Welcome Back Log In Create Account

Kinu M47 Simplicity

Salutare,

Am o defectiune la o rasnita Kiny M47 Simplicity si nu stiu cui sa ma adresez pentru reparatii.

Rasnita este cumparata de la un coleg de pe forum care a achizitionata prin group buy in 2022. Colegul mi-a dat si factura.

Am stricat filetul de la surubul care fixeaza manivela. Cred ca am strans prea tare in mod repetat. As dori sa cumpar sau sa comand un inlocuitor.

Orice informatie este binevenita   Rolleyes

Reply
Gasesti in topicul de reduceri modalitatea de a contacta fabricantul.

Reply
Am o intrebare care poate parea "silly" : cum ma asigur ca fac setarile corecte la rasnita Simplicity astfel incat sa am cea mai fina macinare?

Reply
Pai cea mai fina inseamna sa o aduci la zero... noroc bun la rasnit in pozitia aia... :s

Poate era bine sa fii un pic mai explicit, cea mai fina pentru ce metoda de extractie ?

Reply
Pentru ibric. Dar inteleg ca "zero" poate fi si 1.0 si 2.0 etc... de aici este dilema mea.

Reply
Nu, zero ala de care nu mai poti trece, se opreste surubul, si nu e cazul sa il fortezi.
De 1.0 poti trece in jos, la 0.9 adica... la fel si de 2.0...

Reply
La 1.0, 2.0 etc practic se mai poate invarti rotita in stanga sau in dreapta corect?

Reply
Da. 0.9 1.0 1.1 ... 1.9 2.0 2.1

Cand esti la 1, dai la 0, si incerci sa treci la 9 si nu poti, inseamna ca esti la zero... zero barat.

De acolo nu poti decat in sus.
Si problema nu e cat de fin poate rasnita sa macine, ci cat te tin pe dumneata puterile... :D

Reply
Cel mai simplu e sa o desfaci, o cureti si o reasamblezi.
Strangi cutitele la maxim pana se ating sau pana nu mai poti strange.
Daca se ating e pozitia de 0, daca nu e minimul pe care il poti obtine. De aici mai incolo poti desuruba si creste macinatura.
Pentru ibric sa zic ca 0.9-1 este decent. Ma refer si la durata de macinare, care creste considerabil fara efecte semnificative.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Cred că trebuie lămurită notația gradului de râșnire, deși probabil poate fi găsit cu câteva pagini în urmă.

Zero este punctul în care este strâns maxim șurubul de reglaj, el are un semn care atunci când este strâns la maxim arată 0 pe rotiță. La unii este mai aproape de 9, este ok.

Când folosim X.Y.Z sau X.Y
X se referă la numărul de ture complete
Y se referă la numărul de pe rotiță
Z se referă la numărul de gradații intermediare de pe rotiță

Când spunem 1.0 ne referim la șurubul de reglaj strâns la maxim și apoi eliberat o tură completă. Cam asta ai nevoie pentru ibric. Dacă poți să râșnești la 0.5 este ok.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
multumesc pt lamuriri

Reply
Interesant, eu am simplicity 2022, espresso fac pe la 0.9-1 tura. Pentru ibric trebuie mult mai fin, pe la 0.5
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Și eu am avut un Phoenix cu care am râșnit la 0.7 pentru espresso, deci trebuie observată măcinătura.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Eu am Simplicity 2022. Pentru espresso macin pe la 0.7 - 0.8 sau daca am o cafea prajita de filtru pe care o mai trag pe espresso o duc si in 0.5.3-0.6. Pentru ibric si eu as incerca mai jos de 1.0 avand in vedere ca ar trebui sa fie mai fin decat espresso, desi nici eu n-am facut ibric asa fin pentru ca era prea mare efortul :)) tot pe la 1 tura completa m-am invartit.
Lelit Elisabeth V3, Timemore Sculptor 078s, 1zpresso ZP6, Kinu M47, Mazzer Mini A, Hario V60 & Switch, Timemore B75, Kalita 155, Aeropress, Cafflano Kompresso, Moka Pot, Fellow Stagg EKG

