Welcome Back Log In Create Account

Prajire ieftina, acasa

@csabitec
Din graficul tau, eu inteleg ca la minutul 7:39 ai FCe iar pana la minutul aprox. 9 temperatura creste, dupa care scade pana la 60° unde zici ca ai SCs? Eu cred ca n-ai ajuns in SC, din moment ce temperatura ta scade dupa FCe. SC e mult mai 'zgomotos', un sunet mai crispy.
Urmareste daca-ti apar pete de ulei pe boabe.
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop

Reply
(17-03-2014, 23:07)nickso Wrote: Nu arata rau deloc, dupa ochiul meu neexperimentat... neaparat sa ne spui cum e gustul, eventual comparat cu aceeasi cafea prajita comercial..

Iau pe rand:
Test 1 : Cea mai prajita (arsa, boabele nu se invarteau la inceput, tensiune prea mica pe ventilator, gramaj mare, PID fara tuning, astfel majoritatea erau arse dupa primul minut ). Dupa o zi era foarte uleioasa, miros cauciuc ars, gust amar (93C). E clar, prajire nereusita.
Test 2 : Dupa 2 zile putin uleioasa, miros ok, gust de ciocolata, un pic amar (93C). Un pic ars (am tinut prea mult pe la 225C).
Test 3 : Pana acum, asta mi-a placut cel mai mult. Fara ulei (cateva pete totusi am vazut pe ici colo, dupa 2 zile), miros placut, gust de ciocolata (mai slabut), echilibrat (fara aciditate si fara sa fie amar la 93C).
Test 4 : Prajit "asemanator" cu Ethiopia Yirga. Gust bun, fara pete de ulei, dar pentru mine e prea acida (la fel si Yirga), nici urma de gust de ciocolata (93C, poate apare la temperaturi mai ridicate).
Test 5 cred ca o sa fie asemanator cu Test 4, a iesit cam la fel (ma refer la culoare si aspect). Pe ultimul palier, cred ca o sa maresc temperatura cu vreo 5C sa dispara aciditatea. Poate ar trebui sa tin mai mult pe la 150C.

O sa incerc sa fac si un filmulet, mai incolo.

CosminN - Pe grafic am apasat butonul SC chiar la sfarsit, ca sa ajung la butonul END. Asa cred si eu, ca nici nu am ajuns in SC. O sa maresc un pic temperatura. Eu am inteles de pe forum ca se aude mai slabut, poate nici nu o sa aud din cauza motorului. La Test 5 inca nu au aparut pete de ulei.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino

Reply
Am facut un espresso din prajirea de ieri (Test 5). E cea mai buna, pana acum.

Un filmulet cu prajirea de azi Test 6

Attached Files Thumbnail(s)

Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino

Reply
Am gasit un softulet, TC4 Android App.
Are niste buguri minore dar merge destul de ok.
Un prieten a modificat un pic, adaugand posibilitate de salvare fisier CSV, la apasarea butonului Stop Roast (se salveaza in memoria interna Sdcard0 > Roast > roast_1.csv ).
App-ul original se gaseste aici iar cel modificat aici cu un exemplu.
Modulul Bluetooth folosit este un HC-06, de pe ebay cu vreo 6$ cu transport inclus.

Reply
Am ajuns la o versiune finala cu acest proiect.
Cei interesati, aici pot gasi descrierea, schema si codul sursa.

Reply
Felicitari ! Eu sunt pur si simplu impresionat !
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...

Reply
(07-04-2014, 14:03)Cosminp Wrote: Felicitari ! Eu sunt pur si simplu impresionat !

Multumesc!
Si eu sunt impresionat ce se poate obtine cu un simplu popper :) .
Multumesc lui Radudani pt. informatii si incurajare!
Profilul de 9 min. + 3 minute de racire pt. 65g boabe, respectiv temp. max de 229C (intra in SC pt. 5 secunde), pt. mine e perfect.

Reply
Csabi, tu chiar auzi SC pe zgomotul ala?

Reply
(08-04-2014, 09:05)hateganul Wrote: Csabi, tu chiar auzi SC pe zgomotul ala?

La inceput am crezut ca nu aud, dar problema era ca nici nu am ajuns pana la SC. In realitate, zgomotul de la ventilator nu e asa de puternic, cum se pare in filmulet.
La mine SC incepe peste 228C (testat pe Columbia si Brazilia) si chiar se aude clar, doar ca sunetul e mai slabut si pocniturile sunt mai dese.
Daca las 10 secunde sau peste in SC, am observat ca apar frecvent pete de ulei, ceea ce am inteles ca nu e bine.

