Hello There, Guest! Login Register


Philips Saeco Poemia (HD8425) cu PID

#1
Ieri am facut niste teste (de temperatura) cu Saeco HD8425.
Temperatura apei in boiler scade destul de brusc in timpul extractiei.
In final, totusi obtin o cafea de 65-70C, indiferent ca e 1 shot sau 2.
Am atasat si un fisier cu ceva grafice.

Termocupla K e instalat sub tubul plastic (sub siguranta termica)

Admin Edit: varianta online aici.


Attached Files Thumbnail(s)
           

.xls   Test Saeco HD8425.xls (Size: 277 KB / Downloads: 49)
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#2
Pare mai mic de 100ml boilerul... Stii cat are?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
Pune te rog testul PDF.
 
Reply
#4
E prea lat ca sa incapa intr-un PDF. Probabil nu vezi fisiere xlsx (offfice-ul ceva mai nou). Am editat postul cu varianta xls (compatibilitate extinsa) si cu versiunea online.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#5
(21-02-2013, 17:29)Lyvyoo Wrote: Pare mai mic de 100ml boilerul... Stii cat are?

Al meu avea thermoblock. Asta are boiler?
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
 
Reply
#6
Eu chiar nu stiu, poate ne spune csabitec
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#7
E primul espressor care-l desfac.
Mie mi se pare ca e boiler inox standard (asa apare si in documentatie).
Informatii despre dimensiunea boilerului, nu am gasit.

In documentatie, mai apare ca pompa e de 15bari.
La iesire din portfiltru am masurat 9bari cu pompa blocata. Cred ca OPV-ul (sau ce o fi) e setat din fabrica pe aceasta valoare.
Am sa repet testul in weekend, improvizatia de ieri a tinut doar cateva secunde, dupa care a inceput sa curga apa peste tot.
E destul de greu de adaptat un manometru la portfiltrul original (fara folosirea sitei, nu se poate).
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#8
ai cumva portfiltru nepresurizat de 53mm pentru el? daca da zi-mi te rog unde l-ai gasit.
Rocket Giotto premium plus, Lelit pl43mm,Saeco Poemia HD8325, pitcher :).
 
Reply
#9
Se poate si cumpara (aici), dar eu am modificat cel care am primit cu espressor.
Efectiv se scoate partea de presurizare din portafiltru.


(22-02-2013, 13:09)sorin2010 Wrote: ai cumva portfiltru nepresurizat de 53mm pentru el? daca da zi-mi te rog unde l-ai gasit.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#10
am vazut filmuletul cu depresurizarea de mai multe ori, dar eu mai vreau un portafiltru.
merci pentru link,daca fac livrari in ro o sa imi comand unul.
sita o folosesti tot pe cea originala?
Rocket Giotto premium plus, Lelit pl43mm,Saeco Poemia HD8325, pitcher :).
 
Reply
#11
(22-02-2013, 09:34)csabitec Wrote: La iesire din portfiltru am masurat 9bari cu pompa blocata. Cred ca OPV-ul (sau ce o fi) e setat din fabrica pe aceasta valoare.

La 9 bari a inceput sa curga apa prin supapa? Sau a ceda izometria?

La testul de temperatura era bine daca lasai sa mearga pana pornea iar bolier. Oricum, bine lucrat.
 
Reply
#12
(23-02-2013, 00:08)sorin2010 Wrote: am vazut filmuletul cu depresurizarea de mai multe ori, dar eu mai vreau un portafiltru.
merci pentru link,daca fac livrari in ro o sa imi comand unul.
sita o folosesti tot pe cea originala?

Da, folosesc pe cea originala. Si eu mai vreau un portafiltru Smile

(23-02-2013, 09:27)astinga Wrote:
(22-02-2013, 09:34)csabitec Wrote: La iesire din portfiltru am masurat 9bari cu pompa blocata. Cred ca OPV-ul (sau ce o fi) e setat din fabrica pe aceasta valoare.

La 9 bari a inceput sa curga apa prin supapa? Sau a ceda izometria?

La testul de temperatura era bine daca lasai sa mearga pana pornea iar bolier. Oricum, bine lucrat.

E mai greu cu portafiltrul original, trebuie folosit si filtru si teflon, altfel apa curge peste tot.
Am facut un nou test, pt. temperatura apei din boiler. Am facut dupa recomandarea ta.

Am incercat si un test de presiune.
Test 1 - Presiune maxima
Test 2 - Presiune la extractie (cred ca din cauza filtrului scade sub 9 bari)


Attached Files Thumbnail(s)
                   

.xls   Test Saeco HD8425.xls (Size: 390 KB / Downloads: 29)
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#13
Un fel de overkill:
Am adaugat un tabel si grafic pt. presiunea maxima la portafiltru.
Caracteristica de functionare a fost obtinut cu ajutorul unui potentiometru linear de precizie, cu rezistenta mecanica aproape 0.

Fisierul cu ultimele teste are 3MB si nu mai pot incarca pe forum, dar se poate descarca de aici.


Attached Files Thumbnail(s)
       
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#14
Am achizitionat si eu recent un HD8425. As dori sa va intreb care este concluzia voastra in urma masuratorilor.

Rares
 
Reply
#15
(08-03-2013, 11:40)rbenea Wrote: Am achizitionat si eu recent un HD8425. As dori sa va intreb care este concluzia voastra in urma masuratorilor.

Rares

Temperatura scade destul de brusc la extractie (masurat in partea de sus a boilerului) iar presiunea este un pic sub cel standard (in loc de 9bari am masurat 8.3, trebuie sa mentionez ca am masurat cu sita in portafiltru).
Cu toate acestea, folosind cafea proaspat prajita (Ethiopia Sidamo), obtin o crema buna, gust placut (zic eu, fara experienta in domeniu Smile ), spuma de lapte OK.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#16
Masurarea presiunii se face cu portafiltrul depresurizat si fara sita. Altfel se obtine o valoare irelevanta.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#17
(08-03-2013, 23:34)Lyvyoo Wrote: Masurarea presiunii se face cu portafiltrul depresurizat si fara sita. Altfel se obtine o valoare irelevanta.

Portafiltrul e depresurizat, singura problema ca fara sita nu pot folosi portafiltrul, deoarece are niste adancituri pe margine (acestea usureaza scoaterea sitei). Eventual se poate folosi o sita cu fundul taiat.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#18
Masoara-i presiunea la teava de abur
Gaggia Clasic 2012 + Eureka mignon manuale
 
Reply
#19
(10-03-2013, 00:09)C O S T I Wrote: Masoara-i presiunea la teava de abur

N-am reusit sa dau jos tubul inox de pe teava (nu vreau sa-l fortez).
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#20
pt Csabitec.
Reusesti sa prepari espresso de calitate cu portafiltrul nepresurizat? Eu am incercat de cateva ori, prin mai multe ajustari la modul de tampare, grad de rasnire sau cantitate, si rezultatul a fost mereu acelasi........o zeama. Asa ca, am renuntat sa mai experimentez, si am cautat alte solutii......alt espresor
Sab Antica Levetta HX, 5 l boiler (rotary pump & water plumbed), La San Marco Super Jolly burrs, IMS screen shower and filter 
 
Reply
#21
(13-03-2013, 17:18)Silvio Wrote: pt Csabitec.
Reusesti sa prepari espresso de calitate cu portafiltrul nepresurizat? Eu am incercat de cateva ori, prin mai multe ajustari la modul de tampare, grad de rasnire sau cantitate, si rezultatul a fost mereu acelasi........o zeama. Asa ca, am renuntat sa mai experimentez, si am cautat alte solutii......alt espresor

- Tamparea trebuie sa fie constanta - 15 kgf
- Cantitatea de cafea - constanta 14-15 gr. (sau alta daca indica producatorul)
- Rasnirea...aici trebuie sa mai umbli. Daca iese zeama chioara, incearca mai fin.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#22
Am incercat in toate felurile, si nu vrea; daca rasnesc fin, nu curge, apoi la o rotatie a rasnitei in spate curge o zeama, iar in privinta fortei la tampare am masurat-o cu un cantar normal. In fine, nu ma mai complic, caci maine imi vine Rancilio Silvia v3 Smile
Sab Antica Levetta HX, 5 l boiler (rotary pump & water plumbed), La San Marco Super Jolly burrs, IMS screen shower and filter 
 
Reply
#23
Am patit ceva similar la birou, avem un Gaggia Classic si Hario Skerton.
Aveam cafea de la prajitorie, Columbia Supremo. Am rasnit de la fin in sus sa ajung la combinatia de ~60ml in 25 secunde ceea ce n-am reusit.
Ori blocam pompa ori la pasul urmator iesea prea repede si acra acra. Acasa pe Vario iesea puteam regla sa iasa potrivita.
Am luat pe urma Java de la Sarkis si cu rasnita tot acolo unde columbia era acra iese o minune de cafea, buuuna (in combinatia Classic cu Skerton).

Eu am ramas cu impresia ca skertonul este putin limitat. In afara de pasii de la "manivela" nu cred ca se mai poate regla altfel, iar pasii imi par mari pentru unele tipuri de cafea. Dar sunt la inceput de drum cu rasnitele si poate nu fac totul asa cum trebuie. Dar pare din ce in ce mai clar ca rasnita e kilometrul 0.
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#24
(13-03-2013, 19:56)Entonii Wrote: Am patit ceva similar la birou, avem un Gaggia Classic si Hario Skerton.
Aveam cafea de la prajitorie, Columbia Supremo. Am rasnit de la fin in sus sa ajung la combinatia de ~60ml in 25 secunde ceea ce n-am reusit.
Ori blocam pompa ori la pasul urmator iesea prea repede si acra acra. Acasa pe Vario iesea puteam regla sa iasa potrivita.
Am luat pe urma Java de la Sarkis si cu rasnita tot acolo unde columbia era acra iese o minune de cafea, buuuna (in combinatia Classic cu Skerton).

Eu am ramas cu impresia ca skertonul este putin limitat. In afara de pasii de la "manivela" nu cred ca se mai poate regla altfel, iar pasii imi par mari pentru unele tipuri de cafea. Dar sunt la inceput de drum cu rasnitele si poate nu fac totul asa cum trebuie. Dar pare din ce in ce mai clar ca rasnita e kilometrul 0.
Dar Vario ce face, e bebelou?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#25
Vario e acasa, skerton e la birou. Acasa n-am problema asta. Bebelou e acu nespresso. Big Grin
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#26
(14-03-2013, 00:28)Entonii Wrote: Vario e acasa, skerton e la birou. Acasa n-am problema asta. Bebelou e acu nespresso. Big Grin
Si eu la fel. Nu mai beau la birou.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#27
(13-03-2013, 17:18)Silvio Wrote: pt Csabitec.
Reusesti sa prepari espresso de calitate cu portafiltrul nepresurizat? Eu am incercat de cateva ori, prin mai multe ajustari la modul de tampare, grad de rasnire sau cantitate, si rezultatul a fost mereu acelasi........o zeama. Asa ca, am renuntat sa mai experimentez, si am cautat alte solutii......alt espresor

Folosesc portafiltrul nepresurizat de la inceput. Initial am folosit cafea de la supermarket (Tchibo Sicilia). Era cat de cat Ok cu crema dar de cand folosesc cafea proaspat prajita, rezultatul nu se compara.
Folosind rasnita cu lame, am mai patit asa cum ai patit si tu (ba se bloca ba curgea prea rapid).

Acum am un Hario Mini la care am mai umblat un pic si se pare ca macina uniform (cred ca asta e cel mai important). Problema ca trebuie ajustat mereu cand vrei sa treci de ex. de la 7g la 14g.
Cand obtin 30ml in 24sec. la 7g cu 15Kg tampare, la 14g se blocheaza instant, dar asta mi se pare normal.
Obtin ceva de genul(o poza mai veche, facuta cam dupa un minut dupa extractie).

Cu un click spre mai putin fin pe Hario pot folosi pt. 14g, crema e mai abundenta, banuiesc din cauza cantitatii de cafea.
In cateva zile ajunge PID-ul, sper ca reusesc sa-l integrez si sa observ ceva diferenta. Fiind incepator, cred ca mare lucru nu o sa observ Smile .
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#28
Ieri am primit PID-ul.
N-am mai avut rabdare si ieri seara am si instalat. Azi dimineata am facut prima extractie de cafea, cu setarile initiale din fabrica pt. PID.
Mai incolo, o sa incerc sa dau si un Autotuning, pentru ca, cu setarile initiale face overshooting destul de mare (dupa extractie a urcat pana la 98C).
Din 8g cafea in 25sec. am obtinut ceva mai mult de 30ml (asa place la nevasta).

Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#29
Am facut un Autotuning astfel:
In functia Autotuning cand a atins prima data 90C (setat), am scos 30ml apa (prin pucul deja folosit), dupa care am asteptat ca temperatura apei iar sa atinga valoarea 90C si am scos inca 30ml, dupa acesta procesul de autotuning se termina.

Setat pe 90C dupa primul overshoot am max. 93C dupa care coboara la min. 89C si se stabilizeaza la 90.0C.
In cazul unei extractii de 60ml, temperatura coboara la min. 85C si se stabilizeaza la 90C foarte repede.

Am atasat cateva poze cu conectarea PID-ului.
Cablurile pt. PID am scos, unde intra cablul de alimentare pt. espresor (in afara de PT100 care era prea scurt).
PID-ul a fost conectat, fara sa modific carcasa sau firele din interior.
Montarea a durat cam 2-3 ore.


Attached Files Thumbnail(s)
                   
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#30
Termocupla T95 e in serie cu SSR?
Ce PID e, sursa, pret?
Acum sa faci un grafic la temperaturaSmile.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)