Espressoman infocat
Dumbravita
Salut. E greu. Si de-aia simt nevoia sa discut cu cineva. Cam ca la psiholog :).
Am avut un bean to cup, m-am plimbat mult cu el pe la service, in final l-am returnat pentru ca se tot defecta. Inca de atunci ma uitam la Lelit, insa nu mi se parea ca arata atat de bine si sotiei i se parea complicat sa rasnesti / tampezi / faci cafeaua cand poti sa pui boabele in aparat, apa si aia e.
Eu m-am prins relativ repede ca desi Siemensul (EQ.6) facea treaba destul de buna, diferenta intre ce iesea la el si ce iesea la bar era mare.
Fast forward vreun an si jumatate, wife lobby, alea, alea, aproape ca am hotarat ca luam un Kate, PL82T. Nu arata deloc rau, rasnita e integrata, etc. YouTube il prinde si asa mai departe. Insa voi ziceti doua chestii care m-au dat peste cap: ca rasnita e slaba si ca nu e o idee buna sa iei combi.
Asa ca m-am uitat la cealalta rasnita de la ei, ca sa semene cu espressorul. William, PL72. Cutite mai mari, etc. Si fiabilitate mai mare, sper. Macap pica la proba eliminatorie de design si potrivire cu espresso machine.
Dar ce pun langa el? PL81T, Grace, sau PL91T, Elizabeth? Merita diferenta de bani pentru portafiltru comercial si 50 ml in plus la boiler?
Din cate vad, diferenta de pret la pachete e de vreo 600 lei.
Multumesc.
Mignon Specialita | Lelit PL91T | Bialetti V6
Espressoman infocat
Bucharest
Nu e doar diferență între ele de grup și ml la boiler. Elizabeth abia a primit un update, daca iti permiți mergi cat mai spre premium. Cum spuneau și colegii mai experimentați, cu cât mai scump cu atat mai iertător cu începătorii. Cat despre râșniță poate mai negociezi cu soția sa nu mai fie aspectul cel mai important punct, nu de alta, dar ar fi păcat că în 2-3 luni să simți deja nevoia de upgrade.
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Dumbravita
(25-09-2020, 17:38)Cosminchir Wrote: Nu e doar diferență între ele de grup și ml la boiler. Elizabeth abia a primit un update, daca iti permiți mergi cat mai spre premium. Cum spuneau și colegii mai experimentați, cu cât mai scump cu atat mai iertător cu începătorii. Cat despre râșniță poate mai negociezi cu soția sa nu mai fie aspectul cel mai important punct, nu de alta, dar ar fi păcat că în 2-3 luni să simți deja nevoia de upgrade.
Merci. N-o fi atat de varza PL72 incat sa necesite upgrade chiar asa de repede, e totusi o rasnita foarte asemanatoare cu Macap-ul ala, diametru mare, nu? Iar diferenta fata de mocha o sa fie oricum suficient de mare. Plus ca nu bem multa cafea, pe la 3 pe zi in mod normal, in total. Doua eu, una sotia, un cappucino sau flat white accidental ...
Espressoman infocat
Ploiești
Pl72 are retenție cam mare as zice eu, plus zgomotoasa, dacă stai la bloc. Poate vezi un eureka mignon specialita, mi s-a părut a fi buna.
Dar, important este sa iei ceva pentru nevoile tale.
Espressoman infocat
Bucuresti
(25-09-2020, 17:38)Cosminchir Wrote: Nu e doar diferență între ele de grup și ml la boiler. Elizabeth abia a primit un update, daca iti permiți mergi cat mai spre premium. Cum spuneau și colegii mai experimentați, cu cât mai scump cu atat mai iertător cu începătorii. Cat despre râșniță poate mai negociezi cu soția sa nu mai fie aspectul cel mai important punct, nu de alta, dar ar fi păcat că în 2-3 luni să simți deja nevoia de upgrade.
