Welcome Back Log In Create Account

Pizza facuta acasa

Legat de proteine, e vorba si de alta calitate. E OK la Caputo, ai sa vezi diferenta la hidratare si la lucrul cu ea.
Si mie imi place lucrul cu semolina, e ceva intre faina si gris. Si absoarbe frumos umiditatea.
Acea lamela… cred ca lucreaza exact pe principiul folosit la siguranta la aragaz/cuptor. Cand se incinde prea tare decupleaza. La aragaz e invers, cand e rece nu cupleaza.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
https://physicsmax.com/the-bimetallic-strip-6414

Reply
(17-08-2023, 12:46)renatoa Wrote: https://physicsmax.com/the-bimetallic-strip-6414

Asa se explica si de ce sta atat pana cupleaza din nou rezistentele…
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Mi-am luat si eu un cuptor Ferrari si e mare diferenta fata de cuptorul clasic, sunt foarte incantat.
E un salt asemenator cu cel pe care l-am avut la cafea cand am inceput sa citesc forumul asta si mi-am luat Lelitul
Mai trebuie practica, dar deja rezultatul e bun, il mananc cu placere  Wink

[Image: AIL4fc-Qxe3vnbu9FckFxvKw8sPpfoI9UQnYmnqG...authuser=0]
[Image: AIL4fc9TiQbeHt6tgoaLw-q4qZQmyus5L0zr0_0K...authuser=0]
PL41TEM, PL43MMI, Kinu Simplicity

Reply
Nu se vad pozele… Eventual sa le pui pe forum.

Reply
Prima oara, la postare, s-au vazut... adica eu le-am vazut... :s

Reply
Se poate edita postul precedent cumva?
Incerc acum cu Imgur, sper ca asa trebuie.

[Image: ZIyVD8h.jpg][Image: Y4EWxzz.jpg]

Reply
Ai o limita in timp, uzual 10-15 minute.
Arata bine pizza!

Reply
Cam micutza... pre pofta mea [emoji12]

Reply
Da, prima este cam jumatate din standard.
Probabil de aici si cresterea frumoasa, avand multa caldura la dispozitie.

Reply
Aceasta ar putea fi varianta castigatoare pentru o pizza facuta la un cuptor cu masa termica mica.

Pizza de dimensiune mica am mancat la Pico. Foarte gustoasa si de tinut minte. (scuzati degetelele de pofticios din poza :D )
[Image: htcXB63.jpg]
Home: Strietman CT2 & Honne
Travel: Cafflano Kompresso / Aeropress / Staresso Mirage & Kinu Simplicity
Past: Gaggia Classic PRO PID & Lelit PL43MMI

Reply
Marimea masei termice nu este un indicator de prajire reusita, ci o cerinta tehnologica de servire in regim horeca, mult si repede. Si bine... :s
In regim casnic, cand timpul de coacere este comparabil cu cel al pregatirii urmatoarei copturi, in general lipsind indemanarea de a duce doua pizza simultan, e un nonsens sa incalzesti mase mari, e risipa de caldura.

Termic este echivalentul termoblocului in domeniul aparaturii de cafea, incalzire rapida si focusata pe task... fara conotatiile negative care majoritatea le atribuie masinilor cu termobloc.

Reply
[Image: wsBDqQc.jpg][Image: FaoXENB.jpg][Image: 6akFJGB.jpg][Image: 2gRh2qR.jpg][Image: GUbbGcq.jpg][Image: ReruZTx.jpg][Image: 9BgwRj7.jpg]

16 h biga la frigider. Apoi aluat făcut și prăjit în 4 ore, hidratare 72 % aprox.

Cuptor fără siguranță, am scos și lamela de la termostat deci merge non stop fără decuplare. Chiar și așa puterea de sus nu e suficientă. Pizza rămâne în interior 3 -4 min. 

