Daca postez comentarii stricte la datele dintr-un Excel devin ...citez " sa isi verse unul sau altul naduful sau frustrarile sau experientele esuate pe antreprenoriatul romanesc " ! Daca explic faptul ca in ultimii 20 de ani am oferit consultanta multor companii multinationale , unor mari companii romanesti si traininguri pe vanzari si distributie ...nu cred ca va conta ceva , mult mai importanta pentru fiecare e "valoarea lui" .
Daca postez anumite nemultumiri privind punctele mai putin placute ale antreprenoriatului romanesc devin un mare atacator al afacerilor personale , sunt luat la misto(faza cu Porsche) sau mai rau devin "mlastina care murdareste forumul" si ataca "piramidele importantei" inchipuite ale unora . Nu cred ca ar conta in discutie la nivel de "importanta personala/CV" ca ma pot uita cu binoclul in jos la mica piramida a unuia , eu consider ca pe forum suntem toti egali .
Daca spun lucrurilor pe nume mai direct ajung direct troll desi enuntatorul discuta de 1000 de ori mai dur .
Daca NU postez sunt citat de "1000 de ori" , provocat si chiar un "hit and run" !
Oameni buni va rog sa va hotarati !!! Imi aduc aminte din nou de motivele pentru care am parasit forumul aproape un an :
- daca indrazneam sa postez undeva eram "luat la suturi"...baiii nu esti veteran nu poti sa postezi fara experienta
- daca postam fara sa trec prin "gustul din ceasca ...modelarea materiei la nivel macroscopic, comportarea la nivel atomic si nuclear"...tot aceleasi reactii
Sa se decida clar cine posteaza pe acest forum :
- doar antreprenorii "acreditati"
- doar unii considerati importanti pentru forum si sa fie nominalizati....sa stim noi astia "mlastina si trolii" mai simplu cei deranjanti sa ne retragem
- sau toata lumea e egala ca pe un forum fara ca unii sa fie protejati vizibil iar altii desfiintati
Desi nu pare ,eu sunt trist cand ma gandesc la mediul de afaceri romanesc ! Din cauza mentalitatii disfunctionale(asta ca sa fiu extrem de elegant) clientii migreaza si ofera banii multinationalelor sau cumpara de pe internet din afara tarii .
Si pentru ca Liviu a dat mai multe exemple voi completa si eu cu opiniile mele personale :
1) Restaurantele si "chefii" :
- eu cred ca lumea se duce la restaurant sa se simta bine in procent covarsitor asta neinsemnand marile talente culinare
- la restaurant principalele "atractii" sunt confortul personal , ambianta , muzica , servirea , iesirea din cotidian si faptul ca te simti respectat pe banii tai
- in multe alte tari prefer restaurantele de familie cu specificul fiecaruia si de cele mai multe ori mananci mult mai bine si mai sanatos , dar majoritatea desfasoara aceste activitati de generatii intregi si pun pe primul plan multumirea clientului , de multe ori vine patronul si sta de vorba cu tine
- in Romania merg din ce in ce mai rar si doar la cele internationale
- la cele romanesti deja in majoritatea lor simti diferenta , masa cea mai mare e goala permanent e a "patronului"... , preturile sunt de Monte Carlo , angajatul de la bar cu salariul minim te fura la gramaj , chef-ul tot cu salariul minim te fura la friptura care e congelata de 30 de ani si prajita in uleiul de alaltaieri , chelnerul ...fara nici o scoala vrea bacsisuri de zeci sau sute de lei desi tie iti vine sa il bati pentru cum te serveste
- alegerea mea finala , am citit cateva carti de "bucatareala" , citesc retete pe internet sau vad emisiuni culinare la TV , am gasit surse de carne ,peste,legume la prima mana proaspete si mananc de 1000 de ori mai bine ca la restaurant
