05-11-2017, 03:49
Nu putea trece neobservata aceasta intalnire mult asteptata insa, ca sa potolesc orice sete de sange de la inceput, nu a fost un battle ci o discutie la o cafea. Sau mai multe.
Pentru ca AlinT a avut ceva timp, ne-am strans la el cu Radu Carutasu si VladP, caci GS3-ul e foarte greu de mutat, fiind mult mai greu ca un Brewtus. Mi-am adus si eu Expobarul, cateva accesorii, Radu k30-ul (mai avea si AlinT unul identic) si am purces la treaba, cu o cafea buna prajita de catre Adi de la Guido, Burtukana, cu un mare minus caci avea doar o zi sau doua de la prajire.
Cum ziceam, a fost totul ca o sedinta de lucru nu ca o intrecere, asta si pentru ca cei 3 colegi sunt mult mai calmi si mai calculati ca mine, eu planuind deja locul unde Radu si Vlad ar fi putut sta ascunsi prin casa pentru prima tura de blind ) Baietii au schimbat strategia si au zis sa jucam toti cu cartile pe masa, sinceri, cu opiniile la vedere, exprimandu-si fiecare impresia despre ce a baut. Asta nu inseamna ca ne-am jucat si am tras shot-urile dupa cum ne-a taiat capul, ci am incercat sa pastram pe loc niste variabile, sa egalizam sansele cat de cat. Doza folosita a fost de 19g (ratioe 1:2), site VST, aceleasi temperaturi (dupa cum isi cunostea fiecare masina), boiler de aburi pornit pe Brewtus pentru un oarecare plus de stabilitate (pe LM nu poti opri boilerul de aburi, deci era pornit si acolo), doua rasniite K30 cu aceleasi cutite etc.
Ca sa nu va tin mult pe telefon, va zic doua vorbe despre impresiile mele, spuse si acolo.
- cel putin doua shot-uri de Brewtus, inclusiv primul de test, de 40 de secunde, ar fi fost cvasiimposibil de ghicit intr-un blind test, avand particularitatile lor bine definite. Adica pline de corp si aroma, cu bitter putin atat cat trebuie, cremoase, delicioase...
- muschii lui GS3 s-au vazut la schimbarea setarilor, unde baietii pot spune mai bine ce au facut, aproape de la shot la shot (nu am testat consistenta ci ne-am jucat continuu cu reglajele, pe GS3 caci pe DB cu vibratoare nu prea aveam ce sa reglez). Oricum, e vorba de jumatati de grad si de parametrii legati de preinfuzie. Cel mai bun shot pe GS3 nu a fost cand s-a eliminat preinfuzia ci atunci cand s-a nimerit un anume nivel perfect al acesteia. Imi amintesc si acum, acolo unde Brewtus scosese ceva de-a dreptul extraordinar de bun, cu bitter atenuat si alte superlative, GS3 "loveste" din spate cu un spectru floral mult mai clar, care a fost de fapt cel mai bun shot al zilei.
- se vede astfel ca avand un espressor de top cum e GS3 AV, pe care te poti juca la milimetru cu preinfuzia si care iti asigura o stabilitate termica peste medie, daca ai o cafea buna poti scoate oricand shot-uri bara la bara cu un DB E61 si PID manuit bine. Dar cunoscand bine aparatul, poti face clar diferenta fata de E61, iar diferenta a fost mare in acel shot care mi-a ramas in minte. Adi de la Guido m-a avertizat cand am luat cafeaua ca nu au cum sa fie diferente mari si ca, daca ar fi el la butoane le-ar face aproape zero (diferentele). Partial a avut dreptate dar in niciun caz total.
- deloc de neglijat este scenariul in care DB-ul cu E61 ar fi fost conectat la apa si putea sa se joace si el cu preinfuzia. Cu siguranta s-ar fi marit plaja de experimente si gusturi. Acolo de fapt e si forta unui E61, conectat la apa.
- am avut si o cafea primita de test, nu o voi mentiona caci nu se afla la vanzare ci erau doua profile experimentale, dar care s-a dovedit a fi o cafea slaba. Provocare: cu o rasnita si un espressor ce totalizeaza 6-8000E, poti face dintr-o cafea slaba un avion? Uite ca nu, iar aici niciun espressor nu a avut ce face. Deci e total fals sa te gandesti ca vei cheltui multi bani pe scule ca sa bei cafea medie sau mediocra ce va fi transformata in cup of excelence. Pe scule ultraperformante dai bani multi ca sa iti evidentieze aromele fine ale unor cafele fine, nu neaparat ieftine de obicei.
- cine mai spune pe forum ca E61 e batran si depasit, sa puna mana pe scule si sa faca teste bara la bara, apoi sa vina cu niste concluzii. Din pacate pentru dorinta de inovatie si din fericire pentrru multe bugete, E61 inca poate sa faca foarte multe. Doar trebuie sa-l intelegi cum functioneaza mai bine, ca pe orice alta scula ai avea.
- GS3 AV, si precizez AV, mi-a demonstrat (nu din prima) ca reglat bine, cu un fine tuning al unui om care intelege ce face aparatul, poate scoate shot-uri mai expresive ca un E61. Fara sa-i umbli in setari si fara sa ai interesul de a experimenta si a cere aparatului din ce in ce mai mult, nu poti spune ca asa... apriori sau "point and shot" sau "auto focus" ce scoate GS3 e mai bun decat ce scoate un DB cu E61.