După 30-45 șec trebuie sa ridic pizza și să bag sub un grătar de sârmă că altfel se arde.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Mai ia o rezistenta originala de Ferrari, monteaz-o cumva sus, in capac, dar electric o vei conecta in paralel cu cea de jos !

Rezultatul va fi ca vei avea 300W jos, si 1100+300 = 1400W sus, originala din capac va fi fortata prin supravoltare, la 154V = 1100W
Nu stiu daca va rezista, totul depinde la ce temperatura interna mergeau cele originale... schema asta o va creste de aprox 1.5 ori. Daca original mergeau sub 700 grade, pana la 1000 inca mai rezista, pe la 1100 se va arde.
Dar e cea mai simpla metoda de schimba balantza sus-jos rapid, pana vin cele din china.
Daca se arde, o ai pe cea cumparata pentru experiment, ca sa refaci schema initiala.

Reply
(19-08-2023, 15:39)renatoa Wrote: Cam micutza... pre pofta mea [emoji12]

(19-08-2023, 15:45)Mihai L Wrote: Da, prima este cam jumatate din standard.
Probabil de aici si cresterea frumoasa, avand multa caldura la dispozitie.

In poze sunt doua pizza diferite.
Prima, cea taiata, in marime oarecum normala, a avut o gaura in mijloc ca am intins prea tare(de fapt nu am intins bine - mai am de lucru aici).
Din cauza asta pe a doua am lasat-o mai putin intinsa si a iesit mai umflata. Poate a ramas mai mult aer in margine?

Cantitatea de aluat e aproximativ aceeasi, doar nu e intinsa la fel.
Nu m-am gandit ca o pizza mai mica ar creste mai bine in cuptoarele astea hobby. E o idee pe care o sa o incerc. Nu m-ar deranja sa fac trei mici in loc de doua normale, pana la urma gustul conteaza cel mai mult, iar munca o fac cu placere.

Voi ce gramaj de aluat folositi la o pizza? 220-250g?

(20-08-2023, 15:34)Darsidius Wrote: După 30-45 șec trebuie sa ridic pizza și să bag sub un grătar de sârmă că altfel se arde.
Poate un staniol sub piatra mai reduce puterea care vine de jos si mai echilibreaza temperaturile sa scapi de acel gratar.
Sau un intrerupator separat doar pentru rezistenta de jos sa poti opri cand vrei?

Reply
Dupa ce imi vine pistolul ca sa pot masura temperatura, o sa aflu la ce temperatura pot sa bag fara sa se arda. Si daca nu merge nici asa, atunci raman la idea cu grilajul pe care il bag sub pizza ca sa nu se mai arda. In felul asta am si ocazia sa rotesc pizza cum vreau la 20-30 sec fara sa mai deschid capacul, prind doar de gratarul care iese afara si il rotesc 45-90 grade.

Dupa ce imi vine rezistenta mare, o modelez sus pe cupola maxim pe margine sa radieze la unghi aproape de marginea aluatului. Daca am calculat bine, o pizza e gata in 60-70 sec. In timpul ala daca bag aluatul la cat trebuie pe piatra (380C) nu se mai arde. Deci se poate.

Ce nu imi place la cuptor, este ca dupa fiecare pizza ar trebui curatat cu o perie de sarma piatra, pentru ca daca raman cateva ramasite de faina/semolina/faina de orez se va arde si o sa vezi pe urmatoarea pizza.

Aluminiu nu vreau sa bag la 500C.

Reply
Daca aluatul nu are ulei si e scuturat bine, nu ramane multa faina. Si daca nu e supradospit nici nu se lipeste ca sa se arda.

Reply
(21-08-2023, 12:52)Abru Wrote: Voi ce gramaj de aluat folositi la o pizza? 220-250g?
...
Sau un intrerupator separat doar pentru rezistenta de jos sa poti opri cand vrei?

260-270g

Nu merge intrerupator daca sunt rezistente de 110V conectate in serie, le va taia pe ambele.

