Hello There, Guest! Login Register


La o cafea cu Marzocco gs3 AV si Expobar Brewtus

#1
Nu putea trece neobservata aceasta intalnire mult asteptata insa, ca sa potolesc orice sete de sange de la inceput, nu a fost un battle ci o discutie la o cafea. Sau mai multe.

Pentru ca AlinT a avut ceva timp, ne-am strans la el cu Radu Carutasu si VladP, caci GS3-ul e foarte greu de mutat, fiind mult mai greu ca un Brewtus. Mi-am adus si eu Expobarul, cateva accesorii, Radu k30-ul  (mai avea si AlinT unul identic) si am purces la treaba, cu o cafea buna prajita de catre Adi de la Guido, Burtukana, cu un mare minus caci avea doar o zi sau doua de la prajire.

Cum ziceam, a fost totul ca o sedinta de lucru nu ca o intrecere, asta si pentru ca cei 3 colegi sunt mult mai calmi si mai calculati ca mine, eu planuind deja locul unde Radu si Vlad ar fi putut sta ascunsi prin casa pentru prima tura de blind Smile) Baietii au schimbat strategia si au zis sa jucam toti cu cartile pe masa, sinceri, cu opiniile la vedere, exprimandu-si fiecare impresia despre ce a baut. Asta nu inseamna ca ne-am jucat si am tras shot-urile dupa cum ne-a taiat capul, ci am incercat sa pastram pe loc niste variabile, sa egalizam sansele cat de cat. Doza folosita a fost de 19g (ratioe 1:2), site VST, aceleasi temperaturi (dupa cum isi cunostea fiecare masina), boiler de aburi pornit pe Brewtus pentru  un oarecare plus de stabilitate (pe LM nu poti opri boilerul de aburi, deci era pornit si acolo), doua rasniite K30 cu aceleasi cutite etc.

Ca sa nu va tin mult pe telefon, va zic doua vorbe despre impresiile mele, spuse si acolo.

- cel putin doua shot-uri de Brewtus, inclusiv primul de test, de 40 de secunde, ar fi fost cvasiimposibil de ghicit intr-un blind test, avand particularitatile lor bine definite. Adica pline de corp si aroma, cu bitter putin atat cat trebuie, cremoase, delicioase... 
- muschii lui GS3 s-au vazut la schimbarea setarilor, unde baietii pot spune mai bine ce au facut, aproape de la shot la shot (nu am testat consistenta ci ne-am jucat continuu cu reglajele, pe GS3 caci pe DB cu vibratoare nu prea aveam ce sa reglez). Oricum, e vorba de jumatati de grad si de parametrii legati de preinfuzie. Cel mai bun shot pe GS3  nu a fost cand s-a eliminat preinfuzia ci atunci cand s-a nimerit un anume nivel perfect al acesteia. Imi amintesc si acum, acolo unde Brewtus scosese ceva de-a dreptul  extraordinar de bun, cu bitter atenuat si alte superlative, GS3 "loveste" din spate cu un spectru floral mult mai clar, care a fost de fapt cel mai bun shot al zilei.
- se vede astfel ca avand un espressor de top cum e GS3 AV, pe care te poti juca la milimetru cu preinfuzia si care iti asigura o stabilitate termica peste medie, daca ai o cafea buna poti scoate oricand shot-uri bara la bara cu un DB E61 si PID manuit bine. Dar cunoscand bine aparatul, poti face clar diferenta fata de E61, iar diferenta a fost mare in acel shot care mi-a ramas in minte. Adi de la Guido m-a avertizat cand am luat cafeaua ca nu au cum sa fie diferente mari si ca, daca ar fi el la butoane le-ar face aproape zero (diferentele). Partial a avut dreptate dar in niciun caz total.
- deloc de neglijat este scenariul in care DB-ul cu E61 ar fi fost conectat la apa si putea sa se joace si el cu preinfuzia. Cu siguranta s-ar fi marit plaja de experimente si gusturi. Acolo de fapt e si forta unui E61, conectat la apa.
- am avut si o cafea primita de test, nu o voi mentiona caci nu se afla la vanzare ci erau doua profile experimentale, dar care s-a dovedit a fi o cafea slaba. Provocare: cu o rasnita si un espressor ce totalizeaza 6-8000E, poti face dintr-o cafea slaba un avion? Uite ca nu, iar aici niciun espressor nu a avut ce face. Deci e total fals sa te gandesti ca vei cheltui multi bani pe scule ca sa bei cafea medie sau mediocra ce va fi transformata in cup of excelence. Pe scule ultraperformante dai bani multi ca sa iti evidentieze aromele fine ale unor cafele fine, nu neaparat ieftine de obicei. 
- cine mai spune pe forum ca E61 e batran si depasit,  sa puna mana pe scule si sa faca teste bara la bara, apoi sa vina cu niste concluzii. Din pacate pentru dorinta de inovatie si din fericire pentrru multe bugete, E61 inca poate sa faca foarte multe. Doar trebuie sa-l intelegi cum functioneaza mai bine, ca pe orice alta scula ai avea.
- GS3 AV, si precizez AV, mi-a demonstrat (nu din prima) ca reglat bine, cu un fine tuning al unui om care intelege ce face aparatul, poate scoate shot-uri mai expresive ca un E61. Fara sa-i umbli in setari si fara sa ai interesul de a experimenta si a cere aparatului din ce in ce mai mult, nu poti spune ca asa... apriori sau "point and shot" sau "auto focus" ce scoate GS3 e mai bun decat ce scoate un DB cu E61. 

Daca au timp, astept si concluziile colegilor, pentru un "bias" al topicului.

[Image: 2k70rPI.jpg][Image: wA2A0Fk.jpg][Image: OuxBhFj.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#2
Se bea cafea noaptea la Alin? mi a ramas inima la gs3, de cand l am vazut pe cel cu padela in actiune, am zis ca el va fi urmatorul. Doar ca nu mai am rabdare. Am observat la Brewtusul meu ca nu prea scoate aromele florale. Adica am avut o singura punga de Geisha de la greci care a fost senzationala!! A fost printre singurele cafele unde simteam arome de flori. De curand am incercat si Burtukaana de la yume si e pe locul doi, iarasi flori si arome foarte frumoase dar in rest, pe mai toate cafelele incercate (si au fost destul de multe ) de prin tara, nu am reusit sa scot aromele florale din cafele si nu am luat numai SO ciocolatii. O fi o caracteristica al lui Brewtus? Daca nu ai cafele excelente cu o aroma foarte puternica, el nu poate scoate un iz de acel ghiocelul/soc ofilit, din restul cafelelor? E blestemul e61?