Reply
Da, problema la popcorn e ca lucram cu o cantitate mica de cafea si temperatura creste repede. Deci ai alea 5sec de SC, in zgomotul facut de ventilator sunt foarte greu de urmarit, de aia intrebam...
Am incercat si eu metoda cu popcorn acum cativa ani, dar, viteza e prea mare si cel mai greu e sa ai repetabilitate. Daca nu esti pretentios, este o metoda demna de luat in calcul pentru consum mic acasa. Dureaza putin, e distractiv si rezultatele sunt peste asteptari ;)

Reply
(08-04-2014, 09:34)hateganul Wrote: Da, problema la popcorn e ca lucram cu o cantitate mica de cafea si temperatura creste repede. Deci ai alea 5sec de SC, in zgomotul facut de ventilator sunt foarte greu de urmarit, de aia intrebam...
Am incercat si eu metoda cu popcorn acum cativa ani, dar, viteza e prea mare si cel mai greu e sa ai repetabilitate. Daca nu esti pretentios, este o metoda demna de luat in calcul pentru consum mic acasa. Dureaza putin, e distractiv si rezultatele sunt peste asteptari ;)

In filmulet nu am ajuns pana la SC. Ma uitam acuma in CSVul acela si am ajuns pana la TMax. 227C :) . O sa incerc sa fac alt filmulet doar cu crackuri, poate acuma se va auzi.
Fara control manual cu Dimmer sau PID in trepte, parerea mea e ca nici nu are rost sa incercati.
Popperul scos din cutie, umplut cu 70g boabe de cafea, primul crack am auzit dupa primul minut. Cei drept ca nici boabele nu prea se roteau (e foarte important ca boabele sa se roteasca putin la inceput).
Astfel boabele din lateral se supraincalzeau rapid pana la FC.
Rezultatul a fost rau de tot.

Reply
Revin cu filmulet pt. FC si SC.
Din pacate la sfarsit se suprapune si buzzerul, dar in fundal se poate auzi destul de multe pocnituri.

Reply
Si de la mine ai numai cuvinte de lauda pentru tot ce faci. Felicitari!
Eu cand prajeam cu aparatul de floricele, auzeam foarte clar cele doua crack-uri. Probabil era si vara si prajeam afara la caldura. Mai greu acum cu sonorul, cand se mai intampla sa fie SC si eu sa consider FC care a trecut neauzit.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(08-04-2014, 20:05)baloozzy Wrote: Si de la mine ai numai cuvinte de lauda pentru tot ce faci. Felicitari!
Eu cand prajeam cu aparatul de floricele, auzeam foarte clar cele doua crack-uri. Probabil era si vara si prajeam afara la caldura. Mai greu acum cu sonorul, cand se mai intampla sa fie SC si eu sa consider FC care a trecut neauzit.

Mersi!
Problema cea mai mare cu acest aparat, e motorul, care nu cred ca va rezista mult si va trebui sa schimb. Vedem mai incolo.
Pana acuma, are vechime de 23 sarje (1.5kg).

Reply
metoda ieftina, rezultat... http://youtu.be/TLMubk5DH7A?t=11m43s (am pus de unde extrage omul, restul e metoda de prajire)
ex AN-2R, ex Cessna 172, ex Alenia C-27J, actualmente Boeing 757-200SF, ex ibric. Ascaso Dream UP Versatile in curs de reconditionare, corretto roaster, rasnita manuala vintage :)

Reply
Music 
Ce ziceti, este un Gene Cafe killer? . Nu stiu cat ar ajunge pe meleagurile noastre, dar acolo, la 300 usd, e smart(phone).
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
inspirat de filmuletul pe care l-am pus mai sus m-am apucat de diy. am observat ca doamna blackgts are spre folosinta una bucata masina de paine m******x, iar domnul subsemnat are spre folosinta un pistol cu aer cald, am dat drumul la treaba. 100 de java verde de la sarkis, nerabdare pana acasa, tot tacamul.
fac setup-ul, dau drumul la timer si la masinarii (masina de paine pe programul de aluat si pistolul pe treapta 2) si:
(la inceput miroase a paine proaspata. apoi zboara chaff-ul peste tot si incepe sa miroasa a cafea prajita)
1. pe la minutul 3 boabele aveau o frumoasa culoare maron deschis
2. prima boaba a pocnit pe la min. 5:30. apoi s-au luat toate dupa ea, pe la minutul 6:30
3. deci, FC la min 6:30, trecut pistolul pe treapta 1, continuat suflatul/mestecatul
4. dupa vreo 3 minute am comparat culoarea/aspectul cu o manuta de java prajita de maestrul Mihai si am oprit caldura
5. am bagat boabele la racit in bain-marie; in 2 minute am putut gusta fara sa ma frig
rezultat: boabe prajite uniform, cu un pic de chaff pe mijloc, fara boabe neprajite. niciun pic de ulei pe boabe (nu am ajuns la SC, mie-mi place prajirea light --> mediu)