Sa nu confundam PL91T,care se numește și Victoria cu PL92T aka Elizabeth. Cel din urma a primit upgrade,dar e dublu ca preț fata de PL81T,nu doar cu 600 lei mai scump. Intre PL81T și PL91T diferenta e cum a zis OP, doar de 50ml la boiler și dimens grupului
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Bucharest
25-09-2020, 19:26
(Edited 25-09-2020, 19:29 by Cosminchir.)
In multele ore petrecute aici în ultimă lună, pot sa îți spun că am dat peste cateva mesaje ale unor colegi care se plângeau că le-au murit sau sunt pe duca râșnițele de la Lelit, pe când de Eureka nu am dat de nimeni încă să se plângă de probleme de fiabilitate. Dar cum spunea și colegul ar trebui sa o iei in funcție de nevoi, sa te gândești daca ai prefera una single-dose, sau una cu boabe in cos. Retenția e si ea de luat in calcul...
(25-09-2020, 19:24)dragos.stoian Wrote: (25-09-2020, 17:38)Cosminchir Wrote: Nu e doar diferență între ele de grup și ml la boiler. Elizabeth abia a primit un update, daca iti permiți mergi cat mai spre premium. Cum spuneau și colegii mai experimentați, cu cât mai scump cu atat mai iertător cu începătorii. Cat despre râșniță poate mai negociezi cu soția sa nu mai fie aspectul cel mai important punct, nu de alta, dar ar fi păcat că în 2-3 luni să simți deja nevoia de upgrade.
Sa nu confundam PL91T,care se numește și Victoria cu PL92T aka Elizabeth. Cel din urma a primit upgrade,dar e dublu ca preț fata de PL81T,nu doar cu 600 lei mai scump. Intre PL81T și PL91T diferenta e cum a zis OP, doar de 50ml la boiler și dimens grupului
Colegul a adăugat și Elizabeth la finalul modelelor la care făcea referire. Nu cred că nu a verificat prețul.
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Bucuresti
(25-09-2020, 19:26)Cosminchir Wrote: In multele ore petrecute aici în ultimă lună, pot sa îți spun că am dat peste cateva mesaje ale unor colegi care se plângeau că le-au murit sau sunt pe duca râșnițele de la Lelit, pe când de Eureka nu am dat de nimeni încă să se plângă de probleme de fiabilitate. Dar cum spunea și colegul ar trebui sa o iei in funcție de nevoi, sa te gândești daca ai prefera una single-dose, sau una cu boabe in cos. Retenția e si ea de luat in calcul...
(25-09-2020, 19:24)dragos.stoian Wrote: (25-09-2020, 17:38)Cosminchir Wrote: Nu e doar diferență între ele de grup și ml la boiler. Elizabeth abia a primit un update, daca iti permiți mergi cat mai spre premium. Cum spuneau și colegii mai experimentați, cu cât mai scump cu atat mai iertător cu începătorii. Cat despre râșniță poate mai negociezi cu soția sa nu mai fie aspectul cel mai important punct, nu de alta, dar ar fi păcat că în 2-3 luni să simți deja nevoia de upgrade.
Colegul a adăugat și Elizabeth la finalul modelelor la care făcea referire. Nu cred că nu a verificat prețul.
Din ce am citit am înțeles ca colegul confunda Pl91T cu Elizabeth
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Bucharest
Posibil, fi-mea e in perioada de ieșit dinți, așa că sunt cam in urma cu somnul/perspicacitatea :)
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Dumbravita
25-09-2020, 20:08
(Edited 25-09-2020, 20:17 by CoffeePlease.)
Am confundat Victoria cu Elizabeth. La Victoria ma refeream si acolo mi se parea ca sunt doar 50 ml in plus la boiler si portafiltru de 58, pentru acei aprox. 600 de lei in plus.
Ca idee, nu vad nici o problema in a pune cu X grame de boabe mai mult la fiecare double shot si sa macin o secunda sau doua manual ca sa elimin retentia de ieri, sa zicem. Stau la casa, nu e o problema zgomotul, bucataria e jos, noi suntem sus.
