Hello There, Guest! Login Register


Mazzer 64mm vs Rancilio MD50 din dotare

#1
Question 
Ma uitam acum cateva zile pe OLX la rasnite, am gasit o Mazzer Super Joly si la scurt timp am vazut anuntul colegului MANU cu acele cutite de 64mm, care m-a pus putin pe ganduri stiind ca Sj este o rasnita apreciata.
Sunt tare curios de calitatea macinaturii in comparatie cu cea obtinuta pe MD50, dimensiunea cutitelor fiind aceeasi.
Difera geometria lor, planeitatea, suprafata totala?
Cutitele SJ-ului au ID-ul de 37mm iar ale MD50-ului 38mm adica o suprafata totala mai mica.

Credeti ca are rost sa le schimb sau diferenta va fi atat de mica incat nu merita efortul?
 
Reply
#2
Rancilio nu e stepped?

Niciuna nu merita daca vrei sa le folosesti single dose. Mai bine un Kinu sau ceva echivalent manual ori ceva de genul Sette.
 
Reply
#3
Ba da, e stepped dar nu am simtit niciodata nevoia de a macina intre pasi, filetul portcutitului avand pasul suficient mic incat sa avanseze cate putin.
Sette nu ma intereseaza, indiferent de cati o vor mai lauda de acum in colo, in schimb Kinu si Mazzer Major sunt in wishlist-ul meu Smile.
 
Reply
#4
Un Major la un pret foarte ok:

https://www.maxicoffee.com/moulin-boutiq...-3510.html
 
Reply
#5
mazzer major e buna daca o intorci invers, o pui pe orizontala si nu glumesc.

aveti aici rasnita buna, dar e de lucru la ea. Cutitele-s de 71mm insa se gaseste si varianta de 65mm cu cutitele de pe proM.
Si da, se gasesc piese garla pt asta.

https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-...279708538/
 
Reply
#6
Maxicoffee nu vrea sa se deschida cu niciun DNS. Incerc mai tarziu prin proxy daca nu-si revine.

Zwanger, de mesterit rasnite nu ma apuc fara freza, SDV-uri, AMC-uri si alte E-uri care sunt si ele in wishlist-ul meu dar mai pe la coada.

Acum cativa ani buni am lucrat cu strunguri, freze, masini de mortezat, gaurit, capete de indexare..etc si e frustrant cand nu le ai la nevoie.
Chiar si atunci cand am piese mici/simple de prelucrat trebuie sa bat la usile unor strungari care se comporta de parca ar lucra la CERN.

Asa ca nu, fara rasnite modificate sau construite de la 0 Smile. Inlocuind cutitele cu cele de SJ, speram la o carpeala mica dar cu efecte notabile, nimic mai mult.
 
Reply
#7
Salut,

am folosit si eu  rasnita MD50 timp in care m-am jucat cu fel de fel de "imbunatatiri": https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ilio-MD-50.

Din punctul meu de vedere singurul minus (unul major) este vizavi de modalitatea de prindere a cutitului inferior (Nu se centreaza / ghideaza pe ax , centrarea se face doar din cele 3 suruburi) care duce la o aliniere destul de anevoioasa. Acesta a fost si motivul din care am renuntat la ea in favoarea lui KINU M47 si sincer a meritat.

Intre timp mi-a revenit dorinta de a mai incerca si alte modele si m-am orientat spre Eureka cu cutite plane. Posed una cu cutite de 50mm (Eureka Mignon Doser) si una cu cutite de 60mm (Eureka Club cred) care cu foarte putine modificari se pot instala cutite de 65mm/ 75mm (nu stiu daca duce motorul pentru ultima marime).
Asa ca o sa o iau progresiv sa vad cum se comporta initial cu cele de 65mm (m-am hotarat la cutitele de mazzer SJ pentru inceput) dupa care mai vedem.

Revenind la dorinta ta de a monta cutitele de Mazzer SJ cred ca se poate destul de facil, cutitele de Mazzer SJ avand distanta intre suruburi de 43mm ( o sa confirm masurile imediat ce le primesc aici: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...burr-vs-TI )

Toate cele bune,
B
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#8
Salut gorexxx,

Stiu ca ai avut MD50 si te-ai despartit de ea acum cativa ani, de fapt cred ca suntem printre putinii espressomani care s-au jucat cu rasnita si o pot descrie.

De acord cu afirmatia conform careia portcutitul inferior este... inferior Smile , eu am realizat alinierea atat cat s-a putut fara ceas comparator, cu ajutorul unui distantor folosit pe post de lera.
Am strans progresiv suruburile unul cate unul pana am obtinut distante egale fata de cele 3 aripioare din jurul cutitului.

