Welcome Back Log In Create Account

Pareri rasnite manuale HARIO

(20-05-2015, 20:50)Mihai L Wrote: Vezi ca nu cumva sa fi ramas ceva prins intre cutite cand le apropii...
Caz in care ai impresia ca e setat la maxim dar rasneste foarte mare si inegal.

Le-am desfacut si potrivit in toate felurile... nu par sa se imbuce perfect... ma intreb daca nu e o contrafacere, dat fiind si pretul mic la care am luat-o..  :s
Plus ca borcanul colector este dintr-un plastic care se electrizeaza, ramane cafea pe pereti, necesita curatare, stiam eu de ce sa macin direct in aeropress...

Pe a mea troneaza oribil o eticheta cu "Made in China" aveam impresia ca iau marfa Japan, si ale voastre sunt la fel ?

Azi am macinat la treapta minima, doua click-uri, unde ar fi fost de asteptat sa fie pentru espresso. 
Aiurea, de abia acum am revazut macinatura cu care eram obisnuit si a iesit pucul din noua frumos si compact. :)
Ma declar multumit deocamdata, maine incerc si la al treilea click.

Reply
Daca nu stai prost cu capitolul nerabdare... Hario mini mill se poate lua din japonia cu 110 lei si ajunge cam in 2 saptamani.
Personal am preferat-o lui Skerton.

Reply
Mill si Skerton sunt doua rasnite destul de diferite pt scopuri diferite. O sa faci "scurta la mana" daca incepi sa rasnesti pt 4-5 persoane la o Mini Mill.  

*admin edit
Lelit Bianca V3// Compak E8 // Eureka Atom 64// Kinu m47 Phoenix // Cafflano Kompresso
History: Gaggia Classic, Isomac Venus, Eureka Mignon, Mazzer MiniE with SuperJolly burrs, Expobar Brewtus IV

Reply
Nu vad diferenta intre aceste doua rasnite, mai ales la scop, ce face una si nu face cealalta ?
Au aceleasi cutite, deci mi-e greu sa vad diferenta...
In schimb vad rezervorul de cafea de sticla, si stiu ca eu l-as sparge in scurt timp, asta da, este o diferenta care o vad !
Mai vad ca pot macina cu mini-ul meu direct in aeropress, alta diferenta... care pentru mine conteaza.

*admin edit

Reply
Cutitul stator de la Skerton are o inaltime mai mare in comparatie cu cel de la Mini Mill. In felul acesta, suprafata de macinare este mai mare, respectiv viteza de macinare este mai mare. 

Se gasesc in hipermarketuri borcane de sticla al caror filet se potriveste la Skerton.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 

Reply
Salut espressomani!
Este primul meu post pe acest forum.Va citesc de vreo trei saptamani cu deosebit interes.
Despre rasnita Skerton: O folosesc la al treilea click. Dupa cateva incercari pe al doilea click rezultatul a fost o macinatura prea fina si o curgere prea greoaie 15 ml in 25 sec.Pucul era neuniform si baltea.Am fixat pe al treilea click si am incercat cu 15 gr.de cafea rezultand o curgere in parametri cu un puc baltit.
Am crescut gramajul la 19 grame si a iesit un puc compact fara fisuri.
Multumesc lui Papajaques pentru promptitudine(columbia supremo e bestiala)!
Saeco 8432 :57: , [size=xx-large]Hario Skerton, tamper Motta 53mm[/size]

Reply
Am și eu un Skerton din vară și îl folosesc în unele weekend-uri, când am poftă de French press. Dar în curând vine și un V60 și va fi folosită ceva mai des.