Asta este experienta mea din cele 7 luni cu sculele din dotare.
 
Reply
#3
Razclud, eu cred ca rasnita ta este "vinovata" de problema indicata si nu neaparat Brewtus. Asta in cazul in care ai folosit doar E5P-ul.
Lelit Bianca V3// Compak E8 // Eureka Atom 64// Kinu m47 Phoenix // Cafflano Kompresso
History: Gaggia Classic, Isomac Venus, Eureka Mignon, Mazzer MiniE with SuperJolly burrs, Expobar Brewtus IV
 
 
Reply
#4
Cred ca eu am fost de vina pentru "deturnarea" de la directia initiala a temei propuse, Expobar Brewtus Vs La Marzocco GS3/AV.

Pentru ca aproape doi ani am avut un Expobar si, in prezent, am GS3/AV, ambele acompaniate de K30 stiam de la bun inceput ce poate si primul si al doilea. 
Tineam foarte bine minte ca pe Expobar am scos primele mele shoturi memorabile dar si ca au existat motive sa il schimb.

Pornind de la considerentele de mai sus am propus ca testul, "batalia" in termeni de versus sa se transforme intr-o sesiune de extractii, cu scopul de a ne da seama in ce masura, folosind caracteristicile constructive ale celor doua aparate, cu care dintre ele putem scoate mai rapid, mai usor, cat mai constant si cu repetabilitate cat mai simplu de realizat, shoturile cele mai bune
Rostul a doua K30, a fost acela de a nu fi nevoiti sa tot modificam gradul de rasnire potrivit pe cele doua expresoare, sa calibtam cate o rasnita pe fiecare aparat, sa nu tot umblam la reglaje. 

Initial am pornit de la niste constante si am tras primul shot: aceeasi  temperatura, doza, ratie de extractie, timp, macinatura, tampare dinamometrica.
Acesta a fost shotul apreciat ca fiind mai bun pe Expobar fata de GS3

De aici pe mai departe lucrurile s-au schimbat.
Asta deoarece, pornind de la faptul ca lucram pe doua expresoare cu conceptii constructive total diferite, cu posibilitati la fel de diferite de a le folosi, am propus sa vedem care expresor este mai capabil ca, pornind de la aceeasi cafea, aceeasi doza si aceeasi ratie de extractie, sa scoata cel mai bun shot, acceptat de toti cei participanti ca fiind asa. 
Si aici am avut de depasit niste praguri, avand in vedere ca fiecare dintre noi apreciem spectre diferite de gust.
Totusi, am acceptat ca, ce e bun e bun si ca trebuie sa ne placa tuturor. Nu se putea sa nu gasim o zona comuna in care gusturile sa nu se intalneasca.

De aici incolo, iarasi, lucrurile s-au derulat in parametri diferiti.
Versatilitatea lui GS3 si-a spus cuvantul si s-a vazut cu usurinta superioritatea acestuia. 
Nu doresc sa fiu inteles gresit si fac precizarea ca au fost extrase shoturi bune pe ambele aparate.
Bune dar diferite. 
Nu de putine ori mi s-a facut gura punga la cafele apreciate de Liviu ca fiind bune si, invers,  shoturi pe care eu le-am apreciat ca fiind foarte bune, prin echilibrul la care am ajuns, iar lui i se pareau ca ar avea prea mult bitter. 
Gusturi si gusturi!

Revenind, dupa ce am inceput sa progrmam GS3-ul, sa ii folosim capacitatea de a face preinfuzie programata foarte precis, si dupa ce am ajustat temperatura de extractie in limite destul de stranse, 0,6-0,8 gc am ajuns la o reteta de preparare care a dat acel shot, apreciat de toti ca fiind cel mai bun.
Complexitatea , aromele si echilibrul gustului l-au calificat astfel.

Modificand ulterior parametrii extractiei (mentinand doza de macinatura) ne-am dus in alte spectre de gust. 
Ce a fost foarte important, a fost faptul ca reprogramand pe GS3/AV paramertii care ne-au dus la extractia calificata la cel mai bun gust, am reusit imediat, usor, sa reproducem rezultatul din ceasca. 

In acest mod, am considerat eu ca a meritat sa facem testul si nu limitand capacitatile lui GS3//AV punandu-l sa lucreze ca un Expobar. 
Este evident ca  GS3/AV poate lucra ca un Brewtus, invers insa, nu am reusit sa facem Expobar-ul sa lucreze ca un La Marzocco.
Setarile precise ale unui GS3/AV, in termeni de durata si trepte de preinfuzie, de finete in reglajul de  temperatura, viteza de adaptare si de raspuns a aparatului nu pot fi realizate pe un Expobar Brewtus.

Aceste lucruri nu inseamna ca Expobar-ul nu poate sa scoat shoturi la fel de bune ca si GS/3 AV sau ca acesl gust, castigator atunci, nu ar fi putut fi realizat si cu Brewtus-ul.
Afirm categoric ca poate!
Usurinta cu care se realizeaza acest lucru este insa diferita la cele doua aparate.

Inertia mare a grupului E61, preinfuzia fixa, dictata de conceptia acestuia, reduc foarte mult posibilitatile de a experimenta rapid, cu constanta si cu repatabilitate. 
Deci, ce ii lipseste acestui aparat este versatilitatea.
Chiar si legat la retea, creind-se, astfel, posibilitatea unei preinfuzii de alta natura, cu ajutorul presiunii retelei, rezultatele vor fi tot diferite (in termeni de comparatie cu GS3/AV), deoarece prea multe nu se schimba.
Doar modul in care se va face preinfuzia nu va fi suficient pentru a aduce cele doua expresoare pe aceeasi treapta a podiumului. Va lipsi pe mai departe, posibilitatea de a controla precis parametrii preinfuziei. Presiunea la retea poate fi instabila si o secunda-doua, in plus sau in minus, vor face diferente.

Iarasi, de ce? 
Deoarece testul pe care l-am facut a adus in ceasca cel mai bun rezultatat in anumite conditii de preinfuzie, cu durate foarte precise (1,2 sec curgere apa peste puc si 2,8 sec timp de umezire a macinaturii). Cand am modificat doar acesti paramertri, gustul s-a deplasat in alta zona a spectrului.
Remarcabil a fost faptul ca, asa cum am aratat si mai sus, dupa mai multe incercari, reproducand programarea castigatoare am reobtinut gustul apreciat ca fiind cel mai bun.

Aceast ultima observatie, cred eu ca, reprezinta si atuul pe care GS3/AV il pune in fata Expobar-ului si il califica drept castigator in acest test.

Pana la urma ce ne dorim acasa este sa putem bea cea mai buna cafea pe care o putem prepara cu aparatele din dotare.
Cafelele capabile sa ofere gusturi memorabile, vedem cu totii, nu se gasesc pe toate drumurile.
Ca o parere si concluzie personale la cele scrise, acest gust, calificat drept unul memorabil, nu poate fi transferat in ceasca si oferit papilelor noastre in orice conditii de preparare.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#5
k30-urile sunt stock sau cutite schimbate?

A fost o idee buna sa comparati brewtus cu gs3 pentru ca brewtus a fost comparat si cu espressoare mai accesibile, si multa lume are sau doreste sa faca upgrade la Expobar Brewtus. Facand astfel de teste comparative, putem trage concluzii mult mai usor decat citind niste review-uri online.
 
Reply
#6
(05-11-2017, 10:41)Denis Wrote: k30-urile sunt stock sau cutite schimbate?

A fost o idee buna sa comparati brewtus cu gs3 pentru ca brewtus a fost comparat si cu espressoare mai accesibile, si multa lume are sau doreste sa faca upgrade la Expobar Brewtus. Facand astfel de teste comparative, putem trage concluzii mult mai usor decat citind niste review-uri online.

Am folosit rasnita mea si a lui AlinT. 
Ambele sunt cu cutite originale si in perfecta stare. Eu nu sunt un adept al macinaturii unimodale in orice conditii (soi cafea, grad de prajire, vechime samd). 

Nu stiu ce am fcaut gresit la postul meu de sus. Am dorit, dupa ce l-am postat sa mai adaug doar o propozitie. A iesit ce se vede! Huh
Am scris inainte de a-mi bea shotul.  Rolleyes
Textul din chenar are adaugate si cele cateva mici adaugiri.  Blush 
Rog un moderator sa stearga oricare dintre textele in plus.

Si ca sa mai adug ceva, in directia celor scrise de tine, aceasta sesiune vine sa confirme, daca mai era nevoie, inca odata, ca Expobar Brewtus este un expresor ce reflecta un raport pret/calitate extractie excelent.
Are nevoie sa faca echipa cu o rasnita foarte buna, o cafea de calitate, un operator indemanatic  si, intr-o astfel de echipa, va livra in ceasca o extractie corecta, ce va da satisfactie mare utilizatorului.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#7
Intrebare banala:
de ce ati fortat pe Burtukana chiar dupa prajire ?
Nu cred ca nu ati avut alta sursa, sau alte optiuni la fel de bune care au fost degazate.
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#8
A fost intr-adevear o intilnire frumoasa la "o cafea" (ha, ha, ha!), placuta, constructiva, pasnica, si lipsita de orice ambitii de a ridica in slavi un aparat sau altul.

Intr-adevar, Expobarul ne-a oferit un shot excelent!

Dar, la cele relatate mai sus de Lyvyoo si RaduCarutasu vreau sa adaug citeva observatii dintr-un alt unghi de vedere.
Grupul E61 impune o faza de preinfuzie, care este controlata mecanic. Asa a fost el conceput.
Cu alte cuvinte, vrei nu vrei, la E61 ai o preinfuzie de circa 4,Xs, unde X depinde de constructia si componentele fiecarui model de espressor, respectiv de modul de alimentare cu apa si de presiunea retelei de apa. Diferentele lui X poate nu sint mari, dar testele de mai sus pe GS/3 AV au demonstrat ce inseamna 0,2s de preinfuzie adaugate, sau scazute la reteta de extractie a unui shot.
Intr-adevar, cind conectezi un E61 la reteaua de apa, ai posibilitatea sa te joci un pic prelungind, dar in nici un caz scurtind, faza de preinfuzie - de exemplu se poate limita presiunea retelei pe intrare la 2bari, si sa controlezi timpul de preinfuzie tinind maneta/levierul grupului in pozitia de mijloc, inainte de a da drumul la extractia cu 9 bari.
Din punctul meu de vedere, aceste 4,X secunde de preinfuzie impuse de E61 sint un impediment deloc de neglijat. Sint cafele la care preinfuzia este avantajoasa (cele mai light prajite, sau cele prajite "ieri"). La cafele medii sau dark preinfuzia poate aduce notele de bitter accentuat si de "dur", pe care nu toata lumea le apreciaza. Si chiar daca E61 este conectat la retaua de apa si ma joc cu levierul pe pozitia de intermediara, nu imi dau seama cum pot extrage mai multe shoturi la rind cu preinfuzie cronometrata la fractiune de secunda.

Un alt aspect este profilul temperaturii de extractie pe timpul unui shot. Chiar zilele trecute au fost postate din nou AICI grafice relevante ale comportamentului grupului E61. Vedeti singuri cu cite grade si cum variaza temperatura de extractie la un E61, ginditi-va la rezolutia controlului de temperatura de 1 grad, in conditiile in care offsetul este de ca. 10 grade (unii programeaza 7, altii 12), prin comparatie cu un GS/3, unde offsetul este 1,2-1,6grade, si tempertaura (foarte stabila) se controleaza cu o rezolutie de 0,2grade.

Pe forum au tot fost discutii si nedumeriri, daca chiar ne dam seama daca schimbam temperatura de extractie cu un grad, doua. Ei bine, la testul nostru, schimbarile de temperatura pentru fine tuning au fost de sub un grad (de obicei 0,4-0,6grade).

Mentionez ca la sfirsitul experimentului am vrut sa vad daca scot ceva baubil din acea cafea mentionata de Lyvyoo mai sus, cafeaua "fara nume", pe care, din cauza profilui de gust la teste am dat-o la o parte. Ei bine, din trei iteratii am reusit sa scot ceva bun din ea, nicidecum un highlight, dar am scapat de acel bitter foarte penetrant si deranjant. Ultimul pas de tuning, si cel suprem, ar mai fi fost sa scad temperatura cu 0,2grade, si asta ar fi fost cam tot ce as fi putut scoate din acea cafea, care, asa extrasa, devenise baubila. Mai ales in Cappuccino.