imi pare rau de calitatea pozei, nuam avut decat telefonul la indemana.
nu aruncati cu pietre, e prima prajire.

ex AN-2R, ex Cessna 172, ex Alenia C-27J, actualmente Boeing 757-200SF, ex ibric. Ascaso Dream UP Versatile in curs de reconditionare, corretto roaster, rasnita manuala vintage :)

Reply
Salutari tuturor.
Vad ca de peste jumatate de an postarile legate de prajirea ieftina acasa s-au oprit.
In ultima luna am inceput si eu sa prajesc folosind un aparat de popcorn.
Rezultatele sunt promitatoare, insa fiind la inceput de drum probabil exista multe aspecte care imi scapa acum.
Ceea ce a realizat csabitec este absolut impresionant, din toate punctele de vedere. Cred insa ca poate fi si descurajant pentru unii dintre noi, mai ales ca timpul si banii investiti intr-un astfel de proiect nu sunt deloc de neglijat.
Am observat ca si cu un buget relativ redus (sub 300 RON), rezultatele pot fi asemanatoare. Desigur, fara programari, fara automatizari, in locul acestora folosind doua potentiometre.
Pe scurt, imediat ce a sosit aparatul de popcorn (Trisa), l-am desfacut si am separat circuitul de alimentare a elementului rezistiv de cel al motorasului de ventilator. Am fixat pe axul vortexului o sonda de temperatura si am conectat-o la un afisaj.
Prin inserarea unui modul variator de tensiune pentru elementul rezistiv si a unui dimmer pentru motorasul ventilatorului, cu putin antrenament, pot fi controlate manual atat viteza fluxului de aer cat si temperatura. De fapt putem urma un profil de prajire rezonabil ales, prestabilit, in limitele tehnice ale ansamblului, din doar doua potentiometre.
Desigur, inertia termica fiind mare, fiecare zona de crestere a temperaturii trebuie corect anticipata si cu toate ca fac asta de cateva saptamani pot spune deschis ca nu este tocmai simplu.
Nu intru acum in alte detalii pentru ca e posibil sa nu fie nimeni interesat de asa ceva (daca cineva le va dori totusi, voi reveni cu placere). Pana la urma este o varianta low-cost de prajire, cu o importanta componenta didactica, putin pretentioasa daca reusim sa urmarim un profil si daca el este corect ales, in functie de soi (si de marimea boabelor din cate am observat).
Totusi, asa cum spunea csabitec, motorul mi se pare si mie tot mai galagios, mai inconstant, ceea ce ma face sa cred ca destul de curând va trebui inlocuit (pana acum am prajit aproximativ 1 kg).
Atasez doua imagini ale aceleiasi sarje de ieri, de 11min30sec (Guatemala), aceleasi pentru care am cerut parerea celor mai experimentati pe un alt thread, ”analiza boabelor de cafea”.
Imaginile sunt capturate chiar inainte de apusul soarelui si este posibil sa existe un usor excedent de galben din cauza proximitatii unui perete cu aceeasi culoare, iar highlights-urile de pe boabele superioare se datoreaza ultimelor raze de soare (in realitate culoarea este mai uniforma).
Daca cineva este interesat si de imaginea din acest moment a aparatului, voi posta  acele fotografii, insa configuratia de acum este una intermediara, urmând sa schimb cate ceva cat mai curând (modul de control manual va ramane acelasi).

rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
Salut. Eu imi voi construi in curand prajitorul cu suflanta si sticla de felinar. Sunt interesat de rezultatele tale, de curbe de prajire si tot ceea ce descoperi. Succes!
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
(18-01-2015, 10:12)stefandinescu Wrote: Salut. Eu imi voi construi in curand prajitorul cu suflanta si sticla de felinar. Sunt interesat de rezultatele tale, de curbe de prajire si tot ceea ce descoperi. Succes!
Salut.
Din pacate nu imi este cunoscut ”prajitorul” la care faci referire. Am inceput cu acel popcorn fara sa caut prea mult pe net despre asta, renuntand in ultimul moment la ideea modificarii unui cuptor de paine. Am vazut de fapt un singur clip cu un popcorn nemodificat pe un site. Nu mi-am pus nicio clipa problema incercarii prajirii fara control. Ulterior am vazut ca de fapt si altii au facut acelasi lucru.
La mine totul a inceput brutal, când eram la finalul unei vizite la prietenul meu. Incercam sa ii expun lumea pe care tocmai o descopeream si eu (rusinos de tarziu), când a aruncat o intrebare simpla: ”De ce nu prajesti singur cafeaua?”
Am raspuns imediat ca nu se poate, ca e o treaba mult prea complicata, dar in urmatoarea secunda deja cautam solutii. O zi mai tarziu am comandat aparatul de popcorn.
Presupun ca vei construi tot un prajitor pe pat de aer cald, sticla de felinar fiind de fapt o carcasa transparenta (extrem de utila). Este posibil sa incep si eu ceva asemanator cândva, sarjele mele in prezent fiind prea mici, desi din cate imi imaginez acum nu se prea poate obtine ceva compact (ma gândesc aici si la evacuare). Daca exista un spatiu dedicat pentru asta, e in regula, nu mai conteaza dimensiunea. Presupun ca principiul este acelasi si vei urma un profil tot din controlul temperaturii si al fluxului de aer (care influenteaza si el, indirect si mai rapid chiar, variatia de temperatura). Totusi, ma intreb cum (unde) poate fi pozitionata sonda pentru temperatura in bob. Ceva lipit pe exteriorul sticlei cred ca ar indica o temperatura mult diferita fata de cea din bob. La interior ar perturba semnificativ miscarea in spirala a boabelor (daca te-ai gandit sa imprimi o astfel de miscare). O miscare tip fantana arteziana ar permite plasarea unei sonde la interior dar nu stiu daca permutarile boabelor ar fi destul de rapide pentru a obtine o prajire uniforma.
In sfarsit, probabil ai deja schema pe hartie si detaliile bine conturate.
In acest moment sunt la inceput de drum, modific, adaptez si notez mereu profilele de prajire, incercand sa obtin ”mai bine” de fiecare data. Nu se intampla asta chiar tot timpul din pacate, iar el, timpul, e limitat, asta cu atat mai mult cu cat aproape toate celelalte probleme fara legatura cu lumea cafelei au fost plasate in plan secund de cateva saptamani bune.
Daca voi putea fi de folos cuiva, nu voi ezita sa fac asta, insa consider ca acum sunt la inceput de drum.

P S: In a doua zi de la prajire, boabele din fotografiile atasate au fost extraordinare. O crema mai consistenta ca niciodata, densa, aproape sculptabila, o curgere frumoasa, un gust echilibrat si parca mai bogat in arome decat ieri, mi-au adus zambetul pe buze si un gand de recunostinta catre Liviu si toti cei care sunteti prezenti pe forum.
Asta dupa multe dezamagiri, nopti nedormite, mail-uri, cautari, dezastru prin casa, fire, lipituri, masinarii de tot felul, schite, planuri, profile, reglaje mai apoi,.... in fine, sigur toate astea sunt lucruri familiare tuturor care citesc acest forum.
prajitor "DIY"

Reply
Schema aparatului pe care il voi replica si eu e tot aici pe acest topic. Suflanta dedesubt in paralel cu o pompa de aer electrica pt saltea, sticla de felinar pt transparenta si intr-adevar miscarea boabelor ca de fantana arteziana. Senzor de temperatura de la un aparat de masuratori electrice in sticla de felinar intre boabe.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
(18-01-2015, 12:22)Adrian T Wrote: ... Din pacate nu imi este cunoscut ”prajitorul” la care faci referire. Am inceput cu acel popcorn fara sa caut prea mult pe net despre asta, renuntand in ultimul moment la ideea modificarii unui cuptor de paine. Am vazut de fapt un singur clip cu un popcorn nemodificat pe un site. Nu mi-am pus nicio clipa problema incercarii prajirii fara control. Ulterior am vazut ca de fapt si altii au facut acelasi lucru.