Numai mie imi sta Captcha peste campul in care scriu?
Espressoman Administrator
Bucuresti
(25-09-2020, 19:26)Cosminchir Wrote: In multele ore petrecute aici în ultimă lună, pot sa îți spun că am dat peste cateva mesaje ale unor colegi care se plângeau că le-au murit sau sunt pe duca râșnițele de la Lelit, pe când de Eureka nu am dat de nimeni încă să se plângă de probleme de fiabilitate. Dar cum spunea și colegul ar trebui sa o iei in funcție de nevoi, sa te gândești daca ai prefera una single-dose, sau una cu boabe in cos. Retenția e si ea de luat in calcul...
Cu PL43MMI au mai fost probleme, e o rasnita de 790 lei. Cu PL72 nu cred sau extrem de rar, caci ae full metal la interior, cu exceptia sistemului de reglaj (rotitele ce se angreneaza intre ele). Desigur, si Eureka sunt rasnite bune, intr-un buget mai restrans mizand pe Specialita 15BL, cea de 1700 de lei.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Dumbravita
Am inteles. Se cunoaste retentia aproximativa la PL72? Ma gandesc la un workflow de genul 20 de grame de cafea in loc de 18, de fiecare data cand rasnesc, x secunde rasnit "degeaba" si aruncat, dupa care rasnirea reglata in prealabil, iar daca mai ramane ceva scap de resturi data viitoare.
Espressoman infocat
Bucuresti
Eureka mignon este si pe varianta cromata care s-ar potrivi cu espressorul.
Din experiență spun ca dacă nu suferi de gas, este o râșniță pe care nu o vei schimba : fiabila, solidă, silențioasa, retenție mică, se curăță ușor etc.
Gaggia Classic 2013
Eureka Mignon Specialità 15BL
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
Espressoman infocat
Dumbravita
Ma lamuresti te rog la ce te referi cand spui "daca nu suferi de gas"?
Espressoman infocat
Cluj
Colegul cred ca se refera la Gear Acquisition Syndrome, un fenomen foarte des intalnit in lumea muzicienilor
https://en.wiktionary.org/wiki/gear_acqu...n_syndrome
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |
Espressoman infocat
Dumbravita
26-09-2020, 10:35
(Edited 26-09-2020, 10:36 by CoffeePlease.)
(26-09-2020, 10:32)Damian The Man Wrote: Colegul cred ca se refera la Gear Acquisition Syndrome, un fenomen foarte des intalnit in lumea muzicienilor 
https://en.wiktionary.org/wiki/gear_acqu...n_syndrome
:D Da. Buna observatia. Am diverse piedici in jurul meu, chiar daca as vrea nu as putea sa ma intind prea mult. Chiar si asa ajung cu pretul la peste 5000, ceea ce e greu de justificat atunci cand sotia bea o singura cafea pe zi ...
Espressoman
Bucuresti
26-09-2020, 11:27
(Edited 26-09-2020, 11:32 by cradun.)
Vad ca planuiesti sa folosesti rasnita in single dose. Eu sunt la a treia rasnita cu cutite plane si cu hopper si nu am reusit sa obtin rezultate bune in single dose cu nici una, din 4 motive.
Asa cum sper ca ai citit pana acum, pt espresso ai nevoie de particule fine (fines) si de particule mai mari. Cele fine formeaza un "blocaj hidraulic" care permite apei sa extraga uleiurile din particulele mai grosiere.
Fines-urile sunt generate de spargerea boabelor. Cand rasnesti single dose, in camera de rasnire ai mai putine boabe (pt ca nu ai coloana de boabe deasupra, deci camera de rasnire e la inceput plina, dupa care bobele incep sa sara - popcorning), de aici mai putine spargeri, de aici mai putine fines.