Deci, am avut shoturi excelente pe ambele aparate, si eu zic ca (cu unele cafele) pe un Expobar se pot scoate shoturi memorabile. Eu personal nu m-as intoarce la E61 in nici un caz, ci as alege un grup non-E61, datorita versatilitatii pe care acesta mi-o ofera.

Concluziile le trage fiecare prin prisma scarii proprii de valori si a situatiei personale.

PS. inca ceva, ca sa clarific o informatie eronata ce a fost propagata zilele astea de un forumist intr-o alta discutie: nu am facut nici un flush de incalzire a headului GS/3. Inutilitatea acestei proceduri dpv termic este de altfel confirmata si de catre producator in manualul de utilizare al aparatului.
Nici un barista nu face asta, decit pe motive "igienice" si ideologice, adica de a curata dusul de uleiuri si reziduuri de cafea.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#9
@MyR - Pentru ca n-am întrebat la prajitorie ... Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#10
Acum ca s-au mai limpezit apele in materie de espressoare (lelit vs brewtus/ brewtus vs gs/3 AV) nu credeti ca ar mai trebui clarificat putin subiectul rasnite? Sunt multi oameni care detin o rasnita electrica si un hx sau db (e61) insa nu reusesc sa obtina rezultate spectaculoase si constante. Credeti ca o comparatie intre o rasnita medium (ce considera fiecare medium e iar cu semne de intrebare, eu medium consider de ex sette 270 sau chiar quamar t80, vario home).

Asa cum s-a tot subliniat, ca si rasnita joaca un rol important in prepararea cafelei, sunteti de acord ca este cel putin la fel de importanta ca si espressorul, daca nu chiar mai importanta?

Ar merge un test bine gandit care sa evidentieze diferenta de gust intre o rasnita medium si o rasnita buna/foarte buna (k30, honne, ceado e37s, asta ca sa fiu totusi decent, sa nu pun rasnite extrem de scumpe). Vorbim de rasnite pe care si le poate permite aproape oricine.
 
Reply
#11
(05-11-2017, 12:20)Denis Wrote: Acum ca s-au mai limpezit apele in materie de espressoare (lelit vs brewtus/ brewtus vs gs/3 AV) nu credeti ca ar mai trebui clarificat putin subiectul rasnite? Sunt multi oameni care detin o rasnita electrica si un hx sau db (e61) insa nu reusesc sa obtina rezultate spectaculoase si constante. Credeti ca o comparatie intre o rasnita medium (ce considera fiecare medium e iar cu semne de intrebare, eu medium consider de ex sette 270 sau chiar quamar t80, vario home).

Asa cum s-a tot subliniat, ca si rasnita joaca un rol important in prepararea cafelei, sunteti de acord ca este cel putin la fel de importanta ca si espressorul, daca nu chiar mai importanta?

Ar merge un test bine gandit care sa evidentieze diferenta de gust intre o rasnita medium si o rasnita buna/foarte buna (k30, honne, ceado e37s, asta ca sa fiu totusi decent, sa nu pun rasnite extrem de scumpe). Vorbim de rasnite pe care si le poate permite aproape oricine.

Denis, hai sa incercam sa raminem, pe cit se poate la subiectul acestui thread.
Vezi AICI sau AICI.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#12
Trebuie sa facem , poate după sărbători.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
(05-11-2017, 12:01)MyR Wrote: Intrebare banala:
de ce ati fortat pe Burtukana chiar dupa prajire ?
Nu cred ca nu ati avut alta sursa, sau alte optiuni la fel de bune care au fost degazate.

Asa cum a zis Liviu, nu a intrebat.
Dar, eu cred ca acest neajuns s-a transformat intr-un plus pentru relevanta testului.
S-a putut vedea calar ca, un tunning fin ajuta la optimizarea gustului si la punerea in evidenta a caracteristicilor acestuia si in conditiile in care CO2-ul in exces  devine responsabil si "vinovat" de crema abundenta si amara.
Controlul precis al preinfuziei si al temperaturii au anulat mult din bitter, ajutand la acuratetea gustului.

Legat de rasnite, eu am testat cateva. La plane am propriile convingeri si am facut si o alegere.
M-ar interesa mai mult o sesiune de extractii in care sa se utilizeze, in paralel, rasnite de top cu cutite plane si cu cutite conice.
Mi-ar placea sa "desfac" gusturile unor extractii, folosind macinaturi provenund de la asemenea rasnite si sa-mi formulez niste convingeri.
Pana acum am doar impresii, bazate pe observatii limitate provenite din utilizarea doar a putine branduri si modele de conice, Sette si Kinu (la care am folosit cutite de 63, 67, si 71 mm de la Mazzer, in afara celui de 68 de la ItalMill)
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#14
foarte interesant sa citesti impresiile si concluziile unor astfel de intalniri. ma bucur enorm ca aveti posibilitatea de a va intalni si testa diferite clase de espressoare, mai stii si rasnite, etc.

astept nu nerabdare urmatoarea "sesiune" Smile
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#15
(05-11-2017, 06:28)MANU Wrote: Razclud, eu cred ca rasnita ta este "vinovata" de problema indicata si nu neaparat Brewtus. Asta in cazul in care ai folosit doar E5P-ul.


Am trecut la alta rasnita, urmeaza sa o testez. Nu am apucat sa testez brewtus cu alta rasnita si sunt convins ca un k30 schimba foarte multe in ceasca.
 
Reply
#16
(05-11-2017, 04:40)razclud Wrote: Am observat la Brewtusul meu ca nu prea scoate aromele florale. Adica am avut o singura punga de Geisha de la greci care a fost senzationala!! A fost printre singurele cafele unde simteam arome de flori. De curand am incercat si Burtukaana de la yume si e pe locul doi, iarasi flori si arome foarte frumoase dar in rest, pe mai toate cafelele incercate (si au fost destul de multe ) de prin tara, nu am reusit sa scot aromele florale din cafele si nu am luat numai SO ciocolatii. O fi o caracteristica al lui Brewtus? Daca nu ai cafele excelente cu o aroma foarte puternica, el nu poate scoate un iz de acel ghiocelul/soc ofilit, din restul cafelelor? E blestemul e61?
 
