Welcome Back Log In Create Account

Monolith Flat MAX/MAX 2 si Conical

Acesta este un topic nou dedicat celor care au cat si celor care sunt interesați de râșnitele Monolith Flat MAX/MAX 2 si Conical.
Prezentarea pe care o voi face eu este despre flat Max 2 .
Ce aduce nou fata de Max 1 :
  • încă un rând  de cuțite pentru spargerea prealabila a boabelor produse tot de Kafatek(vezi poza);
  • purge button, buton care accelerează la maximul de rotații(400) cuțitele;
  • flicker Chute-un dipozitiv prin care toboganul, pâlnia prin care trece cafeaua pentru a ajunge in portafiltru este „lovit” pe a elibera si ultimele fărâme de cafea;
  • new Grind Setting Collars, dispozitiv de ajustare a măcinăturii, practic nu mai este nevoie de stiker.
            Motivul alegerii: fiind băutor de espresso din ce am citit pe forumuri si din spusele lui   James Hoffmann ea ar fi cea mai cu moț pentru espresso. Eu am avut la început in vizor 3 râșnite pentru upgrade: Flat Max 2 de la Kafatek, EG-1 de la Weberworkshops si LAGOM P100 de la Option-o. Intre timp am lut rasnita Kopi Deva cu cuțite SSP-HU si astfel am putut sa testez cam ce pot face aceste cutite.(de care sunt extrem de mutumit).

Referitor la EG-1(cea mai aspectuoasă in opinia mea) pot spune ca am citit foarte multe opinii. Ideea generala este ca are cuțite bune pe toate palierele, atat brew cat si espresso. Dar am citit si au fost cateva probleme cu garantiile neacceptate de catre producator. Pe scurt, eu imi doream o rasnita foarte buna pe espresso dar care sa-mi dea alt gust in cesca fata de SSP alegerea fireasca a fost  Max-ul. 

Mi-a placut la Monolith faptul ca are cutite unice ce se regasesc doar pe rasnitele lor, ele fiind proiectate de catre Denis, un pasionat si el al cafelei. Pentru a ajuge la un raspuns optim in ceasca al cutitelor este necesar sa treca prin ele intre 1.5 kg si 20 Kg(din spusele forumistilor).

Flat Max foloseste un set dual de cutite Shurikone unele plate de 98mm si unele conice,  motor de 2000w japonez cu viteza variabilă -brush-less. 

Informații utile: Pretul râșnitei este de 3600 USD din care 1350(nereturnabili) se plătesc in avans. Taxe de transport este 180 USD(UPS) . la toate acestea taxa de vămuire si tva inclusiv pentru transport(2542lei) plus taxe de transfer si conversie valutara. Pe mine m-a costat cu totul puțin peste 4100 euro.

Toate opțiunile pentru culori se plătesc daca nu alegi culoarea standard. Ei spun ca rasnita o trimit undeva la 6 luni distanță, eu am dat comanda pe 2 iunie cu livrare in decembrie si am primit-o pe 12 noiembrie(2023).

Attached Files Thumbnail(s)

Kafatek Monolith Flat Max 2, Kopi Deva-SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.

Reply
Am un setup asemanator cu al tau, tot Bugster, numai ca folosesc un EK43, cu SSP high uniformity + Titus burr carrier. Daca erai din Iasi faceam un taste test... 

[Image: IVxjQvZl.jpg]

Reply
Smile 
(03-01-2024, 22:08)prometheus21 Wrote: Am un setup asemanator cu al tau, tot Bugster, numai ca folosesc un EK43, cu SSP high uniformity + Titus burr carrier. Daca erai din Iasi faceam un taste test... 

Obser ca Bugster-ul este tot pe negru :). Eram si eu curios sa vad ce profil scot cuțitele SSP HU pe 98mm. Cand treci prin bucuresti da un semn de viata si gasim o ora  doua pentru testare. Printre rasnitele de care eram interesat era si modelul tau. Din pacate la noi fiind o piata mica nu avem unde sa le testam.
Kafatek Monolith Flat Max 2, Kopi Deva-SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.