Reply
Intr-adevar sa rasnesti la gradatie 0 trebuie sa ai mare rabdare. Ca impresii :
-un capac din silicon ar fi fost util contra efectului de popcorn
-o manivela mai scurta ar fi fost uneori utila. Mi se pare ca efortul este prea amplu datorita lungimii manerului
-una din diferentele fata de classic este ca nu are acel click pe gradatie. Nu imi dau seama ce diferenta de cost ar fi fost daca ar fi fost montata sau macar ca si optiune daca ar fi existat.

Reply
Poti face singur unul din orice capac plastic de la un borcan de iaurt, taiat cu foarfeca.
Ai atasat ceva facut de mine pentru alta rasnita, sper sa se distinga ideea, fiind plastic transparent

Din contra, manivela scurta presupune efort mai mare, ia deseneaza sistemul de parghii :D

La Phoenix a existat o tentativa de click, dar au gresit implementarea si pana la urma au scos-o de tot.
Costul e infim, este 50 bani un click cu bila, totul e sa ai unde sa il montezi.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Am mai discutat noi in trecut despre cum e interesant ca la o macinatura mai fin sau un anumit grad de macinare unele rasnite curg mai rapid decat date grosier.

Am probat azi un 14g/245 ml apa la 92C cu bloom+ 2 turnari egale mai mult spre exterior cu foarte putin in centru. Debit normal de 2-3g/s.

Cutit stock kinu rasnit la 2+4 (vizual macinatura foarte fina) hartie abaca. A curs in 2 min 20 sec, nu ma asteptam sa curga asa rapid. 

Eu cred ca patul de cafea joaca rol de filtru, si ca o parte din fines si granulele mai mici sunt prinse in patul de cafea si nu trec asa usor spre fund. Cu alte cuvinte la o anumita macinatura, nu se intampla asa mult o migratie de fines sa-ti infunde hartia, si atunci curgerile sunt mai rapide/consistente.
Problema este ca nu poti agita mult, nu poti face swirls.

Cred ca pot sa merg si mai jos cu macinatura daca am o cafea super light spalata. sa merg spre 3 minute timp, eventual sa rasnesc la 2 ture. Espresso il fac intre 0.7 si 1.2.
Kinu Simplicity cumparata noua la final de 2022, filet 0.5mm.

Am aflat ca diferenta intre rasnitele vechi si rasnitele noi este de 800 microni intre burr lock la astea noi si unde se ating cutitele real. Am mers cu rasnita in 0 pe indicator. am masurat ce distanta a ramas de la fundul cutitului mobil la fundul cutitului fix. Sunt 800 microni - am masurat in mai multe puncte.  Atentie asta este burr travel nu burr gap.

Asta inseamna ca daca cineva iti zic ca rasneste la 4 ture pe rasnita veche este 3+2 pe rasnitele noi la care nu se ating cutitele.  La rasnitele vechi lumea am vazut ca face espresso la 1+5 pana la 2 ture. La rasnitele noi face intre 0.7 si 1.2.

Se poate calcula burr gap daca stim unghiul cutitului mobil. Poate ne ajuta @renatoa

Reply
Experienta mea cu al meu Kinu Phonenix este similara.
Am rasnit cu cutitele stoc pt V60 pana la 2.1 cu curgeri sub 3min (espresso 0.8-1.2)
Totul ok in range-ul 2.1-2.5 in functie de cafea/turnari/agitatie.
In schimb in range-ul 2.5-3.0 nu prea am reusit sa scot ceva pe gustul meu.
Iar peste 3.0 pana la 3.5 se schimba profilul si nu e neaparat preferatul meu, dar il folosesc ocazional.
Cu cutitul de brew se schimba experienta mea, acolo la macinaturi mai fine ~2.5 nu prea am avut rezultate bune, cu el am extras in zona 3.2-3.6, dar nu am putut sa trec peste timpul mare de macinare si rezultatele nu neaparat mai bune decat cutitul stock, ci diferite.
Timemore Sculptor 078~Kinu M47 Phoenix + OreaV3~V60~Clever~Aeropress~Picopresso

Reply
(08-02-2024, 12:00)Darsidius Wrote: ...
Kinu Simplicity cumparata noua la final de 2022, filet 0.5mm.
...
Sunt 800 microni - am masurat in mai multe puncte.  Atentie asta este burr travel nu burr gap.