Legitima intrebare : eu cand am testat cu Liviu Brewtusul mi s a parut ca scotea destul de usor un dulce din cafele destul de dificile ( Hasbean) si intr adevar mai putin floral, totusi pe refractometru statea destul pe bine cu proportia solidelor dizolvate. Asta este in principal atributul preinfuziei mecanice specifice E61, dar depinde f mult de macinatura, doza-ratie si evident, cafea Smile Si am testat pe rasnite serioase. 

Si eu zic ca mai intai schimba rasnita, ia ti una serioasa mai ales daca ai in minte un upgrade. E mai mult decat evident ca Expobarul poate duce peste rasnita ta. Ca sa scoti aromele florale si din Brewtus poti incerca cu macinaturi mai grosiere si doze o idee mai ridicate, pentru a nu subextrage totusi. Preinfuzia are efecte total diferite in functie de tipul de cafea/ macinatura aleasa, nu e o regula universala.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#17
@razclud - In primul rand, din cate se pare, ar trebui sa schimbi pompa cu cea originala si sa lasi doar pulsorul. Pare-se ca efectul a fost de prelungire a preinfuziei, peste actualul nivel, pe care eu il consider ok dra maxim. Cred ca trebuie sa acceptam ca pe E61 am luat o mica teapa cu pompele alea noi, EX5 fiind poate cea mai buna pompa vibratoare. Cu pulsorul nu si il voi monta si eu.

In al doilea rand, scade offset-ul la 7 in loc de 10 si mergi pe temperaturi gen 87-88 de grade. Scade si presiunea la 9 bar cu sita blind pentru 8 in extractie.  Doza de 19g dar poti incerca si cu 17 sau 18, ratie 1:2, ceasca mai mare, de 100ml, ca sa simti aromele mai bine spre nas.

Mergi la o cafenea si bea o cafea florala, apoi ia si pentru acasa o punga pentru a o macelari in experimente. Mie  nu mi s-a intamplat sa imi placa o cafea la Origo sa zicem si sa nu regasesc acasa notele principale florale de acolo. Imi amintesc si acum acea Rwuanda Musasa, un suc de piersici practic, pe care l-am regasit fara probleme si acasa si la ei. Deci nu este adevarat ca Brewtus estompeaza arome florale sau fructata, ba chiar face multe acrituri sa fie mai dulcegi in extractii mai stranse, dar jocul cu preinfuzia pe espressoarele avansate, poate schimba datele problemei. Poate si pe E61... Deocamdata nu avem report-uri de posesori de DB conectati la retea, care sa fi facut diferite experimente. Daca il prindem pe nickso liber, facem un versus pompa smart + pulsor vs pompa EX5 + Pulser Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#18
razclud,daca tot e dat drumu la offtopic, ce rasnita ti-ai luat? poti updata semnatura, te rog?
 
Reply
#19
Thumbs Up 
(05-11-2017, 12:12)VladP Wrote: PS. inca ceva, ca sa clarific o informatie eronata ce a fost propagata zilele astea de un forumist intr-o alta discutie: nu am facut nici un flush de incalzire a headului GS/3. Inutilitatea acestei proceduri dpv termic este de altfel confirmata si de catre producator in manualul de utilizare al aparatului.
Nici un barista nu face asta, decit pe motive "igienice" si ideologice, adica de a curata dusul de uleiuri si reziduuri de cafea.
Cu scuzele de rigoare, s ar putea sa ma insel, sunt insa multe discutii care impart totusi in categorii destul de distincte stabilitatea termica a generic numitului grup saturat, in functie de model, chiar daca de la acelasi producator. 

barista.com/espresso-machines/cutaway-of-la-marzocco-saturated-grouphead-t700-50.html

Scrie aici ca la modele mai vechi LM ( tot cu grupuri saturate, in principiu LINEA) trebuie sa faci flush de incalzire si explica si de ce : 
""" #57Tongueost by shadowfax » Dec 15, 2008, 10:22 pmI believe that some older La Marzocco machines had a water path where the line entered the boiler, exited it, passed through the flowmeter, and re-entered the group to brew, resulting in a pointless flushing requirement to avoid cold first shots. 
 
Quote:malachi wrote:Even with the existing dual boiler machines, it is important to understand the relationships between idle times of various durations and brew temperatures. Machines like the Expobar Brewtus have issues with this due to the group design. Automatic Lineas have different issues due to the placement of the flowmeter in the brew pathway. Indeed, semi-auto Lineas provide the best results when flush-managed.

From La Marzocco GS3-Pro's Perspective

If I understand comments I've read lately, newer models don't suffer from this design flaw, and do not have a flushing requirement (at least, to the same extent). La Marzoccos can be confusing to follow (for me at least): While they've changed a lot over the years internally, they still pretty much look the same. """

GS3 are intr adevar un pic diferit circuitul tevii care duce apa din boiler, este mereu in contact cu apa din grupul saturat insa acel grup fiind mereu expus temp exterioare, presupun ca in idle mai mult timp sunt mici diferente intre primul shot si al doilea shot consecutiv. Aici pe de alta parte se spune foarte clar ca GS3 este mai stabil decat Linea si ca nu are nevoie de flush de incalzire:
https://www.home-barista.com/pros-perspe...sheet.html
Totul testat cu SCACE, conform WBC rules. Totusi, in acelasi articol autorul spune ca el a folosit mai mereu un flush presetat la 30 de ml inainte de fiecare shot  : "This is not an issue with the GS3. If you so choose, you can get good to great results while ignoring flush methodologies entirely. In my case, and probably motivated by tradition and paranoia, I merely programmed the "short single shot" button to provide a one ounce flush and hit that immediately before pulling any shots. This worked perfectly for me. With it, flushing became dead easy. " 

Sa nu se inteleaga ca am ceva cu GS3, dimpotriva, cred ca este una din putinele masini cu adevarat stabile pe piata. Totusi nici o masina nu este perfecta si poate nu e nimic rau in a intelege care este regimul de fuctionare optim pentru ele, asta e ideea. Si un HX poate fi incredibil de consistent daca il cunosti, RaduDani a tot demonstrat o.  Si intre grupurile saturate sunt diferente mari, ideea e ca daca le testezi si le intelegi regimul termic poti obtine o consistenta si mai buna decat sa te bazezi ca gata, e grup saturat si merge la fel de bine in orice conditii.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#20
(05-11-2017, 17:44)Lyvyoo Wrote: In al doilea rand, scade offset-ul la 7 in loc de 10 si mergi pe temperaturi gen 87-88 de grade.

