Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL41TEM vs PL81T

#1
Buna,

Ieri s-a decis bunul meu prieten saeco poemia sa ma forteze sa il schimb. Folosean un PF naked facut la strung din inox si inoxul acela i-a ros "garniturile" de plastic din grupul care tine PF-ul.
Am si completat ieri formularul de pe forum pentru un PL41TEM. Dupa ceva timp am observat ca PL81T este relativ apropriat ca si pret. Am citit tot topicul de pe forum cu PL81T si sincer m-am speriat putin. Am vazut ca unii s-au chinuit foarte mult cu el si inca tot nu  imi este clar daca e vorba de setarile din fabrica, de maestria fiecaruia sau de macinator.

Intrebarea este aparent simpla; 41TEM sau 81T? Merita diferenta de bani pentru 81T? am vazut pdf-ul cu diferentele dintre cele 2. Ce ma atrage pe mine la 81T e indicator de rezervor gol, umplerea automata a boilerului, preinfuzia(pe topic multi ziceau ca nu o folosesc) si finisajul din aluminiu mat.

Astept pareri sfaturi etc. Va multumesc in avans.

P.S. Am in prezent un PL043MMI.
 
Reply
#2
Inainte sa vina colegii cu mai multa experienta, eu as zice ca prima data ar trebui facut upgrade rasnita si dupa la espressor.
 
Reply
#3
Imi era teama ca asta mi se va spune.
Nu as investi in clipa asta in macinator nou pentru ca cel de acum l-am cumparat de 6 luni.

Totusi daca parerea unanima va fii ca fac o risipa de bani cand dau 2000+ de RON pe un espressor cu o rasnita PL043MMI probabil voi cauta alternative
 
Reply
#4
"finisajul din aluminiu mat" - este inox.
Niche Zero (fost Kinu M47), Lelit Elisabeth-PL92T (fost Victoria-PL91T)
 
Reply
#5
Ideea de baza e ca unul e magnet de amprente celalalt nu. Sotia spune ca pentrau ea, finisajul mat si alarma de rezervor gol merita diferenta de pret. Eu as vrea sa fiu putin mai pragmaticSmile
 
Reply
#6
Intradevar alerta pentru lipsa apa exista si e foarte utila (opresta functionarea aparatului).
Am recitit si eu comparatia intre cele doua. Normal, tot ce e scris acolo e adevarat.
Consider foarte utile:
-in timpul extractiei afisajul de la PID devine temporizator
-portafiltrul sta orizontal pe masa la tampare

Iti trimit nr. telelefon pe PM. Suna-ma pentru mai multe detalii
PL81T, Mahlkonig Vario, Mignon Specialita, Hario TCA-2, FP
 
Reply
#7
Sincer nu stiu daca faptul ca afisajul de pe PID devine temporizator e un plus. Cred ca e mai important sa vad temperatura nu? Sau poate nu stiu eu cum functioneza la TEM, iti arata temperatura target sau temperatura curenta cand faci extractia?

Ai incercat si cu alta rasnita in afara de Vario?
 
Reply
#8
Suna-ma, ar fi multe de povestit.
PL81T, Mahlkonig Vario, Mignon Specialita, Hario TCA-2, FP
 
Reply
#9
Inca mai astept pareri si de la alti colegi.
Am discutat cu colegul mida, caruia ii multumesc pentru timpul alocat dar as vreau sa mai aud si alte pareri,

Am gasit acest clip. Cei de la lelit au si raspuns spunand ca ar fi deschisi sa faca ceva schimbari la pid. Imi pune spune cineva care e ultima versiune la PID? Stiti cum se poate face update la pid?

Am tot citit pareri pe forum, si despre TEM si despre 81T. Nu stiu de ce dar am ramas cu impresia ca 81T e mai instabil termic. Mi se pare si aiurea ca nu poti vedea cu cat coboara temperatura in timpul extractiei. Am vazut ca unii colegi au facut masuratori serioase la TEM si ca e foarte stabil dpdv termic, pierde cateva grade doar in timpul extractiei. 

Va multumesc inca o data, anticipat, pentru ajutor si rabdare.
 
