(18-01-2015, 12:22)Adrian T Wrote: ... Din pacate nu imi este cunoscut ”prajitorul” la care faci referire. Am inceput cu acel popcorn fara sa caut prea mult pe net despre asta, renuntand in ultimul moment la ideea modificarii unui cuptor de paine. Am vazut de fapt un singur clip cu un popcorn nemodificat pe un site. Nu mi-am pus nicio clipa problema incercarii prajirii fara control. Ulterior am vazut ca de fapt si altii au facut acelasi lucru.
... In acest moment sunt la inceput de drum, modific, adaptez si notez mereu profilele de prajire, incercand sa obtin ”mai bine” de fiecare data. ...
ei, cu putin timp pierdut pe acest very thread inceput in 2012, gasesti tot felul de date cu valoare istorica dar si de sustinere a moralului, pentru ca toate proectele uzuale de prajitoare casnice au cam fost atacate, multe in utilizare extensiva, de catre forumistii nostrii;
am lucrat cu
popcorn roasters (sau
aici) de prin 2011, am stricat in ani, vreo 6, si apoi, exasperat de sarjele mici (ajunsesem la 100g, dar uzual practicam 68-75g) am trecut pe
formula cu heatgun si sticla de felinar (inca n-am vazut pe la altii chestia cu felinarul, asteptam sa vad o sursa de sticle mai inalte, singura buna pe care am avut-o am spart-o in prima zi de utilizare, acum am vreo 5 de rezerva, dar mai scunde, cum am gasit online);
formula constructiva initiala s-a pastrat in mare si acum, sticla a rezistat superb, la multe zeci de Kg prajite:
(18-01-2015, 12:42)stefandinescu Wrote: Schema aparatului pe care il voi replica si eu e tot aici pe acest topic. Suflanta dedesubt in paralel cu o pompa de aer electrica pt saltea, sticla de felinar pt transparenta si intr-adevar miscarea boabelor ca de fantana arteziana. Senzor de temperatura de la un aparat de masuratori electrice in sticla de felinar intre boabe.
daca la prajitorul popcorn aerul fiebinte intra in camaruta de prajire prin niste fante dispuse circular pe circumferinta in partea e jos, imprimand o miscare de rotatie boabelor,
la un prjitor cu
heatgun, aerul intra central, in partea de jos, a 'camerei de prajire' si imprima acea miscare de arteziana a boabelor; miscarea aceasta e ajutata de forma bombata la baza a sticlei de felinar, boabele exterioare alunecand pe suprafata sticlei, ceea ce da o tenta de prajire 'hibrida';
astfel, montarea a 1 sau 2 probe, coborate vertical, nu e o problema;
am o proba pentru boabe (BT) si una, coborand mai jos, la iesirea din heatgun, masurand maximul de temperatura in mediul prajitorului (MET); cele 2 probe dau semnalul la intrarea unui datalogger MyPCLab si mai departe, prin USB, intr-un laptop cu Artisan (9.0);
foarte elegant, zic eu, urmaresc in timpul prajirii, acel delta BT (ROR - rate of rise), pe care-l consider esential pentru o prajire buna; astfel, asigur un ROR constant descrescator pe parcursul prajirii, avand toata atentia ca
acest ROR sa nu scada sub 2 grade/min nicaieri pe parcurs! pentru a feri boabele de
coacere;
sigur,
BT-ul (Bean Temperature) este 'firul conducator' si astfel marchez (apasand pe butoanele aplicatiei):
CHARGE (incarcarea boabelor), DRY END (sfarsitul fazei de uscare), FC START (inceput 1st crack - sfarsitul rampei),
FC END, (fara second crack), DROP (inceputul racirii - il fac tot in prajitor), COOL END;
ca si pe vremea prajitorului popcorn, si acum cu prajitorul cu heatgun, controlul aerului si al caldurii il fac manual; de altfel, ecranul laptopului cu Artisan este tot ce ai nevoie pentru a avea un feedback prompt (se poate urmari prajirea curenta in paralel cu profilele unei prajiri anterioare); tot de aceea folosesc numai probe deschise, termocupluri K;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)