Liviu, ce setari folosesti la P, I, d?
thx!
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#21
Offset 7 în rest cele de fabrică
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#22
Am schimbat si eu offset-ul. Revin cu impresii
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#23
Si eu il schimbasem la intalnirea noastra, era pe 10, l am pus pe 7, acum trebuie gradual sa ma obisnuiesc psihic
 
Reply
#24
"... Daca au timp, astept si concluziile colegilor, pentru un "bias" al topicului."

interesant la setup-ul folosit nu mi se par masinile - espressoare si rasnite, ci grupul de expertiza intrunit ad-hoc...un asemenea grup este formator de opinie si am deslusit mai greu - e o apreciere medie - acel aer de precautie, de rezerva, pe care o ai cand stii cat de puternica e statia de amplificare prin care vorbesti...

"... Vedeti singuri cu cite grade si cum variaza temperatura de extractie la un E61, ginditi-va la rezolutia controlului de temperatura de 1 grad, in conditiile in care offsetul este de ca. 10 grade (unii programeaza 7, altii 12), prin comparatie cu un GS/3, unde offsetul este 1,2-1,6grade, si tempertaura (foarte stabila) se controleaza cu o rezolutie de 0,2grade. ... "

cititorii fara multa experienta sunt tentati sa memoreze cifrele de mai sus pentru backreference-uri ulterioare;
ori suntem in plina nedeterminare: cifrele apartin cuiva, sau sunt valori disputabile, in public domain?! unde sunt masurate? cum servesc ele si cum se interpreteaza ca referinta?
nu putem compara mere cu pere...
da, in link-ul ce precede cele citate mai sus, am incercat sa argumentez uriasa putere de 'netezire', de control asupra temperaturii de extractie, pe care o are un grup E61 pe HX, cand e folosit bine acordat in context de debit si temperatura!
chiar ultimul grafic inclus de mine, arata o variatie de 0,1C, deci o zecime de grad Celsius, pe durata extractiei!
nu a preinfuziei, desigur, unde exista acea 'cocoasa' de care se pare ca stie toata lumea;
poate fi asta considerat un profil de temperatura constanta? eu zic, da! e bine ca-i asa? nu stiu, dar nici nu cred ca are vreo relevanta!
e vorba de capacitatea de stabilizare temperatura, a grupului E61... nu de gustul in ceasca!
vorbesc de E61, care in 1961 cand s-a lansat, imperechiat cu un HX, nu exista niciun offset amestecat in ciorba Smile

stim doar ca suntem deja (HOST Milano) intr-un moment al istoriei masinilor pentru prepararea espresso, cand se justifica economic si comercial, infuzia de tehnologie de varf in acestea!
deci nu ne mira ca o masina de 4000-6000 euro poate fi controlata mult mai comod si mult mai precis, decat una de 600-1000 euro, mai ales daca aceasta din urma e una traditionala, nu un hibrid comercial...
dar ce iasa, depinde si de alti factori, nu numai de posibilitatile de control, de 'puterea motorului' si de 'pixeli'...

intr-o asezare de munte in Italia, un local cochet, cu multe zeci de varietati de pizza renumite, cu oameni multi de-ai locului, si caldura multa, avea pentru preparare, la vedere, un cuptor cu lemne... nu electric, cu displaiuri, cum sunt cele de la Lidl si aiurea, unde se fac niste pizzette din material congelat...

fiecare cauta sa se 'catere' in upgrade-urile ce le face, cat mai sus, la inceput pentru a avea mai mult decat are, in ceasca inclusiv, mai pe urma, pentru a putea fi deslusit mai bine de comunitate Smile
intr-o abordare mai 'cuminte', vad astfel niste paliere pe care odata ajunsi ar trebui sa ne vedem de treaba, adica sa facem espresso pentru ceilalti din casa si pentru noi;
pentru ca principala diferenta intre o scula pe palierul pe care ai ajuns, fata de una mai sus, este, plecand de la o 'miscela' care are ceva de spus, in partea de mano, si mai apoi abia, masinile... parerea mea, desigur...

E61 DB in general si Brewtus ca exemplu, este un astfel de palier; de obicei e mai usor, mai convenient, sa scoti un shot exceptional, dintr-o cafea exceptionala, cu o masina comerciala bine 'acordata'!
dar un E61 DB bine manuit si bine reglat, poate da acelasi lucru!
mii si mii de shot-uri, pe o aceeasi masina te ajuta sa simti si sa faci ceva bine!
nu mai lucrezi cu 0,2C, ci cu mai cald, mai rece, potrivit acum...
nu e asta pana la urma, manualitatea, interactiunea cu masina, pe care o urmarim cei impatimiti de prepararea acasa a cafelei?
pentru ca la capatul celalalt, cu proliferarea asta de tehnologie, e masina automata; sigur, cu toate curbele, afisajele si padelele imaginabile, dar daca dorim un anume confort si o explorare a ce obtinem in ceasca, nu o sa stam la scoala de seara ca sa invatam bazele automaticii, mecanica fluidelor etc.
intr-un lant de preparare atat de lung si sofisticat, de la culegerea si sortarea cireselor de cafea, pana la extragerea in debit fortat si temperatura ridicata, din macinatura de cafea prajita si compactata, cam tot ce ar fi de facut e sa pierdem cat mai putin din incarcatura initiala, din valoarea potentiala a bobului verde;
asta mi se pare a fi drumul catre un espresso bun: o cafea buna si o dotare decenta, capabila espresso;
proprietati ce trebuie sa existe in afara subiectivitatii fiecaruia, recunoscute ca valide de o majoritate in discutie;
o cafea buna, este un blend bine mestesugit, din cafele de ultima recolta, curat sortate; aici mi se pare ca exista procentul major de nedeterminare, de subiectivitate:
scorul de cupping si profilul de gust, plus informatia integrala de trasabilitate, dau fiecarui component al blendului, dreptul de a participa sau nu la alegere; iar alegerea, este rodul talentului si subiectivitatii specialistilor;
love it or hate it...
iar printre putinele modalitati de a aprecia obiectiv 'capabilitatea espresso' este extraction yield-ul; masurat corect!
acceasi imparteala de care am tot discutat (95%-5%): espresso este in majoritate rodul cafelei in intrare, cu ceva necesitati pentru echipamente capabile sa-l extraga...