- cine pierde ....eu ca nu gasesc furnizori de servicii decenti si pe de alta parte antreprenoriatul romanesc care se plange ca nu are sanse
2 ) Cafea :
- trebuie sa inteleaga toata lumea ca majoritatea au fost cuprinsi de "microb" datorita acestui forum
- intr-un fel afacerile prajitorilor si vanzatorilor de "utilaje" sunt legate destul de mult de membrii forumului iar cresterea "fenomenului" se bazeaza tot pe acesti membri ai forumului care isi prezinta "realizarile" prietenilor si cunoscutilor si le insufla pasiunea acestora
- daca vrem ca membrii sa stea drepti in fata antreprenorilor ...trebuie sa ne asumam si faptul ca acestia vor parasi forumul , vor ocoli antreprenorii aroganti si de multe ori vor comanda din afara tarii asta conducand chiar la probleme de supravietuire in afaceri a antreprenorilor romani
- de multe ori marile companii au crescut datorita crearii unor departamente de Relatii Clienti care transmit conducerii toate problemele si dorintele clientilor si folosesc toate criticile in sens constructiv
- la noi pentru ca de cele mai multe ori antreprenorul se afla in mintea lui in "Centrul Universului" orice critica se transforma in ofense imense aduse gigantului ego personal
- pentru mine personal nu este important ca voi cumpara cafea de la Bill Gates , Donald Trump sau...Elvis Presley , deci cata importanta isi acorda prajitorul...nu ma intereseaza...pana la ...ma deranjeaza , pot cumpara si de la Vasile , important fiind raportul calitate pret al cafelei si modul cum ma trateaza si nu discutam acum ca antreprenorul sau clientul trebuie sa faca plecaciuni unul in fata celuilalt ci sa existe o relatie de respect reciproc , eu am gasit acest furnizor in Romania si nu o sa intrerup colaborarea prea curand
Stiu ca deja devine un roman , dar pentru ca nu prea imi doresc prea curand sa postez(asta daca nu sunt citat si provocat iar) o sa postez in acest mesaj . Si aici voi vorbi despre antreprenorul roman din diferite domenii si despre nemultumirile mele personale ...asta daca tot sunt des citate . Pentru ca tot se discuta aici de "VALOARE' si "MEGA COMPETENTA" ...mie de asta imi e teama in Romania si aici discut de exemple concrete din viata .
1) Domeniul constructii(discut de peste 20 de echipe)
- apare Mega Competentul cu ifose de parca ar fi construit zgarie norii din SUA
- incepe cu textele de la inceput si salta pretul de piata mediu la minim 250% bineinteles datorita "COMPETENTEI"
- ok si eu vreau calitate maxima si "batem palma"
- la sfarsit cand vii sa verifici...iti pui mainile in cap...pai ce ....pai facut mai competentule ???
- incepe tiganeala cu "asa a iesit" , "vinovat e ...sfantul" , bla...bla si vrei sa il ...
- morala finala....am invatat sa fac eu majoritatea chestiilor , nu e usor ...nu ies din prima...dar dupa o minima experienta toate ies de 1000 de ori mai bine decat "COMPETENTUL" si mai solide si mai ieftine
- cine pierde ...normal "competentul" , in timp nu mai vrea nimeni sa lucreze cu el
2) Comerciantul...pot da sute de exemple asemanatoare(de aici si exemplul meu cu Porsche care nu a fost la misto deloc) :
- cauti prin magazine un "utilaj" ....degeaba , nimeni nu blocheaza banii pe stoc , vezi doar pliante
- gasesti "profesionistul" care bineinteles bubuie de competenta , cu site de net spectaculos , cu birou de fite si masina tare care incepe sa te abureasca naprasnic de te simti ca ai gasit "raiul" , iti vorbeste de discounturi imense in procente...etc.
