Hello There, Guest! Login Register


KRUVE Sifter Six

#1
Prin amabilitatea lui @MyR am beneficiat de setul Kruve Sifter Six si am reusit sa efectuez cateva masuratori.

[Image: Ejo3ygy.jpg]

Kruve Sifter Six
https://www.youtube.com/watch?v=DVsPA4nS_Bc

Kinu M38 2,0
Origo, Mogiana Bourbon, 25g
[Image: zPIqLSI.jpg]
---- 25g
grame dimensiuni  
  3,1  <400um    
  6,3  <800um    
 15,1  >800um    


Kinu M38 1,2
Maison du Cafe, Etiopia Kochere, 25,2g
[Image: NMWLiFz.jpg]
--- masuratoarea 1
--- 25,2g
 0,4 <200um  
 4,7 <400um  
20,5 >400um  


--- masuratoarea 2
--- cele 20,5g > 400 din prima masuratoare
 1,3 <400um  
 6,7 <600um  
13,0 >600um  
[Image: HU8gc2D.jpg][Image: Q3o3KEH.jpg][Image: LUkhiXg.jpg][Image: DM0WmDa.jpg]

■  Kinu M38 ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Kinu M47PH ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired: Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
#2
Intelegem ca 1.2 e setarea folosita pentru Kompresso iar 2.0 pentru Aeropress?

Surprinzator de putine particule sub 200um dar destul de multe peste 600um.

Era bine de comparat cu o rasniat electrica.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#3
Cum as putea sa intru si eu in posesia setului?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#4
folosesc si eu sitele respective, tot prin bunavointa colegului @MyR.
stabilesc de obicei limita de sus a granulatiei.
rasnita ar trebui reglata asfel incat, in functie de bautura dorita, in partea superioara a sitelor, cantitatea de reziuduu ramasa sa fie insignifianta. Majoritatea cafelei ar trebui sa ramana intre cele 2 site din ansamblu la o rasnire corecta
din pacate filtrarea particulelor sub 300um e deficitara datorita magnetizarii cafelei si infundarii sitelor, asfel, verificarea rasnirii pt espresso e complet irelevanta.
La Pavoni, Mazzer
 
Reply
#5
Cred ca trebuie sa agit mai mult timp pentru separare corecta (vezi masuratoarea 2 fata de 1, desi nu ar fi trebuit sa mai am <200um totusi au fost 1,3g) si sa folosesc un cantar mai precis.
Trebuie ceva rabdare pentru efectuarea corecta a operatiilor si curatarea cu grija a sitelor, cred ca mai am de lucru in aceasta privinta.

(16-07-2018, 09:30)Laddu Wrote: Cum as putea sa intru si eu in posesia setului?

Din pacate sunt plecat o saptamana, cand revin stabilim cu @MyR cum ajunge la tine.
■  Kinu M38 ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Kinu M47PH ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired: Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
#6
Ok, perfect. Astept vesti dupa ce revii.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#7
(16-07-2018, 09:31)bubucalu Wrote: folosesc si eu sitele respective, tot prin bunavointa colegului @MyR.
stabilesc de obicei limita de sus a granulatiei.
rasnita ar trebui reglata asfel incat, in functie de bautura dorita, in partea superioara a sitelor, cantitatea de reziuduu ramasa sa fie insignifianta. Majoritatea cafelei ar trebui sa ramana intre cele 2 site din ansamblu la o rasnire corecta
din pacate filtrarea particulelor sub 300um e deficitara datorita magnetizarii cafelei si infundarii sitelor, asfel, verificarea rasnirii pt espresso e complet irelevanta.

Am intentionat sa aflu, in primul rand, procentele de dimensiuni ale particolelor de cafea produse la setarile pe care le folosesc la Kinu M38.
Din cele spuse deduc faptul ca nu am ales corect sitele pentru separare.
Am sa mai incerc o masuratoare folosind toate sitele, pe rand, incepand de la mare spre mic, nu asa cum am procedat.

(16-07-2018, 09:08)dev Wrote: Intelegem ca 1.2 e setarea folosita pentru Kompresso iar 2.0 pentru Aeropress?

Surprinzator de putine particule sub 200um dar destul de multe peste 600um.

Era bine de comparat cu o rasniat electrica.

