Welcome Back Log In Create Account

La Pavoni Europicolla - Zen in espresso

La Pavoni are boilerul setat la temperatura de abur, dar, prin construcție, apa se răcește până să ajungă la puc.

Găsești pe internet scheme cu circuitul apei, plus discuțiile de pe acest thread.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Un single boiler are undeva intre 100 și 400ml. Pavoni are 800ml sau 1.6l. Apa din boilerul Pavoni are undeva intre 105 și 115 grade, sper sa nu greșesc, în funcție de presiunea la care e reglat presostatul.

În general, la Pavoni boilerul e undeva intre 50 și 75% plin cu apă, restul fiind abur. De aici puterea mai mare fata de un Sbdu.

La modelele Millenium, grupul e încălzit prin contact direct cu boilerul și este alimentat printr-un tub de cupru direct cu apa. Asta înseamnă că în timpul extracției grupul trebuie sa aibă o temperatura care să răcească apa care vine din boiler. De asta e foarte important sa se monitorizeze temperatura boilerului.

Reply
E la fel de complicat de lucrat cu el ca la un HX. Undecided
Mă mâncau degetele, este o licitație pe eBay, un Professional (după 2000 după cum arată) care momentan e la vreo 250€ + vreo 25-30€ ar fi cheltuili de transport în țară. Mai sunt 20 de minute. Asta e, când voi fi decis voi cumpăra ceva. :D
Mersi pentru răspunsuri.

Reply
Mie mi se pare mai simplu decât la HX. La Millenium doar trebuie să știi câte grade are grupul când începi extracția.

E clar că nu e ca la un dual boiler cu PID, dar nici prea dificil nu e. Depinde de disponibilitatea ta de a urmări diverși parametri.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
E foarte ușor de lucrat, e silențios și se încălzește în 10 minute. Nu e deloc ca un hx. [emoji16]

Cât timp controlezi temperatura grupului, e foarte repetabilă funcționarea.

Cam orice aparat luat de pe ebay mai necesită un minim de 50-60 de euro investiți în mici nimicuri și accesorii.

Reply
(30-01-2019, 20:21)sochaux_ Wrote: E la fel de complicat de lucrat cu el ca la un HX. Undecided
Mă mâncau degetele, este o licitație pe eBay, un Professional (după 2000 după cum arată) care momentan e la vreo 250€ + vreo 25-30€ ar fi cheltuili de transport în țară. Mai sunt 20 de minute. Asta e, când voi fi decis voi cumpăra ceva. :D
Mersi pentru răspunsuri.

S-au terminat azi doua mici in jur de 150 euro, unul chiar reconditionat si perfect operational.
Le poti gasi cautand la completed sales sau iti dau link-uri.
Nu merita pro, parerea mea, mai ales la + 100 euro.
Am avut pro care l-am scos cu reconditionare cu tot la 700 lei si l-am dat, motive prea personalizate ca sa detaliem.
Uite un Pro cica functional, care se termina in doua zile, la 150 Euro in clipa asta:
https://www.ebay.co.uk/itm/Macchina-da-c...2444518498

Reply
Eu nu l-as da pe-al meu pe un hx. Zi asta după ce am avut 2 :D
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Măcar pentru "căutarea temperaturii optime" l-aș putea considera dificil, precum la HX. Smile
Professional mi-ar plăcea pentru că are boiler mai mare și manometru.
A zburat la 299€ la finalul licitației: https://www.ebay.com/itm/La-Pavoni-professional-lever-espresso-machine-/202574429049?_trksid=p2047675.m43663.l10137&nordt=true&rt=nc&orig_cvip=true
Nu-mi dau seama dacă ar fi meritat(+costurile de transport ~ 30€), dar din ce am mai verificat în ultima perioadă probabil este un preț corect pentru Professional.

Reply
M-am pricopsit cu un Europiccola Aprilie 1995...
Arata foarte ok, l-am adus din Italia, pret de achizitie cam ca cele vehiculate mai sus.
Desigur ca urmeaza sa il servisez, poate imi dati o idee de la cine sa iau toate garniturile si un decalcifiant bun, sau eterna sare de lamaie :)
Scule stiu ca nu trebuie absolut nimic special.
Mai am de reconditionat piciorul metalic (sper sa il fac rosu) si sa ma pun pe treaba la constuit senzori / piese pentru acest aparat magnific si foarte interesant.
Ciudata senzatia cand desfacti un ambalaj sub care se afla un Europiccola.
Ma simteam ca un copilas care a primit o jucarie noua.
Tinand cont de cate sbdu si hx-uri mi-au trecut prin mana, este prima data sa simt asa batai de inima si emotii :))
Spor la extractii.
May God be with us.

