mine ca pepiniera de afaceristi, ci drept comunitate de pasionati intru prepararea cafelei (espresso) acasa!

de aceea m-am si tinut departe de thread-uri ca acesta si nu stiu dece azi, cand se intampla sa fiu destul de ocupat, m-am lasat dus de apele acestui thread - nu cifre, ci 'mood';
ape tulburi, ape murdare! dar sunt apele in care se nasc si se intampla mai toate acum la noi! ca de, suntem in democratie si, ceva gen capitalizm (ar trebui sa rimeze cu clizma...)  controlat/adaptat!

starea asta, in contact cu acest thread, am incercat-o mai pe vremuri, inainte de espressoman, pe vremea thread-ului din softpedia, cand un user, papa jacques parca, dadea lectii de prajire, dar atentie, nu cu scopul de a atrage amatorii intr-o ocupatie care, daca le-ar fi placut, aveau dreptul sa o faca...nu, cu scopul de a arata cat de greu, de complex, de 'olimpian', de 'piramidal', de 'meserias' este sa prajesti!

ideea asta, de apologie a unui guru/maestru, deci de transformare a comunitatii forumului intr-o adunatura disciplinata de invatacei neputinciosi care trebuie sa asculte 'lectiile', imi starneste ceva intre greata si mila, trecand prin revolta!
daca m-am apucat de facut espresso acasa e o treaba de care eu raspund! si cred ca asa gandesc multi dintre membrii forumului; e o pasiune, e o dedicare, e o munca ce trebuie respectata!
cu sau fara felinar care sa te lumineze, sau sa te incalzeasca!

daca au venit prin forum trolii, ok, am descoperit ca suntem bolnavi!
acum, aflu de la un papa jacques, user in acest forum, cat de dezonorant ar trebui sa fie sa prajesti cafea acasa intr-o sticla de felinar! si sa te crezi acolo, pe piramida competentei!
voi, cei care prajiti cafea acasa in tot felul de improvizatii, poate doar in tigaie, sau cu heatgun-ul si bolul cainelui, luati aminte, opriti-va si uitati-va in sus, spre varful piramidei! calea-i prea lunga... cumparati cafea proaspat prajita! 
(o sa vedem asa ceva in curand in calupurile de comercials la tv!)

(papa jacques: "Chiar si in prajitul cafelei exista o piramida a competentei.
Crezi ca poti sa fii undeva aproape de varful acestei piramide cu o cafea pe care o prajesti acasa, intr-o sticla de felinar?")

in multele mele drumuri cu cainele, dau peste cate o forma de viata bazata pe carbon, colturoasa si abrupta, agresiva si opaca, un marlan al lumii noastre, ce mai, care urla la mine, facandu-ma de la inceput batran neajutorat (daca-as avea ochelari, sau o proteza, cu siguranta s-ar lega si de asta!), ma injura (e beat, de obicei, dar asta nu-l scuza ci-l infunda si mai mult in latrina) si eventual, se lauda cu banii ce-i are in gramezi pe care eu n-am avut nici macar ocazia sa le vad la altii...

ceea ce-mi aminteste nu de unele discutii din acest forum, nu... imi aminteste de un director general la tractoru' bv, care urla zilnic de la o catedra - piramida lui - intr-o sala soioasa si puturoasa, de vestiar/wc de turnatorie, sau forja, la cei 30-40 de oameni, cadrele de conducere ale uzinei, ingineri, unii dintre ei cercetatori si proiectanti valorosi, injurati de mama (cineva completa o foaie de scor, ca la popice, cu zicerile de organ genital ale directorului general...), in timp ce-si lauda competenta erijandu-se in fost cioban, care cu 4 clase ar fi mai bun decat toti scolitii aia, a caror mame ar trebui sa se chinuie rusinate ca i-au lepadat in lumea asta!