Reply
Am gasit un "kakatech": 

https://vi.aliexpress.com/item/1005006112711780.html

Si inca unul aici:

https://www.mischiefworkshop.com/product...ical-burr/

Au si produse weber la pret bun, spring group cleaner la 35 coco:
https://www.mischiefworkshop.com/product...d-version/

Ma intreb oare, nu cumva astia produc pentru celebrele firme piese, si s-a gandit unul mai rasarit sa faca un side business. Adica, stiu sigur ca asta s-a intamplat de exemplu cu primele portafiltre la marzocco aparute pe aliexpress acu 10-15 ani.

Evident ca nu e aceasi calitate, control al produsului.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Cei de la Kafateck își produc singuri toate componentele mecanice. Doar motorul este cumpărat din Japonia.  Au inclus aparatura necesară pentru a alinia cuțitele la sub 10 microni( sura este situl lor).  
Chinezii sunt convins că pot reproduce în mare măsură unele componente. Dar nu cred că au răbdarea de a alinia și a verifica fiecare râșniță in parte, iar din aliniere și geometrie cuțitelor poți creste calitatea și măcinăturii. 
Ceasurile se reproduc 1 la 1 de către chinezi, dar tot copie rămân.  Unde există cerere vor exista mereu și produse contrafăcute.
M-am uitat la preturi totuși și sunt foarte scumpe, între 1500 și 2000 de euro pentru o copie... dacă ai banii de fake o dublezi și îți iei originalul ?
In zona de pasiune în opinia mea nu există loc pentru fake-uri.

Reply
big update: Versiunea MAX 3 are "blind" Shuriken burrs, deci cutite fara suruburi.
Ei sustin ca astfel suprafata noilor cutite echivaleaza cu unele de 120mm cu suruburi. 

Reply
Diametrul cutitelor este de 98mm, nu?
Daca elimini 3-4 suruburi, banuiesc ca nu sunt mai multe, ajungi la o suprafata echivalenta a cutitelor de 120mm... diferenta de suprafata, de la 98mm la 120mm este de aprox. 40cm^2, daca nu cumva am gresit la calcule. 
Cat de mari sa si fie actualele suruburi?
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop

Reply
Păi ai și diametru interior și exterior. Suprafața de tăiere este determinată de ambele. Aici poate fi diferența ;)
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Diametrul interior ramane acelasi, nu? Iese din ecuatie!

Reply
Photo 
(22-10-2024, 16:57)CosminN Wrote: Diametrul cutitelor este de 98mm, nu?
Daca elimini 3-4 suruburi, banuiesc ca nu sunt mai multe, ajungi la o suprafata echivalenta a cutitelor de 120mm... diferenta de suprafata, de la 98mm la 120mm este de aprox. 40cm^2, daca nu cumva am gresit la calcule. 
Cat de mari sa si fie actualele suruburi?

Sunt 3 suruburi.
Eu ma intereb doar daca un upgrade se simte in ceasca, caci ma bate gandul noul Max 3 Sick

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Daca elimina cele 3 suruburi pot castiga maxim de 5%, suprafata de rasnire, parerea mea. Acum, daca cei 5% au impact in ceasca... ramane de vazut/testat.

Rasnita mea are cutite fara gauri, dar nu m-am gandit niciodata ca lipsa lor ar putea influenta gustul si nici nu am vazut/citit sa fie trecut la avantaje. Poate nu au departamentul de marketing bine pus la punct :)

Reply
Suprafata de pre spargere ca acolo doar se sparg boabe preliminar, partea de finisare și ce ai in ceașcă o fac dinții de fina, aia de pe margine, mici.
nu mai puneți botul la marketing
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Daca clientul cere cutite fara gauri, apare si oferta. Si pana la urma, daca tehnologia o permite, de ce nu? Chiar ma gandesc ca nu ar fi rau sa devina un standard acest lucru.
Profitec Pro 600 | Honne | Bravo tamper & distributor

Reply
(24-10-2024, 14:24)Darsidius Wrote: Suprafata de pre spargere ca acolo doar se sparg boabe preliminar, partea de finisare și ce ai in ceașcă o fac dinții de fina, aia de pe margine, mici.
nu mai puneți botul la marketing