Reply
Acum o sa o scoata si concentrat... pe post de medicament...

https://www.mdpi.com/2072-6643/15/15/3449
https://futurism.com/neoscope/scientists...h-benefits

Reply
Am incercat cu caputo nuvola si e cel mai bine de pana acum
[Image: XLq3WGb.jpg]
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Ieri…
Constatari:
- sos de rosii mai mult - a crescut timpul de coacere si a durat pana pe la 4:30-5 minute pana sa fie rumenita sus
- durata asta a facut aluatul mai crocant, cu o crusta interesanta
[Image: 62a909c26706c229aef80fca3592a368.jpg]
[Image: a3a98c28b349c7c0b0d19c787325002d.jpg]

Reply
Mai mult insemnand cat... Huh
Stiu ca e greu de evaluat, mai ales ca si concentratiile sosurilor difera...

Quote:As a rule of thumb, you need 100g of tomato sauce for a 12-inch Neapolitan (30 cm)

Asta ar inseamna 70g pentru una de 10" = 25 cm.

Reply
Nu ies chiar de 25, undeva spre 27 cm. Si am pus 3 linguri de suc in loc de 2 ca de obicei in ultima vreme (nu-mi dau seama de gramaj).
Dar probabil si cu umezeala extrasa din ciuperci se incetineste rumenirea.

Reply
Asta e alta dilema... 2 linguri, 3 linguri... xx grame... evident ca depinde de workflow-ul fiecaruia...
Unii folosesc sos direct din sticla/conserva, asa cum este... altii vor sa il mai dreaga cu ceva ierburi...
In cazul al doilea, e ca la cafea, musai "single dosing" :D nu merge cu aproximari la lingura, e pe cantarite la fix, pentru ca aromele adaugate la sos il fac sa nu mai mearga la altceva decat pizza...

Si daca se termina cutia cu sos, si constati ca urmatoarea are alta consistenta... sa vezi atunci alta jale :)

Reply
3 pizza facute in acelasi timp (aproximativ 160g aluat)
[Image: Tu3yjuf.jpg]
[Image: NF9y11y.jpg]
Home: Strietman CT2 & Honne
Travel: Cafflano Kompresso / Aeropress / Staresso Mirage & Kinu Simplicity
Past: Gaggia Classic PRO PID & Lelit PL43MMI

Reply
Săptămâna viitoare ajunge rezistenta.

Am făcut 3 pizza azi cu hidratare mai putina (65)
.și după cum se vede cu cât e mai mare pizza cu atât mai râu.
 Nu am calculat aluatul și am zis că fac două de 220-230 g și una mica.

Temp la Piatra 415-420C. 

[Image: jZqLKkZ.jpg][Image: a1Kp8Wu.jpg][Image: x45tIfM.jpg][Image: jygrJKs.jpg][Image: Aiq1ucR.jpg][Image: ZrFZyTl.jpg][Image: YRrmy1x.jpg][Image: ZOTKmKc.jpg]

Reply
A ajuns si rezistenta de 1.6kw de o saptamana. Ultimele doua zile mi-am facut curaj sa incerc sa o indoi cat de cat. Am adus-o la o forma rotunda care sa incapa in capac, insa nu am reusit nici cum sa indoi capetele sa ajunga intr-o pozitie favorabila sa iasa din capac prin gaura deja existenta (nu am scule sa gauresc).
Problema este ca rezistenta asta e super groasa, mai groasa decat aia originala, si foarte dura. La mana nu reusesti sa o indoi nici daca esti hulk si calci pe ea. Am reusit sa o indoi cu o parghie facuta dintr-o cheie franceza. Pe final mi-am pierdut rabdarea, am fortat, si a alunecat cheia spre capat, s-a rupt capatul bornei (a plesnit) asa ca nu mai am ce sa fac. Am si masurat-o si are 1.6kw. 

Am pus la loc rezistenta originala, am imbracat cablurile in cablu rezistent la 600C si asa ramane.  Spor la pizza.

