Lyvyoo Wrote:Nu trebuie regretata aceasta discutie, oricum trebuia facuta cumva, candva. ...
... Faptul ca nu am repetat de doua, trei ori sa spunem acest shot, poate fi catalogat ca un minus al testarii...
... uitati-va in urma sa vedeti cata teorie gresita a emis RazvanMB la inceput, incercand sa explice ce nu stia bine la acel moment ... Dar in practica, uite ca se descurca extraordinar.
dev Wrote:Imi permit o intrebare din postura de profan: nu e foarte posibil ca pregatirea pucului sa includa niste variabile cu influenta mai mare asupra rezultatului din ceasca decat o modificare de sub 1 grad celsius pe aparat? ...
razvanMB Wrote:..Personal am impresia chiar si la cele mai precise masini la ora actuala exista variatii de temperatura medie de 0.5 grade +-
RaduCarutasu Wrote:Variatia de temperatura exista si nu cred ca este cineva care sa o conteste.
... Variatia de temperatura (delta) nu trebuie sa se modifice, dar se vor mari sau micsora valorile de inceput si de sfarsit ale temperaturii de extractie, in conditii similare de pregatire a sitei.
sau, inainte:
"Cu siguranta insa ca, daca va fi dispus sa cheltuie atatia bani plus o rasnita foarte buna, va sti de ce face acest lucru."
n-as vrea sa se inteleaga ca am trecut asa usor peste celelalte scrise de RaduCarutasu; dar sunt lucruri pe care si eu le-am spus de atatea ori si sunt deci tare de acord cu ele!
sau, daca vreti, in legatura cu toate acele, am si eu cate o opinie pe care n-am incercat sa o ascund, doar sa o pun in forme cat de cat comestibile pentru cei interesati!
dar ultimul citat de mai sus, merita niste comentarii off-topic, ceva din lumea 'auto':
- cu multe decenii in urma, am venit de la o scolarizare mai lunga prin strainataturi, cu o masina cumparata pe-acolo; erau inca vremuri de inceput, le-am putea zice, cand era posibil ca pe un drum facut spre noapte cu masina intre Tg.M si Brasov, sa nu intalnesti nici o masina (!); ce m-a socat (tare tiner fiind...), dupa ce am venit in contact cu lumea posesorilor auto, pe la service-uri, pe la ... militie etc.: era o lume de oameni ordinari in medie, de joasa specie si de joasa civilizatie, ori eu traisem cu impresia ca de, daca ai 'putere' sa-ti iei masina in RO, atunci esti cumva, deasupra mediei!
- intr-un mediu de medici psihiatrii (rude, nu spital, God forbid!) am aflat ca soferii profesionisti, aveau la vremea respectiva un IQ in medie tare scazut, si nu sunt putini cei de-a dreptul oligofreni...
- mai spre noapte, in ultima mea plimbare cu... 'animalul', mi-e dat sa vad aproape zilnic, forme de competitii auto pe bulevardele Bv, intre troace din alea mari, negre, care fac mult zgomot, se driftuiesc pe la giratorii, incalca fara probleme liniile duble etc.! cu beizadele inauntru - 'oameni de tip nou', in masini tunate;
in paralela deci, nu cred ca a ajunge la o masina espresso ezoterica este ceva tipic doar pasionatilor prepararii espresso-ului acasa!
simplu fapt ca ai talent este pentru multi un factor de temperare, prin autocunoasterea propriilor limite; si prin asta, esti inscris pe o traectorie mai lenta decat cea prin care cei cu bani ajung sa-si populeze casa (si) cu masini de facut cafea cum 'n-are nimeni...!'
ok, sper sa se inteleaga zona tinta la care ma refer si faptul ca n-are nimic de-a face cu pasiunea si expertiza celor din aceasta comunitate, care au putut alege echipamente performante, pentru ca 'au stiut dece fac acest lucru';
in ideea celor de mai sus, faceam pe vremuri remarca intr-un post de-al meu aici, ca ar fi cu totul alta situatia cu dotarile cu rasnite pe forum, daca aceste rasnite ar putea fi plimbate pe strada - ca marcatori, ca factori de delimitare!

si
de subiectivitate si factor placebo e vorba...
incerc sa revin in topic, cu primele 4 citate de mai sus:
deslusesc o anume racordare, aproape unanima, la ideea de bun simt tehnic, ca referirile la variatiile de temperatura mici de care s-a facut vorbire, nu trebuiesc luate in valoare proprie, ci drept argumente pentru importanta stabilitatii termice a masinii; adica ce am incercat si eu sa spun cu acel grafic in care, profilul in extractie pe o masina E61 HX, masurat imediat inainte de dus, in 'punctul Eric', variaza cu 0,1C si am multe zeci de asemenea sesiuni, in care media pe 5-7 shoturi intr-o sesiune era tot de 0,1-0,2C!
dar niciodata nu m-am referit la asa ceva pentru a vorbi de sesizarea unor diferente in ceasca; si daca le-as sesiza, sunt ale mele, n-au nici o legatura cu o obiectivitate stiintifica;
de ex.: suntem 4 practicanti de espresso-acasa, impreuna undeva si cadem toti de acord asupra unui anume 'best shot' facut de unul dintre noi;
faptul in sine e un eveniment de placuta participare si amintire, de placuta traire, dar n-are absolut, dar absolut nici o legatura cu indrituirea cafelei si metodei cu care a fost obtinut acel shot pentru o generalizare cu iz tehnico-stiintific, sau macar profesional! este doar un caz particular, o experienta ce nu poate fi repetata identic!
speculand: nici n-ar valora atata, daca ar fi repetabila!
va place armata? cu n-spe mii de identitati topite intr-una singura, in ritm de pompoasa defilare, impinsa prin exercitiu aproape de perfectiune, exploatand instincte brute, primare, in interesul cui? etc...
si din nou: da, temperatura asta de care se vorbeste mereu; e vorba de fenomene de termotehnica si mecanica fluidelor nu? dar
unde se masoara? unde ati vedea-o in mod ideal masurata?
in realitatea fizica, in orice mediu fluid, apa, aer, considerand ca fenomen macro de la un anume volum incepand, nu exista o valoare constanta de temperatura! exista 'clustere' de temperatura, exista transfer de caldura, convectie, conductie etc... nici in boilerul de extractie, cu PID, nici in grup, nici in.. ceasca...
daca un espresso e rezultat al unor fenomene statistice, si e, atunci trebuie sa vorbim despre o medie rezultanta; e perspectiva comerciala de altfel; dar noi, cu cateva shot-uri intr-o sesiune, la ce ne asteptam?
nu tocmai aici e problema cu
masa termica a masinii, cu
inertia sa termica, cu capacitatea ei de 'netezire' a variatiilor de temperatura?
metoda clasica este cea cu volum mare de apa in boilere si țevăraie de cupru si grupuri cu
greutati mari de alama...
se amintea de impactul pe care il are macinatura mai calda datorata folosirii intensive a rasnitei;
si atentie!
impactul acesta e dupa un punct ultim de masurare din circuitul apei de extractie, acela de deasupra/la suprafata pucului;
asa ca nici un PID de pe masina obisnuita prosumer de casa, nu reactioneaza la faptul ca macinatura are 28C sau 38C! nu sesizeaza, deci nu stie!
si nici nu am auzit de masini care sa controleze temperatura de extractie in puc, acolo unde si axial si radial sunt variatii de peste 5C!
unde masuram temperatura de extractie?
si ca sa fiu bine inteles: si eu, pe Strega, unde intre inceputul curgerii si sfarsitul ei in ceasca, am variatii in temperatura apei de extractie
in grup de 3C-3,5C, consider conventional temperatura de extractie ca fiind temperatura de inceput curgere, masurata in
punctul #1 Eric ((jos, fata, pe cilindru)
fenomenul de incalzire a macinaturii in rasnita, este un fenomen care deformeaza parametrii de extractie pe oricare masina, oricat de sofisticata; cele din lumea practica, accesibila cat-de-cat...
dar fenomenul de transfer termic dinspre grup, spre pucul mai rece apare si la introducerea portafiltrului in grup; si de aceea intreb, unde se masoara acea temperatura?
nu vorbim de
spring-levers, dar e bine poate de amintit (mai off) ca in grupul Strega, la suprafata lui se masoara diferente de temperatura pe cilindru, intre sus spate (unde e elementul de incalzire) si jos fata, de 9-10C!
si totusi, espresso-ul facut cu asemenea masini (nu neaparat ma refer la Strega) este pretuit de prin 1950 si preluat ca parametrii de preparare pe ezotericele prezentului...
mai jos, profilul de temperatura pe grupul Strega, masurat in fata jos la suprafata exterioara a cilindrului, in care se pot vedea variatiile de temperatura ce preced lansarea noului shot dupa introducerea portafiltrului:
vreau sa spun ca observatia cu influenta temperaturii macinaturii asupra temperaturii de extractie e foarte buna pentru a atentiona asupra
complexitatii fenomenului si precautiei pe care trebuie sa o avem in folosirea valorilor de temperatura masurate!
dar nu ajuta la diferentierea modului in care au loc aceste fenomene pe o masina stabila termic, fata de o masina entry-level!
fenomenul in sine, transferul de caldura particular, se petrece la fel pe ambele tipuri de masini, dar pe o masina stabila termic, acest lucru se poate sesiza; adica pot face deosebirea intre un shot facut cu rasnita rece si unul facut cu rasnita infierbantata in exploatare;
in timp ce pe o masina entry level, variatia de temperatura introdusa de diferentele in temperatura unor pucuri succesive este 'inghitita' de 'zgomotul' mult mai mare introdus de variatiile de temperatura in apa de extractie la intrarea in camera de extractie (masa termica mica a masinii, cu o variatie ampla de temperatura in timpul extractiei)
dar toate astea sunt intr-o lume de espressomani perfecti ca indemanare, cu accesorii care nu le limiteaza aptitudinile!
in realitate, la complexitatea fenomenului contribuie, cum se spune mai sus, (cafeaua si macinarea ei, apoi)
prepararea pucului: nu exista 2 pucuri identice!
daca impingem precizia de masurare dincolo de orice granita sesizabila in ceasca, nici chiar atunci cand rasnirea o va face un fel de scula cu laser, de ex., de taiere in particule a boabelor de cafea prajita si intreg procesul ulterior, va fi transpus pe o banda de procesare a unei masini automate!
sa zicem ca sunt un barista profesionist foarte talentat; dar azi m-a enervat in trafic un cornut cu o troaca (iarasi cuvantul asta!)! nu sunt antrenat ca agent FBI (tot filmele astea!),
I am only human, si ca atare, n-am sa fac la fel toate shoturile de azi, chiar daca lucrez pe Slayer, Speedster, sau ce-o fi...
si nu, nu e vorba de scepticism ci de realism si respect pentru performanta umana (ma gandesc nu la performanta fizica pura, ci la cea in interactiune cu ceva instrument - formula 1, tirul cu arcul, snooker-ul etc.!)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)