(05-12-2014, 09:23)inka Wrote: De obicei cafeaua o beau lungă cu lapte (crema de lapta sau lapta condensat, depinde), sau cappuchino.
Espresso scurta foarte rar.
Si cam astea asi dori si de la aparat: sa poate faca o cafea lunga + crema de lapte.
Cred ca este bine sa pornim de la o realitate .
Ca bem un espresso sau doua , mai scurte sau mai lungi , un cappuccino sau un latte , odata sau de mai multe ori pe zi sau de doua sau mai multe ori pe saptamana , se vor reflecta mai putin in nivelul investitiei pe care fiecare este dispus sa o faca pentru achizitionarea echipamentelor dedicate .
Important este ceea ce ne dorim sa avem in ceasca .
Vrem un shot de espresso , cremos , corpolent , din care sa explodeze aromele in contact cu papilele gustative , vrem un latte sau cappuccino cu o crema matasoasa , stralucitoare care sa-si pastreze caracteristicile pana la ultima sorbitura , atunci discutam de o anumita gama de aparate cu un anumit nivel de pret dar care sunt capabile sa furnizeze calitate constanta .
Preturile nu au nicio legatura cu cantitatea de cafea pe care o consumama ci doar cu calitatea acesteia .
Cu aceasta varianta a bea un shot de espresso devine o experienta si creaza permanent o provocare pentru utilizator . Provocarea pleaca de la potentialul cafelei folosite . Fiecare soi are propriile caracteristici de gust ( florale , fructate , ciocolatii , citrice etc , etc , etc ) care , functie de gradul de prajire , perioada de degazare , temperatura si presiunea de extractie , dozaje manopere ofera in ceasca rezultate diferite dar surprinzatoare , de fiecare data .
Vrem un shot de espresso decent , corect extras dar in care este greu sa identifici arome , mirosuri fine si o crema buna care sa multumeasca atunci avem un alt nive de echipamente cu un buget mai redus .
Daca nu conteaza nimic din cele de mai sus se poate achizitiona orice chinezarie , care va fi oricum supraevaluata privind prin prisma raportului pret / satisfactie .
In locul acestora din urma exista alte metode de preparare a cafelei , folosind alte metode de preparare , iar pentru crema de lapte se pot folosi o multime de alte aparate , manuale sau electrice , care scot o spuma fina excelenta pentru o combinatie cu cafea .
De aceea este bine ca inainte de a decide asupra nivelului de investitie sa fie clarificata si definita asteptarea si dorinta in legatura cu ce se doreste .
Deasemenea , este la fel de important sa se cunoasca aspectele legate de nivelul de manopera , pricepere necesare fiecarui nivel de echipamente si daca , cel interesat , este dispus sa consume timp pentru invatare , preparare si intretinerea aparatelor ( curatiri , decalcifieri , reglaje samd ).
La fel , parerea mea !