Apropo de postarea de
aici... eu consiider ca gasirea punctului optim de rasnire la brew se face dupa % de fines, nu dupa criterii (extra)senzoriale...
De asta vedem si atatea opinii adverse despre aceasi rasnita, ca lume nu e pe aceeasi... fractie de fines.
Cafea noua, necunoscuta... puneti rasnita pe o setare care va e cea mai familiara, rasniti, cerneti, daca aveti mai mult de 15% fines, atunci rasnita e setata prea fin, data viitoare incercati mai grosier.
Ce ati cernut nu e de aruncat, faceti o cafea si vedeti cum e gustul cu fines reduse.
Am scris reduse, nu eliminate, nu ne iluzionam ca sita le separa complet. Dar oricum le-a adus la un nivel greu masurabil.
Daca sunteti nou in bransa s-ar putea sa nu prea apreciati gustul rezultat... va zic asta din experienta... altora.
Daca nu v-a placut fara fines, data viitoare puteti extinde exterimentul adaugand cam 10% fines in procesul de preparare, prin pudrare pe suprafata cafelei din con, dupa ce ati turnat jumatate de apa

Vor fi extrase mai lejer, si fiind la suprafata nu vor infunda conul. Daca nu agitati, evident.
Relativ la cernere, se face cat mai bland cu putinta, ca sa nu generati alte fines, prin spargerea granulelor existente.
Deci fara impact. As zice chiar si fara frecare, dar stiu ca nu se poate
Deci exclus prin agitatie ! Ce apare in unele clipuri cu site Kruve e aberant... face shake ca la coktail... si 2-3 minute ... pai acolo s-a dublat cantitatea de fines, nu s-a masurat nimic relevant.
Miscarea este de plimbare domoala a cafelei prin rostogolire pe toata circumferinta sitei, nu de agitare ca la cernut malaiul.
Cat de mult timp ? Sub un minut de regula... e chiar simplu de aflat, daca e facuta cu recipientul colector de fines pus pe cantar. Ne va spune destul de relevant cand s-a terminat cernerea. Daca am facut o tura-doua si nu s-a mai schimbat zecimala, e gata.
< Postare in care nu s-a folosit AI. / >