Despre Eureka nu stiu prea multe in afara de ce am citit pe forumuri, insa sunt de parere ca motorul de 330W va duce cutitele de 75mm.
In cel mai nefericit caz, atunci cand rasnesti cafele light va trebui sa torni boabele cu motorul pornit si nu mi se pare deloc un inconvenient.

Inca mai am cutitele vechi inlocuite anul trecut si intr-adevar, distanta dintre gauri pare a fi de 43mm.
 
Reply
#9
(07-11-2018, 17:10)dev Wrote: Niciuna nu merita daca vrei sa le folosesti single dose.

Pe ce anume iti bazezi afirmatia? Detii asa ceva si nu esti multumit?
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#10
Ma bazez pe faptul ca aproape toti userii de rasnite comerciale cu cutite plane, au facut pasul spre ceva pretabil single dose cum ar fi Honne, Sette, Niche sau EK43.
 
Reply
#11
Asa e... si eu am facut exact la fel (acea conversie). Dar de ce spui ca nu merita? Ca eu asta nu am inteles...
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#12
Pentru ca o rasnita comerciala clasica e facuta sa functioneze cu boabe in hopper. Daca nu ai de gand sa o folosesti in felul asta acasa, atunci nu are sens sa cumperi una.
 
Reply
#13
Repet intrebarea: ai folosit asa ceva si ai ajuns la concluzia ca nu merita? Daca da, care ar fi motivele (in afara de necesitatea conversiei la single-dose)? Ai avut probleme in a obtine un gust placut in ceasca? Rasnirea nu e uniforma? Cat despre "e facuta sa functioneze cu boabe in hooper"... cred ca te referi la efectul de pop-corn. Dar si asta se poate elimina foarte usor.
Ca tie nu-ti place sa bricolezi, asta se poate intelege. Dar sa afirmi ca nu merita sa-ti cumperi asa ceva pentru ca ai tu o problema personala, asta nu cred ca e indicat. Folosesc asa ceva de ani de zile, am si un Kinu 47, am mai avut si o Lelit. deci am pe ce sa-mi bazez parerea. Calitatea macinaturii si gustul in ceasca este exact ce ar trebui sa fie. Fiabilitatea este peste medie.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#14
Am avut chiar un Super Jolly in probe pe care l-am returnat fiindca nu mi-a placut modul de lucru. Si nu e din cauza ca fug de "bricolaj".

Chiar sunt foarte curios cum "elimini foarte usor" ceea ce multi producatori inca isi bat capul iar singurele rasnite cu cutite plane pretabile single dose sunt de pe la 2000 de euro in sus, Honne e hibrida deci in alta categorie. 

Daca tu nu ai sesizat nicio diferenta intre rasnirea cu boabe in cos si o improvizatie single dose s-ar putea ca problema sa fie in alta parte. 

PS: Full disclosure, n-am incercat metoda sugerata mai sus, cu rasnita la orizontala, daca la asta se refera "conversia" pomenita de tine.
 
Reply
#15
(08-11-2018, 19:23)dev Wrote: Chiar sunt foarte curios cum "elimini foarte usor" ceea ce multi producatori inca isi bat capul iar singurele rasnite cu cutite plane pretabile single dose sunt de pe la 2000 de euro in sus, Honne e hibrida deci in alta categorie. 
 

Am de la colegul Kamasi 2 chestii interesante. Piesa care vine deasupra o folosesc ca sa imping boabele pe masura ce se macina - apas incontinuu pe gramajoara de boabe in timp ce se macina, simuland cumva greutatea boabelor din hooper. Chiar si inainte de asta, foloseam tamperul primit de la Lelit ca si greutate pusa peste boabe.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#16
Si cu ultimele x grame pe care nu reusesti sa le apesi ce faci? Sau alea se macina "free style cum vrea ele" si pretinzi ca nu influenteaza macinatura?

Eu nu spun ca nu exista "solutii" ghetto dar asta nu schimba faptul ca vorbim de improvizatii si destul de mult placebo.

Poate nu sesizezi diferente intre macinaturi pe o cafea prajita bine si foarte solubila dar pe o cafea prajita light e alta discutie.
 
Reply
#17
As avea curaj sa facem un blind test si as putea paria ca nu ai putea face diferenta data de acele 2 grame care se macina free-style (ca nu vorbim de mai mult de 2 grame). Daca tu reusesti sa remarci diferenta la 2 grame din 20 care se macina free-style, la un blind test, eu iti dau rasnita gratis.
Pe bune acum, uneori uitam pentru ce am plecat pe acest drum: ce avem in ceasca. Ne cramponam pe timpi, gramaje, cifre si alte chestiuni... nu spun ca nu au importanta lor, dar uneori este dusa cam la extrem.