nu cred in capacitatea omului exersat (nu a omului-minune - ala-i alt domeniu), de a percepe in ceasca o diferenta de 0,2C in asa zisa 'extractie', intre shoturi!
unde se masoara temperatura asta de extractie care difera cu niste zecimi 'semnificative' intre shoturi!?
si nu cred, ca un GS/3 poate sa faca un shot la fel ca si un E61 si, asa cum s-a si spus, nici invers!
o diferenta intre shot-uri va exista intotdeauna, pentru simplul motiv ca lucram cu un aliment cu o compozitie atat de complexa, sensibil la puterea de dizolvare a apei, la temperatura si la diferite momente in timp cand au loc acestea;
SCACE ne spune o temperatura intr-un punct, deasupra pucului, pe parcursul unei extractii simulate;
este un instrument care ofera repere obiective de apreciere, de comparatie, de reglaj;
dar nu se poate sa nu vedem cat de grosolan e atunci cand se pune problema sa atribuim temperatura indicata de el, unei realitati fizice in puc!

"... o rasnita buna/foarte buna (k30, honne, ceado e37s, asta ca sa fiu totusi decent, sa nu pun rasnite extrem de scumpe). Vorbim de rasnite pe care si le poate permite aproape oricine. ..."

ok, deci MK K30 la 1500-1800 euro e o rasnita pe care si-o poate permite aproape oricine?!
in concluzie: eu nu sunt 'aproape oricine' Smile
pentru ca nu mi-o pot permite!

daca ar fi sa convertesti un numar mare dintre cei ce platesc tributul lipsei de discernamant, cumparand pliculete de 'cafea' 3-in-1 din rafturi, asa cum cumpara detergent pentru masina de spalat, atunci chiar cred ca ar trebui sa pleci de la ground 0, sa deschizi 'un alt fel de' cafenea de piata, populara, o placintarie/ospatarie, cu cafea placut baubila, ieftina!
imensa majoritate nu va vrea niciodata mai mult; sigur e treaba unora de a se ocupa de infima minoritate de alaturi, dar in ce ma priveste, apartin ca gusturi, acelei imense majoritati; vreau o cafea baubila, ieftina si cred, dupa atatea carari pe care am umblat in lumea asta a cafelei, ca solutia este miscela:
- o cafea mai ieftina este de regula mai sanatoasa (ca bob, nu pentru cure bio/vegan/etc.), mai naturala, mai putin protejata si ingrijita in cultivare; proaspata, e o cafea cu niste caracteristici dominante pe care inca nu le-a pierdut; si le pastreaza mai bine in timp decat o cafea de specialitate!
- o cafea de specialitate este ca si soiurile de vita de vie, mai delicata, mai fragila, mai expusa degradarii si reducerii calitatilor in timp;
- apare astfel miscela, ca solutie mai ieftina si cat de cat echivalenta unei cafele pretioase de specialitate: intr-un blend impreunezi cafele mai ieftine, care inca sunt proaspete si au cate o caracteristica dominanta, de obicei diferita de a celorlalte; impreuna dau o caracteristica de gust 'rotunda', asemanatoare sau chiar mai echilibrata de cat cea a unei cafele de specialitate! o asemenea miscela e mai ieftina decat cafeaua de specialitate si are o durata de valabilitate mai mare (boabe verzi);

"cu o rasnita si un espressor ce totalizeaza 6-8000E, poti face dintr-o cafea slaba un avion? Uite ca nu, iar aici niciun espressor nu a avut ce face. Deci e total fals sa te gandesti ca vei cheltui multi bani pe scule ca sa bei cafea medie sau mediocra ce va fi transformata in cup of excelence. Pe scule ultraperformante dai bani multi ca sa iti evidentieze aromele fine ale unor cafele fine, nu neaparat ieftine de obicei."

de fapt, cand zici cafea mediocra, trebuie sa refuzi de la inceput ideea unui shot espresso facut din ea! e oribil de regula...
'specialitatea' mea acuma este de a face ceva baubil din blenduri de arabica, fiecare din cele 3-7 componente fiind o cafea mediocra, la 30, cel mult 40 de lei/kg;
si inainte de a face blendul, fac degustare pentru componente;
ceva am invatat despre cafele verzi mediocre, vechi si proaste!

si da, in cele citate mai sus e povestea cu GIGO (garbagge in - garbagge out), pe care o traiesc de ceva timp... dar tocmai aici trecem fluierand a paguba pe langa experienta - sa-i zic - de peste un secol, a culturii italiene a cafelei: se poate si popular, se poate si mai ieftin!
important e ca bei o cafea, nu flori, fructe, etc. si ca o bei fie acasa cu ai tai, facuta cu mocapotul, fie la colt, in zgomotul de ospatarie al barului popular;

de unde si zadarnicia in folosirea ca argumente de convingere, a sofisticaraiei si rafinamentului de care se bucura o minoritate ("cafeaua proaspat prajita e mai buna", "four legs good, two legs bad"), pentru castigarea de prozeliti care sa migreze din lumea majoritara a alintaromelor manipularii comerciale, spre lumea (inca) minoritara espresso;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#25
(05-11-2017, 09:40)RaduCarutasu Wrote: Remarcabil a fost faptul ca, asa cum am aratat si mai sus, dupa mai multe incercari, reproducand programarea castigatoare am reobtinut gustul apreciat ca fiind cel mai bun.
 

Cred ca asta am vrut sa facem, de fapt imi amintesc ca am cerut sa fie realizat acest experiment, dar n-am mai facut-o. Acel gust "cel mai cel" de pe GS3, cu zona florala / fructata evidentiata cel mai bine, mi-l amintesc doar odata. Nu zic ca nu o putea repeta, dar entuziasmul celor 3 espressomani cunoscatori ai lui GS3 ne-a facut sa experimentam in continuu tot felul de setari si reglaje fine.
(05-11-2017, 12:12)VladP Wrote: Eu personal nu m-as intoarce la E61 in nici un caz, ci as alege un grup non-E61, datorita versatilitatii pe care acesta mi-o ofera.