Asta inseamna ca daca cineva iti zic ca rasneste la 4 ture pe rasnita veche este 3+2 pe rasnitele noi la care nu se ating cutitele.  
...
Se poate calcula burr gap daca stim unghiul cutitului mobil. Poate ne ajuta @renatoa

Ceva nu iese... 800 microni la pas filet de 0.5 face 1.6 ture.
Deci 4 ture - 1.6 ar da 2.4... nu 3.2
Cred ca cele vechi aveau pas de 0.75... doar asa ar da pe aproape pe langa 3.2 la cele noi ... 750/800 = 0.94 tura

burr gap este 800 * sin(75 grade) = 207 microni

Reply
Da, mi-a scapat. Stiam ca fiecare numar e 10 microni pe astea noi, insa nu am vazut ca  sunt 10 linii intre numere, ci doar 50 microni de la 1 la 2 sa zicem. 

Cu rasnita dusa la 0 pe dial, am masurat distanta intre suprafata cutitului mobil si suprafata cutitului fix. Mi-a dat 0.8mm. Sigur, ca nu se vor atinge cutitele in 0.8mm ca mai rapid, burr lock nu e tot una cu burr touch.

Sunt curios daca e cineva cu kinu vechi la care se pot atinge cutitele, cu rasnita la atingerea cutitelor ce distanta are intre cutitul fix si mobil. Atunci putem sa lamurim cam ce off-set exista si pe viitor cand mai avem discutia asta intre modele diferite stim ce sa zicem.

Reply
Am pus intrebarea despre distanta cutitelor la 0 direct la Kinu si raspunsul a fost "There is a axial manufacturing tolerance range for this gap, but it is not exactly the same on each grinder, so it would be hard to give you the exact size of the gap." Probabil ca exista o valoare in jurul careia exista aceasta dispersie a distantelor intre cutite la 0.

A mai fost o completare la acest raspuns "To give you some extra understanding of the adjustment, each full rotation changes the distance between the burrs by 0.5 mm, so from one number to another that's 0.05 mm (thickness of a human hair) and one small line is 0.01 mm. So with the 2.6.0 setting you'd be opening the burrs 1.3 mm + the gap."

In trecut m-ati convins, aici pe forum, ca toate aceste cifre nu au o relevanta majora pentru rezultatul final din pahar, setarile fiind relative, in functie de alti factori Wink

PS Ultimele postari ar fi mai utile daca sunt mutate inapoi pe topicul Kinu.

Reply
(08-02-2024, 14:31)edri Wrote: ...
So with the 2.6.0 setting you'd be opening the burrs 1.3 mm + the gap."
...

Incorect, asta este deplasarea axiala. Fanta de iesire, care da calibrarea particulei medii, este de vreo 4x mai mica.
Cu gap de 0.8mm, ar veni cam 500 microni.

(08-02-2024, 14:31)edri Wrote: ...
In trecut m-ati convins, aici pe forum, ca toate aceste cifre nu au o relevanta majora...

Pai cand chiar cei de la Kinu arunca asemenea prostii in raspunsurile oficiale, ce sa mai inteleaga omu...
Daca te iei dupa ei pe acolo ar trece bobul de orez ...