La kafateck nu este marketing. Ei nu provoveaza in vreun fel acest lucru si nici nu spun ca ar aduce inbunatatiri.
Am vorbit pe mail ci Denis pentru inlocuirea cutitelor si mi-a spus ca nu renteaza din punct de vedere al costului avand in  vedere ca se inlocuieste si suportul lor.
Au facut amodificarea deoarece piata o cerea. Si vorba lui Gica Hagi: daca este un plus nu este un minus Sick

Reply
Nu înviem putin, acest topic ? Au mai apărut între timp noi colegi posesori de Flat Max ? 
@cristian88 ce păreri poți împărtăși după atâta timp petrecut cu rasnita asta ? Ce te-a determinat să “pui rasnita-n cui la upgrade” ca să zic așa ?
Pavoni & Kinu Classic

Reply
(12-07-2026, 18:15)GeorgianM Wrote: Nu înviem putin, acest topic ? Au mai apărut între timp noi colegi posesori de Flat Max ? 

Da Max 3 cu SSW din noiembrie 2025.
Ce anume te intereseza?

Reply
(12-07-2026, 18:15)GeorgianM Wrote: Nu înviem putin, acest topic ? Au mai apărut între timp noi colegi posesori de Flat Max ? 
@cristian88 ce păreri poți împărtăși după atâta timp petrecut cu rasnita asta ? Ce te-a determinat să “pui rasnita-n cui la upgrade” ca să zic așa ?
Salutare! Din păcate topicul nu  se bucura de succes. fiecare cu bugetul si preferințele sale. In opinia mea(nu interesează sa-mi justific achiziția), oferă foarte mult pentru banii investi. Investiția se regaseste de fiecare data in ceasca.

Puține lucruri noi mai sunt de spus despre Monolith Flat Max 2. Dincolo de calitatea râșnirii, pe care nu cred că mai are rost să o expun din nou — fiecare este liber să creadă ce dorește, deși mi se pare util ca o opinie să fie argumentată și, pe cât posibil, probată — un alt avantaj important este mentenanța zero.

Singurul motiv pentru care aș renunța la ea ar fi să trec la versiunea 3, cu cuțitele fără șuruburi.
Un alt lucru pe care l-am observat este că, după aproximativ 30–35 kg de cafea, nu am mai simțit un progres în ceașcă. Cu alte cuvinte, cred că în acel punct cuțitele s-au așezat complet. Măcinătura este foarte pufoasă și face ca apariția channelingului să fie aproape imposibilă.

Reply
Din experiena mea si din ce am citit pe forumul Kafatek nici acolo nu este un topic foate popular de discutie.
Motivul principal din perspectiva mea e reprezentat de faptul ca este o rasnita dificila,cu o curba de invatare grea si abrupta,totul dublat de faptul ca are nevoie de mult seasoning sa isi arate adevarul potential.
Si eu am constant pe a mea ca a inceput sa fie ok la ratii de 1:3 la peste 40kg de cafea macinate.
Eu am cutitele shuriken sweet(SSW) blind,care teoretic sunt concepute pentru ratii mai lungi 1:2.5-1:3 in practica pot sa fac 1:3 de abia 2 luni fara sa am amar(crazy long seasoning).
Primele 3 luni de experienta au fost grele si frustrante.Se vedea clar potentialul urias al rasnitei(gama larga de arome ,multe subtilitati si detalii) in schimb nu puteam sa trec de 1:2 fara amar.Faceam niste cafele scurte cu TDS mare,corpolente,cu toate aromele deodata in fata totul pe o mare de acidiate.
Odata sezonata echilibul e mai usor de atins, dar in nici un caz nu faci cafea pe ea cu ochii inchisi.Prefer shoturi cu curgeri rapide si scurt bloom phase.