Reply
Salut @decadurabolin

Pentru descaler eu m-am găsit bine cu Puly Cleaner si, pentru a curata port-filtru (este posibil sa găsești balauri) cu Puly Caff.

Garniturile se gasesc din Italia la MacchinaDelCaffe sau, dupa preferinte, din anglia (aici  si aici). Sa ai grija, când faci comanda, sa fie pentru model-ul corect (Pre sau Post Millenium).

Ca prima curățenie este bine si sa cureți bine port-filtrul (scoate sita si sa o lași in apa cu detergent destul de mult) si, am aflat si eu de curând, sa cureți si interiorul duzei de abur.

Ca upgrade posibil, poți sa te gândești la o sita si un dus IMS (nu este neapărat nevoie, dar sunt frumoase).

Altceva, ar fi bine sa faci rost de vaselina siliconica alimentar, ceva gen asta (nu l-am încercat acest brand, eu am luat de la ultima comanda de grup).
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Ms Micrenda. De vreme ce deja colaborez cu espresso shop Uk pe partea de Coffee Sensor, fiind niste domni de treaba, voi discuta cu ei pe mail sa ma ajute :) 
Urmeaza si IMS don't worry.
Vaselina am deja, ung mereu fiecare garnitura inainte sa o instalez.

BTW, foloseste cineva kit-ul lui nenea de langa Romania de pressure profiling?
May God be with us.

Reply
Buna. Mi-am cumpărat, de mai bine de o lună, un espressor La Pavoni Europiccola. Am remarcat că de vreo câteva zile s-a schimbat gustul cafelei, aceasta fiind de un amar ciudat. Frecând degetul de interiorul boilerului, acolo unde este serpentina de încălzire... surpriza! Degetul mi s-a plut de negreală, un fel de funingine... E firesc, ori s-a întâmplat ceva rău? E suficient sa curăț interiorul boilerului, ori asta e un semn că s-a ars ceva și mă paște service-ul? Iar dacă trebuie doar spălat de acea nefireasca funingine, cu ce sa o fac? Am incercat cu oțet și bicarbonat de sodiu, dar si cu detergent pentru mașina de spălat vase -făra rezultat.

Reply
Ce apa folosești?

Poți face o poza cu bliț in interiorul boilerului?

Reply
Salut Călin.

Negreala nu are ce sa caute în boiler.

O poza ar putea elucida misterul...
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
https://photos.app.goo.gl/xjTuiusBVCzb3mREA

Reply
Si eu am avut la toate 3 Pavoni-urile negreala in partea superioara nivelului de apa. Ramanea pe deget. Spre rusinea mea, nu m-am stresat niciodata sa curat zona aceea...
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Am mai scris de ce am dat pavoni-ul... daea. Doar ca la mine era verzeala.
Si tot de asta nu vreau sa mai aud de espressor cu boiler inchis in care balteste apa.
Ori solutii in care se consuma toata apa in procesul de extractie, ori care permit evacuarea completa simpla si rapida.

Reply
Nu e normal sa se depuna undeva mineralele din apa transformata in abur?

Reply
Nu la mine in ceasca ! :D
Si nu e musai, o aduci in faza de abur doar pentru laptarie, presiune suficienta de extractie poate fi si sub 100 grade.
De aia exista metode de preparare, chiar espresso, cu apa care nu a ajuns sa fiarba.

Reply
Am uitat ca in Banie se bea cafea cu apa demineralizata...  Angel

Avantajul mare la Pavoni este ca poti vedea foarte usor gradul de "calcifiere" iar operatiunea de curatare este foarte pain free si foolproof.

Reply
renatoa Wrote:... presiune suficienta de extractie poate fi si sub 100 grade.
De aia exista metode de preparare, chiar espresso, cu apa care nu a ajuns sa fiarba.

hei, renatoa!
tu faci o confuzie amarata, sau incerci printr-o exprimare confuza, sa-i prostest pe aloti!
si nu e nici pe departe prima data!
si zic astea, pentru ca suntem in forumul espressoman.ro, unde ti-ai depus cuvintele in vreo 5300 de postari!
postari in care, in majoritate as zice, te-ai straduit sa iei in zeflemea ideea de espresso!
poate-o fi si-acum asa... tot aia!

masinile de facut cafea espresso, inca din vremea razboiului, nu prepara extracte din cafea cu presiunea apei din boiler! presiunea de extractie de cca. 9 bar, acum si 6-8 bar, s-a obtinut fie cu ajutorul unui piston impins de arcuri, fie, dupa 1961, si cu ajutorul unei pompe!

suntem in thread-ul despre La Pavoni, deci se prepara espresso: 'presiunea suficienta pentru extractie (espresso), nu poate exista sub 100 de grade'!
sub 100 de grade, intr-un boiler de abur saturat, inchis, cum e in masinile espresso, nu e alta presiune decat cea atmosferica, adica acel 0 bar de manometru!
in traducere: sub temperatura de fierbere a apei, presiunea diferentiala in incinta e zero! 
daca te gandesti cumva sa replici ca te refereai la altceva decat prepararea espresso, doar ca sa-i iei la misto pe cei ce te citesc, atunci erai la fel de gresit: extractii gen dripper nu se datoreaza vreunei presiuni, ci permeabilitatii macinaturii din filtru si desigur, gravitatiei!

si mai apoi, dupa acele peste 5000 de postari in forum, vii acum sa afirmi o banalitate astringenta: "exista metode de preparare, chiar espresso, cu apa care nu a ajuns sa fiarba!"
pai nu se tot vorbeste de atatia ani, nu se straduiesc noii veniti sa-si prepare espresso la 89-95C !?
dupa reteta acelor ramasi in tarana istoriei espresso - italienii!

________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
In masinile open boiler nu fierbe apa la extractie, nici in Cafflano Kompresso sau altele similare.
95 grade nu inseamna fierbere.
Kettle-ul meu este lucios ca acum 6 luni, zero depuneri, zero decalcifieri, pentru ca in el apa a depasit niciodata 94 grade.
In pavoni presiunea este necesara doar pentru ca sa urce apa in grup/preinfuzie, nu pentru extractia propriu zisa.
Chestie care se intampla in masinile cu sifon/vacuum inainte sa inceapa sa fiarba apa, prin dilatarea aerului.

Reply
Gabor doing Gabor stuff:

Reply
Before - after.

Mai am câteva piulițe daca vrea cineva sa se joace de-a strungarul.[emoji3]
[Image: 036076a227f7116243bac840fed7eb2b.jpg]

Reply
Si daca o lasi hex ce are ?  Confused

Oricum, nu e buna asta pentru steamer, am incercat si eu una la pavoni, la varful calotei are metal prea subtire, si nu creeaza un jet directionat de abur, ci un evantai care improasca in toate directiile. Rezultatul in lapte e o bolboroseala.
Varfurile astea costa asa mult pentru ca acolo e metal gros, sa iasa o gaura de minim 2 mm, al carui interior trebuie sa fie perfect neted, ca si marginile de iesire, ca sa nu creeze turbulente.
Nu se da o simpla gaura cu un burghiu de mana, ci se da una mai mica si apoi se alezeaza.

Reply
Trebuia să fi tu negativistul de serviciu...

2mm e prea mare și e ok grosimea la vârf.

Reply
"sa iasa o gaura de minim 2 mm"

prea mare, la proportiile La Pavoni!
la boiler de 2l, un varf cu 2 gauri de 0,9 l-am gasit potrivit pentru cum lucrez eu!

suprafata orificiului creste cu patratul razei gaurii, nu?
roughly, 2 orificii cu diam de 0,9 mm au 1,28 mm2 suprafata totala, cum e acum la Strega mea...
(tip-ul original avea 2 x 1,2 mm diam)
un orif. de 2 mm diam da, 3,14 mm2 suprafata!

la 1 bar in boiler, asta ar da aproape 3Kg/h abur, fata de 1,1 Kg/h la mine!
si sigur, cu o presiune steady, ceea ce nu e cazul la La Pavoni... si nici la mine, o ora!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Cred ca @renatoa se referea la grosimea materialului la varf (adancimea gaurii) cand zicea de cei 2 mm. ;)
Dar e bine ca faceti calcule.

Reply
(15-02-2019, 19:48)bogy Wrote: Cred ca @renatoa se referea la grosimea materialului la varf (adancimea gaurii) cand zicea de cei 2 mm. Wink
Dar e bine ca faceti calcule.

Da, la grosimea peretelui ma refeream, adica lungimea gaurii. Nu diametru.
Ce am avut eu nu a avut nici 0.5mm, a intrat burgiul ca in branza si a rezultat o gaura cu margini rasfrante, care imprastia aburul in loc sa il tina jet concentrat.

Reply
Poate am mâine timp să filmez o mostră de abur pentru plăcerea dvs. [emoji16]

Eu am incercat și cu 2mm și cu 1.5mm și am rămas la 1.5mm.

Nu spun că e cea mai ok soluție dar când am văzut că se vând cu 15 euro pe ebay am zis că e cam furt.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)