Cred ca trebuie sa agit mai mult timp pentru separare corecta (vezi masuratoarea 2 fata de 1, desi nu ar fi trebuit sa mai am <200um totusi au fost 1,3g) si sa folosesc un cantar mai precis.
Trebuie ceva rabdare pentru efectuarea corecta a operatiilor si curatarea cu grija a sitelor, cred ca mai am de lucru in aceasta privinta.
■  Kinu M38 ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Kinu M47PH ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired: Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
#8
(16-07-2018, 09:08)dev Wrote: Intelegem ca 1.2 e setarea folosita pentru Kompresso iar 2.0 pentru Aeropress?

Nu, de obicei folosesc 1.2 pentru Aeropress. Cand am folosit 1.0 sau mai mic (0.9) am reusit sa rup filtrul de hartie (am presat puternic). Am incercat 2.0 la recomandarea lui @renatoa (am redus si temperatura ~90grdC).

Pentru Kompresso folosesc 1.0. La 1.2 iesea prea acida, probabil subextrasa (dar cred ca foloseam si prea multa cafea 17g).
■  Kinu M38 ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Kinu M47PH ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired: Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
#9
Inseamna ca tu incerci sa scoti din Aeropress ceva gen espresso, ceeace nu e rau, dar nu cu dotarea actuala, necesita musai filtru de metal sub hartie, de sprijin.
Presat puternic ca sa ajungi sa rupi hartia imi confirma ipoteza asta.
Pentru o cafea brew, ca la carte, adica de campionat Smile trebuie sa mergi de la 2 in sus, am postat acum cateva zile un tabel cu studiu comparativ intre rasnite, unde era trecut 2.4 pentru o distributie gasita de autor ca fiind ideala de V60.
Daca sitele nu iti confirma asta, trebuie cautat de ce.

Un indiciu ca sunt pe macinatura corecta pentru mine este ca preparand in pozitie normala, in 2:15 se scurge cam jumatate din lichid, restul il presez.

Chiar daca as vrea sa prepar foarte concentrat, sa zicem 1:4, tot n-as rasni asa fin, as merge intre 1.5-2
 
Reply
#10
Mai este disponibil setul pentru teste?
Actual - Vibiemme Domobar 2b + Mazzer Major-doser to e*by_nickso
In trecut - Laspaziale Vivaldi + Mazzer Super-Jolly
                  - Gaggia Classic + Mazzer Mini
             
 
Reply
#11
Daca e graba, incearca un PM la @MyR.
S-ar putea sa fie ocupat, in aceasta perioada, si sa nu aiba timp sa citeasca toate "postarile".
■  Kinu M38 ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Kinu M47PH ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired: Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
#12
Prezent!
Este pe drum, dar cred ca peste 1-2 sapt revine si atunci pot sa-ti trimit @bogdan_c87
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#13
Ok, revin eu cu un mesaj. Mulțumesc!
Actual - Vibiemme Domobar 2b + Mazzer Major-doser to e*by_nickso
In trecut - Laspaziale Vivaldi + Mazzer Super-Jolly
                  - Gaggia Classic + Mazzer Mini
             
 
Reply
#14
Salutare! Am o întrebare, am găsit și site la bucată (ar funcționa sa cern doar cu o sită, am un v60) nu as vrea sa dau pe set 500 de lei, plus ca o sa am pierderi peste 50% și multe din site nu o sa le folosesc, as prefera sa mai pun niște bani pe lângă acei 500 de lei și sa îmi iau o râșniță comandante
Lelit PL162T(Bianca), XL, Comandante(Red Clix), V60, Aeropress, Moka, Ibric Soy, Chemex, April Brewer, Origami
 
Reply
#15
Pentru V60 ar trebui sa jonglezi cu intervalul 400-800 microni la dimensiunea particulelor.

https://www.instagram.com/p/Bf4HjCADLgj/

Pana iti cumperi site, poti sa mai elimini din particulele fine si prin alte metode (o cernere usoara printr-o sita normala, pui cafeaua pe un servetel de bucatarie si granulele foarte fine iti raman pe el,etc).

Rasnitele macina fara probleme in intervalul 400-800microni, dar dupa cum vezi pe acel grafic, e fractia mai fina intre 150 si 300microni de care trebuie sa scapi, ori sa mai reduci din ea.

https://www.instagram.com/p/BDGeTHtyuMz/
 
Reply
#16
Ar mai fi si problema ca acea sita vine prinsa intr-o rama metalica. Nu o poti tine in mana si pune cafeaua direct pe ea
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  multe alte de vanzare 
 
Reply
#17
(28-11-2018, 12:29)Tiranator Wrote: Salutare! Am o întrebare, am găsit și site la bucată (ar funcționa sa cern doar cu o sită, am un v60) nu as vrea sa dau pe set 500 de lei, plus ca o sa am pierderi peste 50% și multe din site nu o sa le folosesc, as prefera sa mai pun niște bani pe lângă acei 500 de lei și sa îmi iau o râșniță comandante

Big Grin
Macini intr-un pahar de hartie cerata(genul TOGO) si cand rastorni in filtrul de la V60, NU il scuturi foarte bine.
Particulele fine raman pe peretii paharului.
V60, Chemex, Ascaso I1-steel, Porlex mini, M47, Eureka Olympus 75E, Niche O...
 
Reply
#18
Asta cu servetelul si paharul cerat opresc doar cele in contact direct, , nici 5% cred... ce faci cu 95% din masa cafelei ?  Confused Huh

Intrebarea este daca ati facut experiment cu o cafea cernuta si una "integrala"... chiar sunt diferente sa merite efortul ? sau doar discutam... "socratic" ?
Unii sunt de parere ca au si fines-urile contributia lor la un gust placut...  Confused

Am avut acum 3 zile un accident, am macinat pentru brew in paharul unde erau 2 grame de macinatura de 'presso, ramase din ziua anterioara. Rezultanta a fost una din cele mai placute surprize experimentate vreodata ! Si mi-am propus sa o reproduc voluntar in viitor, desi i s-a dus vraja...

Pentru cine considera ca sitele Kruve sunt scumpe si cauta alternative calibrate de calitatea laborator...

https://sticlarielaborator.com/sita-cu-o...m/2940.htm
 
Reply
#19
(28-11-2018, 15:31)renatoa Wrote: Asta cu servetelul si paharul cerat opresc doar cele in contact direct, , nici 5% cred... ce faci cu 95% din masa cafelei ?  Confused Huh

Greu de spus procentajul...  - ce mi s-a parut interesant a fost diferenta de gust notabila la V60 dintre pahar rasturnat si pahar rasturnat + bobarnac
V60, Chemex, Ascaso I1-steel, Porlex mini, M47, Eureka Olympus 75E, Niche O...
 
Reply
#20
Aspectul merita discutat, cu atat mai mult pe topicul v60. Daca exista diferente sesizabile, perceptibile. Pentru ca pot exista pentru unii iar pentru altii sa nu existe deloc sau sa fie autosugestie. Un asemenea test in orb ar fi un punct interesant pe agenda unei intalniri a espressomanilor.  

Din punctul meu de vedere merita  incercat si paharul cerat si sita dar si raspunsul creierului la acest gen de provocare pentru ca e si el om, cum se spune. Deseori e snob sau tinde sa recompenseze eforturi suplimentare in anumite directii care ii convin iar rezultatul nu este altul decat autosugestia.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
Reply
#21
Și cei care recomanda aceste metode sunt tot influențați de creierul uman? Sau cei care câștigă campionate folosind site la comandante unde jurații nu știu a cui este bautura sau cum au fost pregătite. Daca încerci să te convingi că nu merită sau că nu au rezultate aceste metode nu ai decat, este alegerea ta. Dar de la tine până la a vorbi despre ele la modul general e cam mult.

Îți fac doua v60 unul cu conica și unul cu plata verticala unimodala. Pe cat facem pariu că din 5 băuturi blind una langa alta îmi spui că cea de pe plata e cea mai buna? A reușit să facă asta nevasta mea care nu e mare fan cafea.
 
Reply
#22
(20-11-2018, 23:01)bogdan_c87 Wrote: Ok, revin eu cu un mesaj. Mulțumesc!

@bogdan_c87, @MyR, daca sitele ajung in Craiova se poate sa ajunga si la mine?
Multumesc
QuickMill QM67,  MK E65S, tamper si distribuidor Bravo
 
Reply
#23
Din câte am înțeles de la @MyR, o sa mai dureze puțin. Dar după ce ajung și termin cu ele, te anunt
Actual - Vibiemme Domobar 2b + Mazzer Major-doser to e*by_nickso
In trecut - Laspaziale Vivaldi + Mazzer Super-Jolly
                  - Gaggia Classic + Mazzer Mini
             
 
Reply
#24
(20-11-2018, 22:31)MyR Wrote: Prezent!
Este pe drum, dar cred ca peste 1-2 sapt revine si atunci pot sa-ti trimit @bogdan_c87

Nu poate sa "revina" de unde este acum, direct in Craiova... facem ceva economie de timp si transport Smile
 
Reply
#25
@Zwanger
Sunt vaccinat demult impotriva marketingului si autosugestiei din alte pasiuni , poate cea mai asemanatoare fiind domeniul audio, si ala mustind de marketing si mituri in ciuda genului de consumator cu educatie peste medie. Asa ca e preferabil sa fii sceptic si sa judeci pe baza dovezilor, pentru religie exista biserica.