- vrei sa vezi si tu "utilajul" sau macar unul asemanator...si atunci vine dusul rece , cand iti spune ca iti arata pe laptop :D ...pai ce facem mai competentule , pe net l-am vazut deja pe un ecran mult mai performant ...deci tu esti doar un "birou" inchiriat , cu masina in leasing si cu ifose de Bill Gates
- ajungem la pret...ma ameteste cu discounturi in cascada iar pretul dupa discounturile imense ajungea pe la 4800 de euro cu livrare in cateva saptamani
- ii spun ca ma gandesc , plec acasa si iau netul la cautare si gasesc in Germania la vreo 2500 de euro cu tot cu livrare
- il sun , discut cu el , ii arat oferta si in loc sa-si ceara scuze imi raspunde cu un tupeu incredibil...."domnule dar secretara si soferul meu cine le plateste?"
- ii inchid telefonul...ii urez multe ....apoi achizitie din Germania
- cine pierde eu sau "COMPETENTUL" , de multi ani imi iau majoritatea produselor de afara...originale
3) "COMPETENTUL" din service auto :
- masina noua , buna ...problema la ambreiaj in 30.000 de km , intru pe forumuri...multi se plang ca numai in Romania se refuza garantia , merg acolo bineinteles REFUZ de la una dintre cele mai de fite reprezentante din Romania...deci MAXIMUL de competenta din domeniu
- intreb de pret cu piese originale aproximativ 8000 de lei...normal...bazat pe "COMPETENTA"
- merg la un service cunoscut intreb pret tot cu piese originale.... 4600...imi zic...ba esti nebun...DUBLU si cu ifose si cu programari peste "1000 de ani" ca sunt plini de treaba si cu "5000" de ore manopera trecute la plata pentru o revizie de 30 de minute
- dupa o perioada desi in GARANTIE ma duc sa-mi fac revizia la noul service , vine factura...trecut o ora manopera(fata de vreo 4 la mega competenti) si aproape 500 de lei...la "COMPETENTI" exact cu aceleasi piese era vrei 1200 lei
- acelasi service de mega competenti ....creste temperatura la apa , ma duc , constatarea o groaza de bani , decizia ...s-a ars ventilatorul ...pret vreo 2000 lei , plec acasa suparat si imi spune un vecin "de ce nu mergi domnule prima data la electricianul x ? "
- merg la electrician se uita 5 minute si imi spune ca era dezlipit un fir

...il lipeste si imi cere 15 lei...de rusine i-am dat mai mult
- de ani de zile imi trimit "competentii" tot felul de oferte...dar sunt bagati la SPAM si nici mort nu le mai dau 1 leu
- in serviceurile lor bate vantul si au redus din personal
4) "COMPETENTUL" din service scule :
- dai o gramada de bani pe o scula de top cu GARANTIE 2 ani
- se arde un spanac de garnitura si ma duc cu "scula" in garantie
- vine bineinteles "COMPETENTUL" si raspunde scurt ...se schimba carburatorul :idea: , zic "domnule... really" e garnitura de 20 de lei, ce treaba are carburatorul?"
- "COMPETENTUL" ...va repet se schimba carburatorul si nu intra in garantie = 900 de lei :D
- rezultat final , am cumparat garnitura si am montat-o cu 20 de lei si ulterior desi si-au cerut scuze nu mai cumpar de la ei nimic in toata viata
Ca sa inchei ca pot scrie 1000 de pagini , antreprenorii romani la modul general care isi axeaza activitatea pe aroganta lor , competenta lor inchipuita si profitul maxim pe rulaje mici... o sa dispara incet , incet !
Eu nu imi doresc asta , deoarece popoarele destepte si bogate investesc banii in propriile lor tari...de aici si nivelul lor de trai , dar se mentine o atitudine perdanta in economia romaneasca .
#ROCKET R NINE ONE , #ROCKET SUPER FAUSTO/Red Speed , #AILLIO BULLET R1 V2 , #Acaia Lunar
#Brewtus IV , #Honne Slim ; #Ibric , #MK. Vario
Accesorii ROCKET , MOTTA , IMS , Tamper dinamometric ECM , altele