• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Lelit schimba PID -ul - PL81T si PL91T

#1
Marea expozitie Host de la Milano, vine cu noutati. In cazul Lelit observ o schimbare de PID si de manometru, plus un picurator de portafiltru total diferit:





Cica nu ar fi PL41TEM 2016 asa cum ar parea ci altceva mai nou. Cand aflu noutati le public.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Cam ingust imi pare. Sa nu faca niste miscari gen Gaggia cu "the new line".
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#3
pare o noua linie......cu 4 noi nume de fete......
asa dupa pozele mici al doilea pare unul cu rasnita incorporata, al treilea si al patrulea poate sunt ceva gen PLUS-urile - pure speculatii
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#4
Cica ar fi linie separata totusi, 41TEM ramanand.

INteresanta implementarea timer-ului, nu ca ar fi ceva greu de facut, dupa cum ne-a demonstrat csabitec.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Uite-l si separat la ei pe site cu varianta si pe 58mm / 300 ml.

Fata de PL41TEM, ar avea un PID mai destept se pare, pe care poti seta durata preinfuziei si timer de extractie. Restul sunt ajustari de design gen tava de inox cu un gratar diferit, lumini pe manometru, portafiltru redesenat la maner si picurator. Ramane sa vedem diferenta de pret. Pentru preinfuzie poate ar merita un mic efort in plus, insa in anumite limite.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
Asta, Grace PL81T e pe 57mm cu 250ml  si Victoria PL91T e pe 58mm cu 300ml. Asa multi fani sa aiba 57 asta?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
Si eu sunt curios cum de ratiunile mentinerii grupului de 57. Poate fi si marketing, adica vrei 58 ca si espressoarele profesionale, plateste in plus niste bani sau poate fi si nerentabilitatea renuntarii la niste masinarii / matrite deja achizitionate initial, prin care se face acel grup.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Nu-mi place că au renunțat la comutatoarele tip pârghie
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#9
buna ziua. as dori sa stiu de la voi daca merita diferenta de 1000ron in achizitionarea unui ascaso steel uno prof. in schimbul lui lelit 41tem pid.
multumesc.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario
 
Reply
#10
@manu86 - Poti deschide un topic nou pe aria sfaturi la achiztie, caci nu are legatura intreabarea cu topicul actual. Sau poti cauta prin acea arie alte topicuri asemanatoare si continui acolo discutia cu alte intrebari, aici spre exemplu.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Arată foart fancy Smile insa mereu când vad acest tip de upgrade ma gandesc ca este posibil sa pierzi din vechea funcționalitate. Sper doar ca linia ieftina a lor sa nu se automatizeze pt ca spre asta se tinde. Când mecanica devine electronică = probleme Wink
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#12
Pai nu cred că au facut altceva decat sa puna un pid cu functii noi, preinfuzie si timer. Csabitec poate sa ne spuna daca asta aduce schimbări în fiabilitate căci el făcuse demult schimbarea asta pe Classic si Poemia.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Salutare!
Foloseste cineva noul Lelit PL81T? Merita oare diferenta de pret fata de PL41TEM la promotia de pana in 25 Decembrie?[url=http://espresso.lelit.com/product/11][/url]
LeLit PL62T, Quamar Q13, Kinu M47, IMS Competition 17g ridgeless
 
Reply
#14
M-am incumetat si am luat pana la urma modelul nou, si pentru ca moshul a fost de treaba am ales PL91T cu grup de 58. Nu sunt in masura sa il compar cu altceva pentru inainte am avut Gaggia Pure, insa primele impresii sunt de masivitate si eleganta.

Legat de PID, sau LCC cum ii zice in manual, are intradevar comanda pentru preinfuzie, insa optiunea este ON/OFF, nu vad sa poata fi setat durata:






Incalzirea arata cam asa:




Si in functiune, cu preinfuzia activata:


LeLit PL62T, Quamar Q13, Kinu M47, IMS Competition 17g ridgeless
 
Reply
#15
Felicitări . Arată foarte bine
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#16
(31-12-2015, 22:12)Mihai.B Wrote: Felicitări . Arată foarte bine

Multumesc!
LeLit PL62T, Quamar Q13, Kinu M47, IMS Competition 17g ridgeless
 
Reply
#17
Sa-l stapanesti cu extractii reusite!

