(28-05-2017, 07:35)eosforfly Wrote: ...m am uitat la fratele lui manual si da, ai dreptate, vad ca asta are 5bari... sec 5:42 cimbali
si, atunci ma intreb: de ce .... nu i au permis si lui S30 5bari? ca, nu cred ca nu i a lasat careva... ciudata treaba...
Aici se face o confuzie.
Fratele mai mare este .....muuult mai mare si stie sa faca muuult mai multe. Face extractiile cu profilarea presiunii. La minutul 5:38 se vede grafic cam ce a fost el capabil sa faca pe durata extractiei.
La minutul 5:42, cel indicat de tine, nu ni se arata decat valoarea presiunii la un anumit moment al extractiei si nicidecum nu rezulta ca toata extractia s-ar fi derulat la aceasta valoare, de 5 bar.
Prin aeroporturile si hotelurile prin care am fost de-a lungul timpului, am avut posibilitatea ca, prin executive lounge-urile lor, sa gasesc aparate macar la fel de sofisticate ca si cel aratat de tine.
De acord cu faptul ca sunt capabile sa scoata niste cafele si unele combinatii cu lapte decente.
Legatura acestora cu cele preparate pe aici pe forum consta doar in ingredientele folosite: cafea si lapte.
Gusturile insa nu au legatura intre ele.
Acasa am avut si am expresoare si rasnite cu care mi-am preparat si imi prepar manual bauturile preferate. Diferentele sunt atat de mari incat am ajuns sa beau cafea doar acasa sau in locatii in care se stie a le prepara corect.
Automate, ca cel indicat de tine, isi au rostul in zone de trafic, de self service, ori acasa si sunt adresate celor mai putini pretentiosi, grabiti, pentru care cafeaua doar satisface o necesitate imediata, o obisnuinta devenita aproape dependenta.
Din aceasta pozitie ar fi bine sa privesti postarile de mai sus si nu din dorinta de a discredita vreun aparat sau altul.
Ca si mine cei mai multi de pe acest forum suntem dependenti de un espresso matasos si aromat, preparat de fiecare dintre noi si nu de o cafea livrata la intamplare de automatul din dotare. Dupa cum se poate observa, nu intamplator, am menționat doua preparate diferite:espresso si cafea.
Un automat nu livreaza espresso, doar o bautura pe baza de cafea chiar daca, uneori, are aspectul unui espresso.
Un espresso inseamna 30-60 ml de lichid, extras in 25-30 de secunde, din 8-16 g de cafea, la 9 bar presiune si la o temperatura de extractie de cca 94 gc.
Deci este nevoie de o macinatura cu o rasnita de mare precizie, stepless, capabila espresso, de o dozare precisa in sita (cantar eventual), o tampare corespunzatoare pentru distribuirea, nivelarea si compactarea corecta a macinaturii, o presiune si o temperatura controlabile pe durata extractiei, toate pentru o curgere linistita, sub forma unei codite de soricel.
Este greu, daca nu chiar imposibil ca aparatul sa inlocuiasca mana unui barista (fie si de casa) in toate aceste etape.
Plasticul din anumite zone ale grupului cu greu ar rezista la presiuni de 9bar sau apropiate, iar a apasa pe butonul unui aparat de mii de euro si acesta sa nu livreze nimic ar fi de neimaginat. De aici si compromisurile tehnice care duc la rezultatele specifice unui super automat.
Obligatoriu macinatura va fi mai grosiera pentru ca nu umva aparatul sa se blicheze.
In rest, daca nu pot avea in ceasca o bautura de calitate, inlocuiesc iluzia unei cafele cu realitatea unui ceai.