Welcome Back Log In Create Account

Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" ( Kinu )

(11-05-2016, 15:31)radudani Wrote: in plus, filetul fiind unul de diametru mic, nu va permite un reglaj suficient de fin, uzual in dial-in-ul espresso;

si, in sfarsit, mai e problema ca distanta setata intre cutite nu e fixata rigid, ci... elastic, adica se bazeaza pe forta arcului care impinge in jos axul; in interiorul distantei de reglaj, axul poate vibra vertical, in sistemul elastic alcatuit de arc si de boabele care se sparg;

ar fi util cel putin un arc mult mai puternic, sau niste saibe pe ax, sau un tub scurt care sa reduca la zero jocul axial in interiorul distantei de reglaj pe verticala; complementat la capatul celalalt unde e piulita de reglaj, cu o contrapiulita sau alta metoda de rigidizare a piulitei in pozitia setata;
...

Finetea reglajului este data de pas, nu de diametrul filetului.
Este mai greu de realizat un pas mic la un diametru mare... ar zice un strungar batran...
La obiectivele video CCTV, unde si acolo conteaza finetea de reglaj, vorbim de un pas de 0.5mm la filet M12. Realizarea acelui filet costa cat pretul lentilelor, la exemplarele ieftine ;)

Problema cu distanta intre cutite este o non problema, elasticitatea nu exista, unele de la OE chiar nu au arc... de-loc !
Prin macinare imbulzeala boabelor creeaza o forta de impingere in jos a rotorului conic careia nu i se contrapune nici o alta forta care sa-l impinga in sus, eu cel putin nu vad nici una in peisaj... nici macar cel care macina nu are forta necesara ca sa traga de con in sus odata ce s-a umplut spatiul de macinatura.
Arcul e pus doar ca sa nu joace conul sus-jos la transport, cand rasnita nu e in pozitia corecta, si sa se atinga cutitele... sau daca o agiti, ca ti s-a parut ca se misca ceva in interior :) alta functie nu ii vad... :s

(11-05-2016, 11:12)tristian Wrote: ... Ps: pe hario mini mill-ul meu merge pusa (e unul din motivele ptr care am cumparato)

As fi curios cum actionezi axul Hario mini mill = pentagon, cu o surubelnita electrica al carui cap este hexagonal, fara nici un adaptor... :s Huh

Arcul de la cutitul interior este pus doar ca sa permita reglarea si daca este un fir de cafea ramas pe traseu. Cel putin la Porlex.
La Skerton daca prinzi o spartura ,ramane spatiu mare intre cutite, nu mai permite reglarea.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Sunt partial deacord cu tito ca abordarea nu a fost profi. S-a inceput cu FOARTE mult hipe, s-a promis un design revolutionar la un pret ok (nu eu am facut asta, producatorul a sugerat asa ceva ) daca nu a iesit, nu cred ca raspunsul la critica este ""da ce vrei ma pomana ??" .

-S-a livrat un mecanism mai precis dar obijnuit, nu e cu nimic diferit de principiu pe care functioneaza un Hario mini mill (ax central care se invarte , arc, reglaj dimensiuni pe ax-ul central) difera doar faptul ca are o precizie mai mare in principal datorita implementari a mai multor puncte de spriin ( celelate probleme legate de acest tip de mecanism, precizate si de radauani raman) . De la asta http://www.espressoman.ro/forum/attachment.php?aid=2556 la ce a iesit e distanta lunga

-S-a vorbit in promovare de o firma MARE care face mii de rasnite in regim OEM, firma care nu isi declara identitatea iar la final vinde produsele pe un srl ce are ca obiect de activitate "case prefabricate" . NU E NICI O PROBLEMA daca un forumist facea un design si era prima lui rasnita (dar nu poti beneficia de imaginea unei firme mari dupa care sa te ascunzi in spatele unui srl din constructii) . Atitudinea NU ESTE PROFI deloc. Decat sa faci o gafa de genul asta mai bine nu precizezi NIMIC si prezinti produsul ca ceva nou de la un producator nou (experienta sau lipsa ei se va vedea in produs).

-Producatorul este SUPER deficitar la capitolul informatii, asa ceva trebuia sa vina de la producator nu de la tine http://www.espressoman.ro/forum/attachment.php?aid=3979, produsele finale trebuiau prezentate in detaliu de catre producator, nu exista o video prezentare minima a produselor ca aici de ex https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=GO8Sa1GL2lc , nu exista un site ptr ele nu (suntem in 2016)

- Daca pentru protptipuri exista teste pareri , poze , video. Pentru produsul final exista multa tacere din partea producatorului (iar NOT PROFI).

Toate astea sunt critici justificabile din care producatorul ar trebui sa invete (sunt simple observatii nu ceva subiectiv) .