Reply
#10
Eu am preferat 81T, cand a fost sa ma hotarasc. Si as zice ca, din cat de mult variaza gustul cu sau fara preinfuzie de cand folosesc Pavoni, preinfuzia e bine sa o ai. Temporizatorul e bine sa il ai pt ca iti ofera informatia timpului fara alt instrument. Si oricum temperatura afisata pe PID nu are relevanta, din cauza amplasarii sondei. Am facut si eu testul cu sonda k in sita si temperatura nu a scazut mai mult de 2 gr, dar asta nu e relevant pentru stabilitate pentru ca nu as zice ca am avut chiar conditii de experiment (rezultatele e posibil sa varieze) si opinia unanima e ca stabilitate termica obtii de la grupul E61 in sus. Am renuntat la 81T cand l-am comparat cu Pavoni (gustul la Pavoni era mult mai clar), dar cine stie, poate ca, cuplat cu o rasnita buna, 81T sa ofere rezultate excelente.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#11
(20-08-2017, 11:00)lorisl Wrote: ....
Am tot citit pareri pe forum, si despre TEM si despre 81T. Nu stiu de ce dar am ramas cu impresia ca 81T e mai instabil termic. Mi se pare si aiurea ca nu poti vedea cu cat coboara temperatura in timpul extractiei. Am vazut ca unii colegi au facut masuratori serioase la TEM si ca e foarte stabil dpdv termic, pierde cateva grade doar in timpul extractiei. 
....

Aparatele prezinte multe similitudini in abordarea constructiei.
Boiler de 250 de ml, grup si portfiltre de 57 mm, zezistente apropiate de cca 1000 w (cu un mic plus la pl 41TEM de 50 de W, ceea ce e bine), teava pentru abur identica.
Diferentele sunt mai mult de forma, decat de functionalitate. Intrerupatoare tip buton (touch) vs cu parghie la 41 TEM (parghiile imi inspira mai multa incredere). Jgheabul portfiltului de la 81T pare mai placut la aspect (functionalitate identica), PID mai modern dar cu ecran dintr-un plastic foarte moale (nu mi-a placut), cu afisarea timpului extractiei in timpul curgerii (foarte util) si lipsa afisarii temperaturii in acelasi moment (utila si asta, functie prezenta la 41TEM).
Faptul ca ambele afiseaza temperatura de extracatie este un lucru bun.
Daca aparatele sunt suficient incalzite, min 20 de min, caderea de temperatura pe care o indica se mentine si, in atare conditii nu mai este utila observarea acesteia pe durata extractiei si cronometrarea curgerii devine o functie mai utila.

O precizare legata de stabilitatea termica.
Acest aspect a fost mult dezbatut pe forum si se refera la capacitatea expresorului de a mentine permanent aceeasi curba (cadere, crestere) devtemperatura la toate extractiile. Adica, daca la lelit PID-ul indica o scadere de 6-7 gc pe durata extractiei, este important ca acest lucru sa se intample la toate extractiile realizate. 
Cele 6-7 gc nu sunt relevante pentru temperatura apei la curgerea din grup in macinatura din sita portfiltrului, deoarece sonda nu acolo masoara valoarea acesteia, dar ofera informatii referitoare la comportamentul termic al expresorului.
Faptul ca aceasta cadere este relativ stabila (+/- 1gc) este un lucru bun. La 41TEM acest lucru se vede pe cand la 81T banuim ca ar fi la fel (dupa similitudinile in constructie ale  celor doua modele).

In opinia mea, a cumpara un model sau altul este doar o chestiune de optiune. 
Care iti place mai mult acela sa fie. Poate ar fi de luat in calcul o doza mica de risc in zona de fiabilitate, generata de tipurile de butoane folosite la 81T (poate gresesc, nu ma pricep). 
41TEM pare mai clasic in abordare, 81T mai modern. Cafeaua ar cam trebui sa iesa la fel.
Eu am lucrat cateva luni cu modelul 91T si am folosit foarte rar preinfuzia deoarece rezultatul final nu era neaparat mai bun, in termeni de gust, fata de extractiile fara aceasta etapa.

La mine la birou, din 2012 functioneaza, aproape zilnic (exceptie sarbatorile), un PL41 TEM fara vreo problema majora (numai 2 garnituri schimbate in service, 3-4 zile de indisponibilizare).
Cred ca un test al timpului mai relevant decat acesta nu ar fi elocvent.

Alege ce model iti place si crezi ca iti aduce mai multa satisfactie in legatura cu aspectul, placerea de a-l folosi si, nu in ultimul rand al incadrarii in buget.

Acest expresor are, obligatoriu, nevoie de o rasnita foarte buna, capabila, pentru a-l pune in valoare.
Cu un model entry nu vei avea rezultatle asteptate.

Inspiratie!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#12
Mersi pentru raspunsuri.
Vad ca toata lumea se leaga si de aspectul rasnitei. De asta mi-ar fi placut sa stiu daca a incercat cineva macar unu din cele 2 masinarii cu un PL043MMI. Acum vin cu alta intrebare, de ce rasnita as avea nevoie pentru a profita la maxim de cele 2 masinarii?

Am citit si m-am tot gandit si cred ca partea cu temperatura si faptul ca nu e afisata temperatura in timp real o voi putea depasii prin "trial-and-error". Daca pierderea de temperatura ramana aceeasi intre mai multe extractii, dupa un timp tot cred ca reusesc sa gasesc formula magica.

Legat de acele butoane, si el le prefer pe cele analogice. Din pacate daca pun asta in balanta cu finisajul antiamprente castiga 81T.

O chestie de care nu a pomenit nimeni efunctia de umplere automata a boilerului pe care o are 81T. Cat de folositoare este si cum se face umplerea boilerului la TEM?

Pragmatic cred ca as alege TEM pana acum, as avea 500 de ron de investit intr-o rasnita. Totusi finisajul acela anti-amprenta de la 81T si functiile alea marunte imi abuzeaza de OCD-ul meu si inclina balanta spre 81T. Mai astept cateva zile, sa vad raspunsurile la intrebarile de mai sus, poate sa mai aud si alte pareri.

Mersi mult de ajutor.
 
Reply
#13
(21-08-2017, 09:59)lorisl Wrote: .....
O chestie de care nu a pomenit nimeni efunctia de umplere automata a boilerului pe care o are 81T. Cat de folositoare este si cum se face umplerea boilerului la TEM?
.....

Eu chiar nu am observant aceasta diferenta.
La 41TEM de la birou niciodata nu am observant ca boilerul ar avea nevoie de vreo manopera suplimentara pentru a-l alimenta.
Ii dam drumul si gata.
Rezervorul sa aiba apa si, in rest, aparatul face ceea ce i se solicita.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#14
Nu e mare chestie, dar 81T face si backflush automat, fara sa fie nevoie sa numeri tu cate cicluri face.

Chestia cu temperatura afisata pe PID nu vad cum sa aiba relevanta. Daca senzorul e amplasat la intrarea apei in boiler (si asa ar trebui, ca sa se activeze rezistenta in timpul extractiei), cu ce te ajuta ca vezi cat scade temperatura acolo unde e senzorul de temperatura?
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#15
(21-08-2017, 09:59)lorisl Wrote: ...Din pacate daca pun asta in balanta cu finisajul antiamprente castiga 81T.

Salut.

Cred că acorzi prea mare importanţă acelui finisaj antiamprente, cum îi spui tu. Un espressor nu este un telefon mobil, ca să ţii mâna pe el tot timpul. Şi eu am 41TEM şi singurul loc în care îl ating este colţul din stânga, sus, lângă PID, şi nu tot timpul, ci numai atunci când strâng sau desfac portafiltrul din grup. Şi nici măcar cu toată palma, ci numai cu 2-3 degete, pentru o uşoară contră, ca să îl opresc să se mişte pe masă când împing în mânerul portafiltrului. Restul carcasei nu am motive pentru care să vreau să o ating la o exploatare normală. Ca să nu mai pun la socoteală că se şi încinge binişor.
 
(21-08-2017, 09:59)lorisl Wrote: Vad ca toata lumea se leaga si de aspectul rasnitei. De asta mi-ar fi placut sa stiu daca a incercat cineva macar unu din cele 2 masinarii cu un PL043MMI. Acum vin cu alta intrebare, de ce rasnita as avea nevoie pentru a profita la maxim de cele 2 masinarii?