da Lyvyoo, termin si-mi pare rau de offtopic!
nu promit ca plec, desi nu-mi place deloc aici, dar promit ca nu ma mai bag in nici o discutie despre prajire/prajitoare - las pe cei cu scule profi costisitoare sa se alature amatorilor entuziasti din forum!
sau forumul sa devina al prajitorilor comerciali - in fond o viitoare asociatie a prajitorilor comerciali (negustori de cafea prajita) poate fi grefata pe forum Smile
si renunt si la orice viitoare interventie despre cafea verde si furnizori alternativi celor agreati de forum!
si mai sper totusi ca vei avea grija ca acest forum sa nu devina piramidal, cu amarastenii la baza...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Pomenea cineva in alt topic de mentalitatea de cartel si ma gandesc ca si acolo e un fel de piramida a competentei. Doar in romanica un prajitor de cafea de specilitate cu experienta s-ar simti amenintat sau enervat de cei probabil 10 oameni care isi prajesc cafeaua acasa.

Reply
(09-09-2017, 15:13)radudani Wrote: oameni buni!
.........
starea asta, in contact cu acest thread, am incercat-o mai pe vremuri, inainte de espressoman, pe vremea thread-ului din softpedia, cand un user, papa jacques parca, dadea lectii de prajire, dar atentie, nu cu scopul de a atrage amatorii intr-o ocupatie care, daca le-ar fi placut, aveau dreptul sa o faca...nu, cu scopul de a arata cat de greu, de complex, de 'olimpian', de 'piramidal', de 'meserias' este sa prajesti!

Ahaaa, am inteles acum. Tu esti ranchiunos pe mine din 2011, de cand eram pe softpedia. Longevitatea ranchiunei tale ma nedumereste intr-un mod amuzant.

(09-09-2017, 15:50)dev Wrote: Pomenea cineva in alt topic de mentalitatea de cartel si ma gandesc ca si acolo e un fel de piramida a competentei. Doar in romanica un prajitor de cafea de specilitate cu experienta s-ar simti amenintat sau enervat de cei probabil 10 oameni care isi prajesc cafeaua acasa.

Dev, tara noastra se numeste Romania. Este lipsit de respect sa te referi la tara noastra ca fiind "romanica".

Reply
(09-09-2017, 13:37)Papa Jacques Wrote: Am ascultat surprinzator de multe voci pe forum care "demonstreaza" ca prajitorii din Romania sunt speculanti care vand scump marfa proasta, veche, de pe bursa. Destul este destul.

Nu am gasit pe nicio punga de cafea prajita cumparata de la noi o poza la un document care sa demonstreze lotul cafelei verzi si data recoltarii. E destul trist sa pretinzi incredere oarba din partea cumparatorului si sa te zburesti la el cand discutia devine mai concreta. 

Nu am avut niciodata motive sa ma simt mandru ca sunt roman. Si cu atat mai putin dupa ce frecventez forumurile locale. Mojicia si grobianismul balcanic e de multe ori dus la rang de meserie mai ales cand sunt interese financiare la mijloc.

Reply
(09-09-2017, 17:01)dev Wrote: Nu am gasit pe nicio punga de cafea prajita cumparata de la noi o poza la un document care sa demonstreze lotul cafelei verzi si data recoltarii. E destul trist sa pretinzi incredere oarba din partea cumparatorului si sa te zburesti la el cand discutia devine mai concreta. 

Nu am avut niciodata motive sa ma simt mandru ca sunt roman. Si cu atat mai putin dupa ce frecventez forumurile locale. Mojicia si grobianismul balcanic e de multe ori dus la rang de meserie mai ales cand sunt interese financiare la mijloc.

Corecteaza-ma daca gresesc insa din enuntul tau eu inteleg ca tu vrei ca eticheta sa includa o poza a unui astfel de document? :)
Asta nu se va intampla niciodata din evidente ratiuni estetice, ca sa nu le mai pomenesc pe alea de tiparire propriu-zisa. Documentul respectiv este o foaie A4 care trebuie micsorata pana la dimensiunea etichetei. Nu mai poate nimeni citi ce scrie pe el, poate doar cu lupa, daca printul este facut foarte bine. 

