nu vreau sa extindem o discutie cu pareri/supozitii in care lipsesc argumentele experimentale (obiectiv stiintifice, nu subiective gen gust in ceasca, fie el si dupa costisitoare teste blind);
doar precizarile pe care le consider neceasare, probabil din vina mea, cu excesul de redondanta in ceea ce incerc sa comunic:
(1) finetea reglajului e cu referire la
diametrul axului/rondelei si deci, la deplasarea pe circumferinta, pentru un acelasi unghi de reglaj; sigur, si pasul filetului e determinant, dar asta e inginerie mecanica si eu ma refer la ergonomia/confortul de exploatare; e vorba deci de subiectivitatea unui utilizator...
(2)
vibratie axiala - asta era supozitia; cand invartim de manivela simtim vibratia/'huruiala' respectiva; ea se regaseste pe circumferinta de iesire macinatura; boabele sunt un mediu discontinuu! asupra caruia se exercita efortul de comprimare/zdrobire/frecare a suprafetelor celor 2 cutite; din care unul joaca liber axial, contra unui arc;
sigur, e nevoie de referiri experimentale - laborator de rezistenta materialelor si vibratii...
costuri care nu se justifica; si e posibil ca impactul practic sa fie neglijabil;
in orice caz, acceptabil la categoria de pret respectiva;
altfel, ramane convingerea mea ca orice chichitza functionala merita semnalata si face mai mult bine proiectului in stadiul acesta, decat un cor de yesmani...
impactul real al acestor sesizari ramane la latitudinea si competenta fabricantului, care poate sa se refere sau nu, la varia modificari intervenite in proiect urmare si a sesizarilor celor rugati sa testeze si sa isi exprime parerea;
de aceea mentionam mai de mult parerea mea ca acest stadiu de definitivare prototip trebuia sa se faca intr-un cadru limitat, al celor care au lucrat si testat efectiv rasnita;
(21-03-2016, 01:03)renatoa Wrote: Care consumator, ala italian, care inca mai crede ca Gaggia este firma italiana vero, cand de fapt masinile se fac... stim noi unde ...
Italia are o cultura a cafelei espresso, in timp ce in RO nu mai exista nici macar o cultura a cafelei la ibric, asa cum era intre razboaie... in rest fitze, snobism si... dat cu parerea... in altii :)
consumatoru' italian care? parte din marea majoritate a celor ce-si cumpara Bristot-ul, Kimbo-ul sau ce-or fi, gata macinate si-si face cu Moka pe soba cateva shot-uri pe zi, pe care in orice caz le completeaza cu shot-urile consumate in picioare, la barul din colt?
la ce-i trebe rasnita? cati italieni au espressoare si
rasnite capabile espresso?
si ce vina ar avea italianul acela ca respecta ceea ce era odata Gaggia, cei care - valoare pentru mine - au facut primele
levers inainte de 1950?
si eu respect Akai, dar pe cei care au facut odata echipamente audio, nu pe cei ce au cumparat numele de brand si-l scriu acuma pe tot felul de cutii de tabla si plastic din care iese zgomot de dat pe feisbuc sau iutub...
surogatele de azi ne fac noua viata mai searbada, mai putin autentica;
ceea ce a fost odata confirmat ca valoare, ramane ca atare... atunci, acolo...indiferent de varia ministere ale adevarului care reambaleaza istoria ;)
revenind la rasnite, ca despre ele facem vorbire, ma intreb din nou,
cum stim ca o rasnita e mai buna decat alta?
da, sunt niste criterii de evaluare formale, mecaniciste, am facut si eu uz de ele cu referire la Che in topic;
dar cati dintre noi, cei ce vorbim aici pret de 10 pagini, avem la dispozitie capabilitati de laborator pentru determinarea obiectiva, stiintifica a calitatii!? cate sunt recunoscute ca standarde in lumea comerciala a cafelei?
cum apreciem ca o rasnita are macinatura consistenta? ca are o distributie bimodala buna a macinaturii si ca variatia acestei distributii in timp si in functie de reglajul finetii granulatiei este normala, pentru sortimentul/brandul de cafea in test? noi, aici in forum!
citim si aflam ca nu exista o majoritate de pareri coerente, ca si in lumea buna, a celor cu multa experienta si cu dotari ezoterice, parerile sunt impartite; parerile despre
validitatea criteriilor de apreciere obiectiva a calitatii;
da, respect si inregistrez ca fapt notabil, rezultatele unor experiente pozitive ale unor profesionisti de la noi sau de aiurea;
dar - ca inginer cu ceva experienta in masuratori artizanale in domeniul cafelei - n-am sa accept niciodata (e vorba de o opinie personala...) ca adevarata, afirmatia ca rasnita A e mai buna decat rasnita B - similare in caracteristici si performante - pentru ca da un...
gust mai bun in ceasca!
sau ca rasnita C, tripla ca pret fata de rasnita D, nu marita luata pentru ca da in ceasca o bautura numai cu... 20% mai buna;
masurata cum si cu ce? logaritmic? ...ha!
cine si-ar mai pune problema asta daca ar putea sa umble pe ulita cu rasnita ce-o are :)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)