Am o singură problemă minoră cu Skerton-ul meu, după ce dau cîteva manivele, să zicem peste 10, parcă râșnița se descentrează ușor și trebuie să mai strâng puțin șurubul de fixare de deasupra, cel care ține și mânerul. E normal sau nu fac eu ceva bine?
Hario Skerton · Bosch MKM 6003 | Hario V60 · Bialetti Fiammetta · Aeropress

Reply
Nu stiu de under poti achizitiona dar can ASA ceva va trebuie
https://youtu.be/TH2_UEwPnrw
[font=Arial,Helvetica,sans-serif]Expobar Brewtus IV pompa rotativa cu Eric`s termometru, Bezzera Galatea Domus pompa rotativa ajutate de La San Marco 97 ( 84mm plat ), Eureka Olympus KR (68mm conic ), Compak K6 ( 64 mm plat ) tamper Pullman, Cantar/cronometru Brewista. [/font]

Reply
(05-01-2016, 14:07)SergiuC Wrote: Am și eu un Skerton din vară și îl folosesc în unele weekend-uri, când am poftă de French press. Dar în curând vine și un V60 și va fi folosită ceva mai des.

Am o singură problemă minoră cu Skerton-ul meu, după ce dau cîteva manivele, să zicem peste 10, parcă râșnița se descentrează ușor și trebuie să mai strâng puțin șurubul de fixare de deasupra, cel care ține și mânerul. E normal sau nu fac eu ceva bine?

Asa face si la mine. Dar nu se descentreaza nimic, doar se desurubeaza acel surub care tine manivela. Depinde mult si de stilul de rasnit, cu cate e mai rapid si agresiv cu atat sunt sanse mai mari sa se desurubeze incetisor :)

(05-01-2016, 14:30)Stoica_Robert Wrote: Nu stiu de under poti achizitiona dar can ASA ceva va trebuie
https://youtu.be/TH2_UEwPnrw

Se gaseste la cei de la Orphan Espresso din cand in cand in stoc. Vad ca acum il au: http://www.orphanespresso.com/OE-Lower-B..._4066.html
Kitul nu prea are legatura cu problema de care zicea SergiuC, dar l-ar ajuta daca rasneste mai grosier ca pentru french press. Si la mine se desurubeaza manerul cand rasnesc, cu tot cu acest kit :)
Aeropress, Kinu M47

Reply
Daca nu cititi link-urile din prima pagina unde explica de ce Mini este superior lui Skerton...

Reply
Salut, 
Skerton e ok pentru un espresso peste medie. Iti da batai de cap, dar te poti descurca cu ea (rasnita :) ). 
Acum o saptamana aveam 3 tipuri de cafea proaspat prajite - cred ca mai multe - din moment ce aveam 2 single si un blend. Pentru fiecare dintre ele trebuia bibilita rasnita, care oricum nu are o plaja asa mare pentru espressor. Cele mai light prajite (single) imi dadeau batai de cap pentru ca le simteam la mana iar blendul era ok (rasnire 60-90 secunde pentru 16g). 

Fiind o fire mai impulsiva am amestecat toata cafeaua si am inceput sa potrivesc rasnita. 
Nu stiu ce rol are acea saiba de plastic, asa ca am dat-o deoparte. Rasnita curata si desfacuta. Am impins tija de tot pana s-au atins cutitele si tinand fix am infiletat saiba cu aripioare. Nu am strans deloc, saiba cu aripioare tinea cutitele fixe cu cel mai mic efort al ei. Am ales oricare aripioara si am potrivit-o pentru ora 12, intorcand rasnita si nu aripioara. Am marcat acea aripioara cu ceva ascutit, practic am zgariat-o serios :D .
De aici reglarea s-a facut din 3 incercari, cea de-a 3a  fiind ok. Tinant tija apasata de jos in sus, am intors saiba spre stanga pana ce urmatoarea aripioara din dreapta a luat locul celei zgariate. Si inca o data la fel spre stanga cu urmatoarea aripioara. Acum, aripioara zgariata pare a fi undeva la ora 8. Din cauza ca am scos saiba de plastic (banuiesc dar nu sunt sigur ca acesta ar fi motivul), merge un pic spre ora 7 si aici pun opritorul. De aici rezulta vreo 2 si jumatate aripioare. Pana la aceasta treapta, daca o putem numi asa, espressorul se bloca/iesea prea putina cafea.

Reteta mea trebuia sa fie asta: 16g cafea, 25-30secunde, 45-50g in ceasca. Din cauza ca nu am tampat mai serios, rezultatul a fost altul: 60g in ceasca in 25 de secunde. 

De aici totul tine de gustul fiecaruia. Eu unul am fost multumit, asta fiind  50a cafea pe care am facut-o pana acum, ever, la un espressor

Stiu ca am lungit-o (si postarea si cafeaua  :) ) dar voiam sa fiu cat mai detaliat despre cum am reglat Skerton. Honduras, Nicaragua si blendul, toate de la Hotspot.
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1

Reply
LE. Skerton Skerton Skerton, ce-mi faci tu mie. Azi nu a mai fost la fel ca ieri. A iesit prea acida cafeaua. Are un joc foarte mare cand dai prea repede la manivela. Trebuie un upgrade neaparat. Sweet spotul e greu de gasit la aceasta rasnita. Pana la upgrade iau cafea mai bine prajita si asta e. Dam inainte.

Reply
Vezi topicul despre rasnite manual vintage.
Am si eu Hario Mini, o sa o scot la vanzare, someaza de cand am luat o "batranica", incomparabila...

Reply
Multumesc renatoa, cand prin timp liber arunc un ochi.

Reply
Vă salut pe toți. Mai întâi își dori să-mi exprim bucuria că am găsit acest forum și acest grup. Întotdeauna mi-a plăcut cafea, dar această "boală", cum ar trebui făcut un espresso bun, m-a apucat acum nu demult. Trec îndată la subiect și ași cere câteva sfaturi. Nu demult am cumpărat un espressor Delonghi EC221 și repede mi-am dat seama că o râșniță bună este mult mai importantă decât espressorul în sine. Mi-am dat seama și de faptul că râșnițele acelea mai vechi folosite pentru a face zahăr pudră, de obicei nu macină destul bine. Am căutat pe net și am găsit o râșniță manuală, Hario Skerotn, despre care am citit lucruri bune dar și rele. Ași vrea să vă întreb, pentru unul cu un buget de student :) știind că nu demult am început să învăț prepararea espressoului (mai am de învățat multe lucruri), ar fi o alegere bună Hario Skerotn? (având în vedere de mijlocul financiar limitat și și așa nu cred că pentru un baschet presurizat merită cumpărat o râșniță scumpă) Poate să macine îndeajuns de fin pentru acest tip de espressor? Cred că delonghiul are un baschet presurizat și câteodată chiar și cafea gata măcinată din magazin îl îneacă. Mulțumesc pentru răspunsuri.

Reply
Salut, tot user nou aici, dar am mai parcurs topicuri. Tot in situatia ta am fost si am ales tot de la Hario, modelul mini mill datorita a ce am citit pe forumurile straine: mini mill e mai adecvat pt espresso, mai usor de reglat, rezultate reproductibile (clickuri). Are si dezavantajele ei, dar e foarte laudata.
Cunill tauro, Philips Saeco 8323, French press, Aeropress, Hario mini

Reply
(07-03-2016, 13:43)Viszkislacy Wrote: ...Mi-am dat seama și de faptul că râșnițele acelea mai vechi folosite pentru a face zahăr pudră, de obicei nu macină destul bine. ...

Nu dupa din cele noname de zahar pudra trebuia sa te uiti, ci dupa cele consacrate pentru cafea, de care se vorbeste in topicul de rasnite manual vintage. Poti gasi una mai buna decat un Skerton si sub pretul ei.

Desi, as zice mai curand ca a fost o problema de reglaj, in mod normal zaharul pudra (comercial) are granulatia mai fina decat cafeaua macinata pentru espresso.

Reply
(11-03-2016, 22:56)FlaviusP Wrote: Salut, tot user nou aici, dar am mai parcurs topicuri. Tot in situatia ta am fost si am ales tot de la Hario, modelul mini mill datorita a ce am citit pe forumurile straine: mini mill e mai adecvat pt espresso, mai usor de reglat, rezultate reproductibile (clickuri). Are si dezavantajele ei, dar e foarte laudata.

Problema pe care am întâlnit-o eu cu Hario Mini a fost că 1 click era mult prea mare pentru reglajul de care aveam nevoie. Pe o poziție aveam extracție în 15 secunde, pe clickul următor aveam 50.

Am avut câteva shoturi foarte bune cu ea, dar numai când se aliniau planetele.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Sunt niste smecherii cum sa reduci jocurile... intai statorul, il imbraci pe exterior in banda scotch pana intra fest in corp.
Apoi intre piesa de plastic si rotor o banda dublu adeziva, care sa nu iasa in afara, sa se umple de cafea.
Si in final imbracat si axul in banda pana intra rotorul fara jocuri.

Mini are avantajul ca axul este prins in doua puncte, capacul fiind si el un lagar.
La skerton fie pui capac facut la comanda, fie piesa asta in partea de jos sa sprijine rotorul:
http://www.orphanespresso.com/OE-Lower-B..._4066.html

Dupa ce ai rezolvat jocurile, sa o faci stepless e cel mai simplu.

Reply
Mini-ul se poate centra f.bine. Asa am facut si eu acum 2 ani, cand am luat-o. Doar ca in loc de banda scoci, care e moale, am folosit folie de Al, de la doze de bere :) . Se croieste usor cu foarfeca si inca nu s-a uzat. Iar axul l-am centrat si "garantat lipsa jocului" prin stunjire bucsa lunga de teflon in loc de lagarele de plastic originale. Deasupra rotorului, pe ax, am pus un arc, ca la Porlex, iar reglajul sa fie stepless, l-am ajutat cu contrapiulita fluture, saiba fiind intoarsa.
Original, nu ?
Doar ca pt. 22 g cafea, dau la manivela 330 ture !
Gaggia Evolution&PID+Eureka Mignon Specialita 16CR+tamper bronz homemade

Reply
Mulțumesc pentru răspunsuri. M-am gândit la herio skerton că este mai ușor de cumpărat aici în România și mini sejol n-am gasit nicăieri, peste tot scria fără stoc. Skerton se poate găsi în multe magazine online. Și, după părerea voastră, pentru început sketon ar fi o alege bună pentru delonghi până mă mai dezvolt, sau să-mi pun deoparte banii și să mai adum pentru o râșniță mai serioasă?

Reply
De ce va limitati optiunile cu restrictia asta "de cumparat aici in Romania" ? :s Huh

Esti aproape de Brasov, am pus in topicul de rasnite vintage situatia de ieri a ofertelor de pe OLX, este un domn in Brasov care pare anticar, are o oferta bogata de vechituri, poti testa una din cele doua rasnite de le are la sub 150 lei, si vezi daca scoate bine pentru espresso.

Decat sa dai 3 minute la una de plastic, cu cutite de otel in 30 secunde ai terminat.

Reply
Nici Skerton, nici Mini Mill si nici Porlex Mini nu au stabilizare in partea inferioara! Le-am testat pe toate 3 si cea mai fiabila si buna mi s-a parut Skerton, mai ales dupa instalarea dispozitivului de stabilizare inferioara de la Orphan Espresso. O rasnita buna trebuie sa aiba stabilizare atat superior cat si inferior, pentru o rasnire uniforma, iar in varianta "stock" niciuna dintre cele de mai sus nu au asa ceva.

Hario Mini "stock" o gasesc ca fiind inferioara lui Skerton din toate punctele de vedere mai putin portabilitatea, iar Porlex Mini scoate praf fin destul de mult in caz ca se doreste rasnire mai grunjoasa, ca sa nu mai vorbim de cutitele care mai si crapa din cand in cand, in special la cei care rasnesc foarte fin, ca pt. espresso. Personal prefer Skerton, dar e posibil ca alte persoane dupa o modare serioasa la Mini Mill sa obtina rezultate ceva mai bune.

O rasnita mai veche poate fi o alegere foarte buna daca nu are componente defecte vizibil si daca puteti ascuti corect cutitele. In foto se poate vedea stabilizarea din partea inferioara. Exista rasnite vechi care au inclusiv bucse in zonele de stabilizare.

Personal inca mai astept o rasnita manuala "ieftina si buna", dar...cine stie cand o aparea. :)
Pana atunci arunc la gunoi in fiecare dimineata 20% din cafeau rasnita (praful de cafea practic).
Gaggia Classic E24 (9 bar + PID), De'Longhi Magnifica Plus, Hario V60, Eureka Mignon Silenzio mk2, Hario Skerton + OE kit, IKEA ANRIK & UPPHETTA (ex. Gaggia Classic II RI9403/11).