Lotul cafelei prajite trebuie trecut pe pachet, la mine este stampilat pe fundul pachetului, langa data prajirii. 

Presupun ca lotul cafelei verzi este numarul ICO inscriptionat pe sac. Daca ai acces la baza de date a ICO, este util. Altfel, nu prea. 

Nu exista o data fixa de recoltare, exista un interval in care se face recoltarea, de obicei recoltarea se face in paralel cu prelucrarea si dureaza cateva luni, in cazul plantatiilor mari.

Reply
Pentru discuții despre anul recoltei, avem topic separat aici - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-A...sca?page=3

Reply
(09-09-2017, 18:14)Papa Jacques Wrote:
(09-09-2017, 17:01)dev Wrote: Nu am gasit pe nicio punga de cafea prajita cumparata de la noi o poza la un document care sa demonstreze lotul cafelei verzi si data recoltarii. E destul trist sa pretinzi incredere oarba din partea cumparatorului si sa te zburesti la el cand discutia devine mai concreta. 

Corecteaza-ma daca gresesc insa din enuntul tau eu inteleg ca tu vrei ca eticheta sa includa o poza a unui astfel de document? Smile
Asta nu se va intampla niciodata din evidente ratiuni estetice, ca sa nu le mai pomenesc pe alea de tiparire propriu-zisa. Documentul respectiv este o foaie A4 care trebuie micsorata pana la dimensiunea etichetei. Nu mai poate nimeni citi ce scrie pe el, poate doar cu lupa, daca printul este facut foarte bine. 

Lotul cafelei prajite trebuie trecut pe pachet, la mine este stampilat pe fundul pachetului, langa data prajirii. 

Presupun ca lotul cafelei verzi este numarul ICO inscriptionat pe sac. Daca ai acces la baza de date a ICO, este util. Altfel, nu prea. 

Nu exista o data fixa de recoltare, exista un interval in care se face recoltarea, de obicei recoltarea se face in paralel cu prelucrarea si dureaza cateva luni, in cazul plantatiilor mari.

Discutia, sterila, despre data si sursa recoltei a pornit de la acuza ta asupra celor care pretind ca folositi cafea veche sau ieftina. Banuiesc ca tu ai acces la baza de ICO si poti verifica lotul daca vrei. Daca nu ai acces atunci e clar ca discutia e fara rost. 

Ca sa revenim totusi la topicul de fata, eu as fi curios cat de profitabil e biznisul cu cafea prajita din prisma unui antreprenor. O discutie pe niste cifre cvasi-irelevante compuse de cineva din afara bransei duce la contradictitii si mai irelevante.

Reply
Implementati va rog pe forum optiunea de a ignora si ascunde postarile unor useri.

Reply
(09-09-2017, 19:44)dev Wrote: Ca sa revenim totusi la topicul de fata, eu as fi curios cat de profitabil e biznisul cu cafea prajita din prisma unui antreprenor. O discutie pe niste cifre cvasi-irelevante compuse de cineva din afara bransei duce la contradictitii si mai irelevante.

Ca sa intre si antreprenorii sa povesteasca din suflet nu din aparare, e nevoie sa fim (majoritatea) ontopic, realisti, maturi in analiza, gata sa purtam o conversatie civilizata, ca si cum am fi la masa cu omul respectiv, fata in fata.