-------------------------
Locul in care sunt subiectiv (doar o opine personala care nu conteaza decat pentru mine) este diferenta dintre M48 si M38. Ptr 200ron M38 a fost ciopartita. Are cutite mai mici, are precizie mai mica (ai zice ca doar astea ar fi suficente ) dar nu, are un design mai slab, i s-a luat optiunea montarii unei surubelnite electrice. As fi vrut un M38 cu cutite mai mici , ar fi justificabila o precizie mai mica gen (0.2 vs 0.3 )..dar nu si restul . Mai exact ar fi fost o rasnita pe care as da banii fara retineri . AICI E PARTEA MEA DE SUBIECTIVISM PERSONAL .

Si cu asta ma opresc aici sa va las sa discutati tehnic la adresa rasnitei.Succes
Gaggia Clasic / La Pavoni ZIP / Melitta Aroma Roast

(11-05-2016, 19:10)renatoa Wrote: Finetea reglajului este data de pas, nu de diametrul filetului.
...Este mai greu de realizat un pas mic la un diametru mare... ar zice un strungar batran...
La obiectivele video CCTV, unde si acolo conteaza finetea de reglaj, vorbim de un pas de 0.5mm la filet M12. Realizarea acelui filet costa cat pretul lentilelor, la exemplarele ieftine
... Problema cu distanta intre cutite este o non problema, elasticitatea nu exista, unele de la OE chiar nu au arc... de-loc ! Prin macinare imbulzeala boabelor creeaza o forta de impingere in jos a rotorului conic...

spuneam in acest thread, atunci (9 ian a.c.): "daca cineva vede vreo greseala, sa-mi spuna"...
in mai, postfactum oricum, cu toate scrise si prescrise, apar cautatorii de adevar... sorry!

stii bine renatoa, care e argumentatia mea, ca doar de vreo 4-5 ori am scris despre astea in acest thread si totusi, sunt destui care citesc, si raman doar cu ideea caceva trebe sa fie daca... etc...
de aceea nu-mi pun problema sa continui la nivelul respectiv, ci doar - pentru cei bine intentionati care vor sa inteleaga ceva:

finetea reglajului este rezolutia pe care o are la dispozitie utilizatorul, nu teoria surubului...
ori rezolutia este data - in comparatia ce o faceam - de relatia intre deplasarea pe o circumferinta si modificarea corespunzatoare a distantei intre cutite; la o rasnita mare, ma deplasez 6 mm pe coroana dintata, rotind un surub melc si obtin o modificare de o sutime mm intre cutite, suficienta pentru reglajele fine de la un shot la altul, de ex.
la rasnita in discutie, diametrul piulitei cu care fac reglajul este de 20 mm, si reglajul il fac direct pe ea, nu printr-un sistem de demultiplicare melc-coroana dintata (!); cat trebuie sa rotesc acea piulita si cum fac sa ramana fix ce-am setat, mai ales dupa ce bag la loc manivela cu o-ring-urile ei, pentru a obtine o modificare de 10-20 microni intre cutite?!  in testele cu prototipul, numai jocul ce-l avea acea piulita (o diviziune +/-) depasea intreg reglajul espresso de 40-50 microni...
le-am spus atunci, si le spun si acum pentru ca mie mi se pare critica solutia reglajului pe ax, mai ales la rasnita mare cu cutite de 68/71; 

in ce priveste rasnita mica, de 47, numai de bine ii dorim cu totii!
am mai spus ca unele probleme sunt inerente categoriei respective si nu compromit produsul;

"...Este mai greu de realizat un pas mic la un diametru mare... ar zice un strungar batran..."
sorry, si eu sunt batran, dar nu strungar: totusi chestia asta n-are nici o relevanta aici!
un filet de precizie si de diametru mare, costa, dar nu cu strungari batrani se face asa ceva, ci cu bani [Image: smile.gif]
iar tehnologiile noi inlocuiesc pe ici pe colo in obiective, filetele, cu ultrasonic motors sau stepper motors etc.

"unele de la OE chiar nu au arc"... pai, nici nu au de ce, pentru ca reglajul e pe circumferinta exterioara  [Image: smile.gif]
dar in treaba cu variatia dinamica a distantei intre cutite, simpla contra-afirmatie a lui "renatoa" nu are valoare tehnica!
e nevoie de experimente si competenta; eu mi-am exprimat la vremea respectiva o parere - suntem pe un forum, tot se spune asta;
si am asteptat ca altii, cu ceva expertiza, sa lamureasca problema; pana acuma n-a facut-o nimeni; 
dar las asta in seama lor, si-mi pare rau de intruziunea mea in probleme de rasnite manuale la care oricum, n-am prea multa experienta!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

(11-05-2016, 14:46)Lyvyoo Wrote: Era sa uit - hai sa trecem de fazele astea cu seminte in scara blocului, apropo de metafore iritante, caci pe espressoman vocabularul nu a fost niciodata cu "bagabonti care mi-o trag" sau "manere de tot rahatul". Cred ca educatie avem toti, dar deh, mai scapam cate una cand suntem balonati.  Scrieti ce vreti despre ce vreti, dar intr-un limbaj civilizat. Capito?   [Image: 57.gif]