Interesanta miscarea cu preinfuzia. Era si mai interesant adaca o puteai controla ca si durata. Ma uitam pe un clip cu PL41TEM si vad ca acolo sare mult mai repede presiunea la valoarea de lucru, cumparativ cu ce ai postat tu (min. 6.30) 





Deci pare ca acea prima declansare nu este doar o simpla pornire ci un start cu o modificare de debit, in cele  5 secunde cat tine preinfuzia manometrul ramanand nemiscat la 0 ? (poate intevine cineva mai bine documentat, eventual csabitec, care a construit si el ceva asemanator). 

In schimb in clipul de mai sus, pe PL41TEM  manometrul deja urca de la secunda 2. Poate reusesc un mic test cand vine in Romania noul transport, eventual in paralel cu PL41TEM.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
Multumesc!

Am mai observat ca in timpul extractiei nu mai este afisata temperatura, ci doar timpul ramas. Nu imi dau seama care este caderea de temperatura dupa extractie (sau oare temperatura ramane constanta fiind boilerul de 300ml?!)
LeLit PL62T, Quamar Q13, Kinu M47, IMS Competition 17g ridgeless
 
Reply
#19
Exact cum a scris si Lyvyoo, probabil espressorul mai are un restrictor de debit si o electrovalva (care poate fi cumva chiar electrovalva cu 3 cai ? ). 
Ma gandesc ca electrovalva e conectat in paralel cu restrictorul de debit, iar OPV-ul se afla inaintea acestor componente. La pornire se aude cum pompa functioneaza la maxim (dupa cateva secunde), iar apoi se deschide electrovalva, apa avand cale libera spre PF, astfel presiunea scade la 0 pe portiunea restrictor + electrovalva + OPV (aceasta fiind confirmat de sunetul pompei vibratoare dupa deschiderea electrovalvei). Dupa cateva secunde presiunea iar creste la valoarea setata de OPV. 

Mi se pare ciudat cresterea lenta si constanta a presiunii pe manometru in timpul extractiei, in timp ce pompa functioneaza la maxim (presiune maxima) deja de mult ...
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#20
Eu bănuiesc si un channeling acolo, la cum arata extractia, iar daca pucul a fost străpuns prin diverse crapaturi, acul ar putea urca mai greu. Cu sita blind s-ar putea verifica mai bine aspectul vitezei de ridicare a acului, atat cu preinfuzia activată cat si dezactivată.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
O sa fac doua filmuletze maine.
Ce trebuie sa fac sa scap de chaneling?
LeLit PL62T, Quamar Q13, Kinu M47, IMS Competition 17g ridgeless
 
Reply
#22
Am facut un filmulet cu sita blind




LeLit PL62T, Quamar Q13, Kinu M47, IMS Competition 17g ridgeless
 
Reply
#23
A scapa de channeling inseamna de fapt a te concentra mai bine pe tot ceea ce inseamna pasii de respectat atunci cand faci un espresso, de la o dozare si o macinare adecvate, la o distributie mai buna a cafelei in portafiltru pana la o tampare corecta, ferma, dreapta, fara ciocaneli lovituri cu tamperul sau bruscari la infiletarea portafiltrului in grup. Sunt multe de spus, subiectul fiind generos, dar cel mai bine iti dai seama folosind un portafiltru fara fund. Un articol complet si pe home barista.

Clipul este privat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
Scuze, nu am observat, modific clipul imediat. Comand saptamana asta un portafiltru fara fund, am vorbit joi cu cei de la Silmar si verifica daca ce au in stoc se potriveste si la PL91T

Multumesc pt articol.
LeLit PL62T, Quamar Q13, Kinu M47, IMS Competition 17g ridgeless
 
Reply
#25
Da, asa este si pe PL81T (mi-a trimis un coleg forumist un clip) si asa cred ca urca la orice espressor de gen. cand apa intampina rezistenta corespunzatoare. Portafiltrul fara fund iti va arata mai bine unde gresesti. Pana atunci joaca-te cu gramaje, brew ratio, sotimente de cafea, prajitorii, preinfuzie suplimentara activata sau dezactivata etc.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
Salutari tuturor.La multi ani!.Eu sunt acea persoana de care pomenea Liviu,insa sunt ceva diferente :acul la al meu urca pana la 11 bari in timpul backflushului,in clip am vazut ca 12 si cand setez preinfuzia acul urca scurt la 1-2 bari fata de 8 dupa cum am vazut la pl91T...ritmul cu care urca acul e acelasi
Profitec 700 Pro, Eureka Zenith 65E
 
Reply
#27
Ma bucur ca ai revenit pe forum andrej. Pentru comunitate, va aduc aminte ca Andrei a fost activ la inceputul acestui forum, cu alt ID, scriind si un articol foarte bun pe tema rasnitelor vintage. Se pare ca ideile sale negative legate de stabilitatea axului si calitatea rasnirii pe Hario de atunci, comparativ cu rasnitele vintage bune, si-au gasit ecoul abia in 2016 si in Romania pe topicul Che  :Smile  Totusi actualizarea semnaturii (lipsa acum) ne va dezvalui o electrica, despre care asteptam impresii in acelasi stil tehnic si concis de acum 3 ani, pe topicul ei de pe forum.

Poti pune si pe youtube clipul cu PL81, daca vrei, ca sa fie o comparatie cu cele postate de Cosmin. 

Vorba colegilor, extractii reusite!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
Am ajuns portafiltrul fara fund, intre timp am luat de la dobro_c o sita de dus si una de 17g IMS.
M-am jucat cu gramaje, reusesc sa ajung in parametrii cu 20g boabe,25-30 s, 50 ml volum extras. Insa, tot ce obtin este acru...am incercat Amore de la Mihai, Columbia si Ethiopia de la Claro, rezultatul e acelasi. Am incercat temperaturi de la 93 la 100 grade.
Presiunea fara preinfuzie este de 12b, cu preinfuzie nu creste peste 3b.
Am mai observat ceva interesant: dupa ce pornesc espressorul temperatura urca la cea setata, ee exemplu 93 grade. Apoi modific din PID la 110 grade, nu se aude rezistenta care sa incalzeasca apa, iar ecranul arata imediat ok pt extractie?! Teoretic ar fi nevoie de macar 15-20 de secunde sa creasca temperatura apei cu 17 grade.
Andrej, la tine cum merge?
LeLit PL62T, Quamar Q13, Kinu M47, IMS Competition 17g ridgeless
 
Reply
#29
Salut,legat de ce ziceai am probat și eu... la mine e setat la 92C și am modificat la 100 și îmi arată după ce termina de pâlpâit OK instant.La mine în 25 de sec de când apas butonul,începe să curgă după 3, am max 55-60 ml/10 bari/17,5 g/tampat aproximativ 15 kg la cafea prăjită mai intensa (guatemala de la blubean cluj)acum 5 zile și sunt foarte mulțumit ce iese.Mă întreba un coleg dacă este diferență față de ce aveam înainte (Evolution cu opv de classic+ o zassenhaus noua)... nu se poate compara.Există sită de 17g pt portafiltrul de 57...de sită de dus știam...merită?
Profitec 700 Pro, Eureka Zenith 65E
 
Reply
#30
Eu am grupul de 58 la PL91T. Da, e interesant ca prima cafea pe care am folosit-o a dat rezultate bune, insa era prajita tare si boabele aveau urme de uleiuri iar in rasnita aveam retentie imprevizibila. Insa ce a rezultat in ceasca a fost foarte fain.
Nu stiu cat e de reprezentativ, am lasat apa sa curga in cana (preincalzita), fara portafiltru, si am masurat temperatura ei. Nu a depasit 70 de grade....
Ce ai scris mai sus e cu preinfuzia activata?

Legat de site inca nu stiu sa iti raspund Smile sa ma lamuresc mai intai cu aciditatea.
Am schimbat tamperul din promotie cu un portafiltru fara fund si cum aveam nevoie de alt tamper am comandat de la dobro_c, impreuna cu sitele IMS.
LeLit PL62T, Quamar Q13, Kinu M47, IMS Competition 17g ridgeless
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)