Topicul nu a fost deschis si continuat ca sa isi verse unul sau altul naduful sau frustrarile sau experientele esuate pe antreprenoriatul romanesc, pe meseria de prajitor sau pe forum. Nu inteleg, de ce nu ne-am dori o dezbatere cu toate partile si preferam in schimb atitudini gen "hit and run". Si inca odata o spun, NU ma refer la cele ce le tot  repeta radudani, cum ca ar trebui sa facem plecaciuni pe aici cuiva si imi pare rau ca vede balauri in oricine nu-i impartaseste opiniile. Ci la faptul ca in virtutea educatiei pe care sunt mai mult ca sigur ca o avem, putem sa ne adunam ideile si sa ne stapanim mania  si sa purtam un dialog mai tehnic, mai aplicat, cu o retorica impotriva sau pro, nu conteaza, dar la obiect, fara intepaturi, apropo-uri tendentioase, jigniri si asa mai departe.  

Dezaprob atitudinea fata de home roasteri, care chiar si cu o sticla pe felinar au scos rezultate de care ei si prietenii lor au fost multumiti. Nickso sau Csabitec pot confirma oricand, fiind printre cei care "prajesc la lampa". Aici e cu totul alta discutie, nu pentru acest topic.

In acelasi timp, daca doi-trei useri excaladeaza niste nemultumiri si trec la atitudini cu tenta peiorativa sau chiar jignitoare (cum semnala foarte bine acelasi nickso, daca tot l-am pomenit) atunci la ce sa te astepti decat sa intre oamenii si sa se apere si apoi sa inceapa tavalugul. Astea nu sunt conditii de dialog civilizat. 

Sper ca macar espressomanii care au devenit sau vor deveni antreprenori, sa intervina cu opinii de la firul ierbii, indiferent care este viziunea lor! E o dezbatere...  Cred ca pana acum au fost ocupati sau nu au vazut topicul, nu-i banuiesc ca au intrat deja in postul Craciunului.

Quote:- din punctul meu de vedere prajitul cafelei , cu tot respectul nu se incadreaza nici in categoria chirurgiei pe creier 

Sunt de acord, trebuie sa pastram niste limite in comparatii!

Dar in categoria gastronomiei se incadreaza sigur. Si de aici se complica lucrurile pentru ca asemanarile sunt foarte mari. Dar foarte mari, de unde se vede ca nou auzita de mine teorie a piramidei, exista Smile

Sunt bistro-uri micute, facute in curtea bucatarului antreprenor, curte si casa mostenite de la vreun bunic ce statea intr-o zona ok, unde mananci foarte bine, platind un pret mediu. Vizitele in tari straine ne-au aratat ce inseamna antreprenoriatul de familie, bun, gustos, nu neaparat ieftin, facut cu pasiune si dedicare.

Sunt si alte restaurante apartinand unor mari chefi, cu multiple stele dobandite prin studiu, unde s-au folosit aceleasi ingredinete ca in bistro-urile de mai sus (lapte, oua, carne de vita, rucolla etc) , dar in stilul propriu al respectivului chef, folosindu-si cunostintele sale acumulate, ideile sale, in alta ambianta, cu alte dotari in bucatarie, cu personal de o alta calificare etc. Costurile pentru ingredientele unui preparat poate au fost cam la fel, dar chef-ul vinde la preturile lui maricele sau foarte mari. Poate iti da si to go.. Si ii merge ok, e multumit, oamenii REVIN si nu ii scriu cu spray-ul pe gard "dincolo era mai ieftin".

Bineinteles ca exista si a treia varianta, sa preparam acasa ce ne-a placut la restaurant. Sigur ne va iesi mai bine decat in multe locuri. Da nu la fel de bine ca in altele.

Gastronomia porneste de la preturi asemanatoare la achizitie pt ingrediente, un bucatar, un aragaz si o bucatarie utilata. Si totusi, de ce mergem des la anumite restaurante si de ce platim acolo mai mult decat la altele, avand si acasa respectivele ingredinete? Pentru ca-i simpatic bucatarul? Pentru gustul preparatului? Pentru incredere? Pentru comoditatea de a lua ceva gata preparat? Pentru ca e mai buna carnea de vita la el? Stim cu totii cat costa un kg de carne, o bucata de avocado, un kg de banane, un ou, un litru de lapte. Vorba unui coleg mai sus, chef-ul aplica doar un tratament termic. Sau poate nici atat daca profilul sau e raw vegan Smile  Poate si asta e o dezbatere si cu siguranta o comparatie mai apropiata de prajirea cafelei.