Reply
Daca ati scris cele de mai sus inseamna ca nu ati vizitat inca topicul "rasnite manuale vintage" :s
Pierderea dv... :)

Cat despre care din cele doua este mai buna... eu nu vad nici un avantaj la skerton decat ca macini mai mult.
Axul e fixat prost doar intr-un punct
Lipsa arcului la rotor il face instabil si duce la acel praf fin care il arunci
Ajustare dificila granulatie si fara posibilitate de stepless, care la Mini este imediata.
Lipsa capac te face sa o tii verticala si sa nu o misti brusc ca sa nu zboare boabele din ea.
Borcanul de sticla se poate sparge, chiar daca se zice ca orice borcan de alimentara se poate potrivi in locul lui, totusi nu e o fericire,..
Nu intra in aeropress... asta este prea personala, de aia am lasat-o ultima :)

Oricum, azi nu as mai cumpara nici una si nici nu recomand, zic asta fiind proprietar de Mini, pe care o mai tin doar de deplasari.
Rasneste prea bine o vechitura de 50 ani fata de astea "moderne", ca sa le mai iei in considerare macar.

Reply
(17-03-2016, 10:46)renatoa Wrote: Cat despre care din cele doua este mai buna... eu nu vad nici un avantaj la skerton decat ca macini mai mult.
Axul e fixat prost doar intr-un punct
Lipsa arcului la rotor il face instabil si duce la acel praf fin care il arunci
Ajustare dificila granulatie si fara posibilitate de stepless, care la Mini este imediata.
Lipsa capac te face sa o tii verticala si sa nu o misti brusc ca sa nu zboare boabele din ea.
Borcanul de sticla se poate sparge, chiar daca se zice ca orice borcan de alimentara se poate potrivi in locul lui, totusi nu e o fericire,..
Nu intra in aeropress... asta este prea personala, de aia am lasat-o ultima :)

Oricum, azi nu as mai cumpara nici una si nici nu recomand, zic asta fiind proprietar de Mini, pe care o mai tin doar de deplasari.
Rasneste prea bine o vechitura de 50 ani fata de astea "moderne", ca sa le mai iei in considerare macar.

Mai nou, Skerton are capac de silicon pentru cosul de boabe. Un capac se poate confectiona foarte usor dintr-un capac de plastic transparent de la branza Fagaras. Nu e prea trainic dar, daca iti place branza Fagaras, capacul ala nu costa nimic.  Borcanul de sticla se gaseste destul de usor in Carrefour. A fost de vanzare si la Ikea.  

Granulatia se ajusteaza foarte usor cu kit-ul de la Orphan. 

Rasnitele de la Hario sunt singurele rasnite de cafea care se pot regla si care costa mai putin de 200 lei. Eu folosesc un Skerton, acelasi Skerton din februarie 2012.

Mini Mill nu mai aduc pentru ca au avut probleme la axul metalic. Pentru Mini Mill-uri cumparate de la mine, eu am schimbat toate axurile care au avut probleme. 

Eu evit sa cumpar lucruri vechi. Skertonul are garantie de 1 an la mine.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 

Reply
Eu ma împac destul de bine spre foarte bine cu Hario Mini mill. Rasneste uniform pana la 6 click-uri, iar axul, contrar la ce spun alții e perfect drept. Într-adevăr am pus banda izoler pe stator si pe piesa interioara rotorului. Am mai confecționat o saiba la fel ca cea de sus și am pozitionat-o intre arc și rotor. Am luat-o de pe eBay cu 85ron și mi-a ajuns în 30 zile. Cu excepția faptului ca dai la manivela cam mult mie mi se pare foarte buna. Eu o folosesc la 5 click-uri. Dacă dau mai puțin la 2-3 click-uri e prea fin.
Lelit PL41e -- Hario Mini Mill -- Tamper Lelit 57mm

Reply
[Image: 12.jpg]
[Image: 13.jpg]
[Image: 14.jpg]
[Image: 15.jpg]