În ce priveşte râşniţa, eu am tot 43MMI şi, sincer să fiu, în acest moment nu văd de ce să o schimb. Sunt băutor de espresso 40ml, şi după ce am încercat espresso de la multe cafenele din Bucureşti (vreau să zic cafenele în sensul agreat aici, pe forum, nu storcătoare de Jacobs, Tchibo Lavazza, etc.) am ajuns la concluzia că scot ceva apropiat şi eu, cu aceste scule entry level. Mai precis, dacă la o cafenea am băut o Columbia de nota 10, acasă am reuşit să scot din aceeaşi Columbia un espresso de nota 8,5 sau chiar 9, binînţeles după ce am găsit sweet-spot-ul la râşniţă. Poate că nu am eu nişte papile ultra-sensibile, care să mă califice pentru un post de degustător profesionist, dar până şi soţia şi fiică-mea îmi spun că le place espresso-ul pe care îl fac acasă. Şi, până la urmă, nu la asta se rezumă orice alegere, adică să îţi placă ţie?
 
(21-08-2017, 09:59)lorisl Wrote: O chestie de care nu a pomenit nimeni efunctia de umplere automata a boilerului pe care o are 81T. Cat de folositoare este si cum se face umplerea boilerului la TEM?

Umplerea boilerului se face numai dacă ai folosit ţeava de abur ca să frotezi lapte pentru capuccino. Într-adevăr, la 41TEM se face manual, dar foarte simplu: se pune comutatorul din stânga pe poziţia din mijloc (aia inscripţionată cu nişte vălurele) şi se porneşte espressorul de la comutatorul din dreapta. Se lasă să funcţioneze în gol până când pe ţeava de abur începe să iasă un jet de apă, după care se opreşte. Toată operaţiunea durează circa 4-5 secunde, adică mai puţin decât a durat ca să citeşti acum despre ea. Nimic complicat, totul se face din butoane, nu trebuie desfăcut nimic pe nicăieri.
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.
 
Reply
#16
(21-08-2017, 11:44)cradun Wrote: ...cu ce te ajuta ca vezi cat scade temperatura acolo unde e senzorul de temperatura?

Asta ma intrebam si eu. Cu ce te ajuta ca vezi ca scade sau e constanta temperatura ? De modificat nu cred ca poti face ceva, sa intervi ca acea temperatura sa nu mai scada. Totodata, sa zicem ca scade temperatura cu 3 grade, daca tu esti multumit de gustul din ceasca, ce relevanta are ? In caz contrar, daca nu esti multumit, nu ai fi multumit chair daca n-ai vedea sau ai vedea temperatura respectiva si singura solutie ar fi schimbarea espressorului.

Personal vad pidul si temperatura modificata la nivel de +- 1 grad ca si nivel pentru un enthusiast, sau un profesionist care vrea sa descopere niste lucuri.

Pentru cineva care vrea sa bea un espresso foarte bun, e indeajuns ca aparatul sa fie pornit de 10-30min, poate un scurt flush inainte ca sa se regleze atat temperatura grupului cat si a apei din boiler, si cam atat. Espressoul trebuie sa iasa ok atat timp cat ceilalti parametri sunt indepliniti: cafea buna si proaspat prajita, distribuia in protafiltru, tamparea sunt ok.

Cand cumperi espressorul, trebuie sa te gandesti bine la cat de departe vrei sa mergi cu aceasta pasiune.
Fie vrei sa bei un espresso foarte bun si atat, fie esti genul care ii place sa ridice espresso-making la nivel de arta sau nivel stiintific, sa schimbi temperatura la fiecare cafea cumparata, in functie de umezeala din aer, in functie de perioada zilei, si in functie de alte 100 de lucruri de care te poti lega.
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox
Exes: Gaggia Evolution; Gaggia MDF.
 
 
Reply
#17
La un espressor SBDU temperatura poate varia destul de mult. Un PID te ajuta sa stabilizezi macar temperatura de plecare. Se pot aduce imbunatatiri si asupra caderilor din timpul extractiei daca exista interes pentru asa ceva.

La mine de exemplu am fixat temperatura la 93 de grade si pe finalul extractiei scade in minim 89 de grade. Eu zic ca e mai ok decat in stock unde varia intre 95 si 105 grade.
 
Reply
#18
(21-08-2017, 14:34)dev Wrote: La un espressor SBDU temperatura poate varia destul de mult. Un PID te ajuta sa stabilizezi macar temperatura de plecare. Se pot aduce imbunatatiri si asupra caderilor din timpul extractiei daca exista interes pentru asa ceva.