Partile bune:retentia zero ,extrem de curata,usor de folosit,motor foarte puternic ce toaca ordonat cafeaua indiferent de gradul de prajire.[Image: HBXlvsp.jpeg][Image: ugOkNUr.jpeg]
  De saptamana asta am primit sora ei mai mica: Kafatek SDRM ce are niste cutite  DRM inspirate de  sistemul Versalab,Titus cuplate cu plate blind de 80mm cu care ma inteleg de minune,dragoste la primul shot.
O rasnita care arata foarte usor caracterul cafelei ,prezinta armonios si echilibrat,care nu cere atat de mult skill si consideratie cum e necesar pe Max. 
Asa ca in momentul de fata pentru mine MAX 3 SSW ramane o rasnita dedicata explorarii cafelelor ce merita puse sub microsop si scormonite de toate aromele.[Image: v3A95py.jpeg][Image: oNJpO4L.jpeg]

Reply
Mulțumesc pentru împărtășirea experiențelor voastre !
@cristian88 dacă înțeleg bine ce zice Cătălin, nu merită neapărat upgrade la setul Max3 și mai bine rămâi frumos asezonat pe Mx2. 

@CatalinH sunt curios cat a costat cu totul acel SDRM și cat a durat fabricația ei din momentul comenzii; si mai am o întrebare : când ai cumpărat, ai luat în calcul și opțiunea locală de la Honne, odată introdusă versiunea 2?
Pavoni & Kinu Classic

Reply
(17-07-2026, 12:47)GeorgianM Wrote: @CatalinH sunt curios cat a costat cu totul acel SDRM și cat a durat fabricația ei din momentul comenzii; si mai am o întrebare : când ai cumpărat, ai luat în calcul și opțiunea locală de la Honne, odată introdusă versiunea 2?

Pai de ceva vreme Kafatek are capaciate de productie.Se face precomanda si livrarea este peste 3 luni.Preturile sunt afisate la ei pe site,la asta se adauga transportul 180USD si taxele calculate la plata finala care este valoarea rasnitei,precomanda fiind un serviciu.

Nu am luat in considerare Hedone.
Monolith sunt o fantezie mai veche a mea si ratiunea economica locala de bun simt, perfect justificabila paleste cand e vorba de hobby si pasiuni.

Reply
Am văzut opțiunile de plată și avansul necesar ; întrebam cat a costat în final, în ideea în care eram curios cum facturează ei exporturile și ce valoare pun pe documentele vamale.Multumesc pentru claritate !
Pavoni & Kinu Classic

Reply
(17-07-2026, 12:47)GeorgianM Wrote: Mulțumesc pentru împărtășirea experiențelor voastre !
@cristian88 dacă înțeleg bine ce zice Cătălin, nu merită neapărat upgrade la setul Max3 și mai bine rămâi frumos asezonat pe Mx2. 

@CatalinH sunt curios cat a costat cu totul acel SDRM și cat a durat fabricația ei din momentul comenzii; si mai am o întrebare : când ai cumpărat, ai luat în calcul și opțiunea locală de la Honne, odată introdusă versiunea 2?
 Avem cuțite diferite și folosim rapoarte diferite între cantitatea de cafea și cea de apă. Eu am cuțitele LM, optimizate pentru extracții foarte scurte, în zona 1:1–1:1,5, maximum 1:2. Din 23 g de cafea obțin, în funcție de sortiment, un espresso de aproximativ 23–30 g.
În cazul meu, curba de învățare a fost relativ rapidă. Singurul lucru care m-a ținut pe loc a fost asezonarea cuțitelor, care a durat destul de mult până să se stabilizeze complet.
Ținând cont că poți investi 5.000 de euro într-un espressor fără să obții rezultate cu adevărat notabile față de unul de aproximativ 1.500 de euro, eu consider investiția într-o astfel de râșniță aproape o necesitate. Practic, investești direct în gustul cafelei, iar diferența se simte în ceașcă.
Nu am niciun regret. Probabil voi regreta doar pierderea financiară de la revânzare. :) Cel mai probabil voi trece și eu la versiunea 3 anul viitor. Din păcate, urmează să fiu plecat din țară aproximativ un an și nu am cum să iau râșnița cu mine.
În privința costului total, cu TVA-ul majorat la 21%, aproximativ 5% taxe de import — presupunând că nu au crescut între timp — și transportul, râșnița ajunge probabil foarte aproape de 4.725 USD.

