Am mai discutat noi in trecut despre cum e interesant ca la o macinatura mai fin sau un anumit grad de macinare unele rasnite curg mai rapid decat date grosier.
Am probat azi un 14g/245 ml apa la 92C cu bloom+ 2 turnari egale mai mult spre exterior cu foarte putin in centru. Debit normal de 2-3g/s.
Cutit stock kinu rasnit la 2+4 (vizual macinatura foarte fina) hartie abaca. A curs in 2 min 20 sec, nu ma asteptam sa curga asa rapid.
Eu cred ca patul de cafea joaca rol de filtru, si ca o parte din fines si granulele mai mici sunt prinse in patul de cafea si nu trec asa usor spre fund. Cu alte cuvinte la o anumita macinatura, nu se intampla asa mult o migratie de fines sa-ti infunde hartia, si atunci curgerile sunt mai rapide/consistente.
Problema este ca nu poti agita mult, nu poti face swirls.
Cred ca pot sa merg si mai jos cu macinatura daca am o cafea super light spalata. sa merg spre 3 minute timp, eventual sa rasnesc la 2 ture. Espresso il fac intre 0.7 si 1.2.
Kinu Simplicity cumparata noua la final de 2022, filet 0.5mm.
Am aflat ca diferenta intre rasnitele vechi si rasnitele noi este de 800 microni intre burr lock la astea noi si unde se ating cutitele real. Am mers cu rasnita in 0 pe indicator. am masurat ce distanta a ramas de la fundul cutitului mobil la fundul cutitului fix. Sunt 800 microni - am masurat in mai multe puncte. Atentie asta este burr travel nu burr gap.
Asta inseamna ca daca cineva iti zic ca rasneste la 4 ture pe rasnita veche este 3+2 pe rasnitele noi la care nu se ating cutitele. La rasnitele vechi lumea am vazut ca face espresso la 1+5 pana la 2 ture. La rasnitele noi face intre 0.7 si 1.2.
Se poate calcula burr gap daca stim unghiul cutitului mobil. Poate ne ajuta @
renatoa