P.S. Sunt unii care considera ca o extractie de 30 de secunde e una ratata. Eu nu... Am avut extractii si de 40 de secunde sau chiar peste si tot au avut un gust extraordinar.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#18
As zice ca intra ceva mai mult de 2 grame in spatiul dintre cutite.

Un blind test la rasnite facut pe SBDU e mai mult despre espressor decat despre rasnita fiindca e foarte posibil sa nu ai doua extractii identice. E foarte important ce avem in ceasca dar e la fel de important ce punem in rasnita.
 
Reply
#19
Si atunci de ce spui ca "nu merita"? E cumva asta o dezbatere teoretica despre rasnite la un nivel avansat? Sau o comparatie intre 2 rasnite cu acelasi principiu de functionare (deci cu aceleasi "lipsuri" in ce priveste treaba cu single-dose)?
Din ce vad, colegul a pus o intrebare daca este vreo diferenta notabila intre macinatura celor 2 rasnite, nimic mai mult. Toti gasim informatii pe net daca avem nevoie... exista foarte multa informatie despre rasnire si rasnite chiar aici, pe forum.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#20
Daca ne referim la situatia de fata si luam in calcul proiectul colegului vdub, espressor cu posibilitati de profilare si control avansate, atunci o rasnita comerciala veche poate nu e cea mai relevanta alegere pentru a-l ajuta in dezvoltarea proiectlui.

In plus utilizatorii casnici cauta din ce in ce mai tare rasnite casnice capabile single dose in defavoarea celor comerciale.
 
Reply
#21
Am creat thread-ul in scopul de a evidentia diferentele dintre cutitele Rancilio si SJ, daca merita sau nu upgrade-ul si speram sa nu fie continuate discutiile referitoare la gust si cum este el afectat de topaiala catorva boabe, sau comparatii cu rasnite pretabile single-dose, manuale ori din alt segment de pret.

Nu fac parte din categoria cafegiilor aflati in cautarea shot-ului perfect parcurgand o reteta stabilita acum 80 ani, dispusi sa investeasca sume considerabile in echipamente, cu precadere rasnite, in speranta ca vor stoarce din boabe toate notele descrise pe pungi.

Eu/noi si cei din acea categorie avem definitii diferite pentru espresso-ul perfect si da, in acceptiunea mea, eu pot obtine espresso-ul perfect din boabele X cu Rancilio atat timp cat stabilesc si urmez o rutina in care numarul variabilelor este redus la minim.
Espresso perfect inseamna gust placut cat mai apropiat de cel indicat si aspect ce pot fi reproduse la infinit fara greseala cu ajutorul echipamentului din dotare.

Nu-mi doresc sa ajung in cealalta categorie de cafegii care cred cu tarie ca prepararea espresso este o stiinta exacta si mai rau decat atat, le transmit asta noilor veniti pe forum, ca si cand cu Rancilio sau Mazzer scrie repetent pe fruntea ta, iar cu Mythos, Monolith, EKxx...etc nu doar promovezi dar vei sustine cu succes si teza de doctorat.
Cele 8 note de fructe descrise pe pungi? Hehe... 8/8 de fiecare data, taicule, si 7/8 daca tragi pe Lelit sau Gaggia(plebs).

Pentru comparatii corecte si realiste, discutiile ar trebui sa se concentreze in jurul diferentelor de gust dintre shot-urile trase pe masina X, din boabele Y, rasnite cu rasnitele A(50mm), B(75mm), C(conice), D(hibride) dar vom vedea o astfel de comparatie "cand o face plopul mere si rachita micsunele" haha.

Din pacate, deschizand acest topic si eu am cerut informatii referitoare la diferenta dintre mere si mere(64mm) insa unul din ele este mai mic(suprafata totala) Smile si eram tare curios daca imbunatatesc ceva schimbandu-le.
Aseara, inainte de a-i trimite mesaj colegului MANU am zis sa ma uit din nou la specificatii si am realizat ca in Rancilio pot fi montate doar cutite pentru rotatie stanga, iar in Mazzer doar rotatie dreapta asa ca imi iau gandul de la micul upgrade.

EDIT
Rectific comparatia de mai sus:
A: mai multe rasnite cu cutite de 50mm
B: 75mm
C: conice de Xmm
D: hibride
Stim deja ca in cazul rasnitelor bigger is better, asa ca diferentele dintre A,B,C si D sunt irelevante. Ce ma intereseaza este diferenta dintre cutite cu acelasi diametru dar suprafete si geometrii diferite, ce pot duce la rezultate bune sau mai putin bune astfel incat cine le testeaza sa spuna "cutitele X de 64mm cu geometria Y si poleite cu materialul Z sunt cele mai bune din categoria lor".
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)