... In acest moment sunt la inceput de drum, modific, adaptez si notez mereu profilele de prajire, incercand sa obtin ”mai bine” de fiecare data. ...

ei, cu putin timp pierdut pe acest very thread inceput in 2012, gasesti tot felul de date cu valoare istorica dar si de sustinere a moralului, pentru ca toate proectele uzuale de prajitoare casnice au cam fost atacate, multe in utilizare extensiva, de catre forumistii nostrii;
am lucrat cu popcorn roasters (sau aici) de prin 2011, am stricat in ani, vreo 6, si apoi, exasperat de sarjele mici (ajunsesem la 100g, dar uzual practicam 68-75g) am trecut pe formula cu heatgun si sticla de felinar (inca n-am vazut pe la altii chestia cu felinarul, asteptam sa vad o sursa de sticle mai inalte, singura buna pe care am avut-o am spart-o in prima zi de utilizare, acum am vreo 5 de rezerva, dar mai scunde, cum am gasit online); formula constructiva initiala s-a pastrat in mare si acum, sticla a rezistat superb, la multe zeci de Kg prajite:

(18-01-2015, 12:42)stefandinescu Wrote: Schema aparatului pe care il voi replica si eu e tot aici pe acest topic. Suflanta dedesubt in paralel cu o pompa de aer electrica pt saltea, sticla de felinar pt transparenta si intr-adevar miscarea boabelor ca de fantana arteziana. Senzor de temperatura de la un aparat de masuratori electrice in sticla de felinar intre boabe.
daca la prajitorul popcorn aerul fiebinte intra in camaruta de prajire prin niste fante dispuse circular pe circumferinta in partea e jos, imprimand o miscare de rotatie boabelor,
la un prjitor cu heatgun, aerul intra central, in partea de jos,  a 'camerei de prajire' si imprima acea miscare de arteziana a boabelor; miscarea aceasta e ajutata de forma bombata la baza a sticlei de felinar, boabele exterioare alunecand pe suprafata sticlei, ceea ce da o tenta de prajire 'hibrida';
astfel, montarea a 1 sau 2 probe, coborate vertical, nu e o problema;

am o proba pentru boabe (BT) si una, coborand mai jos, la iesirea din heatgun, masurand maximul de temperatura in mediul prajitorului (MET); cele 2 probe dau semnalul la intrarea unui datalogger MyPCLab si mai departe, prin USB, intr-un laptop cu Artisan (9.0);
foarte elegant, zic eu, urmaresc in timpul prajirii, acel delta BT (ROR - rate of rise), pe care-l consider esential pentru o prajire buna; astfel, asigur un ROR constant descrescator pe parcursul prajirii, avand toata atentia ca acest ROR sa nu scada sub 2 grade/min nicaieri pe parcurs! pentru a feri boabele de coacere;
sigur, BT-ul (Bean Temperature) este 'firul conducator' si astfel marchez (apasand pe butoanele aplicatiei):
CHARGE (incarcarea boabelor), DRY END (sfarsitul fazei de uscare), FC START (inceput 1st crack - sfarsitul rampei),
FC END, (fara second crack), DROP (inceputul racirii - il fac tot in prajitor), COOL END;
ca si pe vremea prajitorului popcorn, si acum cu prajitorul cu heatgun, controlul aerului si al caldurii il fac manual; de altfel, ecranul laptopului cu Artisan este tot ce ai nevoie pentru a avea un feedback prompt (se poate urmari prajirea curenta in paralel cu profilele unei prajiri anterioare); tot de aceea folosesc numai probe deschise, termocupluri K;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
 @radudani de unde ai luat MyPCLab? Am cautat pe Google dar preturile sunt intre 66lire si 200usd.
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR

Reply
Daca esti familiar cu Arduino ai si optiunea TC4 ( http://www.mlgp-llc.com/arduino/public/arduino-pcb.html ) cu variante mai ieftine sau mai scumpe functie de cat de priceput esti intr-ale electronicii.