Deci, cele 4 motive:
1. Pt ca ai mai putine fines, trebuie sa rasnesti mai fin. Asta inseamna deja o distorsiune a gustului (rasnit mai fin inseamna risc crescut de gust amar la aceeasi cantitate de lichid).
2. Pt ca ai mai putine fines, asta inseamna un shot mai putin corpolent, ceea ce nu ne dorim de la un espresso.
3. Lipsa umplerii cu boabe de cafea a canalului dintre cutite si iesirea spre portafiltru face ca fines-urile sa aiba un comportament imprevizibil si sa se lipeasca pe unde pot (in camera cutitelor, pe acel canal, pe canalul de iesire spre portafiltru).
4. Lipsa coloanei de boabe deasupra face ca rasnirea sa nu fie consistenta, sa nu existe aceeasi cantitate de fines raportata la fractia mare de fiecare data cand rasnesti.
As mai preciza ca observatiile mele nu sunt unanim acceptate. Unii colegi folosesc foarte bine rasnitele lor in single dose, altii sustin ca, dimpotriva, nr. de fines-uri la rasnirea single dose e mai mare.
Solutia este o rasnita care e conceputa sa rasneasca single dose sau o rasnita care nu e conceputa sa rasneasca single dose, dar care se pricepe la asta (in ordinea bugetului - Kinu, Sette, Niche, Honne).
Sau folosirea unei rasnite cu cutite plane si hopper asa cum a fost ea conceputa, cu boabe in hopper, cu toate neajunsurile ce izvorasc de aici (oxidarea cafelei din hopper, irosirea cafelei la schimbarea granulatiei si, cel mai rau, imposibilitatea de a testa doua cafele alternativ).
Sigur, pt ca nu exista un consens vizavi de ce am scris, poti incerca sa te convingi singur dc PL72 se poate folosi cu succes sau nu in single dose, probabil ca experienta personala e cea mai potrivita cale de invatare.
Eu as recomanda, pt inceput de drum, un Kinu. In timp, vei putea sa citesti si sa experimentezi si sa faci o alegere in cunostinta de cauza si in tot timpul asta vei putea bea un espresso corect extras. Kinu e o placere de folosit, in ciuda denumirii. Plus ca valoarea de vanzare a unui Kinu se pastreaza foarte bine :)
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Incognito
Dacia
Măi oameni buni, chiar nu mai există altă râșniță în afară de Kinu!?
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
Espressoman infocat
Bucharest
Colegul Cradun mi se pare ca a explicat foarte clar ce avantaje si dezavantaje ai.
Exista si alte rasnite in afara de Kinu( Sette, Niche, Honne) pentru single dose. Eu am inceput cu Kinu, m-am obisnuit cu single dose, asa ca atunci cand o sa am buget suficient o sa sar probabil direct la Honne.
Nu imi este foarte clar daca te-ai hotarat in ce regim crezi ca o sa rasnesti.
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Odorheiu Secuiesc
26-09-2020, 12:07
(Edited 26-09-2020, 12:07 by tecsi78.)
Off topic: schimba-ti sotia. :)
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
Espressoman infocat
Oradea
Acasă, nu doar că n-ai nevoie de ecrane pe râșniță, dar te mai și încurcă.
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.
Espressoman infocat
Bucharest
(26-09-2020, 12:07)tecsi78 Wrote: Off topic: schimba-ti sotia. :)
Nu cred ca e nevoie de din astea asa radicale, dupa ce o sa bea 2-3 cappuccino ca la carte, sigur aspectul estetic nu o sa mai fie la fel de important. :)
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Dumbravita
(26-09-2020, 12:07)tecsi78 Wrote: Off topic: schimba-ti sotia. 
Ahhhah ... buna observatia. Nope. :D
Espressoman infocat
Oradea
Mă frământă o-ntrebare: de ce preferă majoritatea "soțiilor" capucino?
Espressoman infocat
Dumbravita
Speram sa fac un fel de hibrid, un fel de single dose with a twist. Pun ceva mai multa cafea decat trebuie si rasnesc un pic la gunoi a doua zi, cand mai si completez cu boabe.
