Hello There, Guest! Login Register


Pastrare / Conservare arome cafea

(07-12-2019, 20:34)renatoa Wrote: Eu le tin in pungile in care vin, plastic metalizat, in camara direct pe podea ciment, neinchise ermetic.
Cam 4-5 origini * 1-2 kg in medie stoc permanent, prajesc un sfert saptamanal.

Ai un motiv anume pt care le tii neinchise ermetic?
Ibric email, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister.
 
Reply
Niciunul, dar nu vad de ce sa le inchid inapoi ermetic (cum ?) de fiecare data cand iau sa prajesc, cand stiu ca punga aia in maxim 2 luni se consuma ? 
Indoi coltul pe care l-am taiat si il prin cu o cioaca, este suficient ca sa nu intre umezeala.
Am vazut la prajitori profesionisti sacii odata desfacuti lasati cu gura larg deschisa...
 
Reply
Hoffman, acest "David Attenborough" al cafelei, despre pastrarea in congelator/frigider a cafelei:
https://www.youtube.com/watch?v=5uT5_IWWb00
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► AeroPress / Hario V60 ■
 
Reply
Deci el zice că e bună varianta cu congelatul cafelei, pusă în mai multe punguțe și scoasă cu o seară înainte.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
Yus! Confirm că, pentru cei cu lapte, e OK să ții cafeaua cel putin o lună la congelator. Atenție însă, este doar părerea mea de băutor normal de cafea 3'rd wave (subliniez din nou, cu lapte).

Procedura pt. mine e așa: storc tot gazul din punga sigilată, acopăr valva de degazare cu bandă adezivă, pun punga într-o altă pungă cu fermoar de la IKEA (din cele mai groase) apoi scot bine aerul și din această a doua pungă și gata.

Încerc să congelez totul cât mai aproape de data prăjirii.

Singura diferență pe care am observat-o este aceea că trebuie să strâng notabil mai tare râșnița pentru cafeaua congelată vs. aceeași cafea fresh. În rest am cremă, am tot.

Chiar acum am aproape 2 kile de cafea la rece.
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Kinu M47 Phoenix
 
Reply
Există un studiu serios (și o broșură consistentă cu acesta) al SCA despre prospețimea cafelei în cazul multiplelor tipuri de păstrare. Congelarea păstrează foarte bine cafeaua până la un an.
Nici măcar nu este necesară o decongelare înainte de râșnire, bineînțeles cu ajustarea gradului de măcinare și a temperaturii de extracție, deoarece cafeaua congelată este mult mai friabilă.
Pentru cei care lucrează în regim single dosing este recomandat să congeleze dozele individual. Recomand congelarea după odihnirea cafelei până când considerați ideal pentru gustul vostru. Unii preferă cafeaua după câteva zile, iar alții după două sau trei săptămâni.
Problema la congelarea unei pungi întregi este că deteriorarea calității este destul de accelerată după decongelare. Dacă o consumați în 3-4 zile nu este o problemă.
Eventual se pot congela porții mai mici, gen 100g.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
Mie când mi-a venit cafeaua am băgat-o pe toată la congelator, pungi de 250gr., 500gr., 1kg. Acum am început cu cele de 250gr., și o țin în frigider până când o termin (o fi bine, o fi rău  Confused ) .
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
pai cand scoti pungile mai mari le desfaci rapid, iei cat consumi cateva zile si le bagi inapoi la congelator. ideia-i sa nu le decongelezi si apoi sa le congelezi din nou.

inchizi bine punga inainte de a o baga inapoi in congelator si cafeaua care o dezgheti o pui in recipient inchis, ca dealtfel face condens pe ea si ti-o umezeste.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, prajitor DIY fluid bed cu TC4, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
Așa o să fac. Mersi.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
(25-03-2020, 20:28)Fane Wrote: ..... ca dealtfel face condens pe ea si ti-o umezeste.

Big Grin Big Grin Big Grin
Brewtus IV-R, e37s
 
Reply
(25-03-2020, 16:35)lracu Wrote: ...acest ...

P.T. Barnum, mai curand...
 
Reply
(25-03-2020, 19:57)razvan.yume Wrote: Există un studiu serios (și o broșură consistentă cu acesta) al SCA despre prospețimea cafelei în cazul multiplelor tipuri de păstrare. Congelarea păstrează foarte bine cafeaua până la un an.
Nici măcar nu este necesară o decongelare înainte de râșnire, bineînțeles cu ajustarea gradului de măcinare și a temperaturii de extracție, deoarece cafeaua congelată este mult mai friabilă.
Pentru cei care lucrează în regim single dosing este recomandat să congeleze dozele individual. Recomand congelarea după odihnirea cafelei până când considerați ideal pentru gustul vostru. Unii preferă cafeaua după câteva zile, iar alții după două sau trei săptămâni.
Problema la congelarea unei pungi întregi este că deteriorarea calității este destul de accelerată după decongelare. Dacă o consumați în 3-4 zile nu este o problemă.
Eventual se pot congela porții mai mici, gen 100g.

Eu fac chestia asta de ceva timp, dupa indemnul celor de pe HB, borcane mici la congelator. Doar ca e nevoie de un user cu greutate si amintirea unui studiu SCA pt a avea credibilitate :-) Pana acum sareau multi sa spună ca nu funcționează.
Cafflano Kompresso, Kinu M47 Phoenix, Saeco Poemia PF depresurizat, Porlex Mini modat stepless, Bialetti Brikka (made in Omegna:) 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)