Capito ,Capo !!! [Image: biggrin.gif] . Imi cer scuze pt limbajul colorat. As vrea sa schimb  ( dar nu mai pot acum ) " 'bagabont care vrea s-a  mi-o traga " cu firma fantoma de la Reghin . S-ar pastra ideea si n-ar mai fi asa..vulgar,corect ?  Asta  daca problema era  "faza cu seminte .... " . Caci daca ideea/vocea discordanta cu cea a corului laudatorilor  lui Che este ADEVARATA  problema .... atunci nu stiu care e rezolvarea [Image: huh.gif] . Imi "bazaie" vreun ban pe la ureche ??? [Image: angel.gif] [Image: biggrin.gif]

Quote:Toate astea sunt critici justificabile din care producatorul ar trebui sa invete (sunt simple observatii nu ceva subiectiv) .
Sa inveteee ????? Pai nu era producatorul ala de miliarde de rasnite ??? Ce sa mai invete ? [Image: biggrin.gif]

(11-05-2016, 16:02)cibserg Wrote:
(11-05-2016, 14:12)Lyvyoo Wrote: Cred ca ar trebui sa-i punem pachet lui cisberg mai multe pungute si sa le fotografieze in aceleasi conditii. O sa am in vedere.

Ar fi interesant, din mai multe puncte de vedere. S-ar putea trage concluzii comparative, obiective.
Pentru pozele anterioare nici macar nu am folosit optim echipamentul. Am blit de studio si tot ce trebuie pentru poze de calitate superioara.

O sa mai fac poze la cafea rasnita cu M47 cu reglaje diferite de finete.

Eu chiar sunt interesat de alte poze macro si iti multumesc pt disponibilitate. Repet mi-ar place o comparatie de poze macro intre Che si Lelit/Vario / Acaso pe care sa lauda ca le desfiinteaza [Image: biggrin.gif]. Asa de o evaluare "ochiometrica" ,fara multe pretentii

(11-05-2016, 15:31)radudani Wrote: destule motive pentru ca acesta rasnita sa fie folosita in modul pentru care a fost gandita: ca rasnita manuala si portabila!
asociata in principal metodelor de extractie alternative espresso-ului;
Multumesc. Parerea ta e importanta pt mine. [Image: smile.gif]

Daca nici atunci cand in tara asta, unde s-a distrus mai tot ce a insemnat industrie, vine un producator national dotat cu expertiza si tehnologie germana, si isi da silinta sa faca ceva in scopul folosirii de catre comunitatile de pasionati (ca doar nu o sa-si ia tanti Geta rasnita manuala de precizie), iar noi il primim cu genul acesta de discursuri si atitudini uneori de bascalie, la adresa fabricii ma refer, atunci ne meritam soarta de tara unde vorba lui Radu Manea candva, nu mai ai unde sa produci o carcasa serioasa de tabla.  Nu stiu cum sa zic dar mi-e jena mie ca administrator de forum de unele cuvinte aruncate si ma gandesc la cum a fost primit Gilberto cu a sa rasnita prototip Bravo pe Kafe Netz sau in tara lui. (400$ varianta mini, 750$ cea mare) sau tipul cu barba (imi scapa numele acum) de la OE pe Home barista.

Intr-o zi cand rasnitele vor costa cu cel putin 50-100% mai mult, probabil vor fi si oameni angajati pentru marketing, imagini profi pentru clienti, site-uri etc. Deocamdata, asa cum i-am perceput eu, vorbim de o fabrica mare, cu 50 de angajati, cu niste contracte batute in cuie pentru care se scoala cu noaptea in cap sa munceasca, cu ingineri profesionisti si niste fondatori extrem de pasionati, care au incercat un proiect propriu, cu dedicatie, in limita timpului pe care l-au avut liber. Atat timp cat ne vom pricepe si noi sa "profitam" de prezenta lor prin dezbateri tehnice si critici constructive (ex. dialogul renatoa-radudani), vom avea cu totii de castigat. Daca scopul este sa-i facem KO, atunci probabil vom privi din fotoliu ce se intampla pe alte forumuri straine. E foarte usor sa distrugi ceva si mult mai greu sa construiesti de la zero.

Nici impartirea asta intre coruri ca la Prohod nu avantajeaza pe nimeni, caci e un fel de ofensa adusa posesorilor, fara ca macar sa fi fost testata de unii. Rasnita a fost si pe alocuri este in teste, deci cand vii in Romania Tito in august, decat sa analizezi poze mai bine o pui la treaba. Exista si reversul medaliei, stiu, in care unii useri au laudat-o doar pentru ca exista ca si idee, fara sa analizeze tehnic rasnita, dar un val de entuziasm (acel hype) e normal sa existe intr-o tara unde nici nu ne gandeam ca vom avea parte prea curand de asemenea proiecte indraznete pe linie de "aparatura"de cafea.

