Hello There, Guest! Login Register


Pâinea, preparata acasă

Ma apuc acum la 7PM/19 de o paine dupa timingul lui Gicu, din reteta de mai sus, dar cu reteta proprie.
Nu stiu daca mai e cazul sa demonstrez ceva, am mai facut paine pe timingul asta, stiu ca va iesi, asteptam totusi un feedback din partea ta.
 
Reply
Nimic nou... pentru noi, dar bun de dat si la altii...

https://www.doctorulzilei.ro/painea-pe-c...e-digerat/
 
Reply
despre faina... un om suparat Smile

https://desertologie.blogspot.com/2016/0...lul-v.html

... am inchis cand a ajuns si asta la distributia de particule... Big Grin mai ramanea sa imi trag si un set de site kruve  Angel
Daca reusiti sa "cerneti" continutul de toate invectivele cu care e amestecat... ramane un articol informativ...
 
Reply
O intrebare pentru "magicienii" pâinii. De o vreme cumpar pâine preparată din făină albă de grâu dur si maia de grâu. Maiaua este considerată mult mai sănătoasă decât drojdia, argument important in evaluarea unei pâini. Dar grâul dur este semnificativ mai sănătos decât graul moale?
Am găsit că grâul dur ar fi mai hrănitor, sau că la paste se pretează mai bine din punct de vedere funcțional. In privința sănătății pare doar ușor superior, practic nu am avea un motiv serios sa alegem pâine din grâu dur. Sau totuși există motive serioase pro grâu dur?
 
Reply
Orice poti sa zici despre grau, dar ca e sanatos NU! E plin de antinutrienti, in speta acid fitic, gluten (in cantitate mai mare in cel dur), e un carbohidrat pur si superprocesat, bun doar pe post de energie, de aport caloric.

Mai scadem din continutul de antinutrienti si il facem usor digerabil prin fermentare, de unde si ideea ca maiaua, si in speta painea cu maia, e mai buna decat una clasica.

In rest... continut gol de nutrienti Smile
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
Grano tenero pare sa fie preferat pentru prajitureala, banuiesc ca pe criteriul de crescut  mai usor, rezultat mai pufos, decat durum, care da un aluat destul de "cauciucat".
Asa ca, si daca tenero ar fi mai sanatos, ai alternativa la cineva care sa iti ofere paine facuta din genul asta de grau ?
Ca inteleg ca nu o prepari tu, ci o cumperi...

PS: @Laddu... tocmai imi facusi pofta sa inobilez o felie goala de nutrienti cu ceva plin de calorii... ca sa compenseze Tongue
 
Reply
@Laddu, a fost mai simplu sa intreb direct care grau este mai sanatos. Intrebarea corecta ar fi care grau este mai putin daunator, dar suna complicat. Am trecut si prin faza gluten free preparat acasa, dar m-am stabilizat deocamdata pe o solutie mai confortabila.
@renatoa, avem alternative industriale si artizanale, pe grau moale si grau dur cu maia. Pe grau moale oferta este infinit mai diversificata. Pe grau dur am vazut doar faina alba, nu am vazut faina semi sau integrala din grau dur. Asta pare un punct negativ important pentru graul dur.
 
Reply
Cam ciudata oferta asta din moment ce nu pare sa fie faina alba din grau dur, ea fiind galbuie...  Confused
La fel de ciudat ca faptul ca tot ce am cumparat pana acum inscriptionat explicit grano duro, nu avea atasat un cod de continut cenusa, gen 550/650, asa ca nu i-am putut determina "integralitatea"...  Huh
 
Reply
Faina alba este numele generic pentru faina rafinata, din cate stiu eu. Faina din grau dur este galbuie din cauza carotenoizilor din compozitie. Painea din grau dur are culoare in principiu deschisa, pare ca ar proveni din faina rafinata.
Intr-adevar la faina dura vanduta de Carrefour nu apare specificata cenusa, dar am vazut la altii. Daca luam legea italiana, gasim clasificari diferite pentru faina din grau moale si pentru faina din grau dur. Faina propriu-zisa din grau dur pare ca ar fi obtinuta din semola integrale, au caracteristici asemanatoare. Poate intelege cineva mai bine citatul de mai jos, daca exista interes pentru asta:
Semola deve avere: umidità massima 14,50%, ceneri inferiori a 0,90%, proteine minime 10,50%
Semolato deve avere: umidità massima 14,50%, ceneri comprese tra 0,90-1,35%, proteine minime 11,50%
Semola integrale di grano duro avente umidità massima di 14,50%, ceneri comprese tra 1,40-1,80%, proteine minime 11,50%
Farina di grano duro avente umidità massima di 14,50%, ceneri comprese tra 1,36-1,70%, proteine minime 11,50%
 
Reply
ceneri este cenusa
0.90% este echivalent cu 900 sau T90 in notatiile de pe aici, ceva cam semiintegral/semialba
Integrala incepe cam de la 1.25% in sus, sau 1250 dupa alta codificare.