Reply

Reply
Daca postez comentarii stricte la datele dintr-un Excel devin ...citez " sa isi verse unul sau altul naduful sau frustrarile sau experientele esuate pe antreprenoriatul romanesc " ! Daca explic faptul ca in ultimii 20 de ani am oferit consultanta multor companii multinationale , unor mari companii romanesti si traininguri pe vanzari si distributie ...nu cred ca va conta ceva , mult mai importanta pentru fiecare e "valoarea lui" .
Daca postez anumite nemultumiri privind punctele mai putin placute ale antreprenoriatului romanesc devin un mare atacator al afacerilor personale , sunt luat la misto(faza cu Porsche) sau mai rau devin "mlastina care murdareste forumul" si ataca "piramidele importantei" inchipuite ale unora . Nu cred ca ar conta in discutie la nivel de "importanta personala/CV" ca ma pot uita cu binoclul in jos la mica piramida a unuia , eu consider ca pe forum suntem toti egali .
Daca spun lucrurilor pe nume mai direct ajung direct troll desi enuntatorul discuta de 1000 de ori mai dur .
Daca NU postez sunt citat de "1000 de ori" , provocat si chiar un "hit and run" !
Oameni buni va rog sa va hotarati !!!  Imi aduc aminte din nou de motivele pentru care am parasit forumul aproape un an :
- daca indrazneam sa postez undeva eram "luat la suturi"...baiii nu esti veteran nu poti sa postezi fara experienta
- daca postam fara sa trec prin "gustul din ceasca ...modelarea materiei la nivel macroscopic,  comportarea la nivel atomic si nuclear"...tot aceleasi reactii
Sa se decida clar cine posteaza pe acest forum :
- doar antreprenorii "acreditati"
- doar unii considerati importanti pentru forum si sa fie nominalizati....sa stim noi astia "mlastina si trolii" mai simplu cei deranjanti sa ne retragem
- sau toata lumea e egala ca pe un forum fara ca unii sa fie protejati vizibil iar altii desfiintati
Desi nu pare ,eu sunt trist cand ma gandesc la mediul de afaceri romanesc ! Din cauza mentalitatii disfunctionale(asta ca sa fiu extrem de elegant) clientii migreaza si ofera banii multinationalelor sau cumpara de pe internet din afara tarii .
Si pentru ca Liviu a dat mai multe exemple voi completa si eu cu opiniile mele personale :
1) Restaurantele si "chefii" :
- eu cred ca lumea se duce la restaurant sa se simta bine in procent covarsitor asta neinsemnand marile talente culinare 
- la restaurant principalele "atractii" sunt confortul personal , ambianta , muzica , servirea , iesirea din cotidian si faptul ca te simti respectat pe banii tai
- in multe alte tari prefer restaurantele de familie cu specificul fiecaruia si de cele mai multe ori mananci mult mai bine si mai sanatos , dar majoritatea desfasoara aceste activitati de generatii intregi si pun pe primul plan multumirea clientului , de multe ori vine patronul si sta de vorba cu tine
- in Romania merg din ce in ce mai rar si doar la cele internationale
- la cele romanesti deja in majoritatea lor simti diferenta , masa cea mai mare e goala permanent e a "patronului"... , preturile sunt de Monte Carlo , angajatul de la bar cu salariul minim te fura la gramaj , chef-ul tot cu salariul minim te fura la friptura care e congelata de 30 de ani si prajita in uleiul de alaltaieri , chelnerul ...fara nici o scoala vrea bacsisuri de zeci sau sute de lei desi tie iti vine sa il bati pentru cum te serveste
- alegerea mea finala , am citit cateva carti de "bucatareala" , citesc retete pe internet sau vad emisiuni culinare la TV , am gasit surse de carne ,peste,legume la prima mana proaspete si mananc de 1000 de ori mai bine ca la restaurant
- cine pierde ....eu ca nu gasesc furnizori de servicii decenti si pe de alta parte antreprenoriatul romanesc care se plange ca nu are sanse
2 ) Cafea :
- trebuie sa inteleaga toata lumea ca majoritatea au fost cuprinsi de "microb" datorita acestui forum
- intr-un fel afacerile prajitorilor si vanzatorilor de "utilaje" sunt legate destul de mult de membrii forumului iar cresterea "fenomenului" se bazeaza tot pe acesti membri ai forumului care isi prezinta "realizarile" prietenilor si cunoscutilor si le insufla pasiunea acestora
- daca vrem ca membrii sa stea drepti in fata antreprenorilor ...trebuie sa ne asumam si faptul ca acestia vor parasi forumul , vor ocoli antreprenorii aroganti si de multe ori vor comanda din afara tarii asta conducand chiar la probleme de supravietuire in afaceri a antreprenorilor romani 
- de multe ori marile companii au crescut datorita crearii unor departamente de Relatii Clienti care transmit conducerii toate problemele si dorintele clientilor si folosesc toate criticile in sens constructiv
- la noi pentru ca de cele mai multe ori antreprenorul se afla in mintea lui in "Centrul Universului" orice critica se transforma in ofense imense aduse gigantului ego personal
- pentru mine personal nu este important ca voi cumpara cafea de la Bill Gates ,  Donald Trump sau...Elvis Presley , deci cata importanta isi acorda prajitorul...nu ma intereseaza...pana la ...ma deranjeaza , pot cumpara si de la Vasile , important fiind raportul calitate pret al cafelei si modul cum ma trateaza si nu discutam acum ca antreprenorul sau clientul trebuie sa faca plecaciuni unul in fata celuilalt ci sa existe o relatie de respect reciproc , eu am gasit acest furnizor in Romania si nu o sa intrerup colaborarea prea curand
Stiu ca deja devine un roman , dar pentru ca nu prea imi doresc prea curand sa postez(asta daca nu sunt citat si provocat iar) o sa postez in acest mesaj . Si aici voi vorbi despre antreprenorul roman din diferite domenii si despre nemultumirile mele personale ...asta daca tot sunt des citate . Pentru ca tot se discuta aici de "VALOARE' si "MEGA COMPETENTA" ...mie de asta imi e teama in Romania si aici discut de exemple concrete din viata .
1) Domeniul constructii(discut de peste 20 de echipe)
- apare Mega Competentul cu ifose de parca ar fi construit zgarie norii din SUA
- incepe cu textele de la inceput si salta pretul de piata mediu la minim 250% bineinteles datorita "COMPETENTEI"
- ok si eu vreau calitate maxima si "batem palma"
- la sfarsit cand vii sa verifici...iti pui mainile in cap...pai ce ....pai facut mai competentule ???
- incepe tiganeala cu "asa a iesit" , "vinovat e ...sfantul" , bla...bla si vrei sa il ...
- morala finala....am invatat sa fac eu majoritatea chestiilor , nu e usor ...nu ies din prima...dar dupa o minima experienta toate ies de 1000 de ori mai bine decat "COMPETENTUL" si mai solide si mai ieftine
- cine pierde ...normal "competentul" , in timp nu mai vrea nimeni sa lucreze cu el
2) Comerciantul...pot da sute de exemple asemanatoare(de aici si exemplul meu cu Porsche care nu a fost la misto deloc) :
- cauti prin magazine un "utilaj" ....degeaba , nimeni nu blocheaza banii pe stoc , vezi doar pliante
- gasesti "profesionistul" care bineinteles bubuie de competenta , cu site de net spectaculos , cu birou de fite si masina tare care incepe sa te abureasca naprasnic de te simti ca ai gasit "raiul" , iti vorbeste de discounturi imense in procente...etc.