@radudani
renato a zis asa:
Quote:Problema cu distanta intre cutite este o non problema, elasticitatea nu exista, unele de la OE chiar nu au arc... de-loc ! Prin macinare imbulzeala boabelor creeaza o forta de impingere in jos a rotorului conic careia nu i se contrapune nici o alta forta care sa-l impinga in sus, eu cel putin nu vad nici una in peisaj... nici macar cel care macina nu are forta necesara ca sa traga de con in sus odata ce s-a umplut spatiul de macinatura.

Avand in vedere ca asta a fost partial si argumentul inginerilor la proiectare, mai ales intr-un scenariu cu M38 si a sa contrapiulita (nu stiu daca ai testat-o), folosita cu manivela asa cum a fost gandita, nu am gasit in postul de mai sus punctul tau de vedere cu privire la ce forta ar putea interveni (si in ce scenariu)  sa impinga rotorul in sus in timpul invartirii manivelei, si sa creeze un joc ce poate afecta calitatea si uniformitatea macinaturii? Poate mi-a scapat...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

(12-05-2016, 00:56)Lyvyoo Wrote: @radudani
renato a zis asa:
Quote:Problema cu distanta intre cutite este o non problema, elasticitatea nu exista, unele de la OE chiar nu au arc... de-loc ! Prin macinare imbulzeala boabelor creeaza o forta de impingere in jos a rotorului conic careia nu i se contrapune nici o alta forta care sa-l impinga in sus, eu cel putin nu vad nici una in peisaj... nici macar cel care macina nu are forta necesara ca sa traga de con in sus odata ce s-a umplut spatiul de macinatura.

Avand in vedere ca asta a fost partial si argumentul inginerilor la proiectare, mai ales intr-un scenariu cu M38 si a sa contrapiulita (nu stiu daca ai testat-o), folosita cu manivela asa cum a fost gandita, nu am gasit in postul de mai sus punctul tau de vedere cu privire la ce forta ar putea interveni (si in ce scenariu)  sa impinga rotorul in sus in timpul invartirii manivelei, si sa creeze un joc ce poate afecta calitatea si uniformitatea macinaturii? Poate mi-a scapat...

Cu siguranta ti-a scapat!

(11-05-2016, 20:57)radudani Wrote: dar in treaba cu variatia dinamica a distantei intre cutite, simpla contra-afirmatie a lui "renatoa" nu are valoare tehnica!
e nevoie de experimente si competenta; eu mi-am exprimat la vremea respectiva o parere - suntem pe un forum, tot se spune asta;
si am asteptat ca altii, cu ceva expertiza, sa lamureasca problema; pana acuma n-a facut-o nimeni; 
dar las asta in seama lor, si-mi pare rau de intruziunea mea in probleme de rasnite manuale la care oricum, n-am prea multa experienta!

Quote:As fi curios cum actionezi axul Hario mini mill = pentagon, cu o surubelnita electrica al carui cap este hexagonal, fara nici un adaptor... Confused Huh
Surubelnita electrica cu mandrina, viteza e reglabila ..max 700rpm (desi eu o tineam la minim ca sa nu-mi bat joc de rasnita) iar puterea e suficenta ptr cofee .

Daca M38 nu folosea filet la capat si folosea ceva gen imbus (cum aparea in protptip) era perfect ok , deasemenea daca M47 folosea alt sistem de fixare a setarii (gen steped cu are comandante sau panama) sau macar cu contrapiulita ca la M38 (nu ma mai complicam cu m38 si ma orientam spre M47 direct). Ambele au minusuri ce puteau fi foarte usor corectate din design...sistemul cu oring nu-mi inspira incredere.

Mai astept sa vad ce zic CUMPARATORII, poate apar si ceva review pana atunci ca sa ma lamuresc exact despre ce este vorba si ce ar trebui sa iau. Poate in intelepciunea sa vine si producatorul cu o mica revizie (cine stie).

(13-05-2016, 11:22)tristian Wrote:
Quote:As fi curios cum actionezi axul Hario mini mill = pentagon, cu o surubelnita electrica al carui cap este hexagonal, fara nici un adaptor... Confused Huh
Surubelnita electrica cu mandrina, viteza e reglabila ..max 700rpm

În certificatul de garanție al M47 scrie că se poate folosi la maxim 400rpm. Despre M38 nu știu.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Ne citeste producatorul chiar in secundele astea vad, sa vedem ce pozitie are. Desi tind sa cred ca au dezvoltat 38-ul (poate si M47) cu gandul la manualitate. Spre exemplu, exista mecanisme care putea fi folosite, ceva mai mari, dar erau extrem de agresive, in sensul in care doreaus a pape multe boabe odata, si asta ar fi creat serioase dificultati la invartire. Dar acel mecanism poate ar fi fost ok la invartirea cu surubelnita electrica. Deci intuiesc ca nu e o decizie usoara sa concepi ceva adaptata foarte bine atat la rasnire manuala cat si la rasnire cu masina de insurubat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Poate mai aflam ceva si despre Kinu 68mm :).
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

sau cea electrica
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

(13-05-2016, 11:26)rdumitrescu Wrote: În certificatul de garanție al M47 scrie că se poate folosi la maxim 400rpm. Despre M38 nu știu.
Doar in instructiunile de la M47 apare acea nota despre utilizarea surubelnitei electrice.
La M38 lipseste paragraful respectiv, nu se specifica nimic despre folosirea surubelnitei electrice.