Am facut niste poze pentru a se observa diferenta dintre Hario mini mill setata la 5 click-uri si o rasnita (nu stiu ce model) folosita la un magazin de specialitate ce vinde cafea. Eu nu vad nicio diferenta. Poate nu am ochiul format :). Cea din stanga este rasnita cu Hario dupa cum scrie.
Lelit PL41e -- Hario Mini Mill -- Tamper Lelit 57mm

Reply
Hmmm... ciudat, te-ai fi asteptat la click-urile astea sa dea rezultate consistente de la exemplar la exemplar, dar la mine 5 click este pentru Aeropress, si ce rezulta este semnificativ mai grosolan decat ce iese din rasnita de espresso, tot o manuala.
Daca as rasni la 8 click pentru Aeropress, cum se recomanda, mi-ar iesi niste sparturi, nu macinatura...  :s
Altii am citit ca rasnesc de espresso la primul click, maxim al doilea...
Cred ca are mare importanta tunarea anti jocuri... fara ea este o loterie banuiesc.

Reply
(31-08-2014, 08:09)trl Wrote: Utilizez de putin timp o Hario Skerton si ca multi altii nu sunt deloc multumit de cum macina pt. French Press. Concret, daca se doreste o macinatura mai grosiera sau macar medium-coarse, acest lucru nu prea este posibil, intrucat macinatura nu este de loc constanta.

Am atasat 2 foto cu un grad de macinare dorit a fi pt. French Press, dar pt. a utiliza cafeaua a trebuit sa o "filtrez" printr-o sita fina. Fotografiile sunt macro (close-up), deci firicelele de cafea arata in poze mai mari decat sunt in realitate!

[Image: sTB0CB.jpg]
Se observa praful nedorit de cafea rezultat dupa cernerea cafelei prin sita, praf probabil numai bun pt. facut espresso din el.

[Image: j9p2d6.jpg] Asta este ce-a ramas in sita dupa ce am terminat de cernut cafeaua (a durat intre 7-10 secunde), adica este ceea ce ar fi trebuit de la bun inceput sa macine o rasnita de calitate buna. Am utilizat aceasta cafea macinata medium-coarse si am scos din ea un French Press bunicel.

Prin cernere am pierdut 4 grame de cafea din totalul de 18 grame cat s-au macinat initial, deci am mai ramas fix cu 14 grame, deci cat pt. 2 cafele. Practic, aproape 30% din macinisul final este reprezentat de praf nedorit de cafea. :(

Am sa incerc http://coffeegeek.com/forums/espresso/questions/506132 sau http://www.orphanespresso.com/OE-Lower-B..._4066.html, asa cum a recomandat si Liviu, dar personal nu pot recomanda aceasta rasnita (si nici Mini Mill dealtfel) pt. French Press. Pentru macinis fin, respecitv fin-mediu pare totul in regula, deci cred ca e OK pt. espresso, moka pot si aeropress.

Daca a reusit careva sa macine ceva mai grosier si consistent, rog sa-mi spuna si mie ce "mod" a pus in practica.

Multumesc,
Raul.

Tocmai am observat ca fotografiile din http://www.espressoman.ro/forum/Thread-P...5#pid16825 (postul de mai sus) au disparut, posibil ca Liviu sa fi mutat intre timp forumul pe alte servere, asa ca re-atasez alte fotografii "proaspete" cu Skerton OE lower upgrade, de unde rezulta ca in fiecare dimineata pierd aproximativ 20% din cafeaua rasnita (fara OE upgrade pierdeam cam 30% din cafeaua rasnita, prin praful rezultat). Astept cu foarte mare interes un test similar facut cu noul CHE.

Nota: Tot praful rezultat in urma rasnirii se arunca la gunoi. :(

Toata stima,
Raul.
Gaggia Classic E24 (9 bar + PID), De'Longhi Magnifica Plus, Hario V60, Eureka Mignon Silenzio mk2, Hario Skerton + OE kit, IKEA ANRIK & UPPHETTA (ex. Gaggia Classic II RI9403/11).

Reply
Chiar nu gasesti pe cineva sa o bea la ibric?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)