nu nu.. ma refer ca in unele locuri arata ca in poze (si imi place) iar in alte locuri nu e asa aerata.. e mai ca painea cumva.. asta nu inteleg de ce nu e peste tot ca in poza
27-04-2025, 22:22 (Edited 27-04-2025, 22:36 by sochaux_.)
Și eu știam de ea și mi se pare că acum câțiva ani nu existau toate chinezăriile ieftine.
Pe la italieni le vedeam acum câțiva ani, dar alea sunt destul de scumpe. Se pot căuta "pala barella".
Mi se par interesante(principiul de funcționare se poate vedea la unele cuptoare profesionale folosite inclusiv pentru pâine - căutați "oven loader" și puneți pe imagini, vă lămuriți rapid la ce mă refer), dar mă descurc și cu paleta perforată normală/simplă.
Depinde ce pozitie si importanta are pizza in gastronomia familiala.
In mod normal asa ceva nu s-ar justifica pentru o pizza pe saptamana, cat zic nutritionistii ca este maximul recomandat.
Ma refer la spatiul ocupat si deranjul creat de aparitia acestui obiect, practic de decor, in bucatarie.
Modelul in sine nu are nimic deosebit, sunt multe similare in plaja 500-1000, ca sa zici ca ai avea de ce sa grabesti decizia.
Partea proasta este ca la altceva nu mai sunt bune, datorita inaltimii/volumului redus, necesare pentru a coace pizza corect Cel mult la o patiserie mica l-ai mai putea folosi, daca servesti congelate de genul...
Ai mare dreptate legat de "spatiul ocupat". Probabil ma rezum la clasicul cuptor electric, am un BOSCH incorporabil care nu ridica temperatura la fel de mult dar cu o piatra de copt poate voi reusi sa obtin ceva multumitor.
Rancilio Silvia E, PID Toho Electronics Inc., Rancilio naked PF, IMS RA 200 IM Flat Shower Screen, IMS & VST Filter Baskets, motorized Kinu Classic M47 + Pour-Over Burr, motorized Kinu M47 Simplicity, Hario V60, Hario Cold Brew, Bodum French Press.
Si eu fac tot intr-un cuptor normal, maximum de optimizare care l-am putut obtine a fost o coacere in doi pasi.
Incep cu piatra pusa jos la parter, ridicata cu un gratar doar la 1 cm de fundul cuptorului ca sa primeasca maximum de caldura de la sursa de jos.
Reduc risipa de caldura cu o tava pusa pe randul din mijlocul cuptorului, reducand astfel volumul de la 60 la 30 litri.
Tava are si alt rol in faza a doua.
Coc blatul cu sosul, eventual si ceva topping care se coace mai greu, pe piatra in partea inferioara, cam 4-6 minute, cat sa atinga gradul de rumenire dorit pe fundul blatului.
Scot blatul pentru adaugarea topingului, mut piatra pe tava de la mijlocul cuptorului, si dau drumul la rezistenta de sus. Operatia asta se face cu manusi termice si mare atentie. Si rapid...
Termin de copt topingul la sursa de sus, inca 2 minute de regula. Nu trebuie sa iti faci griji ca s-a pierdut caldura, sursa de sus incalzeste radiant, ambiantul din cuptor nu mai are importanta, poti sa lasi si usa deschisa, topingul tot la fel se va coace.
Am si un Ferrari G3, in felul descris mai sus iese mai bine decat la Ferrari, care strange praf.
In special bordura, este coapta/rumenita cum trebuie, in timp ce la Ferrari ramane culoarea aceea de aluat care nu a intrat in faza de caramelizare, neplacut si la vedere, nu numai la consumat.
Chestia asta banui ca este valabila la orice cuptor de genul acesta care nu are caldura distribuita sa radieze si din lateral. Nu ajunge doar sus-jos.
Multumesc pentru descrierea metodei de coacere folosite de tine. O sa o experimentez si eu. Deocamdata sunt in faza pregatitoare, mi-am achizitionat piatra de copt, faina integrala din care am inceput prepararea unei maiele naturale si citesc ce gasesc legat de acest subiect. Sunt novice in materie de brutarie.
Rancilio Silvia E, PID Toho Electronics Inc., Rancilio naked PF, IMS RA 200 IM Flat Shower Screen, IMS & VST Filter Baskets, motorized Kinu Classic M47 + Pour-Over Burr, motorized Kinu M47 Simplicity, Hario V60, Hario Cold Brew, Bodum French Press.
Daca ai rezistenta jos, nu trebuie o baza prea groasa care sa acumuleze energia necesara coacerii blatului.
Aceasta este necesara la cuptoarele tip vatra, unde baza se incalzeste prin radiatie din tavan, neavand o sursa proprie de incalzire.
Si cum radiatia IR este ca lumina, odata ce ai pus un aluat intr-un loc, acolo nu mai patrunde caldura, ci doar cedeaza ce a acumulat.
Daca insa sub piatra ai rezistenta, nici nu mai trebuie sa fie groasa, ca nu mai are rol de acumulare, ci doar de distributie uniforma.
Cine vrea spatiu redus la minim, sa se uite la cuptoare gen Ferrari sau altele similare.
Dar sa isi ia gandul de la pizze mai mari de 22-24 cm...
Mai jos, o poza cu ultima dintre cele 5 pizza coapte in dimineata asta. Aluatul l-am facut din 700 gr faina din care 500 de gr am folosit la biga. Biga am facut-o cu maia, hidratarea finala fiind 68%. Fiindca s-a dorit mai crocanta, am copt-o 90 sec. cu rezistenta de sus la 400 de grade si cea de jos la 300 de grade. De obicei pizza o coc 55-60 de secunde cu rezistenta de sus la 480 de grade si cea de jos la 350 de grade. Topingul, in ordine: sos alb de usturoi, bacon, parmezan, provola, mozzarella si dupa ce am scos-o din cuptor, ulei de masline si busuioc uscat presarat pe deasupra.
S-au dus vremurile cu BF adevarat, de 2 zile, acum tine o 2 saptamani, daca nu o luna...
Si nu se mai opresc din ieftiniri, nici nu stii cand e momentul optim sa te arunci...
(07-11-2025, 13:47)renatoa Wrote: Doar doua zile tine minunea...
Eu am luat de la Biovita, am dat vreo 700 de lei pe el. I-am schimbat piatra, am pus biscotto, inca vreo 300 si am facut ceva decent. NU face 450 de grade cat zic ei, ajunga cam la 420 dupa vreo ora, dar e ok. Are rezistenta de 1500W parca, de aici consum mai mic dar si puterea mai mica. N-as investi acum intr-un Ooni de 700 EURO. Intiante conteaza ingredientele, fermentarea etc, am facut pizza decenta si la coptorul normal care face 300 grade, cu piatra.