Pentru cei aterizati mai tarziu si nu pricep ce dezbatem aici, sectiunea despre miscarea verticala. de la 2:24, din clipul de mai jos, ar trebui sa ii lamureasca...

https://www.youtube.com/watch?v=53cogUc7K6U&t=144s

Reply
Are sens. Pentru o mișcare axială de x microni, spațiul dintre cuțite se lărgește cu x * sin a, unde a este unghiul pantei conului față de verticală.
Dar asta e valabil numai la geometrie, unde totul e simplu și frumos. În realitate unghiul nu e constant pe toată suprafața conului, conul nefiind drept, ci neregulat. Ia uite ce de unghiuri avem acolo:

Pentru o anumită mișcare axială, toate aceste puncte se îndepărtează de cuțitul exterior cu o distanță diferită. Și atunci cum poți calcula cu cît crește granulația cafelei? Vorba rusului, te oprești din calculat și mai deschizi o sticlă de vodcă. Viața-i prea scurtă. :D
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.

Reply
Nu trebuie sa gandesti din punct de vedere static.
Totul este dinamic acolo, cutitul se roteste. Si atunci rezulta conuri cu diverse unghiuri. Cele mai mari sparg boabele, cele cu inclinatie mai mica faramiteaza fragmentele si uniformizeaza macinatura.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Cu 4 ture a cate 0.5mm, plus un gap initial de 0.8mm, conform Denis, obtinem o deplasare de 2.8 mm, care probabil nu va fi atinsa in nici un scenariu.
Numai conicitatea celor 2-3 mm de la baza conteaza, acolo este zona de calibrarea granula.
De spart boaba intreaga o poti sparge sub orice unghi.
Poti sa si musti din ea, cum vad ca e moda cutitelor chinezesti de ultima generatie, care daca au dat cu flexu pe muchiile din zona de intrare, cred ca si-au mai gasit un lot de fraieri la care sa promita absurditati.

Reply
Da, așa e. Acum că zici, pare într-adevăr logic că numai partea de jos ar trebui să influențeze mărimea granulelor. Dar chiar și așa, nu știm cît este unghiul de jos. Și oricum, după cum zice și Mihai, totul se mișcă acolo, e dinamic, variabil... deci nu cred că avem vreo șansă să calculăm variația granulației în funcție de mișcarea axială. Doar să facem multe probe, cu Kruve. Dar cum spuneam, viața e prea scurtă pentru așa ceva. Shy

De fapt lucrul cel mai important nu cred că este cu cît cresc granulele pentru o anumită mișcare axială, ci cît de constantă este această variație. Adică cei 50 de microni dintre 1.5 și 1.6 măresc oare granulația exact la fel de mult ca cei 50 de microni dintre 2.1 și 2.2? Și exact la fel de mult ca cei 50 de microni dintre 3.4 și 3.5? Cred că asta contează de fapt.
Știm oare dacă e într-adevăr așa?
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.

Reply
Asta zic ca tine de rasnita. Solutie, geometrie cutite, turatie…
Fiecare rasnita are o distributie distincta a particulelor.

Reply
Păi da, mă refer strict la Kinu, nu în general.
Să zicem Kinu cu cuțitul standard, pentru că ăla de brew observ că nu este foarte popular și presupun că nu s-au făcut prea multe teste cu el.
Kinu se laudă cu un mecanism de mare precizie în privința mișcării axiale, dar nu ne spune cum se traduce asta concret în materie de granulație a cafelei. Sau mă rog, ne spune, dar ne spune prostii. :D

Reply
(20-10-2019, 10:34)rdumitrescu Wrote: [Image: 2678c086838873f40c33dd5d3d6569bf.jpg]

Cel din stânga este cel de brew. Va fi negru când va fi disponibil, în aproximativ 2 luni.
Ok, la mine care e pentru espresso din cele 2:

[Image: 5a4b8eb50204c22d25979562cd24f8ea.jpg]

Cel din dreapta are cele 6 căderi mai groase decât cel din stânga...

Reply
Refa fotografia mai de la nivelul mesei, ambele par de 'presso, cel de brew are muchiile de intrare inclinate in jos, chestie care nu o vad la niciunul din ale tale.

Apoi, mai este si dimensiunea zonei de ultima maruntire de la iesire, cele cu inaltimea aceste zone mai mica sunt de brew.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)