Si asta la modul general vorbind, pentru ca in cazul discutiei de fata, daca ai fi citit cu atentie, ai fi vazut ca , dimpotriva, sunt curios sa probez si sita si metoda paharului, la fel cum sunt curios si de rezultatul unui neriguros test empiric. Nici nu am pretins ca e placebo, am zis ca e posibil orice, de la placebo la placebo diferentiat in functie de experienta si calitatile consumatorului sau nonplacebo. 

Citeste despre psihologie, e fascinant sa vezi cat de irationali sunt oamenii rationali. Fa si un test cu nevasta, da i cafeaua mai buna intr o cana ciobita, uzata, cu urme de murdarie, ma rog, un aspect  care sa o faca necomerciala si daca nu vor fi diferente sensibile de gust intre cafele, pariez si eu cu tine ca o va prefera pe aia din cana frumoasa. Intotdeauna cafeaua din cana frumoasa e mai buna pentru cel neavizat.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
Reply
#26
Am sters cele doua postari. Va rog putin mai multa toleranță si placere a dialogului, decat consideratii offtopic aruncate din zbor.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#27
Sitele sunt de 800 si 400 microni. Ce se vede adunat fractia fina fina este ce ramane sub 400microni.

Doza folosita a fost de 20grame, 12 grame au fost peste 800, 7 grame au fost peste 400 micrioni, iar restul de 1 grame aprox au fost sub 400 micrioni. Rasnita folosita guatemala SB cutite unimodale, metoda de preparare brew V60.

Reteta folosita a fost mai funky, rasnirea fractiei peste 800 de 2 ori prin rasnita, sitare. Bloom doar cu fractie grosiera 45 sec si apoi adaugarea restului peste 400microni si extras 3 minute. Posibil un v60 de campionat national/mondial.



[Image: YC3dbvw.jpg][Image: l1JaLPJ.jpg][Image: y50JLLC.jpg][Image: BAnFltA.jpg][Image: AcNidNo.jpg]
 
Reply
#28
@MyR nu reușesc sa îți trimit mesaj, ai mesageria full
Actual - Vibiemme Domobar 2b + Mazzer Major-doser to e*by_nickso
In trecut - Laspaziale Vivaldi + Mazzer Super-Jolly
                  - Gaggia Classic + Mazzer Mini
             
 
Reply
#29
Daca e cineva interesat de site cu ochiul de 500 um, inox, la un pret ridicol, costa mai mult trimisul in tara, chiar prin posta, pot procura orice cantitate. 
Marimea aprox cam cat un CD.

Separa aprox. 2.5 fines din 12g, macinatura brew (2.4 pe Feldgrind/M38, echivalent 3.6 pe M47)
E vorba de o fractie de aprox 16%, destul de normala la majoritatea rasnitelor.
 
Quote:"...they all produce 11-13%  at 400 Kruve ... and between 20-30% at 800 Kruve."


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#30
Experimentand cu sita de care povesteam mai sus, constat ca variatiile in cantitatea de fines se produc brusc, la o macinatura critica. Oricum nu ma asteptam sa am o relatie liniara intre cantitatea de fines si gradatia, dar nici chiar asa...
O trecere minora, de la 2.4 la 2.6 de exemplu, pe rasnita mea, scade cantitatea de fines semnificativ, de la 2.2g la 0.8g, la sita asta de 500 um.
Incep sa ma intreb daca toate graficele care le gasim pe net, cu distributiile la diverse rasnite, s-au facut la gradatia de macinare optimala. 
De exemplu, intr-unul din articole se considera "normal" 10-12% fines care au trecut prin sita de 400 microni, chiar la rasnite de top, gen EK43. Atunci rasnita mea, cu 7% inseamna ca face de ras toate rasnitele din articol...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)