Vorind de aparate noi, iti dau dreptate doar cand implicam in joc aparatele non E61 stabile termic, ce permit reglaje precise pe preinfuzie sau pe intreg spectrul extractiei. Altfel e mult discutabil, din punctul meu de vedere. Bine, eu gandeam de jos in sus... Privind de sus (Marzocco) in jos clar ca sunt alte orizonturi fata de E61.
(05-11-2017, 17:20)razvanMB Wrote: Legitima intrebare : eu cand am testat cu Liviu Brewtusul mi s a parut ca scotea destul de usor un dulce din cafele destul de dificile ( Hasbean) si intr adevar mai putin floral, totusi pe refractometru statea destul pe bine cu proportia solidelor dizolvate. Asta este in principal atributul preinfuziei mecanice specifice E61, dar depinde f mult de macinatura, doza-ratie si evident, cafea Smile Si am testat pe rasnite serioase.  

Cumva aseman acea intalnire cu cea prezenta. Imi aduc aminte, cu barista Claudiu Stavrica langa noi, ca am testat in paralel Brewtus vs DC Mini si Expobarul a scos foarte usor un shot rotund, dulce, suculent, foarte bun, cu 9% TDS, adica foarte sus. Mini nu a scos pe loc acelasi rezultat, dar dupa ceva ajustari am baut un shot aproape identic. Era tot ceea ce puteam face pe doua espressoare cu pompa vibratoare, DB, unul E61 unul non E61, fara control pe preinfuzie sau extractie. Doar ca, atunci cand am trecut aceeasi cafea pe DC Mina, au aparut fructele de prin pomi, contand ca Razvan a stiut sa-l seteze. Iar Mini are acelasi grup si boiler la fel ca Mina.

Deci revenind la ce zicea Vlad, nu e suficient sa dai la o parte E61 din ecuatie ci trebuie sa pui ceva solid in locul sau, care sa te lase sa profilezi dupa bunul plac. Iar asta costa mult, in afara de diverse DIY.

Vorbind de E61, in functie de cine mai gasesc pe acasa si are un GS3 Smile chiar imi doresc un test si cu noul DB Lelit cu paddle, cand va aparea.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#26
Vis a vis de ce spune @radudani, as zice ca un echipament performat poate evidentia si mai mult defectele de prajire sau de calitate ale unei cafele. Nu o poate face mai buna in termeni absoluti in schimb am avut surprize, profiland cafele mediocre, sa gasesc iteratii baubile pe care sa le pot ulterior reproduce.

Ca aceste iteratii inseamna modificarea cu 0.2 0.4 grade a temperaturii de extractie, pot spune din experienta personala ca este destul de fortat. Mai degraba apar diferente din cauza timpului de extractie sau distributia cafelei in portafiltru care pot influenta gustul, nu 0.2 grade modificate la.espressor intre 2 extractii. Si extrag pe o.masina care pretinde ca modifica temperatura cu 0.1 grade! Smile

Pentru teste asa precise cu zecimi de grad pot eu imprumuta oricand un refractometru si niste filtre VST pentru dublarea senzorialului uman cu un EY.  Doar ca tare mie frica ca s ar ajunge la concluzia ori ca aparatul nu e bun ori ca sunt asa multe variabile in espresso ca pe masura ce invatam ne dam seama ca intelegem tot mai putin Smile
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#27
Nu-si ia nimeni espressor de 7,000 EUR ca sa scoata cafele baubile din cafea mediocra.
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#28
Nu contest rezultatele sau meritelele masinilor testate si chiar apreciez informatiile furnizate.

Dar, asa cum au remarcat si alti colegi, sa afirmi ca exista diferente notabile intre variatii de 0.2 secunde/0.2 grade/0.2 bar etc. inseamna sa pleci de la premisa ca masina in cauza este un etalon metrologic de masura si control, ceea ce nu prea poate fi adevarat. Ar fi frumos sa fie asa, dar...

Exista numeroase aparate dedicate de masura pe piata, verificate metrologic, ce au abateri mai mari sau nu masoara de doua ori la fel.

Sa credem ca un espressor, fie el si LM, ofera o astfel de precizie a cifrelor afisate pe un LCD combinate cu o precizie la fel de mare a operatorului... mi se pare nerealist.
Diferente sunt convins ca au fost, dar ma indoiesc sincer ca au rezultat din variatii de ordinul zecimalelor pe display.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#29
Radudani, nu e vorba ca nu ti permiti, e vorba ca nu vrei.
 
Reply
#30
(06-11-2017, 13:24)adif Wrote: Dar, asa cum au remarcat si alti colegi, sa afirmi ca exista diferente notabile intre variatii de 0.2 secunde/0.2 grade/0.2 bar etc. inseamna sa pleci de la premisa ca masina in cauza este un etalon metrologic de masura si control, ceea ce nu prea poate fi adevarat. Ar fi frumos sa fie asa, dar...

deci, friends, procedura a fost ca, dupa ce s-a setat gradul de rasnire astfel incit sa rezulte o extractie cam pe unde consideram noi ca ar trebui sa fie, ceva la balan nu ne-a placut: prea multe florale, un pic mai multa ciocolata si alune ar fi fost super. Zis si facut, da-i cu 0,4 grade in sus. Toata lumea happy, dar parca se dusese prea mult in ciocolata. Deci, da-i 0,2 grade in jos and be happy.
Nu zic ca diferentele se vad din avion, sint cuantume mici si de tuning poate exagerat, caci de fapt si celelalte doua extractii au fost foarte bune.
Daca credeti, sau nu, este treaba voastra, traim intr-o lume libera. Personal nu am nici o treaba daca cuiva nu ii plac anumite espressoare, si am exact zero ambitii sa sustin sus si tare ca am nu stiu ce espressor. Nevoile mele le satisface, si gata. Cu VBM Domobar Super DB PID nu am fost 100% multumit, dar scoteam shoturi pe care, la acea vreme, le consideram excelente, unele din ele chiar perfecte.
Eu consider ca si cu Brewtus, respectiv un E61 se pot scoate schoturi memorabile. Dar mai sus am facut greseala sa incerc sa explic nebunia procedurii de a ajunge la un shot memorabil, si anume in perceptia tuturor participantilor, si in ciuda gusturilor ce s-au dovedit a fi atit de diferite.
Peace! Angel
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)