Quote:Ne citeste producatorul chiar in secundele astea vad, sa vedem ce pozitie are. Desi tind sa cred ca au dezvoltat 38-ul (poate si M47) cu gandul la manualitate
Sa speram ca asa este, in definitiv este suficent sa se livreze cu un adaptor imbus insurubabil si e ok . Idem si pe M47 (daca se livreaza cu adaptor si useri confirma ca sistemul oring e stabil vreau sigur o buc ) .

Quote:in certificatul de garanție al M47 scrie că se poate folosi la maxim 400rpm
Eu tineam hario la minim de turatie (cred ca 200-300 rpm ) nu de alta dar acolo chiar e nevoie altfel stai si rasnesti 5 min ptr o dubla.
Probabil la kinu nu este nevoie de altceva decat manual dar vreau sa am totusi optiunea (si e mult mai ok sa vina din partea producatorului decat sa ma apuc eu sa improvizez ceva si apoi sa bazai la garantie ca nu e buna rasnita ). Nu mai zic ca turatia automata este mult mai constanta si macar teoretic ar trebui sa aibe rezultate mai bune .

(13-05-2016, 13:54)tristian Wrote: ... Probabil la kinu nu este nevoie de altceva decat manual dar vreau sa am totusi optiunea (si e mult mai ok sa vina din partea producatorului decat sa ma apuc eu sa improvizez ceva si apoi sa bazai la garantie ca nu e buna rasnita ). Nu mai zic ca turatia automata este mult mai constanta si macar teoretic ar trebui sa aibe rezultate mai bune .
(subl. mele)

actionare electrica pentru un plus de confort, mai ales la doze mai multe, mi se pare justificat, doar ca, asa cum spuneam, am rezerve; nu stiu cum e dispozitivul acela adaptor realizat pentru a mentine absolut rigida pozitia relativa a piulitei de reglaj fata de ax (asta insemnand reglajul setat pentru granulatie - ceva tare important in espresso);
dar nu pentru asta am intervenit;

ideea ar fi ca turatia automata mult mai constanta, nu e relevanta pentru lucrul in single dosing!
ca parere personala desigur;
dar greu de verificat numai prin testele atat de subiective, de care tot vorbim, ale gustului in ceasca!

nu stiu daca mecanismul de rasnire, adica perechea de cutite conice, a fost proiectat special pentru rasnite manuale, acolo unde single dosing-ul e predominant; dar altfel, cam toate mecanismele aste de rasnire italiene, au in vedere utilizarea in regim on demand, adica, existand o anume presiune a coloanei de boabe deasupra fantei circulare de intrare in mecanism;
alaturi de multi altii, cred si eu ca un rol important in obtinerea distributiei tipice (clasice) espresso il are si zdrobirea boabelor intre ele, angrenate si inghesuite treptat, tot mai jos (gravitational, dar si prin geometrie favorabila) in mecanismul conic de rasnire;
am inteles si acceptat si eu asta in timp; cu ceva ani in urma semnalam ca defect, neuniformitatea rasnirii, la rasnita cu mecanism conic de 48mm pe care o aveam (BB005), singura cu care lucrasem (!)
neuniformitate intre rasnirea cu magazie cu ceva sute de gr de boabe in ea si rasnirea ultimelor zeci de grame de boabe...
pe urma am descoperit ca asta e un fenomen explicabil, semnalat si de fericitii posesori de Robur, Kony, K10 etc.
am ramas surprins totusi, cat de mica e diferenta intre on demand si single dosing la Macapul cu mecanism plat de 75mm, fata de rasnita mica;

ce spuneam la prima "recenzie" facuta rasnitei de test:
(21-12-2015, 16:47)radudani Wrote: ... si as termina subiectul acesta cu capacitatile de inmagazinare, cu referire la utilizarea rasnitei in mod - sa-i zic - multidoza (nu on demand), ca opus celui single dose  care pare singurul la indemana;
sus, in camera de intrare incap rezonabil umplute, vreo 45g de boabe:
cum eu am avut de pregatit 5-7 doze a 18-19g, am preferat sa muncesc o singura data la ele si am facut-o adaugand la 40-50 rotatii de manivela, din nou boabe in camera de intrare si golind intr-un pahar de inox, magazia de macinatura;
rezultatul a fost surprinzator prin calitatea de tip "on demand (din hopper)" ca opusa "single dosing"!
macinatura si mai pufoasa si probabil, cu si mai multe fines, din moment ce strangerea de 1 si 2/3 ture a gradului de rasnire mi-a dat acum pucuri mult mai compacte, care in mod normal ar fi sufocat o masina cu pompa;
recomand acest experiment si celor care utilizaeaza rasnita in acel normal single dosing al ei: sa se lucreze cu camera de intrare plina, cu un reglaj al rasnirii mai putin strans (de determinat dupa caz), cu 50-60 rotiri de manivela, pentru doza dorita, apoi restul de boabe returnat in recipientul lor; sau mers mai departe cu reumplere camera de intrare, daca se pregatesc mai multe doze;
... si precum mai sus, invit cei ce testeaza sau viitorii utilizatori sa incerce varianta de lucru cu camera de intrare boabe mentinuta plina; boabele nu mai sar la sfarsit de doza (popcorning), fines-urile sunt mai multe, distributia particulelor probabil mai buna;

cu dezamagire mentionez ca de atunci si pana acum, cu rasnitele manuale Che in productie si cu atatea alte modele de rasnite manuale in posesia colegilor, nu am descoperit nici un comentariu la cele de mai sus!

ca parere personala - faptul ca in cazul meu o consider verificata, nu trebuie sa influenteze pe nimeni:
pentru cei care spera ca prin actionare electrica sa obtina o calitate in plus si nu-i intereseaza confortul ce l-ar aduce asa ceva, merita sa incerce inainte, sa lucreze cu camera boabelor plina, pentru a macina din ea o singura doza;
rezultatul ar trebui sa fie sesizabil si mai bun decat la lucrul single dose cu actionare electrica...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

(13-05-2016, 15:45)radudani Wrote: cu dezamagire mentionez ca de atunci si pana acum, cu rasnitele manuale Che in productie si cu atatea alte modele de rasnite manuale in posesia colegilor, nu am descoperit nici un comentariu la cele de mai sus!

Eu vreau doar să-ți mulțumesc. Nu știu cum am făcut, dar nu țin minte să fi citit, la vremea lui, postul tău. Când am un pic de timp, iau tot threadul la recitit.

Revin cu update-uri.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Metoda de rasnire cu camera plina de boabe este destul de discutata. Ideea ar fi ca si ultimele boabe din doza sa fie presate gravitational de surplusul de boabe din camera. Corect radudani?
Nu am incercat, se complica putin procedura de rasnire si inca nu simt ca merita pentru mine.

(13-05-2016, 15:57)rdumitrescu Wrote:
(13-05-2016, 15:45)radudani Wrote: cu dezamagire mentionez ca de atunci si pana acum, cu rasnitele manuale Che in productie si cu atatea alte modele de rasnite manuale in posesia colegilor, nu am descoperit nici un comentariu la cele de mai sus!

Eu vreau doar să-ți mulțumesc. Nu știu cum am făcut, dar nu țin minte să fi citit, la vremea lui, postul tău. Când am un pic de timp, iau tot threadul la recitit.

Revin cu update-uri.

Vad in semnatura ta ca ai Europiccola si Kinu M47. Cum se impaca cele doua? Poti sa imi dai un feedback sa pot sa ma decid daca sa comand si eu M47? Si eu am tot un Europiccola. Multumesc.

(20-05-2016, 19:01)mcrasus Wrote: Vad in semnatura ta ca ai Europiccola si Kinu M47. Cum se impaca cele doua? Poti sa imi dai un feedback sa pot sa ma decid daca sa comand si eu M47? Si eu am tot un Europiccola. Multumesc.

Din punctul meu de vedere, se împacă foarte bine. Din nefericire pentru relevanța răspunsului meu, nu prea am cu ce să compar. Oricum, dacă nu este o diferență enormă, nu cred că îți prea poți da seama ușor. 

Față de Dienes-ul pe care îl foloseam înainte, am mai multă aciditate și am pierdut un gust amar pe care-l aveam înainte (ceea ce e bine).

Strict legat de întrebarea ta, cred că singurul lucru care ar fi la obiect ar fi reglajul în zona de espresso. Care este ok. Nu cred că ar fi ajutat la ceva un reglaj mai fin de atât.

(20-05-2016, 23:51)rdumitrescu Wrote:
(20-05-2016, 19:01)mcrasus Wrote: Vad in semnatura ta ca ai Europiccola si Kinu M47. Cum se impaca cele doua? Poti sa imi dai un feedback sa pot sa ma decid daca sa comand si eu M47? Si eu am tot un Europiccola. Multumesc.

Din punctul meu de vedere, se împacă foarte bine. Din nefericire pentru relevanța răspunsului meu, nu prea am cu ce să compar. Oricum, dacă nu este o diferență enormă, nu cred că îți prea poți da seama ușor. 

Față de Dienes-ul pe care îl foloseam înainte, am mai multă aciditate și am pierdut un gust amar pe care-l aveam înainte (ceea ce e bine).

Strict legat de întrebarea ta, cred că singurul lucru care ar fi la obiect ar fi reglajul în zona de espresso. Care este ok. Nu cred că ar fi ajutat la ceva un reglaj mai fin de atât.

Cum se explica faptul ca ai mai multa aciditate? Oare ce anume dadea acel gust amar inainte? Eu prefer cafelele care bat spre amar, dar bineinteles, asa sa fie prajirea (extra dark).

Dienes are joc destul de mare în lagărul de sus. Având joc, spațiul dintre cuțite nu este constant, scăzând pe partea opusă manivelei. Axul face o mișcare de nutație, fiind înclinat în direcția manivelei. Cuțitele vor fi mai apropiate la zona diametral opusă.

Treaba asta cred că duce la o cantitate mai mare de particule extra-fine, lucru care ar explica gustul amar.

După ce mai trec câteva kg de cafea prin Che, voi face un head to head.

Nici n-are rost sa o compari, ca se vede cu ochiul liber ca are abatere destul de mare, si aici ma refer la Dienes. O solutie ar fi optimizarea jocului de sus cu un sistem de centrare/fixare gen bucsa sau saiba de fixare. Dupa ce mi-am cumparat rasnita electrica, care este foarte ok in comparatie cu hario si porlex, dienes, rasnitele manuale au ajuns strict ca decor.

Rasnita manuala (fara sa fac referire aici la Che) este o solutie buna pentru inceput, insa multe dintre ele au problema descrisa de Radu mai sus, au joc si nu rasnesc constant. Din fericire, exista si rasnite care au abatere spre 0 sau chiar deloc, exemplu demn de mentionat fiind chiar rasnitele Che.

Eu m-am impacat la inceput cu rasnita manuala, rasneam 18 grame, faceam cafeaua si gata. Insa cand au inceput sa vina prieteni la mine stiind ca fac o cafea decenta, faceam 3x 18 grame, si inebuneam pana rasneam la Hario.

Stimati colegi, Stimate reprezentant al producatorului Che

Sunt interesat de risnita 38mm, dar vreau sa clarific un aspect legat de actionarea electrica - care este explicatia tehnica de ce acest model nu poate fi actionat electric, dar modelul 47mm - poate? Este o careva limitare mecanica? Sau producatorul nu vrea sa ofere aceasta optiune pe modelul 38 si in asa mod fortind potentialii cumparatori sa aleaga 47? dat fiind faptul ca fixarea gradului de risnire la 38mm este facut cu contrapiulita, eu cred ca actionarea electrica a acestui model trebuie sa fie posibil de implementat cu zero probleme, pe cind la modelul 47 dupa cum sa confirmat in testari, gradul de risnire deviaza anume la actionare electrica.

Va Multumesc anticipat.
Vlad.
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.

Cutite mai mari care necesita forta mai mare?
La o rasnita de piper nu se gandeste nimeni sa puna actionare electrica...  Uzual, pentru ca stiu ca exista modele actionate cu baterie.[Image: biggrin.gif]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Experienta cu Kinu M47 mi-a aratat ca nu e mare castig actionarea electrica. Putin lucru manual nu a ucis pe nimeni. Am rasnit si spre 200g intr-o sesiune fara sa ma plang. Asa ca am renuntat total la idee.
Nici la timp nu e un mare castig. Oricum vei pune cafea pentru fiecare doppio, deci ai opriri pentru alimentare.
19g se macina in 40s fara sa te fortezi (la M47).
Surubelnita daca e cu fir, e incomoda, daca nu, trebuie sa ai grija sa ai acumulator incarcat. La cele cu acumulator e posibil sa fie cam mic cuplul. Daca in manual scrie ca se poate actiona de la 12Nm parca, eu cred ca e nevoie de peste 20 Nm la cafele mai light, cum se obisnuieste pe aici.
E bine sa fie fixata, ca daca ti-a sarit din mana pe gresie, lasa pata.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

(26-05-2016, 17:42)Vladone Wrote: Stimati colegi, Stimate reprezentant al producatorului Che

Sunt interesat de risnita 38mm, dar vreau sa clarific un aspect legat de actionarea electrica - care este explicatia tehnica de ce acest model nu poate fi actionat electric, dar modelul 47mm - poate? Este o careva limitare mecanica? Sau producatorul nu vrea sa ofere aceasta optiune pe modelul 38 si in asa mod fortind potentialii cumparatori sa aleaga 47? dat fiind faptul ca fixarea gradului de risnire la 38mm este facut cu contrapiulita, eu cred ca actionarea electrica a acestui model trebuie sa fie posibil de implementat cu zero probleme, pe cind la modelul 47 dupa cum sa confirmat in testari, gradul de risnire deviaza anume la actionare electrica.

Va Multumesc anticipat.
Vlad.

Buna ziua,
actionarea electrica presupune turatii mari, mai mari decat in cazul rasnirii manuale. Rasnita Kinu M38 este prevazuta cu rulmenti cu umar, fixati pe tripozi din tabla din otel-inox de 2,5mm grosime. La turatii mai mari de 200rot/min si eventual vibratii sau socuri exista posibilitatea ca rulmentii sa nu-si pastreze pozitia, sa iasa din lagar. Aceasta nu inseamna o defectiune , rulmentii pot fi fixati la loc, insa nu inseamna o fuctionare normala a dispozitivului. Din acest motiv noi nu garantam o buna functionare a rasnitei Kinu-M38 daca o actionati cu dispozitive electrice.
Spre deosebire de modelul M38, Kinu-M47 are suportii rulmenti si rulmentii indestructibili, atat in regim de functionare manulal cat si in regim de functionare electric cu turatii de pana la 400rot/min.

