Cum mai scriam, uneori mai am ocazia sa trec prin mai multe cafele ale prajitoriilor si cred ca e un exercitiu util sa impartasesc din impresii. Chiar daca avem aparatura diferita fiecare, capacitati senzoriale proprii, experiente mai mult sau mai putin numeroase cu boabele de specialitate, eu zic ca ideea de baza si caracteristicile unei cafele se pot sumariza si pot fi valabile pe multiple set up-uri.
Cu acest lot de Mabo m-am intins pe mai multe saptamani si chiar luni daca vorbim de mostrele pastrate in congelator. Ca sa deschid o paranteza, metoda congelarii pe monodoze (de 19g in cazul meu) si a macinarii lor in stare inghetata, imediat ce sunt scoase, a reprezentat pentru mine o descoperire remarcabila. Din ce am testat si pe cafelele de top Mabo nu exista absolut nicio diferenta intre ce am baut la doua saptamani si ce am baut la aproape doua - trei luni, aromele de varf sunt tot acolo, deci congelati cu incredere atunci cand aveti un surplus, decat sa lasati cafeaua sa treaca de 3-4 saptamani de la prajire.
Revenind la cafelele degustate imi este clar ca linia lor este una destul de cuminte atunci cand vine vorba de aciditate, n-au vrut sa riste nimic cu avioane super light, toate cafelele testate fiind extrem de usor de extras, cremoase si cu toate astea fara pic de bitter, dulci pana la a fi siropoase, spre fructe coapte sau uscate. Profilarea nu prea are ce cauta pe acest stil de prajire, mai degraba o rasnita sau o pereche de cutite care ar aduce claritate si fines putin. Totusi exista si anumite cafele pe care Bogdan le prajeste doar pentru filtru, in loturi mici, pe care le-am testat la ei pe V60 si care in espresso ar fi fost o provocare, inclusiv pe aciditate:
Trecem la espresso, specialitatea casei, si as incepe direct cu preferata mea dintre toate - Ethiopia Limu, venita pe filiera Project Origin a lui Sasa Sestic, cea mai fructata dintre toate, pe un fundal de dulceata. La o preparare simpla 1:2 se simte relativ usor acel parfum din familia de piersici / caise / nectarine, arome pe care le regasesti si in gust. Faptul ca este procesata prin spalare ii asigura si un fundal de claritate, pentru a sesiza si mai bine notele. Cum eu personal apreciez fructele in cafele, as spune ca Limu a fost number one!
Panama Bonita - am testat-o si la un cupping cu Bogdan la prajitorie si apoi acasa mai intens. Primul impacte este de ciocolata cu lapte, corp remarcabil, extrem de dulce, finish de fructe uscate, parca spre merisoare asa caci retrogustul este legat de o picatura de aciditate si fruct.
Ethiopia Hambela - venita tot pe filiera Sasa Sestic / Project Origin - o naturala matasoasa, dusa cu prajirea cat sa iti curga tone de crema dar in ceasca sa nu ai pic de bitter ci dulceata si iar dulceata. Pentru mine nota dominanta mai usor de simtit a fost de struguri negri. Este o Ethiopia pentru cei care vor sa simta caracterul de naturala bine evidentiat si vor altceva decat o Ethiopia spalata.
![[Image: 4ylE13E.jpg]](https://i.imgur.com/4ylE13E.jpg)
Avionul din seria asta testata a fost Ethiopia Koke, tot de la Sasa Sestic / Project Origin, cafea de competitie, procesata natural dar prin metoda de macerare carbonica, de unde si predominanta de rom, asa cum percep eu anaerobicele bune (adica nefermentate excesiv), alaturi de ciocolata neagra (genul acela din cacao de origine) si fructe uscate. Am dus temperatura spre 89 de grade, apoi extractie simpla 1:2, chiar spre 22-23 de secunde la 7 bar, pentru a nu trage din aceasta procesare mai mult decat imi doresc ca nuante si a lasa loc de un touch de fruct in retrogust.
Nici nu am bagat de seama dar de acum stiu - Mabo au lansat si celebrele Drip Bags, pentru momentele cand nu ai chef sau nu poti sa cari sau sa folosesti rasnita si alte ustensile dupa tine. Alegerea cafelei este foarte buna, o Columbia el Diviso de la Nestor Lasso, pentru ca acel caracter de procesare anaerobica se va mentine chiar si dupa cateva luni (nu exagerati oricum cu maturarea) dand impresia in ceasca de cafea vie, chiar daca a fost macinata si ambalata cu ceva timp in urma. Instructiunile de folosire se regasesc pe ambalajul plicurilor de cate 11g cafea fiecare, practic prima turnare e de 40ml (apa cam la 90 de grade), astepti 30 sec pentru blooming, apoi faci turnari pana pana la 180ml in total.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper