Pentru centrale termice sunt UPS-URI speciale, Well e una din firmele care le fabrică . M-am interesat și se spune că nu are rost să pui UPS de computer. În altă ordine de idei, la UPS , există APC , vin câteva locuri libere, apoi celelalte firme. La computer am un APC dar la centrală cred că o să iau un Well
http://www.well.ro/energie/alimentare-de-rezerva . La case se întrerupe curentul mai des, de doi ani mă necăjește Electrica .
Ca centrală termică am un Viessmann Vitodens 100 (in condensație ) de 35 kW legată de un boiler trivalent de 200l (electric, solar și legat la centrală ) . Și eu am vrut centrală cu boiler incorporat dar mi s-a spus că 45 L abia ajung pentru un duș făcut cu economie și că la o familie de 4 persoane e nevoie de un boiler de 200 L.
Centrală e foarte economică , nu e gălăgioasă (cum surprinzător am citit mai sus ; oricum e la subsol). Boilerul e Drazice (din Cehia); și de el sunt foarte mulțumit .
La bloc am avut un Vaillant de24kW cei care au cumpărat apartamentul încă o folosesc (are 13 ani).
Condensația nu e o prostie, la 230 mp suprafață , cu o centrală clasica vin facturi de peste 1000 RON , iarna trecută , când a fost frigul mai aprig, nu am avut factură peste 700 RON , iar centrală a funcționat in regim de condensatie (agent termic pe tur 45grade; casa e bine izolata).
(22-09-2015, 07:00)organon Wrote: Folosesc un APC de mai bine de 9 ani.Are iesire pentru schuko.Si m-a ferit de eventualele probleme cauzate de intreruperile bruste ale retelei electrice.Si au fost destule in atatia ani.In primul rand pentru asa ceva e necesar.Placa electronica a fost foarte bine protejata.Despre autonomie in caz de intrerupere mai indelungata nu am fost preocupat,mai ales ca centrala oricum nu functioneaza continuu,iar daca ar fi o intrerupere serioasa de peste 12 ore sa zicem,intrerupere care sa conteze in ceea ce priveste scaderea consistenta a temperaturii pe timp foarte rece,nu prea ar mai conta ea autonomia.Am facut achizitia dupa ce am citit cam tot pe topicul dedicat prin 2006 centralelor termice pe Softpedia,foarte bun pentru informare.Cred ca si azi daca ar fi citit de cineva interesat sa devina propriul stapan in ceea ce priveste independenta energetica :s ,arfi un material serios de luat in seama.Eu unul nu inteleg de ce atatia oameni care ar putea sa faca trecerea nu o fac.Poate din comoditate,sau din neinformare ca si in cazul cafelei,numai ca in ceea ce priveste caldura e altceva,e o adevarata emancipare din iobagia mentinuta aproape cu cruzime de tot felul de directorasi si alti slugoi ai sistemului rosietic, disperati in a-si mentine privilegiile pe spatele atator amarati.Vin cu tot felul de motive tampite,cel mai des invocat fiind cel al trecerii tevilor prin aparatament.Au infiintat pentru asta si o comisie sau comitet,naiba stie cum se numeste exact,unde au proptit tot felul de nimeni care sa te sicaneze.Nu au auzit de servitute desteptii astia,drept conceput de cine altcineva daca nu de romani(nu de romanii nostri-ai nostri il incalca)si care se bazeaza pe chestii de bun simt,cum ar fi situatia imposibil de reglemantat altfel decat prin compromis.Adica eu sunt obligat sa te las treci sau sa faci ceva ,iar tu la randul tau esti multumit cu asta si nu vii cu pretentii nesimtite cum ar fi punerea la plata.E greu pentru urmasii pecenegilor,agatarsilor si ai altor agenti civilizatori, sa priceapa cum e cu bunul simt.Ca sa nu mai zic de tampenia cu aprobarea vecinilor.Se gasesc destui idioti care sa rezoneze la asemenea aberatii,incalcand dreptul absolut legal si constitutional al exceritarii depline adreptului de proprietate.Unui asemena tampit i-am pus o intrebare simpa si anume daca atunci cand zugraveste,face curat prin casa sau isi repara instalatia de apa sau cea electrica cere avizul vecinilor.In fine e de discutat mult despre subiect si m-am indepartat oricum nepermis de mult de tema initiala.Dar protectia e necesara si in timp va scuteste de surprize.Legat strict de centrala,eu am un Ferroli.Sunt foarte solid lucrate,erau cel putin.A mea e ca un tanc (New Elite nu se mai fabrica).Despre Vaillant ,dupa stiinta mea erau lideri absoluti cam cu 60 si ceva la suta din piata,asa ca nu prea inteleg cum s-ar apropia de altii(poate altii de ei).Iar chestia cu condensatia este o gogorita.Iata cateva argumente.In primul rand fenomenul care aduce beneficii presupune ca ea ,centrala,sa functioneze pana in 50 si ceva de grade celsius,ori asta presupune calorifere foarte mari pentru a putea fi utila termic cand e frig afara.In consecinta e utila acolo unde ai spatii foarte mari de incalzit.Chestia cu randamentul de 108 la suta este o frectie de marketing si atat, tehnic un psudoarargument, tampit si absurd.Au adunat ei ce nu se poate aduna.Costul de achizitie e mare,ce ,va asteptati la altceva?.Iar gogoasa cu arderea ecologica este o alta supertampenie.Adica astea mai vechi merg cu huila?Pai sa vedeti diagrama gazelor arse la verificarea bianuala si o sa va lamuriti.Dar nu m-ar mira ca vreun supraom sa ne oblige la un moment dat , invocand comandamentul(ca principiu e prea diluat si neconvingator) de netagaduit al binelui umanitatii desigur si sa ne oblige la schimbarea sobelor.Daca e ordin cu placere cum s-ar zice.
Arderea "ecologică" e o prostie, într-adevăr , in realitate gazele arse, care la centralele clasice sunt evacuate cam la 70-80 grade, sunt recirculate, caldura lor folosită iar evacuarea se face la 40-45 grade (poți verifica cu mâna ). Randamentul de peste 100% contrazice tot ce știm și am învățat la fizică , faptul că nu poate exista un randament ideal , de 100%, totul tine de refolosirea gazelor arse; in rest....marketing.