(13-11-2020, 14:12)Cosminchir Wrote: (13-11-2020, 13:43)CoffeePlease Wrote: Black Friday, la modul "traditional", este THE shopping day. Am avut client care de BF vindea mai mult, intr-o zi, decât în câteva luni din restul anului. Cateva zile, versus câteva luni. US, electronice. Eu zic că e șocant. Nu mai știu cum e la emag, de exemplu.
Dacă în restul anului ai un preț și de BF nu ești semnificativ mai jos, îl numești BF cam degeaba.
20-25% din prețul de până atunci, fără abureli de genul scumpesc inainte ca să am de unde ieftini reprezintă un prag care suscită interesul. Mai puțin ... greu.
Văd însă că avem încă situația, în România, să avem prețuri "protejate" (nimeni nu coboară sub prețul agreat împreună cu importatorul). Cu timpul însă vom ajunge și noi în situația din vest, când dacă vrei să vinzi mai jos și importatorul te bate la cap, îl lași în pace și cumperi prin alte canale (numite gri).
Asta deja e off-topic, însă.
Din ce am înțeles eu Liviu ne-a spus că el a negociat cat a putut de mult reducerile pentru forum, asfel încât să nu stam să numărăm zilele până la final de noiembrie.
Poate că marjele chiar nu sunt atât de mari încât să permită o reducere mai mare.
Ca tot dădeai exemplu SUA, nu cred că putem compara importatorul Lelit de acolo cu importatorul din Romania. Când vinzi la volumul la care se vinde acolo, sigur ai alte preturi de import.
Ne miram că avem reduceri mici la produse premium, explicația simpla este că majoritatea populației este săracă.
Volum mic, reduceri mici
In US nu era vorba de Lelit, ci de produse electronice, audio. Am inteles cum sta treaba, stiu ca nu prea avem reduceri tocmai din motivul asta, spuneam doar ca eticheta de BF o pui, de obicei, atunci cand stii ca vei avea cele mai bune preturi din an, iar diferenta de pret fata de restul timpului este, cat de cat, semnificativa, de natura sa faca un client sa zica "oh, wait, stiu ca nu ma arde in momentul asta, insa la asa un pret, da, sunt dispus sa ma razgandesc".
Cel putin asa vad eu lucrurile. Am avut momente cand chiar aveam ceva pe lista, din nou, fara sa ma arda, din fericire, iar de BF am avut, intr-adevar, un pret clar de tot mai bun. Si le-am luat. Ok, peste cateva luni a mai fost o tura de reduceri cu pret apropiat de ce am platit eu, dupa care incet-incet preturile au inceput sa scada pentru ca veneau modele noi si asa mai departe. Momentul BF insa a fost, de departe, cea mai adanca vale in istoricul preturilor de pana atunci. Vizibil si de pe luna.
E drept, experienta mea e in general in zona de electronice / IT, unde mai apare si uzura morala dupa un timp, e posibil ca la aparate care functioneaza azi la fel cum functionau in urma cu 10 ani aceasta uzura sa nu apara, presiunea pe pret sa nu existe si asa mai departe.
Pe de alta parte, avand in vedere ce spui tu, daca preturile sunt bune tot timpul anului, iar de BF nu se mai poate face prea mare lucru, e valabil si rationamentul reciproc: n-am nici un motiv sa cumpar de BF, oricum nu e nimic special, cumpar daca si cand ma arde intr-adevar. Din nou, situatie atipica pentru definitia clasica a BF.
Merg sa-mi fac o cafea :).