La mine de exemplu am fixat temperatura la 93 de grade si pe finalul extractiei scade in minim 89 de grade. Eu zic ca e mai ok decat in stock unde varia intre 95 si 105 grade.

Nu se punea problema de PID vs no_PID. Ci de faptul ca in timpul extractiei ii porneste timerul si nu-i mai arata temperatura.
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox
Exes: Gaggia Evolution; Gaggia MDF.
 
 
Reply
#19
(21-08-2017, 11:44)cradun Wrote: Chestia cu temperatura afisata pe PID nu vad cum sa aiba relevanta. 
 
(21-08-2017, 14:17)A_C_M Wrote: Asta ma intrebam si eu. Cu ce te ajuta ca vezi ca scade sau e constanta temperatura ? De modificat nu cred ca poti face ceva, sa intervi ca acea temperatura sa nu mai scada. Totodata, sa zicem ca scade temperatura cu 3 grade, daca tu esti multumit de gustul din ceasca, ce relevanta are ?

Intr-adevar, sa vezi temperatura real time, in timpul extractiei poate sa fie  doar un indicator ca masinaria nu functioneaza bine. Nu te poate ajuta sa repari acesti defect. Eventual il poti compensa cu o incalzire mai sanatoasa a aparatului. Intr-un final, voi lasa papilele mele gustative sa calibreze temperatura potrivita, deci consider ca nu mai e un dezavantaj fata de TEM.
(21-08-2017, 11:46)Baldur Wrote: Cred că acorzi prea mare importanţă acelui finisaj antiamprente, cum îi spui tu. Un espressor nu este un telefon mobil, ca să ţii mâna pe el tot timpul.

Pe mine nu ma deranjeaza deloc finisajul de la TEM, dar vezi tu, trebuie sa o multumesc si pe doamnaSmile)
(21-08-2017, 11:46)Baldur Wrote: În ce priveşte râşniţa, eu am tot 43MMI şi, sincer să fiu, în acest moment nu văd de ce să o schimb. 

Ma bucur nespus ca ai reusit sa scoti un espresso bun cu 43MMI. Sunt constient ca nu voi scoate un espresso cum beau la let's coffee sau la yume in cluj, dar daca ajung la un 8 din 10 sunt mai mult decat multumit. Imi prinde bine increderea care mi-ai inspirat-oSmile

Cred ca voi ramane la 81T si raman deocamdata cu 43MMI. Personal mi se pare ca reuseam sa scot un espresso 6 din 10 fata de cel din cafea cu al meu Poemia depresurizat.Trebuie sa reusesc un 8 din 10 cu scula noua.Daca nu, ma intorc tot la voi pentru un sfat cu o rasnitaSmile
Va multumesc foarte mult pentru timpul si rabdarea voastra. Spre ca acest thread sa fie de folos si pentru alte persoane.

Pentru posesorii de 81T: Ati facut vreodata update la softul PID-ului? Cum se face?
 
Reply
#20
Azi a venit masinaria.

Per total dupa 2 shot-uri deja sunt multumit. Sper sa imi pot face timp sa revin cu niste impresii detaliate pe topicul dedicat lui 81T.

Va multumesc inca o data pentru sfaturi.
 
Reply
#21
Buna ziua, sunt noua pe forum, am tot citit pareri despre espresoare si nu stiu ce sa aleg pt achizitia unui espresor de calitate. De aceea va rog sa-mi recomandati ceva la un buget de aprox 1500 lei. Va multumesc!
 
Reply
#22
@marce52003 la bugetul respectiv treaba este destul de simpla la nivel de espressor:
– 10% REDUCERE pentru espressorul Gaggia  Classic complet – 1100 LEI
desi as recomanda
– PL41TEM (PID, teava de aburi profesionala, manometru) – 2043 lei + tamper inox Lelit cadou (cel mai ok single boiler pret / dotari) 


Daca ai nevoie si de rasnita, atunci treaba se complica si trebuie sa te duci spre:
– Pachetul Barista Home Classic  – espressor Gaggia Classic complet + rasnita Lelit PL43MMI +sita dubla nepresurizata + picurator metalic de portafiltru  – 1800 lei (redus de la 2150 lei)
Tine cont ca rasnita sa coste minim 50% din pretul espressorului.

http://www.espressoman.ro/reduceri-la-es...i-rasnite/


Dar verifica si sectiunea de vanzari SH, poate prinzi vreo rasnita buna sau vreun espressor la jumatate de pret.