Reply
Am avut si eu azi experienta magica a primei prajiri... si trebuie sa ma spovedesc :)

Am folosit un aparat de popcorn, de asta si postez in acest topic, marca/model Zilan, care la Auchan in momentul acesta este 57 lei.
http://www.shopmania.ro/electrocasnice-m...-116025074
Este destul de clar un derivat din Popper II, primul prajitor de popcorn folosit in acest scop si popularizat pe net, cu fantele laterale specifice in partea de jos, si puterea de 1200W.
"Acuzatul" a fost o cafea Columbia generica, fara prea multe detalii despre provenienta.
Noroc ca am citit tot ce se poate despre proces, si aveam totul alaturi, cronometru, termomentru IR, sita de racire... pentru ca a fost mult mai rapid decat am citit pe net, semn ca aparatul necesita o operatie de reducere putere.
Totul pana la primul crack a durat sub 3 minute, si asta cu doua intreruperi de 15-20 secunde, semn ca jucaria are in interior un termostat si intrerupe din cand in cand functionarea pentru a evita supraincalzirea, estimez ca face asta pe la 200 grade.
Deci aviz celor care vor incerca si ei cu acest aparat, sa nu se sperie cand se intrerupe brusc.
Temperatura boabelor era de 166 grade in cea de-a doua pauza, cand am reusit sa introduc termomentrul in interior si sa fac o masuratoare cat de cat relevanta. Vorbesc de o masuratoare IR, de suprafata a boabelor.
Cam inainte de a doua pauza a inceput primul crack, aproximativ pe la minutul doi, si care a continuat pe toata durata pauzei si in ultima faza de incalzire. Cand aparatul s-a oprit a treia oara am apreciat ca erau deajuns de inchise pentru gustul meu si am oprit din intrerupator, lasand sa pocneasca in aparat vreo 15 secunde pana s-au linistit si am turnat rezultanta in sita.

Urmeaza sa il desfac ca sa vad constructia si unde as putea adapta un dimmer, sau daca sunt mai multe rezistente sa scot una din ele ca sa micsorez puterea.

Pana atunci poze cu productia de azi. Criticati fara retineri :)

Un ultim detaliu, au fost 63g de verde si a rezultatul are 54g, spune ceva asta daca s-a prajit suficient ?
E clar ca in interior nu a prea ajuns caldura, la cat de repede a evoluat totul, vom vedea maine daca se poate bea prima sarja :)
De mirosit miroase de acum de imi muta nasul... si nu a ars :D de abia astept dimineata de maine...

[Image: DSC08923.jpg]

[Image: DSC08923_cr.jpg]

[Image: DSC08924.jpg]

Reply
Cred ca in realitate cafeaua arata mult mai bine decat in poze,asa ca e necesara o aranjare corecta a balansului de alb al fotografiilor.Au prea mult albastru si culorile sunt foarte reci,de aici si tenta aceea inchisa spre ars.Se vede si dupa culoarea albastruie a ustensilelor.Oricum spor la treaba si rezultate cat mai bune in ceasca! :D
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Da, au fost facute in casa la umbra, cu WB de daylight...

Am refacut acum in plin soare, e mult mai realistica, intr-adevar...

[Image: DSC08926.jpg]

Reply
(23-04-2015, 13:17)renatoa Wrote:  ... Noroc ca am citit tot ce se poate despre proces, si aveam totul alaturi, cronometru, termomentru IR, sita de racire...
Pana atunci poze cu productia de azi. Criticati fara retineri :)  ...

ei, nu cred c-ai citit tot ce se poate... dar macar ce scrie in acest forum, merita;
pozele cu cafea prajita, dau vagi informatii despre proces, dar mari, sunt in general decorative, ca si pozele cu conuri de curgere tigrate etc. 

dupa 2-3 experiente de genul celei ce-o povestesti (dar folosind de la inceput un termocuplu in centrul vortexului), am trecut pe vremuri, la modificarea popper-ului, prin despartirea circuitelor ventilatorului de cel al rezistentelor, cu control separat pe fiecare (a se vedea in forum, experienta lui Csabitec - a folosit control cu profile programabile); si am mers asa ani de zile, prajind din cand in cand si cate un motoras de ventilator; spre sfarsit, am ales si eu un Zilan, cu ale lui exasperant de mici sarje;
dar - de-asta de fapt am intrat pe thread - Zilan s-a dovedit mult mai fiabil decat cele multe si mai mari, de dinainte;
este o buna alegere, pare-se, dar neparat cu modificarile facute!

important este ca ai vazut ca se poate si continui ideea, cu  mijloace ceva mai performante...