Reply
De ceva timp, când din topicul cu pâinea s-au mutat posturile despre pizza în acest topic nou(dedicat pentru pizza), am devenit autorul acestui topic.  :D
Chiar dacă nu am mai postat pe aici, să știți că mai urmăresc discuțiile și nici nu m-am lăsat de pizza de atunci de când am început și când m-a prins microbul(am perioade și perioade cu făcutul de pizza, dar ca medie nu cred că am scăzut sub 2 ori pe lună). A devenit prima pasiune care are legătură cu aluaturile (pizza m-a ajutat să trec apoi și la pâine și la scurt timp și la pâine doar cu maia, dar mai rar și alte preparate mai "neînsemnate"). Deci nu-mi pare rău.

Imboldul pentru postarea aceasta vine de la cuptorul văzut alaltăieri pe YouTube, apărut recent se pare - Spice Diavola Pro 2.0.

Link producător: https://www.spice-electronics.com/it/86-forno-pizza

https://www.youtube.com/results?search_q...vola+pro+2

Acestea 3 mi se par mai informative:

Dar merge și acesta: (din păcate forumul permite maxim 3 video-uri inserate direct în post și în acest caz restul trebuie să le pun cu link)

Diavola Pro 2, PRO PER DAVVERO! Una bomba! ?

Și aici arată bine pizza:

Spice Diavola Pro V2.0 - Impasto 48h - Fornetto pizza elettrico

Pare o opțiune bună pentru acest preț.
Ajunge la temperatura care trebuie pentru pizza napoletana. Se încălzește destul de repede. Nici cu recuperarea nu stă rău, pentru acasă. Părțile importante sunt din oțel inoxidabil, dar era deja așa versiunea anterioară și nu e singurul cuptor de acest gen care are material similar, dar cred că trebuie menționat pentru că sunt și altele cu aluminiu.
Are și opțiune de cumpărare cu Biscotto de Casapulla (recomandată dacă se dorește pizza coaptă spre 500°C), dar și variantă puțin mai ieftină cu piatră de cordierit.

Tot mai urmăresc și eu variante de cuptoare care să fie capabile pentru pizza "napoletana". Poate cândva reușesc să mă decid și să cumpăr vreun cuptor. Confused
Până acum aș zice că Effeuno Easy Pizza P134H 509 este o variantă sigură.
Pe de altă parte mi se pare interesantă și varianta cu cameră înaltă Easy Pizza P134HA 509, pentru că teoretic ar trebui să se descurce bine și pentru pâine(Effeuno vând inclusiv accesoriu/tăviță pentru abur) și pentru pizza, deși nu prea are cum să nu piardă puțin față de celălalt dedicat pentru pizza cu camera mai puțin înaltă. Mi-ar plăcea să pot să îmbunătățesc rezultatele și pentru pâine (pâine fac de 1-2 ori pe săptămână, dar tot pizza o consider mai pretențioasă când vine vorba de cuptor). Ar mai fi apoi Evolution P134HA 509E pentru control mai bun al temperaturii pentru alte preparate mai "sensibile". (ehh, e destul de ușor să visezi și la extreme din astea când folosești mulți ani cuptor cu gaz cu încălzire doar în partea de jos, la care controlul temperaturii este o varză totală). Dar acesta e deja puțin cam SF la preț.
În afară de a lua o decizie pentru un model de cuptor și de cheltuit banii, mai e și problemă legată de spațiu de depozitare pentru că un cuptor din acesta ocupă ceva spațiu... și mai găsește-i și acestuia un loc într-un apartament.
Și uite așa nu mai aleg nimic. Mă chinui cu cuptorul clasic cu gaz(+ piatră "de pizza"), care ajunge din ce estimez spre 350°C (măcar atât avantaj are și el) și coace o pizza în aproximativ 3 minute și jumătate (±). Problema e că nu coace deasupra și pizza nu are același gust și aspect cum ar trebui să aibă. Plus faptul că blatul de pizza nu poate fi la fel ca textură dacă e copt în 1 minut - 1 minut și jumătate sau dacă e copt în 3 minute și jumătate.
Am testat o dată și într-un cuptor electric "standard", durează 100 de ani să se coacă(sau să se usuce, depinde cum considerăm), dar gustul e diferit, simțitor mai bun, pentru că se coace mai bine deasupra.