Mult succes.
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox
Exes: Gaggia Evolution; Gaggia MDF.
 
 
Reply
#23
Daca as merge pe varianta – PL41TEM (PID, teava de aburi profesionala, manometru) – 2043 lei + tamper inox Lelit cadou (cel mai ok single boiler pret / dotari), si as cumpara cafeau proaspat prajita si rasnitata, ar fi ok?
De ce alte accesorii as mai avea nevoie la acest aparat? Filtre, site, etc?
 
Reply
#24
Poate nu is in stare sa iti dau eu sfaturi, avand in vedere ca nu am "reputatie" pe forum, dar daca am invatat un lucru acela e ca ai nevoie de rasnita. Punct. La rasnita sub 700 de ron nu scapi. Vezi ce a zis colegul mai sus. Ori incepi cu un Lelit 43MMI, o rasnita buna de inceput ori treci peste faptul ca trebuie sa dai la manivela si cumperi o rasnita Kinu manuala care se compara cu rasnitele profi din cate am auzit de la colegi. Daca esti dispusa sa maresti bugetul poti cumpara o rasnita ascaso i1 care este mai ok ca lelitul si electrica(tot nu se compara cu kinu).
Colegul A_C_M ti-a dat niste variante foarte bune. Mai poti lua in considerare cele 2 rasnite, kinu sau ascaso i1 in functie de buget si de disponibilitatea ta de a da la manivelaSmile


Bafta
 
Reply
#25
Daca nu iei in calcul o rasnita de la inceput degeaba arunci banii pe un espressor. Indiferent de valoarea lui.
 
Reply
#26
Thread vechi, dar am si eu aceeasi dilema. Ce vreau sa va întreb: PL81T oare e mai puțin fiabil ca TEM, având in vedere Lcc, mai multa electronica (oprire automata a pompei cand se termina apa etc, features care sunt bune dar daca pica procesorul ma gândesc ca nu mai merge nimic), butoane in loc de întrerupătoare etc?
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#27
Pai cu cat creste complexitatea unui aparat cu atat creste si probabilitatea de a se defecta dar de asta exista testari ale produsului cat si mng calitatii iar electronica multa nu inseamna ca se poate defecta mai des..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#28
Ma gandesc sa iau la oferta de BF un PL81T (....sau PL41TEM ... inca stau in cumpana), as avea nevoie de un sfat: ce accesorii de la producator ar mai trebui sa iau (vad ca vine doar cu blind filter, si filtru pentru 1 & 2 cesti). Ar fi alte accesorii de la alte firme?
Lelit PL81T Grace, rasnita G-IOTA BLK, Bilaletti Moka Express 3 tz, Hario V60 - 02.
 
Reply
#29
(18-11-2021, 00:51)Teryro Wrote: Ma gandesc sa iau la oferta de BF un PL81T (....sau PL41TEM ... inca stau in cumpana), as avea nevoie de un sfat: ce accesorii de la producator ar mai trebui sa iau (vad ca vine doar cu blind filter, si filtru pentru 1 & 2 cesti). Ar fi alte accesorii de la alte firme?

De la producator: portafiltru fara fund, dar nu e musai de luat din prima, te descurci bine si cu cel standard.
De la terti: cea mai buna achizitie la mine a fost o sita mare Ascaso, prin care apa are un flux mult mai bun fata de cea originala Lelit, ajuta mult la distribuirea facila a cafelei in sita.
Optional sau pe viitor: de la terti ca de la Lelit e mult mai scump - un distribuitor cafea care iarasi usureaza munca la distribuirea cafelei in sita.
Lelit Anna, William
 
Reply
#30
@Teryro, daca semnatura ta este valabila, cred ca indiferent ce vei alege dintre cele doua espressoare, nu vei avea un rezultat bun in ceasca cu rasnita IKEA. Fara rasnita, alegerea espressorului este  nula. Poate gresesc si ai deja o rasnita buna, te rog sa precizezi!! Referitor la alegerea dintre cele doua modele 41TEM si 81T, eu as recomanda fara ezitare 81T, singura mea retinere, este data de faptul ca datorita unei proiectari defectuoase a modului de asamblare a carcasei, la unii colegi au aparut vibratii exagerate in timpul extractiei.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)