Daca au timp, astept si concluziile colegilor, pentru un "bias" al topicului.
Pentru ca AlinT a avut ceva timp, ne-am strans la el cu Radu Carutasu si VladP, caci GS3-ul e foarte greu de mutat, fiind mult mai greu ca un Brewtus. Mi-am adus si eu Expobarul, cateva accesorii, Radu k30-ul (mai avea si AlinT unul identic) si am purces la treaba, cu o cafea buna prajita de catre Adi de la Guido, Burtukana, cu un mare minus caci avea doar o zi sau doua de la prajire.
Cum ziceam, a fost totul ca o sedinta de lucru nu ca o intrecere, asta si pentru ca cei 3 colegi sunt mult mai calmi si mai calculati ca mine, eu planuind deja locul unde Radu si Vlad ar fi putut sta ascunsi prin casa pentru prima tura de blind ) Baietii au schimbat strategia si au zis sa jucam toti cu cartile pe masa, sinceri, cu opiniile la vedere, exprimandu-si fiecare impresia despre ce a baut. Asta nu inseamna ca ne-am jucat si am tras shot-urile dupa cum ne-a taiat capul, ci am incercat sa pastram pe loc niste variabile, sa egalizam sansele cat de cat. Doza folosita a fost de 19g (ratioe 1:2), site VST, aceleasi temperaturi (dupa cum isi cunostea fiecare masina), boiler de aburi pornit pe Brewtus pentru un oarecare plus de stabilitate (pe LM nu poti opri boilerul de aburi, deci era pornit si acolo), doua rasniite K30 cu aceleasi cutite etc.
Ca sa nu va tin mult pe telefon, va zic doua vorbe despre impresiile mele, spuse si acolo.
- cel putin doua shot-uri de Brewtus, inclusiv primul de test, de 40 de secunde, ar fi fost cvasiimposibil de ghicit intr-un blind test, avand particularitatile lor bine definite. Adica pline de corp si aroma, cu bitter putin atat cat trebuie, cremoase, delicioase...
- muschii lui GS3 s-au vazut la schimbarea setarilor, unde baietii pot spune mai bine ce au facut, aproape de la shot la shot (nu am testat consistenta ci ne-am jucat continuu cu reglajele, pe GS3 caci pe DB cu vibratoare nu prea aveam ce sa reglez). Oricum, e vorba de jumatati de grad si de parametrii legati de preinfuzie. Cel mai bun shot pe GS3 nu a fost cand s-a eliminat preinfuzia ci atunci cand s-a nimerit un anume nivel perfect al acesteia. Imi amintesc si acum, acolo unde Brewtus scosese ceva de-a dreptul extraordinar de bun, cu bitter atenuat si alte superlative, GS3 "loveste" din spate cu un spectru floral mult mai clar, care a fost de fapt cel mai bun shot al zilei.
- se vede astfel ca avand un espressor de top cum e GS3 AV, pe care te poti juca la milimetru cu preinfuzia si care iti asigura o stabilitate termica peste medie, daca ai o cafea buna poti scoate oricand shot-uri bara la bara cu un DB E61 si PID manuit bine. Dar cunoscand bine aparatul, poti face clar diferenta fata de E61, iar diferenta a fost mare in acel shot care mi-a ramas in minte. Adi de la Guido m-a avertizat cand am luat cafeaua ca nu au cum sa fie diferente mari si ca, daca ar fi el la butoane le-ar face aproape zero (diferentele). Partial a avut dreptate dar in niciun caz total.
- deloc de neglijat este scenariul in care DB-ul cu E61 ar fi fost conectat la apa si putea sa se joace si el cu preinfuzia. Cu siguranta s-ar fi marit plaja de experimente si gusturi. Acolo de fapt e si forta unui E61, conectat la apa.
- am avut si o cafea primita de test, nu o voi mentiona caci nu se afla la vanzare ci erau doua profile experimentale, dar care s-a dovedit a fi o cafea slaba. Provocare: cu o rasnita si un espressor ce totalizeaza 6-8000E, poti face dintr-o cafea slaba un avion? Uite ca nu, iar aici niciun espressor nu a avut ce face. Deci e total fals sa te gandesti ca vei cheltui multi bani pe scule ca sa bei cafea medie sau mediocra ce va fi transformata in cup of excelence. Pe scule ultraperformante dai bani multi ca sa iti evidentieze aromele fine ale unor cafele fine, nu neaparat ieftine de obicei.
- cine mai spune pe forum ca E61 e batran si depasit, sa puna mana pe scule si sa faca teste bara la bara, apoi sa vina cu niste concluzii. Din pacate pentru dorinta de inovatie si din fericire pentrru multe bugete, E61 inca poate sa faca foarte multe. Doar trebuie sa-l intelegi cum functioneaza mai bine, ca pe orice alta scula ai avea.
- GS3 AV, si precizez AV, mi-a demonstrat (nu din prima) ca reglat bine, cu un fine tuning al unui om care intelege ce face aparatul, poate scoate shot-uri mai expresive ca un E61. Fara sa-i umbli in setari si fara sa ai interesul de a experimenta si a cere aparatului din ce in ce mai mult, nu poti spune ca asa... apriori sau "point and shot" sau "auto focus" ce scoate GS3 e mai bun decat ce scoate un DB cu E61.
Daca au timp, astept si concluziile colegilor, pentru un "bias" al topicului.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan