De ceva timp, când din topicul cu pâinea s-au mutat posturile despre pizza în acest topic nou(dedicat pentru pizza), am devenit autorul acestui topic. :D
Chiar dacă nu am mai postat pe aici, să știți că mai urmăresc discuțiile și nici nu m-am lăsat de pizza de atunci de când am început și când m-a prins microbul(am perioade și perioade cu făcutul de pizza, dar ca medie nu cred că am scăzut sub 2 ori pe lună). A devenit prima pasiune care are legătură cu aluaturile (pizza m-a ajutat să trec apoi și la pâine și la scurt timp și la pâine doar cu maia, dar mai rar și alte preparate mai "neînsemnate"). Deci nu-mi pare rău.
Imboldul pentru postarea aceasta vine de la cuptorul văzut alaltăieri pe YouTube, apărut recent se pare - Spice Diavola Pro 2.0.
Link producător:
https://www.spice-electronics.com/it/86-forno-pizza
https://www.youtube.com/results?search_q...vola+pro+2
Acestea 3 mi se par mai informative:
Dar merge și acesta: (din păcate forumul permite maxim 3 video-uri inserate direct în post și în acest caz restul trebuie să le pun cu link)
Diavola Pro 2, PRO PER DAVVERO! Una bomba! ?
Și aici arată bine pizza:
Spice Diavola Pro V2.0 - Impasto 48h - Fornetto pizza elettrico
Pare o opțiune bună pentru acest preț.
Ajunge la temperatura care trebuie pentru pizza napoletana. Se încălzește destul de repede. Nici cu recuperarea nu stă rău, pentru acasă. Părțile importante sunt din oțel inoxidabil, dar era deja așa versiunea anterioară și nu e singurul cuptor de acest gen care are material similar, dar cred că trebuie menționat pentru că sunt și altele cu aluminiu.
Are și opțiune de cumpărare cu Biscotto de Casapulla (recomandată dacă se dorește pizza coaptă spre 500°C), dar și variantă puțin mai ieftină cu piatră de cordierit.
Tot mai urmăresc și eu variante de cuptoare care să fie capabile pentru pizza "napoletana". Poate cândva reușesc să mă decid și să cumpăr vreun cuptor.

Până acum aș zice că Effeuno Easy Pizza P134H 509 este o variantă sigură.
Pe de altă parte mi se pare interesantă și varianta cu cameră înaltă Easy Pizza P134HA 509, pentru că teoretic ar trebui să se descurce bine și pentru pâine(Effeuno vând inclusiv accesoriu/tăviță pentru abur) și pentru pizza, deși nu prea are cum să nu piardă puțin față de celălalt dedicat pentru pizza cu camera mai puțin înaltă. Mi-ar plăcea să pot să îmbunătățesc rezultatele și pentru pâine (pâine fac de 1-2 ori pe săptămână, dar tot pizza o consider mai pretențioasă când vine vorba de cuptor). Ar mai fi apoi Evolution P134HA 509E pentru control mai bun al temperaturii pentru alte preparate mai "sensibile". (ehh, e destul de ușor să visezi și la extreme din astea când folosești mulți ani cuptor cu gaz cu încălzire doar în partea de jos, la care controlul temperaturii este o varză totală). Dar acesta e deja puțin cam SF la preț.
În afară de a lua o decizie pentru un model de cuptor și de cheltuit banii, mai e și problemă legată de spațiu de depozitare pentru că un cuptor din acesta ocupă ceva spațiu... și mai găsește-i și acestuia un loc într-un apartament.
Și uite așa nu mai aleg nimic. Mă chinui cu cuptorul clasic cu gaz(+ piatră "de pizza"), care ajunge din ce estimez spre 350°C (măcar atât avantaj are și el) și coace o pizza în aproximativ 3 minute și jumătate (±). Problema e că nu coace deasupra și pizza nu are același gust și aspect cum ar trebui să aibă. Plus faptul că blatul de pizza nu poate fi la fel ca textură dacă e copt în 1 minut - 1 minut și jumătate sau dacă e copt în 3 minute și jumătate.
Am testat o dată și într-un cuptor electric "standard", durează 100 de ani să se coacă(sau să se usuce, depinde cum considerăm), dar gustul e diferit, simțitor mai bun, pentru că se coace mai bine deasupra.
LE: Din căutările de zilele astea am mai găsit un brand de cuptoare electrice pentru pizza care seamănă destul de mult cu Effeuno, tot din Italia și anume Macte Ovens care dacă am înțeles corect de pe un grup de Facebook este apărut/disponibil doar de câteva luni.
https://macteovens.com/en/
Ce e interesant e că are camera internă similară cu modelele concurente(sau oare putem să le zicem copiate?) de la Effeuno, dar sunt mai compacte ca dimensiuni exterioare. Și desigur, prețul e este puțin mai mic... o fi marketing de început sau o fi diferențe de calitate, asta e greu de spus.
Revenind puțin și la pizza, recent m-am tot jucat cu rețetă de aluat cu 100% BIGA, adică se face din toată făina din rețetă un preferment - BIGA (care are hidratarea aproximativ 50% sau chiar mai puțin, spre 45%) din care ulterior se face aluatul final adăugând doar apă pentru hidratarea dorită la aluat, sare și opțional încă puțină drojdie pentru "boost".
Am mai încercat BIGA anterior, dar nu cred că 100% (dacă verific "rețetarul-jurnal" ar trebui să găsesc) sau oricum nu am încercat de mai multe ori consecutiv ca în ultimele luni.
Rezultatele sunt bune, arată și are gust interesant blatul, mai aerat, în special marginea/bordura crește și arată mai bine exterior/interior, dar e foarte mult de muncă cu hidratarea pentru aluatul final (dacă aluatul se lucrează manual).
Și după ce încerci multe rețete cu poolish și cu BIGA, vin unii să-ți arate că se poate obține ceva și cu ele combinate, să nu te plictisești cumva. Exemplu postat și văzut zilele astea:
LA PIZZA DIVERSAMENTE NAPOLETANA DI @salvatorelioniello6032 - RICETTA COMPLETA
Din ce am observat pe aici prin topic unii dintre voi sunt mai curajoși cu maiaua la aluatul de pizza.

Cu maia nu am experimentat prea mult și nici nu m-am mai documentat să văd ce aș putea face mai bine. Am încercat să fac de câteva ori, dar per total nu prea mi-a plăcut rezultatul, în special la aspect și textură. Dar e ca soluție de backup. Maia am tot timpul la îndemână.