Reply
(17-07-2026, 12:32)CatalinH Wrote: Din experiena mea si din ce am citit pe forumul Kafatek nici acolo nu este un topic foate popular de discutie.
Motivul principal din perspectiva mea e reprezentat de faptul ca este o rasnita dificila,cu o curba de invatare grea si abrupta,totul dublat de faptul ca are nevoie de mult seasoning sa isi arate adevarul potential.
Si eu am constant pe a mea ca a inceput sa fie ok la ratii de 1:3 la peste 40kg de cafea macinate.
Eu am cutitele shuriken sweet(SSW) blind,care teoretic sunt concepute pentru ratii mai lungi 1:2.5-1:3 in practica pot sa fac 1:3 de abia 2 luni fara sa am amar(crazy long seasoning).
Primele 3 luni de experienta au fost grele si frustrante.Se vedea clar potentialul urias al rasnitei(gama larga de arome ,multe subtilitati si detalii) in schimb nu puteam sa trec de 1:2 fara amar.Faceam niste cafele scurte cu TDS mare,corpolente,cu toate aromele deodata in fata totul pe o mare de acidiate.
Odata sezonata echilibul e mai usor de atins, dar in nici un caz nu faci cafea pe ea cu ochii inchisi.Prefer shoturi cu curgeri rapide si scurt bloom phase.

Partile bune:retentia zero ,extrem de curata,usor de folosit,motor foarte puternic ce toaca ordonat cafeaua indiferent de gradul de prajire.[Image: HBXlvsp.jpeg][Image: ugOkNUr.jpeg]
  De saptamana asta am primit sora ei mai mica: Kafatek SDRM ce are niste cutite  DRM inspirate de  sistemul Versalab,Titus cuplate cu plate blind de 80mm cu care ma inteleg de minune,dragoste la primul shot.
O rasnita care arata foarte usor caracterul cafelei ,prezinta armonios si echilibrat,care nu cere atat de mult skill si consideratie cum e necesar pe Max. 
Asa ca in momentul de fata pentru mine MAX 3 SSW ramane o rasnita dedicata explorarii cafelelor ce merita puse sub microsop si scormonite de toate aromele.[Image: v3A95py.jpeg][Image: oNJpO4L.jpeg]

Bijuterie acel Speedster ! Ma uitam acum la pozele tale! Când pasiunea sare peste rațiunea noțiunii de buget….
Pavoni & Kinu Classic

Reply
Si eu m-am uitat minute bune la ultima poza apoi mi-am revenit si mi-am adus aminte ca am si altceva de facut  Biggrin

Reply
@GeorgianM,@vdub, multumesc pentru aprecieri. Speedsetr-ul IM este centrul sistemului meu de cafea de 9 ani.De fiecare data cand il folosesc imi aduce bucurie.Este o masina foarte extragatoare,nu foarte potrivit pentru boabe prajite dark traditional. In timp aceasta capacitate m-a facut sa prefer cafelele light, prajite nordic.Asta in timp m-am impins spre rasnite asa-zis unimodale EK si Bentwood. Rasnitele Kafatek pastreaza caracterul asta revealing cu cafelele dar aduc un plus de intensite si corpolenta,au un caracter aparte si sunt fun de folosit odata ce incepi sa te pricepi cu ele.

Reply
De ceva vreme trag turbos pe Max cu cafele light ,ratii de 1:3 preinfuzia la debit mare o scurta perioada la debitul de la linie(un fel de bloom) apoi curgerea propriu-zisa in aprox 13-14s undeva la 60g in ceasca. cu sitele bilet Sworks standard flow reusesc sa scot cafele corpolente cu mouthfeel matasos,crema neasteptat de bogata de la niste cafele care au 7% umiditate(tinand cont ca verde au 9-10%).
Acelasi caracter al corpului este prezent si cu sita step-down 58/49 care obliga la puc inalt si macinatura grosuta si cu cea de 58.Adica puc de 23mm vs puc de 14-15mm.
Cu nici o alta sita nu reusesc sa obtin genul asta de corp.Sitele Pesado HE permit acelasi nivel de extractie pe refractometru,acelasi tds cam aceeasi paramatrii de curgere dar copul este absent in comparatie cu Sworks.
Daca schimb rasnitele si tintesc cam acelasi debit de curgere rezultatele sunt similare.
Incep sa cred ca maximul de corpolenta ce se poate extrage dintr-o cafea este in principal influentat de 2 factori mari care sunt legati strans:1 debitul de extractie propriu-zisa(influentat de porozitatea pucului) si 2 diametrul gaurilor si densitatea lor(caracateristica a sitei)
Cu sitele spamped KVDW(produse de IMS) am maxim de copolenta la curgeri mai lente gen 40g in 20-25s.
Sunt curios de experienta voastra.Eu nu ma impac cu sitele VST ,prea gaurite si prea usor de strambat. Voi a ce nivel de debit de extractie trageti cu ele cafele llight  pe care le puteti aprecia drept corpolente?