Am mai scris anterior si vreau sa repet- rasnitele Kinu au fost testate aproximativ 2 ani in diverse conditii si metode de exploatere. Pe parcursul testelor au survenit nenumarate modificari care au definitivat modelele M38 si M47... si tot in urma testelor am constatat ca utilizarea aparatelor electrice este inutila. Cu alte cuvinte, entuziazm mare la inceput care scade treptat. Usurinta si rapiditatea rasnirii manuale eclipseaza in timp dorinta de a mai actiona rasnita cu diverse dispozitive electrice. Exista insa aceasta posibilitate la rasnita Kinu-M47 .

O zi buna in continuare....

Cand devine disponibil noul lot din M47?

(26-05-2016, 22:34)tristian Wrote: Cand devine disponibil noul lot din M47?
Am inteles ca deja se livreaza, spunea cineva care a primit-o.
Aici postul #15
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

(26-05-2016, 19:49)Che Wrote:
(26-05-2016, 17:42)Vladone Wrote: Stimati colegi, Stimate reprezentant al producatorului Che

Va Multumesc anticipat.
Vlad.

Buna ziua,
actionarea electrica presupune turatii mari, mai mari decat in cazul rasnirii manuale. Rasnita Kinu M38 este prevazuta cu rulmenti cu umar, fixati pe tripozi din tabla din otel-inox de 2,5mm grosime. La turatii mai mari de 200rot/min si eventual vibratii sau socuri exista posibilitatea ca rulmentii sa nu-si pastreze pozitia, sa iasa din lagar. Aceasta nu inseamna o defectiune , rulmentii pot fi fixati la loc, insa nu inseamna o fuctionare normala a dispozitivului. Din acest motiv noi nu garantam o buna functionare a rasnitei Kinu-M38 daca o actionati cu dispozitive electrice.
Spre deosebire de modelul M38, Kinu-M47 are suportii rulmenti si rulmentii indestructibili, atat in regim de functionare manulal cat si in regim de functionare electric cu turatii de pana la 400rot/min.

Am mai scris anterior si vreau sa repet- rasnitele Kinu au fost testate aproximativ 2 ani in diverse conditii si metode de exploatere. Pe parcursul testelor au survenit nenumarate modificari care au definitivat modelele M38 si M47... si tot in urma testelor am constatat ca utilizarea aparatelor electrice este inutila. Cu alte cuvinte, entuziazm mare la inceput care scade treptat. Usurinta si rapiditatea rasnirii manuale eclipseaza in timp dorinta de a mai actiona rasnita cu diverse dispozitive electrice. Exista insa aceasta posibilitate la rasnita Kinu-M47 .

O zi buna in continuare....

Pentru mine acest raspuns de mai sus a luminat situatia in cauza, deci cum am si intuit - este o limitare mecanica pe M38. Apreciez faptul ca ati explicat totul transparent!
Daca este posibil aici pe forum la descrierea risnitilor si in manualul de utilizator as sugera sa se includa si parametrul: turatii maxim admisibile - 200tur/min la M38 si 400tur/min la M47 si asta ar fi explicatia de ce pe M38 nu se recomanda actionarea electrica. Acum la M38 as mai recomanda ca la bratul ce uneste axa centrala cu minerul sa fie o singura gaura de fixare pentru miner in loc de 3, adica cea mai indepartata, chiar daca mai avem acele 2 gauri mai apropiate de ax, sunt sigur ca dupa cateva incercari fiecare posesor va lasa minerul pe gaura mai indepartata. La concurentul OE de 68 este tot o singura gaura.
Vreau sa mai zic citeva cuvinte sau ginduri in glas legate de numele risnitei -Kinu. Pentru mine acest nume i-mi produce un mic discomfort, si daca as avea de ales din mai multe optiuni as alege ceva mai pasnic :) de ex. as numi-o pe noua risnita DiZori cu specificatia basic pentru M38 si advance pentru M47. De ce DiZori? - fiindca aceasta risnita manuala anume dimineata de zori m-ar ajuta sa risnesc boabele pentru cafea in liniste fara ai trezi pe cei apropiati. De ce basic la M38? - deoarece aceasta risnita dpmdv este suficient de buna pentru a risni cafea pentru un espresso decent. De ce advance la M47? - fiindca aici avem o constructie mai avansata, mai robusta sau fiabila, deci risnita este mai buna pentru a prepara un espresso decent. Probabil ca M38 ar fi recomandata utilizatorilor cu pretentii medii iar M47 recomandata utilizatorilor cu pretentii mai mari (profi) in pregatirea unui espresso.
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.

(27-05-2016, 12:44)Vladone Wrote:  
Acum după botez... alt naș, altă distracție. Putea să-i zică și pe românește, ManuElla, dar nu poți schimba nașul acum.

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)