Welcome Back Log In Create Account

Pastrare / Conservare arome cafea

(07-12-2019, 20:34)renatoa Wrote: Eu le tin in pungile in care vin, plastic metalizat, in camara direct pe podea ciment, neinchise ermetic.
Cam 4-5 origini * 1-2 kg in medie stoc permanent, prajesc un sfert saptamanal.

Ai un motiv anume pt care le tii neinchise ermetic?
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.

Reply
Niciunul, dar nu vad de ce sa le inchid inapoi ermetic (cum ?) de fiecare data cand iau sa prajesc, cand stiu ca punga aia in maxim 2 luni se consuma ? 
Indoi coltul pe care l-am taiat si il prin cu o cioaca, este suficient ca sa nu intre umezeala.
Am vazut la prajitori profesionisti sacii odata desfacuti lasati cu gura larg deschisa...

Reply
Hoffman, acest "David Attenborough" al cafelei, despre pastrarea in congelator/frigider a cafelei:
https://www.youtube.com/watch?v=5uT5_IWWb00
■  ARCO230V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■

Reply
Deci el zice că e bună varianta cu congelatul cafelei, pusă în mai multe punguțe și scoasă cu o seară înainte.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Yus! Confirm că, pentru cei cu lapte, e OK să ții cafeaua cel putin o lună la congelator. Atenție însă, este doar părerea mea de băutor normal de cafea 3'rd wave (subliniez din nou, cu lapte).

Procedura pt. mine e așa: storc tot gazul din punga sigilată, acopăr valva de degazare cu bandă adezivă, pun punga într-o altă pungă cu fermoar de la IKEA (din cele mai groase) apoi scot bine aerul și din această a doua pungă și gata.

Încerc să congelez totul cât mai aproape de data prăjirii.

Singura diferență pe care am observat-o este aceea că trebuie să strâng notabil mai tare râșnița pentru cafeaua congelată vs. aceeași cafea fresh. În rest am cremă, am tot.

Chiar acum am aproape 2 kile de cafea la rece.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic

Reply
Există un studiu serios (și o broșură consistentă cu acesta) al SCA despre prospețimea cafelei în cazul multiplelor tipuri de păstrare. Congelarea păstrează foarte bine cafeaua până la un an.
Nici măcar nu este necesară o decongelare înainte de râșnire, bineînțeles cu ajustarea gradului de măcinare și a temperaturii de extracție, deoarece cafeaua congelată este mult mai friabilă.
Pentru cei care lucrează în regim single dosing este recomandat să congeleze dozele individual. Recomand congelarea după odihnirea cafelei până când considerați ideal pentru gustul vostru. Unii preferă cafeaua după câteva zile, iar alții după două sau trei săptămâni.
Problema la congelarea unei pungi întregi este că deteriorarea calității este destul de accelerată după decongelare. Dacă o consumați în 3-4 zile nu este o problemă.
Eventual se pot congela porții mai mici, gen 100g.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...

Reply
Mie când mi-a venit cafeaua am băgat-o pe toată la congelator, pungi de 250gr., 500gr., 1kg. Acum am început cu cele de 250gr., și o țin în frigider până când o termin (o fi bine, o fi rău  Confused ) .

Reply
pai cand scoti pungile mai mari le desfaci rapid, iei cat consumi cateva zile si le bagi inapoi la congelator. ideia-i sa nu le decongelezi si apoi sa le congelezi din nou.

inchizi bine punga inainte de a o baga inapoi in congelator si cafeaua care o dezgheti o pui in recipient inchis, ca dealtfel face condens pe ea si ti-o umezeste.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Așa o să fac. Mersi.

Reply
(25-03-2020, 20:28)Fane Wrote: ..... ca dealtfel face condens pe ea si ti-o umezeste.

:D :D :D

Reply
(25-03-2020, 16:35)lracu Wrote: ...acest ...

P.T. Barnum, mai curand...

