Espressoman infocat
Posts: 3.613
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
Fiind o metoda care depinde de presiune, nu scapi de dial-in pentru a obtine ceva similar cu un espresso. Iar faptul ca nu poti afecta temperatura sau presiunea, limiteaza destul de mult tipul de cafea pe care ar da rezultate optime.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
Espressoman infocat
Posts: 546
Joined: Nov 2017
Bucuresti
26-11-2020, 10:43
(This post was last modified: 26-11-2020, 10:43 by dragos.stoian.)
(26-11-2020, 09:52)dev Wrote: Fiind o metoda care depinde de presiune, nu scapi de dial-in pentru a obtine ceva similar cu un espresso. Iar faptul ca nu poti afecta temperatura sau presiunea, limiteaza destul de mult tipul de cafea pe care ar da rezultate optime.
Mda deci tot e de munca, fara control prea mare si scump ca naiba. Ma gândeam comparandu-l cu un moka pot clasic, la care cafeaua iese si daca macini mai fin și mai grosier (atat timp cat nu exagerezi totusi), cu diferite doze, adica e chiar f simplu de folosit, dar într-adevăr cu un rezultat nu prea strălucit. Dar usurinta asta nu se aplica și la 9barista
Lelit PL81T, Kinu M47 Phoenix
Deplasare: Cafflano Kompresso, Porlex Mini, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Filter Coffee Not People
Posts: 7.651
Joined: Feb 2015
Craiova
Exista unul in Bucuresti, pot vorbi cu proprietarul sa faca o prezentare celor interesati.
Dar va spun de acum ca nici el nu e prea incantat de ce scoate, la modul absolut, iar daca e sa mai fie si raportat la cost...
Espressoman fresh
Posts: 1
Joined: Dec 2020
Galati
Salut comunitate !!
De curand am primit un esspresor pt aragaz marca bialetti si nu stiu cat de safe este de folosit dpdv al materialului din care este facut(aluminiu).mentionez ca sunt un fan al cafelei la ibric insa as vrea sa testez si acest esspresor.
Multumesc
Espressoman infocat
Posts: 31
Joined: Jun 2020
Chisinau
(04-12-2020, 22:46)Join Wrote: ... nu stiu cat de safe este de folosit dpdv al materialului din care este facut (aluminiu).
Salutare.
Nu cred ca tre' sa va faceti griji. Daca e vorba de Bialleti original, nu e absolut nicio problema cu materialul. In plus, mai are si o supapa de siguranta.
Nu uitati sa varsati la chiuveta rezultatul primelor incercari de a folosi un Moka Pot (daca acesta e nou-nouț).
Bafta,
Eureka Olympus KR E + Blow Up System, Ceado E5SD, Comandante C40 M3
Profitec Pro700 + Flow Control, VBM Domobar Junior 2B, La Pavoni Europiccola EN
Gene Cafe CBR-101
Espressoman infocat
Posts: 962
Joined: Mar 2015
Bucuresti
05-12-2020, 00:07
(This post was last modified: 05-12-2020, 00:45 by slavic1983.)
My 2 cents. Moka pot-ul nu face espresso, deci nu este espresssor.
Daca iti faci griji de aluminiu, poti sa-l schimbi cu unul de inox tot de la Bialetti.
Dar din dar se face rai.
Sau.. am primit informatie pe surse.. inoxul ar arde cafeaua, exista si alte variante de moka mai moderne si mai prietenoase
https://www.eb-lab.coffee/moka/glass-moka-pot
Lelit PL162T Bianca + Hedone Honne | Comandante C40 + V60
Filter Coffee Not People
Posts: 7.651
Joined: Feb 2015
Craiova
Sursele alea ar trebui sa vina si cu ceva argumentatie... inox-ul este cel slab conducator de caldura din materialele folosite in preparatul ciorbei noastre... si in plus corpul de sus, in care este palnia cu cafeaua, are o bariera termica de silicon la imbinarea cu filetul, poti tine mana pe el cand jumatatea de jos este pe foc, ceeace inseamna sub 60 grade.
In consecinta nimic nu atinge cafeaua mai fierbinte decat apa, pana la ars e cale lunga... fakenews !
Espressoman fresh
Posts: 5
Joined: Dec 2020
bucuresti
Am spalat moka-pot-ul la masina de spalat vase si a iesit negru. Partea de sus neagra de lasa pe maini negreala, basketul de cafea neafectat, recipientul de apa putin inegrit pe exterior (nu si pe interior).
1. Dupa modul in care s-a innegrit diferit, ma intreb daca chiar e de tot de aluminiu....basketul de cafea chiar e neafectat... care e explicatia?
2. Mai pot sa il “scot la lumina”? L-am frecat cu praf de curatat, am facut cateva runde de infuzii ceai si cafele sa il “curat”, dar tot a rama gri inchis. Adio alb mat?
Bilaletti Moka Express 3 tz + Hario V60 - 02 & rasnita Ikea.
Espressoman infocat
Posts: 546
Joined: Nov 2017
Bucuresti
20-12-2020, 23:28
(This post was last modified: 20-12-2020, 23:31 by dragos.stoian.)
(20-12-2020, 10:53)Teryro Wrote: Am spalat moka-pot-ul la masina de spalat vase si a iesit negru. Partea de sus neagra de lasa pe maini negreala, basketul de cafea neafectat, recipientul de apa putin inegrit pe exterior (nu si pe interior).
1. Dupa modul in care s-a innegrit diferit, ma intreb daca chiar e de tot de aluminiu....basketul de cafea chiar e neafectat... care e explicatia?