Niche nu ma incanta, fiind din UK, stiu cat am tras sa returnez un bean to cup in Germania, dupa trei vizite la service la noi. Not funny. Sette 270 am inteles ca e cam zgomotoasa, Honne nici nu vreau sa stiu ce e daca e in capul listei.
Ideea e ca am destui pitici, nu zic, insa am cheltuit si prefer sa cheltui mai mult in alte directii decat pentru cafea. Unde oricum, o cheltuiala de vreo 5300 sau cat ies impreuna o Mignon Specialita crom + o Victorita mi se pare mult.
Am citit despre fines, conice si plate, insa mi-a scapat faptul ca la astea plate nu merge single dose pentru ca nu ai fines.
Ma gandesc acum si daca nu ar merge sa pun ceva mai multa cafea de fiecare data dupa care sa o pun la loc la frigider, din hopper (hai cu topoarele daca de fapt cafeaua boabe nu se tine la frigider ci la un umidificator similar cu cele de tigari de foi, dintre care cele de la 5000 de EUR in sus au si temperatura si umiditate controlata si basca se si pot conecta la internet si la IFTTT) :).
Espressoman
Bucuresti
26-09-2020, 12:36
(Edited 26-09-2020, 12:38 by cradun.)
(26-09-2020, 12:31)CoffeePlease Wrote: Ma gandesc acum si daca nu ar merge sa pun ceva mai multa cafea de fiecare data dupa care sa o pun la loc la frigider, din hopper.
Eu asa fac, dar nu tin in frigider, pt ca e umezeala acolo si nu vreau Etiopia cu note de feta.
Tin boabele intr-un Airscape.
Apropo de SBDU si preparate pe baza de lapte, e clar ca nu am eu experienta cu laptele, dar cand am incercat sa frotez niste lapte cu cacao (de specialitate), aburul a iesit destul de umed, probabil ca se rezolva cu mai multa cunoastere si efort.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman infocat
Dumbravita
(26-09-2020, 12:27)Kontrast Wrote: Mă frământă o-ntrebare: de ce preferă majoritatea "soțiilor" capucino?
Esti casatorit?
Espressoman infocat
Oradea
(26-09-2020, 12:31)CoffeePlease Wrote: Speram sa fac un fel de hibrid, un fel de single dose with a twist. Pun ceva mai multa cafea decat trebuie si rasnesc un pic la gunoi a doua zi, cand mai si completez cu boabe.
După ce vei da 50-60lei/250gr pe o cafea bună, nu știu dacă o vei mai arunca la gunoi...
Espressoman infocat
Dumbravita
@
cradun Si nici asa nu functioneaza cum vrei? Ce sa inteleg, ca cei care beau espresso folosesc exclusiv conice sau se resemneaza sa lase boabele in hopper (cum vad ca sunt de multe ori la bar, oricum)?
Espressoman infocat
Oradea
(26-09-2020, 12:38)CoffeePlease Wrote: (26-09-2020, 12:27)Kontrast Wrote: Mă frământă o-ntrebare: de ce preferă majoritatea "soțiilor" capucino?
Esti casatorit?
Nu are relevanță, dar cunosc "soții" care au renunțat la lapte după ce au dat de un espresso bun. Soția e și ea om.
Espressoman infocat
Bucharest
(26-09-2020, 12:48)Kontrast Wrote: (26-09-2020, 12:38)CoffeePlease Wrote: (26-09-2020, 12:27)Kontrast Wrote: Mă frământă o-ntrebare: de ce preferă majoritatea "soțiilor" capucino?
Esti casatorit?
Nu are relevanță, dar cunosc "soții" care au renunțat la lapte după ce au dat de un espresso bun. Soția e și ea om.
Hm...deci trebuie sa mai lucrez pana iese ala bun, sotia nu bea cu lapte, dar inca bea un siropel cu aroma de cafea.
Bugster+Honne, Kinu