Reply
(25-03-2020, 19:57)razvanro Wrote: Există un studiu serios (și o broșură consistentă cu acesta) al SCA despre prospețimea cafelei în cazul multiplelor tipuri de păstrare. Congelarea păstrează foarte bine cafeaua până la un an.
Nici măcar nu este necesară o decongelare înainte de râșnire, bineînțeles cu ajustarea gradului de măcinare și a temperaturii de extracție, deoarece cafeaua congelată este mult mai friabilă.
Pentru cei care lucrează în regim single dosing este recomandat să congeleze dozele individual. Recomand congelarea după odihnirea cafelei până când considerați ideal pentru gustul vostru. Unii preferă cafeaua după câteva zile, iar alții după două sau trei săptămâni.
Problema la congelarea unei pungi întregi este că deteriorarea calității este destul de accelerată după decongelare. Dacă o consumați în 3-4 zile nu este o problemă.
Eventual se pot congela porții mai mici, gen 100g.

Eu fac chestia asta de ceva timp, dupa indemnul celor de pe HB, borcane mici la congelator. Doar ca e nevoie de un user cu greutate si amintirea unui studiu SCA pt a avea credibilitate :-) Pana acum sareau multi sa spună ca nu funcționează.
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
Si o parere de la tata Hoffmann  :)
https://youtu.be/K0JWuhE8a-w
Gaggia Classic Pro PID | Kinu M47 | Sette 270 | Arco

Reply
Postase recent un coleg care folosea sticle de lapte cu dop de vidat vin. E mai ieftin ca Fellow Smile
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Sunt interesat si eu pentru ca locuiesc intr-o zona cu umiditate mare,langa Dunare si constat ca imediat ce deschid punga,intr-o zi cel mult doua aromele scad drastic in intensitate.Ce parere aveti despre produsul celor d ela Barshaker?Espresso Gear - Vacuum Can Black - 250g.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Toate toolurile functioneaza ( vacuum can, airscape, produsul fellow etc ), dupa x ani vad ca oameni decid pe baza de looks, adica cum poate sa implementeze mai bine pe blatul lor... :-))
pentru mine cel mai ok era airscape pacat ca nu se fabrica in mult mai multe dimensiuni.
--Only God Can Judge Me--

Reply
Deci airscape nu mai exista pe piața? Acesta care e disponibil pe site, creează vacuum?

Reply
Exista airscape. Am luat eu acum 2 luni.
Bianca V3 Black <> FlairPro3 <> EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link
Past : Mara X

Reply
De unde? Îmi poți da detalii?

Reply
(04-07-2020, 10:55)organon Wrote: De unde? Îmi poți da detalii?

Am trimis in privat.
Bianca V3 Black <> FlairPro3 <> EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link

Reply
Care-i secretul? Poate mai sunt si alti doritori.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Mersi

Am văzut pe un site unguresc o varianta foarte faina, alba cu un capac de lemn. Păcat ca nu pot comanda neștiind maghiara și trebuind sa fac plata probabil în forinți. Dar ce vând oamenii aia arata tare bine lucrat cu multa grija pentru estetica.

Reply
(04-07-2020, 12:02)Laddu Wrote: Care-i secretul? Poate mai sunt si alti doritori.

Salut, ai dreptate.

Nu este nici un secret doar nu am vrut sa fie considerata reclama.

Siteul este https://www.kalva.ro/
Scrie la cautare airscape si te duce la mai multe optiuni. 
Am sunat la ei si mi-au cerut plata in avans spunand ca dureaza 2 saptamani, dar a venit intr-o saptamana.
Am platit pentru cel de 850 ml (incap 250 g cafea boabe) 140 lei + transport 20 lei .

Are doua capace unul care coboara pana la nivelul continutului astfel elimina aerul din partea goala a recipientului reducand oxidarea continutului .
Mai putin aer automat mai putin oxigen reducand oxidarea. 
Al doilea capac este transparent prin care se poate vedea nivelul continutului.
Cred ca vidarea la cafea ca si la vin castigi pe o parte si perzi pe alta. Dar parerile sunt impartite. Eu am preferat aceasta varianta in loc de solutiile cu vidare.

Reply
Buna tuturor.
As dori câteva clarificări legate de păstrarea cafelei boabe proaspăt prăjite.
1. Congelarea
Am citit păreri pro și contra legate de păstrarea pungilor de cafea in congelator și scoaterea din congelator cu 2 zile inainte de a fi consumată, personal am incercat varianta aceasta și nu am nimic de obiectat (ba chiar m-i s-a părut mai buna) ... Unii zic că se face condens la scoaterea de la rece etc... Ce părere aveți?