LE: Din căutările de zilele astea am mai găsit un brand de cuptoare electrice pentru pizza care seamănă destul de mult cu Effeuno, tot din Italia și anume Macte Ovens care dacă am înțeles corect de pe un grup de Facebook este apărut/disponibil doar de câteva luni. https://macteovens.com/en/
Ce e interesant e că are camera internă similară cu modelele concurente(sau oare putem să le zicem copiate?) de la Effeuno, dar sunt mai compacte ca dimensiuni exterioare. Și desigur, prețul e este puțin mai mic... o fi marketing de început sau o fi diferențe de calitate, asta e greu de spus.

Revenind puțin și la pizza, recent m-am tot jucat cu rețetă de aluat cu 100% BIGA, adică se face din toată făina din rețetă un preferment - BIGA (care are hidratarea aproximativ 50% sau chiar mai puțin, spre 45%) din care ulterior se face aluatul final adăugând doar apă pentru hidratarea dorită la aluat, sare și opțional încă puțină drojdie pentru "boost".
Am mai încercat BIGA anterior, dar nu cred că 100% (dacă verific "rețetarul-jurnal" ar trebui să găsesc) sau oricum nu am încercat de mai multe ori consecutiv ca în ultimele luni.
Rezultatele sunt bune, arată și are gust interesant blatul, mai aerat, în special marginea/bordura crește și arată mai bine exterior/interior, dar e foarte mult de muncă cu hidratarea pentru aluatul final (dacă aluatul se lucrează manual).
Și după ce încerci multe rețete cu poolish și cu BIGA, vin unii să-ți arate că se poate obține ceva și cu ele combinate, să nu te plictisești cumva. Exemplu postat și văzut zilele astea:

LA PIZZA DIVERSAMENTE NAPOLETANA DI ​⁠​⁠ @salvatorelioniello6032 - RICETTA COMPLETA

Din ce am observat pe aici prin topic unii dintre voi sunt mai curajoși cu maiaua la aluatul de pizza. Smile
Cu maia nu am experimentat prea mult și nici nu m-am mai  documentat să văd ce aș putea face mai bine. Am încercat să fac de câteva ori, dar per total nu prea mi-a plăcut rezultatul, în special la aspect și textură. Dar e ca soluție de backup. Maia am tot timpul la îndemână.

Reply
Ce oameni...

https://www.youtube.com/watch?v=jO6HwbcJu1I

Reply
Efectiv nu înțeleg ce se întâmplă de 3 dați încoace, îmi iese mereu cică ca și cum ar fi cruda la mijloc, și nu creste, desi am tinut-o enorm pana s-a ars toppingul

Initial am zis ca e de la drojdie, dar am schimbat drojdia și am făcut chiar si tarte flambeé/flamkuchen care e fără drojdie și tot asa a ieșit, desi e f subțire și îmi iesise în trecut. Aia chiar nu trebuia sa creasca dar nici sa se vadă asa la mijloc 

Oare sa fie de la faina? Am un caputo nuvola cu care mi-a ieșit de câteva ori f bine și mai are ceva pana expira. Iar ultima data am încercat cu f puțin (30%) din acessta faina.

Care o fi explicația?? Efectiv îmi vine sa ma las de pizza, de 3 ori ratata după ce mi-a ieșit de f multe ori f bine. În vara am zis ca e de la căldură, dar acum a stat la 19gr pe balcon.

Help! (În prima poza am dat jos toppingul sa se vadă mai bine)

[Image: RJQUckv.jpg][Image: 8Wi3kcn.jpg]
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)