2. Mai pot sa il “scot la lumina”? L-am frecat cu praf de curatat, am facut cateva runde de infuzii ceai si cafele sa il “curat”, dar tot a rama gri inchis. Adio alb mat?
Moka pot din aluminiu nu se curata la masina de spalat, sau cu detergent ori praf de curățat. E negru din cauza oxidului de Al. Din ce spun unii pe net se poate curata cu o soluție de oțet diluata (cateva linguri in 50ml de apa) sau apa călduta cu lamaie lasata un pic sa isi daca efectul.
Sita cred ca e din inox de obicei, la brikka mea din aluminiu se vede clar ca sita nu a corodat deloc
Lelit PL81T, Kinu M47 Phoenix
Deplasare: Cafflano Kompresso, Porlex Mini, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
În continuă acumulare de informații
Posts: 283
Joined: Sep 2017
Bucuresti
Ca posesor de Bialetti Fiametta, pot spune (și am ami verificat la câteva modele) că atât sita cât și basket-ul sunt din inox.
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator tip OCD)-Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1, separat și Bialetti Fiametta+Hario Skerton
Fără zahăr
Posts: 254
Joined: Oct 2019
București
07-01-2021, 17:37
(This post was last modified: 07-01-2021, 17:41 by TVTVTV.)
Pentru că de un an de zile beau exclusiv cafea preparată prin metoda espresso, am decis că e momentul să încerc și alte feluri de a mă bucura de această minunată licoare. Ca atare, am șters praful de pe moka pot (Bialetti Venus 6 cups) și am pus în el așa:
- 280 ml de apă filtrată (până la valva de suprapresiune), încălzită la ~95 de grade Celsius;
- 30 de grame de Dropshot Aromatic, măcinată la 2.1.0 pe M47. Ca reper, zona de espresso pe M47-le meu e undeva între 0.9.0 - 1.1.0, în funcție de cafea.
Am lăsat dispozitivul pe flacără mică până la primele 2-3 gâlgâituri apoi l-am tras de pe foc și l-am scufundat în apă rece pt. a opri procesul de preparare a cafelei. Ăsta-i un pas foarte important, altfel aburul care trece prin cafea va extrage compusi cu gust amar, ceea ce dăunează rezultatului din ceașcă (lucru explicat, de altfel, și mai sus).
Rezultatul? Două căni de cafea aromată, fără bitter, peste care am pus 120 de ml de lapte spumat (per cană).
A propos de Bialetti Venus, nu vă așteptați să corespundă nr. de cești indicat de fabricant cu ceea ce veți obține cu adevărat. Din cele câteva teste pe care am apucat să le fac, treaba stă așa: pentru 280 de ml de apă obțin cam 150 de ml de cafea. Restul apei rămâne captiv în recipientul inferior (~60-70 ml) și în purdra de cafea. Poate ajută pe cineva informația asta. :)
A, și încă un pont pentru posesorii de Venus: recipientul inferior are o sudură pe interior, imediat sub filet (se poate simți la mână). În timp, materialul de adaos ruginește și cafeaua poate căpăta un gust metalic. Dacă situația o cere, puteți folosi un burete de vase (din inox) pentru a îndepărta rugina. Recomandarea mea este să uscați mereu recipientul după folosire.
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
Espressoman infocat
Posts: 411
Joined: Aug 2020
Bucharest
(07-01-2021, 17:37)TVTVTV Wrote: Pentru că de un an de zile beau exclusiv cafea preparată prin metoda espresso, am decis că e momentul să încerc și alte feluri de a mă bucura de această minunată licoare. Ca atare, am șters praful de pe moka pot (Bialetti Venus 6 cups) și am pus în el așa:
- 280 ml de apă filtrată (până la valva de suprapresiune), încălzită la ~95 de grade Celsius;
- 30 de grame de Dropshot Aromatic, măcinată la 2.1.0 pe M47. Ca reper, zona de espresso pe M47-le meu e undeva între 0.9.0 - 1.1.0, în funcție de cafea.
Am lăsat dispozitivul pe flacără mică până la primele 2-3 gâlgâituri apoi l-am tras de pe foc și l-am scufundat în apă rece pt. a opri procesul de preparare a cafelei. Ăsta-i un pas foarte important, altfel aburul care trece prin cafea va extrage compusi cu gust amar, ceea ce dăunează rezultatului din ceașcă (lucru explicat, de altfel, și mai sus).
Rezultatul? Două căni de cafea aromată, fără bitter, peste care am pus 120 de ml de lapte spumat (per cană).
A propos de Bialetti Venus, nu vă așteptați să corespundă nr. de cești indicat de fabricant cu ceea ce veți obține cu adevărat. Din cele câteva teste pe care am apucat să le fac, treaba stă așa: pentru 280 de ml de apă obțin cam 150 de ml de cafea. Restul apei rămâne captiv în recipientul inferior (~60-70 ml) și în purdra de cafea. Poate ajută pe cineva informația asta. 
A, și încă un pont pentru posesorii de Venus: recipientul inferior are o sudură pe interior, imediat sub filet (se poate simți la mână). În timp, materialul de adaos ruginește și cafeaua poate căpăta un gust metalic. Dacă situația o cere, puteți folosi un burete de vase (din inox) pentru a îndepărta rugina. Recomandarea mea este să uscați mereu recipientul după folosire.
Pui espressorul pe bursa?
Pl41tem+Honne, Kinu
Fără zahăr
Posts: 254
Joined: Oct 2019
București
Nu-nu! Ce affogato e ăla fără espresso?
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
Espressoman infocat
Posts: 87
Joined: Jan 2017
Bucuresti
95* e prea mult,daca incepi cu acea temperatura cate grade va avea la brew?