- vrei sa vezi si tu "utilajul" sau macar unul asemanator...si atunci vine dusul rece , cand iti spune ca iti arata pe laptop :D ...pai ce facem mai competentule , pe net l-am vazut deja pe un ecran mult mai performant ...deci tu esti doar un "birou" inchiriat , cu masina in leasing si cu ifose de Bill Gates
- ajungem la pret...ma ameteste cu discounturi in cascada iar pretul dupa discounturile imense ajungea pe la 4800 de euro cu livrare in cateva saptamani
- ii spun ca ma gandesc , plec acasa si iau netul la cautare si gasesc in Germania la vreo 2500 de euro cu tot cu livrare
- il sun , discut cu el , ii arat oferta si in loc sa-si ceara scuze imi raspunde cu un tupeu incredibil...."domnule dar secretara si soferul meu cine le plateste?"
- ii inchid telefonul...ii urez multe ....apoi achizitie din Germania
- cine pierde eu sau "COMPETENTUL" , de multi ani imi iau majoritatea produselor de afara...originale
3) "COMPETENTUL" din service auto :
- masina noua , buna ...problema la ambreiaj in 30.000 de km , intru pe forumuri...multi se plang ca numai in Romania se refuza garantia , merg acolo bineinteles REFUZ de la una dintre cele mai de fite reprezentante din Romania...deci MAXIMUL de competenta din domeniu
- intreb de pret cu piese originale aproximativ 8000 de lei...normal...bazat pe "COMPETENTA"
- merg la un service cunoscut intreb pret tot cu piese originale.... 4600...imi zic...ba esti nebun...DUBLU si cu ifose si cu programari peste "1000 de ani" ca sunt plini de treaba si cu "5000" de ore manopera trecute la plata pentru o revizie de 30 de minute 
- dupa o perioada desi in GARANTIE ma duc sa-mi fac revizia la noul service , vine factura...trecut o ora manopera(fata de vreo 4 la mega competenti) si aproape 500 de lei...la "COMPETENTI" exact cu aceleasi piese era vrei 1200 lei
- acelasi service de mega competenti ....creste temperatura la apa , ma duc , constatarea o groaza de bani , decizia ...s-a ars ventilatorul ...pret vreo 2000 lei , plec acasa suparat si imi spune un vecin "de ce nu mergi domnule prima data la electricianul x ? "
- merg la electrician se uita 5 minute si imi spune ca era dezlipit un fir Angry ...il lipeste si imi cere 15 lei...de rusine i-am dat mai mult
- de ani de zile imi trimit "competentii" tot felul de oferte...dar sunt bagati la SPAM si nici mort nu le mai dau 1 leu
- in serviceurile lor bate vantul si au redus din personal 
4) "COMPETENTUL" din service scule :
- dai o gramada de bani pe o scula de top cu GARANTIE 2 ani
- se arde un spanac de garnitura si ma duc cu "scula" in garantie
- vine bineinteles "COMPETENTUL" si raspunde scurt ...se schimba carburatorul :idea: , zic "domnule... really" e garnitura de 20 de lei, ce treaba are carburatorul?"
- "COMPETENTUL" ...va repet se schimba carburatorul si nu intra in garantie = 900 de lei :D
- rezultat final , am cumparat garnitura si am montat-o cu 20 de lei si ulterior desi si-au cerut scuze nu mai cumpar de la ei nimic in toata viata
Ca sa inchei ca pot scrie 1000 de pagini , antreprenorii romani la modul general care isi axeaza activitatea pe aroganta lor , competenta lor inchipuita si profitul maxim pe rulaje mici... o sa dispara incet , incet !
Eu nu imi doresc asta , deoarece popoarele destepte si bogate investesc banii in propriile lor tari...de aici si nivelul lor de trai , dar se mentine o atitudine perdanta in economia romaneasca .

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)