Adrian T Wrote:Lyvyoo Wrote:Pentru o recomandare de centrala pe lemne (o sa pun la socri), ce date ar trebui sa va furnizez?
As gandi mai bine hornul insa.
Oricare ar fi alegerea, hornul ar trebui sa reprezinte zona principala de atentie. Creozotul depus pe interior face ca aceste centrale pe lemn, folosite cu lemn insuficient uscat sa fie in opinia mea mai periculoase decat cele care folosesc combustibil gazos. Trebuie dimensionat cat mai bine, iar calcule cat mai precise ar fi absolut necesare.
Asa este, la incalzirea pe lemne cel mai important este HORNUL.
Pe locul doi este calitatea lemnelor, adica, esenta tare, uscate si depozitate corespunzator. Altfel ai doar probleme...probleme mari.
Trei, tipul centralei conteaza doar daca vrei autonomie. Daca stau acasa toata ziua si au timp sa puna pe foc cea mai buna achizitie e cea mai ieftina centrala. Daca vrei autonomie, atunci una mare cu gazeificare si automatizare. Dar asta costa minim 2000eur si de banii astia cam stai sa te gandesti daca alegi lemne, gaz sau curent.
In linii mari un spatiu de 100mp, 6 luni de incalzire pe an:
- consum pe curent ~ 1200eur --- pret initial centrala ~ 400eur
- consum pe gaz ~ 600eur --- pret initial centrala ~ 500eur
- consum pe lemne ~ 300eur --- pret initial centrala ~ 600eur clasica sau 2000eur automatizata + horn 1000eur
- consum peleti/bricheti/rumegus/etc ~ ?eur --- pret initial centrala ~ ?eur automatizata + horn 1000eur
- consum pompa ~ ?eur --- pret initial centrala ~ ?eur
Nu dati cu pietre, spatiul si costurile sunt rotunjite. Daca consideram durata de viata a centalei 10 ani , putem calcula costurile pe aceasta perioada si afli care varianta te coafeaza mai bine.
P.S. Incalzesc casa si cu lemne si la curent, planuiesc sa renunt la curent in favoarea gaz-ului.
baloozzy Wrote:amarok Wrote:Centralele in condensatie au alt avantaj major (cred ca scriu asta a 3-a oara): puterea modulabila.
Modularitatea puterii (flacara si pompa recirculare) nu are legatura directa cu principiul de functionare, ea este realizata de placa electronica cu procesor si este conditionata de generatia acesteia. Daca cele in condensatie sunt toate modulabile, fiind de generatie mai noua, intre cele conventionale mai sunt si fara modulare, daca sunt generatii mai vechi, dar producatorii au scos modele noi la care se face si modulare.
In prospecte se mentioneaza randamentele la incarcare 100% si 30%, pe langa faptul daca sunt sau nu si cu ce fel de modulare.
Daca gresesc, imi cer scuze si astept clarificari.
Centrala clasica... cum imi dau seama daca are sau nu are "modularitatea puterii" ?!
Poate descriem unpic principiul !? Merci.