prajirea cu aer fierbinte are capcanele ei si mai incolo vei ajunge poate la concluzia - ca si mine - ca e nevoie de mai multa inertie termica in sistem; asta inseamna tamburul si un sistem hibrid de incalzire;
oricum, sistemele cu curenti turbionari, cum e si popper-ul pana la urma, sunt preferabile celor cu curenti laminari, cum e cel ce-l folosesc acum: cu jet de aer de la o pompa de saltele si element de incalzire de la un hotgun cu afisaj, cu probe de temperatura si avand in fundal artisan - softul de monitorizare (si control) a prajirii;
si sigur, prajesc 250-300g, nu 55-60; la un consum de 100g/zi...

un prajitor mai complicat, trebuie sa-ti permita nu numai sa realizezi un anume profil de prajire, deci evolutia temperaturii boabelor in timp, ci mult mai important, controlul ratei de crestere a temperaturii (acel ROR);
dece atat de complicat? pentru ca prajitorii profesionisti, se straduie, mai empiric sau mai stiintific, sa obtina profilul si gradul de prajire care dau extractia maxima espresso si fac potrivirea solubilitatilor in cazul componentelor unui blend...

ca-n anecdota cu vanzatorul de praf pentru purici: se poate si asa si asa :)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Si nu am rezistat si am gustat-o... :) la vreo 4 ore dupa prajire.
Are un gust de fum neintalnit pana acum... si e usor acrisoara, e clar ca in interior inca nu e coapta.
Dar imi place :) e altceva, si sigur nu e de aruncat !
Preparata la un fel de filtru home made variatiune de Hario V60.
Sa vedem maine dimeneata dupa o noapte de asezare, ce va stoarce aeropress-ul din ea.

Referitor la ce a scris radudani mai sus... citit cu atentie, este ce vreau sa fac si eu la ea, adica modarile descrise, si poate bag si ceva procesor pe langa, doar asa de amorul artei, pentru ca pretentiile mele sunt mult mai modeste, ca si consumul... 100g la mine inseamna o saptamana, si este destul de cert ca nu voi lua acasa expresor vreodata... because... multe motive.
Deci o prajire odata la 4 zile ma va satisface momentan, sa il dresez eu sa prajeasca asa cum trebuie, un pid ici, unul colea...

Reply
(23-04-2015, 13:17)renatoa Wrote:
Am avut si eu azi experienta magica a primei prajiri... si trebuie sa ma spovedesc :)

Am folosit un aparat de popcorn, de asta si postez in acest topic, marca/model Zilan, care la Auchan in momentul acesta este 57 lei.
Este destul de clar un derivat din Popper II, primul prajitor de popcorn folosit in acest scop si popularizat pe net, cu fantele laterale specifice in partea de jos, si puterea de 1200W.
"Acuzatul" a fost o cafea Columbia generica...

Pana atunci poze cu productia de azi. Criticati fara retineri :)

Un ultim detaliu, au fost 63g de verde si a rezultatul are 54g, spune ceva asta daca s-a prajit suficient ? 
E clar ca in interior nu a prea ajuns caldura, la cat de repede a evoluat totul, vom vedea maine daca se poate bea prima sarja :) 
De mirosit miroase de acum de imi muta nasul... si nu a ars :D de abia astept dimineata de maine...

Felicitari pentru curaj si ... decizie. 
Legat de boabe ... :) vei intelege mai tarziu despre ce e vorba. Asta, daca nu te vei opri aici.
Dar, este o prima incercare. Imi amintesc si eu de entuziasmul acelui moment.

Folosesc si acum un aparat de popcorn, in aceeasi configuratie cu cea de la prima prajire (cu vreo 4-5 luni in urma daca imi amintesc bine).
Am inceput cuminte, cu 72 grame (verde). Apoi mi s-a parut ca vreau mai mult.
Ceea ce pot spune, este ca se pot praji sarje de 160-170 grame (verde) cu asa ceva (cred ca ar fi posibil si 180 grame dar numai pentru unele soiuri si oricum, dincolo de 150-160g, totul devine mai delicat cu un astfel de sistem), dupa profile prestabilite, bine gandite, corectare si recorectate, adaptate fiecarui soi in parte, cu erori de urmarire (manuala in cazul meu) a punctelor de pe grafic de cel mult 2-3 grade, ceea ce este mai mult decat acceptabil.
Dar trebuie facute inca din start cateva schimbari, adaptari, imbunatatiri, adaugiri. Putem obtine cel mai ieftin "prajitor" de casa, cu rezultate remarcabile.
prajitor "DIY"

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)