Reply
Dupa 2 saptamani de exploatre si aproximativ 4kg de cafea trecuta prin SDRM am observat ca staticul este mult redus(fara WDT) reglajul s-am mutat spre mai fin cum era de asteptat(de la 200 din prima zi la 130-160). Rasnita genereaza mult mai multa frictiune decat Max,rasneste mai repede si mai violent.
Partile pozitive:1 reusesc sa extrag gafele bune de fiecare data fara mult efort din partea mea(indiferent de cum o nimeresc reusec sa dezvalui aprox 90% din ce poate cafeaua chiar daca se extrge in 20s sau 40s); 
2 rasnita este usor de folosit,retentia este neglijabila,reglajul usor si intuitiv,furcile portafiltrilui upgradate cu o foaie de arc pe interior.
Partea negativa: se blocheaza cu boabe dense si mici(Etiopii spalate si naturale light) daca arunc 21g deodata.Partea buna e ca stiu cand urmeaza sa o blochez si pot sa dau boabele mai incet dar tot neplacut este.Unii user relateaza ca nu se mai blocheaza dupa sezonarea completa dar am impresia ca utilizeaza boabe mai friabile.
[Image: oH7kTWR.jpeg]
 Asa arata dupa 2.5kg macinate in 1h.Ramane o cantiate mica de cafea blocata deasupra prebreakerului conic superior sub palnia de reglaj(partea buna e ca nu ajunge la cutite ramane angrenata in vaselina dintre suprafete)

[Image: QObaCld.jpeg][Image: RFSyesw.jpeg]
 In interiorul camerei de rasnire arata curat si retentia e neglijabila.
Desi coatingul este acelasi ca pe Max ma astept sa se sezoneze mai repede datorita fortelor de frictiune mai mari generate.

Reply
Te poți reîntoarce acum la un comparativ elaborat cu Max , in lumina ultimelor testări pe care le-ai făcut ? Mai ales ca începe ușor să se asezoneze și rasnita nouă ?
Pavoni & Kinu Classic

Reply
Este inca prea devreme sa ma pronunt asupra SDRM.Mai am ceva cafea de trecut prin ea pana isi arata potentialul final.Max are un feed mai ordonat si macina o paleta larga de cafele in aceeasi plaja ingusta de setari 120-150.
Pe SDRM cafelele friabile(care se pot zdrobi usor pana sa ajunga in portiunea finala) necesita setari mult mai gosiere si cred ca asta se va pastra si in timp.
Din punct de vedere al separarii aromelor Max are avantaj in momentul de fata pe toata gama de cafele.Cu boabe dure diferentele sunt mai mici.

Pe Max SSW pucurile au o rezistenta constanta pe parcursul extractiei,asta face ca rateurile sa fie foarte aspru taxate:am apucat sa il comprim prea devreme curge sugrumat si ratez extractia(lucru absolut neiertator pe pucuri inalte cum e pe step/down). Din pricina asta consider ca pe Max mereu sunt obligat sa fiu spot-on. Cand e bine e minunat cand nu e bine,nu mai e deloc loc de intors.

Pe SDRM curgerile pleaca mai lent dar accelereaza semnificativ pe final. Momentan trag ratii de 1:2.2-1:2.5.Nu am apucat sa testez semnificativ pe step-down dar cred ca nu se sugruma asa usor ca pe Max.
Ce ma incanta cel mai mult este faptul ca imi da respiro si pot sa "nimeresc" cafelele fara sa fiu mereu pe o muchie ingusta.Ramane sa vad cum evolueaza in timp cu blocajele pe cafele light,

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)