Umiditatea maxima si proteinele banuiesc ca sunt clare...
11.5g la suta proteine este o faina de uz general, cea strong incepe de pe la 13g.

Toate astea trebuie totusi citite si interpretate cu atentie, avea dreptatea domnul acela suparat in articolul de saptamana trecuta... vorbim de retete maia San Francisco, dar noi avem graul american ? care se deosebeste de cel european ca orzul de orez... chiar si graul italian are diferente semnificative intre cel cultivat in sicilia (duro) care ii trebuie caldura si suporta seceta, si cel cultivat in nord (tenero), in piemont, la picior de muntem la racoare, si belsug de apa ca e valea padului...
 
Reply
Am si eu vreo 3-4 paini cu grau "dur" la activ si nu mi s-a parut nimic suspect, in afara de culoare. Nu se lucreaza la fel de usor ca o faina 550 sau ceva din grau "moale" dar gustul e ok.
 
Reply
@renatoa, deci conform legii italiene, faina din grau dur ar fi echivalenta cu faina integrala?
Dupa culoare nu pare integrala. Se pare ca in practica se complica lucrurile, am vazut faina italiana din grau dur cu marcaj 00 si ceneri 0,86%, nu se incadreaza in lege.
Eu zic sa lasam deocamdata asa, ne bagam in prea multe detalii. Smile
 
Reply
N-am ce sa las, doar am tradus ce ai dat acolo...
Daca e sa imi fac vreo grija, este ca nu am acces la atatea varietati de fainuri, ca sa ajung sa imi fac griji... Smile
Singura varietate de grano duro italieneasca la care am access in Craiova este la Carrefour, si nu are nici o indicatie de tip sau continut cenusa... tot ce pot face este sa fac un aluat si sa ii vad comportamentul.
Si sa zic merci ca nu am tzacaneala aia cu glutenul, care chiar mi-ar limita drastic optiunile...
 
Reply
Ma interesa interpretarea ta, ca traducere pot face si singur. Smile
Acasa folosesc tot faina dura de Carrefour, pontul tau. Sunt surse si in magazine online romanesti. De exemplu am luat la 8lei/kg de la vinoonline.ro, dar acum au pe stoc doar la sac de 25kg. Acolo apar specificatiile din postarea de mai sus. 
Nu am incercat painea lor din grau dur, are o descriere frumoasa, fara iz de marketing ieftin. 
Va rog sa nu interpretati ca reclama exemplificarea aceasta, nu am interese ascunse. Smile
 
Reply
In sfarsit...  Big Grin


Attached Files Thumbnail(s)
               
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Pai... ce a durat asa de mult ? Smile
Greseai pe undeva sau...  Confused
 
Reply
Evident ca au mai fost greseli.
Prima, inceputa la atelier, a iesit supradospita (am adus-o acasa si a ramas cateva ore bune afara, am subestimat durata absentei de acasa).
Urmatoarea, facuta integral de mine, a iesit putin subdospita (am si zapacit-o, am lungit o etapa din greseala vreo doua ore dupa care am continuat standard). A treia a iesit subdospita clar. M-a pacalit ca era destul de moale aluatul.
Asta, ultima, a stat la rece 15 ore. Iar dupa ce am scos-o de la rece am realizat ca ar trebui sa se comporte ca maiaua, adica sa creasca pana la un punct dupa care sa inceapa sa supradospeasca. Am tinut aluatul afara catre o ora si ceva, insa indrumatoarea de la atelier mi-a zis ca la cum a iesit ar mai fi trebuit lasat vreo jumatate de ora pana sa-l pun in cuptor.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
https://adevarul.ro/locale/suceava/un-pr...index.html
 
Reply
@renatoa, de ce nu ne spui parerea ta? Ii lasi pe altii sa riste?
Dl profesor s-ar putea sa aiba dreptate, painea cu maia s-ar putea sa nu fie mai "sanatoasa" din punct de vedere glicemic, dar nici mai daunatoare.
De exemplu un studiu efectuat la institutul Weizman din Israel, arata ca raspunsul glicemic la painea alba industriala nu difera fata de painea integrala cu maia preparata artizanal. Diferentele care au aparut in studiu s-au datorat doar florei intestinale personale (microbiom). Chiar s-ar putea prezice raspunsul glicemic la orice paine doar pe baza structurii microbiomului.
Multe mituri se vor demola pe masura ce se vor dezvolta tehnicile de monitorizare permanenta pe diversi parametri clinici. Pana atunci, atentie si cumpatare in tot ce facem. Smile
 
Reply
Parerea mea... ca la cafea... cati mai avem tragerere de inima sau mai suportam sa incercam una de supermarket ?
 
Reply
Bravo, ai vorbit precum Pitia, oracolul de la Delfi. Fiecare intelege ce vrea. Smile
 
Reply
Neah, aia cica vorbea drogata de la niste vapori sulfurosi de ieseau din munte... acum avem ierburi mai de soi Big Grin

Ce a fost neclar in paralela intre paine si cafea, de la alimentara versus facute acasa ?
Daca acum vine un profesor universitar, al carui scop e sa scoata specialisti pentru industria alimentara, si iti spune ca third wave e un moft, te lasi de cafea ? Sau, mai rau, treci pe miscele tradizionale ? Tongue
 
Reply
As zice ca mai importanta este ideea de la care a plecat in studiu, si anume ca poti manca oricata...
In rest nu trateaza celelalte aspecte.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
@renatoa, daca ar fi zis asa, verificam informatia. Dar domn profesor nu a zis ca maiaua este un moft, doar sa nu credem ca face minuni. Probabil exista o ofensiva de marketing profitand de trendul cu maiaua. 
Cu cafeaua mi se pare ca se intampla ceva similar, cafenelele traditionale cam ridica preturile profitand de trendul cu cafeaua de specialitate. Asta este paralela pe care o vad. Smile
 
Reply
Cand vezi paine cu maia in raft si la ingrediente gasesti drojdie...?
Pe langa faptul ca arata si are acelasi gust ca o paine cu drojdie.

Daca vrei sa o dam in cafea, mai degraba aduce cu cafeaua prezentata fals ca fiind de specialitate...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
@renatoa, din pacate nu mai pot edita postarea anterioara. Imi pica fisa despre moftul la care te referi,
Avem perspective diferite, nu prepar paine cu maia acasa, nu am trecut prin procedura lunga si laborioasa de preparat maia si apoi paine. Domn profesor sugereaza ca nu are rost sa te chinui cu maiaua, tot aceeasi drojdie este, painea rezultata la fel. Asta ar fi moftul care deranjeaza. Cred ca omul nu are argumente obiective, parca zice din interes.
Am tot lungit povestea asta, imi cer scuze, dar tare ma deranjeaza ca suntem intr-o ceata si cercuri vicioase incredibile, pe tot ceea ce cumparam si consumam.
 
Reply
De asta am facut paralela cu cafeaua, am crezut ca mai clar de atat nu se poate... adica pentru mine reintoarcerea la paine industriala, ar insemna sa te pun sa renunti la cafeaua actuala si sa bei ce gasesti la raft.
Nu neaparat maiaua, cat textura, caci si cu drojie iese la fel de diferita. Nu mai suport pufosenia aia omniprezenta in toata panificatia pe care o preda dom profesor. Care daca o iei intre doua degete si te joci putin cu ea se face coca. Asa ceva nu exista la paine nefortata sa creasca artificial, la care s-a facut o autoliza minimala si cel putin doua impaturiri.
 
Reply
http://stiri.tvr.ro/ins-un-roman-mananca...51565.html

... adica 274 g de paine pe zi... mi se pare o cantitate maricica, scorul meu este sub 150g pe zi
 
Reply
Mai îngrijorătoare ar trebui sa fie calitatea...
 
Reply
http://www.daysoftheyear.com/days/homemade-bread-day/

Nu a fost planificata ieri o paine, dar am sarbatorit totusi cu pizza cu aluat cu maia Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 5 Guest(s)