2. La cat timp după prăjire se poate consuma ?
Am citit toate variantele, ba 1 săpt, ba 2sapt, ba 3 săpt.
Voi cat, cum o țineti ?

Multumesc.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Salut, pt pctul 1 confirm eficienta conservarii. Mai sunt cârcotași care spun ca nu e ok, dar eu zic sa te convingi singur. Ce am facut eu: am păstrat afara vreo 250g si am bagat cateva sute in congelator in borcane mici. Dupa vreo doua săptămâni a trebuit sa strâng rasnita doua diviziuni pt cafeaua ramasa pe fundul pungii, cum e normal (Kinu), am baut destul de incet cele 250g ramase afara.

Când am scos următorul borcanas din congelator nu numai ca s-a simțit la gust proaspătă ca la început (fapt subiectiv, sa zicem ca putea sa mi se para), dar a trebuit sa deschid rasnita inapoi cu 2 diviziuni la fel cum era arunci cand era proaspata. Asta in conditiile in care am cântărit si am folosit aceeasi doza pt a scoate in același timp aceeasi cantitate de lichid.
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
+1 pentru congelator, eu videz pungile intregi dupa ce se degazeaza si le bag la congelat. Cand le scot le las cateva ore la temperatura camerei inainte sa le deschid, altfel se face condens pe ele si n-ar fi prea indicat.

In schimb mi se pare (dar nu stiu daca nu e placebo), ca o punga decongelata inceputa e super fresh primele cateva zile, dar pe urma isi pierde mai repede "prospetimea"...
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
Salut,

Eu bag pungile cu totul in congelator, unele degajate intre 7-10 zile deja si ca sa evit orice neplacere, desi este valva doar in-out o acopar cu un scotch de hartie. La scoaterea ei din congelator cred ca este bine sa o lasi afara cateva ore si sa nu o deschizi imediat. Asta pentru ca, din motive foarte logice, ea fiind rece si afara cald atunci poate intervenii condensul. Eu asa am procedat si nu am avut situatii neplăcute nici la gust. Spor!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM

Reply
As fi mai degraba curios ce fel de "apucaturi" de cumparare (buying habits Wink ) aveti, de va puneti problema asta iarasi si iarasi, parca ar fi primul topic pe tema asta...
Ca sa ai astfel de griji trebuie sa cumperi mult peste 1kg, sau ma rog, o cantitatea de care sa tragi peste o luna. 
Ca espresoman din Bucuresti si Cluj sincer nu vad ce m-ar determina sa fac asta, avand acces permanent la cumparat cafea proaspat prajita.
Nu in ultimul rand... nu am priceput niciodata cum poate cineva sa bea doua saptamani la rand aceeasi SO...  Huh mie mi-ar fi imposibil... Confused eu imi fac zilnic alt blend...

Reply
(05-08-2020, 19:47)renatoa Wrote: Ca sa ai astfel de griji trebuie sa cumperi mult peste 1kg, sau ma rog, o cantitatea de care sa tragi peste o luna. 
Ca espresoman din Bucuresti si Cluj sincer nu vad ce m-ar determina sa fac asta, avand acces permanent la cumparat cafea proaspat prajita.

La mine doar eu beau cafea, deci iau un kil odata pentru toata luna. Nu am drum prin centru sa ma aprovizionez decat foarte rar, si nici n-am chef sa stau tot timpul cu morcov ca raman fara daca iau cate-o punga. E cel mai comod asa :)
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
In teorie ai dreptate, in București ai de unde sa alegi, dar ce nu se vede din exterior este faptul ca in București se pierde foarte mult timp in trafic, de ordinul orelor/zi, indiferent ca esti cu masina sau mijlocul de transport. Un exemplu concret, Claro, cand aveau sediul celălalt era in drumul meu spre casa si chiar daca sunt destul de flexibil in meseria mea cu masina trebuia sa ma incadrez in programul de pana in ora 16:00 si tot imi era peste mana, ce sa mai zic de cei cu transport in comun. Deci nu e o solutie nici sa cumpar 1 punga si sa revin iarasi peste o saptamana sau chiar 2, nu renteaza din punct de vedere al timpului pierdut. Mai este cazul cand cumperi de la alt prajitor care iti place din alta tara, ce faci, cumperi cate o punga? Nu prea renteaza si cat exista soluția asta cu congelatul, o folosesti [emoji3577][emoji846]
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)