Hello There, Guest! Login Register


Hottop KN-8828B-2K+

#1
Mi-a sosit jucaria:

   

Si prima prajire auto :

   

Va tin la curent Smile
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#2
nice... cate ture o sa-l rodezi?
Expobar Leva HX (rotary pump), MK Vario, Hario scale, Aeropress
 
Reply
#3
Stiu eu ???

Miine sper sa trec pe la Yume pentru primele indrumari. Am citit tot ce a scris Radu Carutasu, Razvan(Yume), si citesc in continuare.

Dar deocamdata parca umblu cu oo ...
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#4
(08-09-2016, 21:34)nicusors Wrote: Mi-a sosit jucaria !

Felicitări si sa o stăpânești sănătos (jucăria)!
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#5
Multumesc Radu!
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#6
Inca ma acomodez cu prajitorul. Azi am dat drumul si la Artisan si am urmatorul profil (automat asa cum vine cu masina):

   

Cafeaua mi se pare prea prajita, in momentul in care am dat eject cred ca am auzit primele SC, dar temperatura boabelor inca nu ajunsese la 200. Ca si culoare a boabelor cel mai mult mi-a placut o sarja pe care am oprit-o la 192 de grade. Miine face trei zile si o sa incerc o extractie sa vad cum iese ca si gust.

Cafeaua folosita este yrga de la ecuator cafe.

Orice sfat este bine primit.

Multumesc!
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#7
Neavand Hottop, ma raportez doar la timpi si nu la temperaturi. Mi se pare ca uscarea a durat un pic cam mult, pe cale de consecinta si FC a inceput mai tarziu, iar apoi a trebuit sa bagi dezvoltarea lunga ca sa iti iasa developmentul in procente peste 20%. Poate de aia pare prea prajita.  Eu am incercat la Yrga development de la 1:45 pana la 3 minute. Personal imi place mai mult cum iese in jur de 2 minute, 2 si un pic si timpi totali de prajire de 10-11 minute.
Si poate ar fi bine sa pui si ROR-ul sa se afiseze pe Artisan Smile
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#8
Procedez cam la fel ca si Liviu.
Cu referire stricta acum la Hottop, programul cu care ai prăjit este un program de învățare.
Așa cum il văd eu nu este potrivit pentru o cafea din grupa celor SHB. Timpul prea lung in care s-a derulat prăjirea îmi formează aceasta părere.
Boabele având densitate ridicată au nevoie de temperaturi mai mari pentru a se prăji.
Dacă vei prăji cu acest program niște cafele provenind din plantații de joasa altitudine, cu densitate mai mică s-ar putea sa ai rezultate diferite, chiar bune.
Nu știu câte grame ai prăjit, probabil 250g. In opinia mea este o șarja cam mare pentru acest profil . Încearcă cu 200 de grame si vei obține un timp mult mai scurt.
Ca sa ai o dezvoltare corecta, in momentul in care a început FC ( pe la minn8-9), coboară manual valoarea temperaturii pana la nivelul celei la care au început primele pocnete. Datorită inerției rezistența nu vă reacționa imediat, însă efectele se văd in 15-20 de sec. Procesul devenind exoterm vei avea creștere de temperatura pe care o vei regla la nivelul dorit acționând butonul rezistentei, funcție de viteza de creștere pe care o dorești.
Încearcă sa nu depășești 11-12 min.
Succes!
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#9
Va multumesc !

Da, au fost 250gr.

Incerc sa va urmez sfaturile la urmatoarele prajiri.

Daca aveti cumva grafice de la prajirea voastra pentru yrga, m-ar ajuta mult (cred).
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#10
@Nicusor, ramasesem dator cu un exemplu de profil de yrga
   
Nu zic ca e bun sau rau, dar este cam ce folosesc in ultima vreme. Vezi ca ET-ul meu de fapt este un fel de MET, adica este o sonda plasata in interiorul prajitorului, dar in afara tamburului, undeva in partea de sus, deci nu e neaparat relevant ca si ET. Pe mine personal ma ajuta ca sa imi dau seama cam cata energie am inmagazinata si cam care e trendul in f de setarile curente.
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#11
Din exces de lipsa de ocupatie pasiune si mancarimi curiozitate am decis ca totusi sa fac un upgrade de pe Hottop KN-8828P-2K catre KN-8828B-2K+ cat astept preorderul la Cormorant

Si nu imi pare rau  Smile Modificarea a transformat prajitorul in cu totul alta bestie, datorita conexiunii la Artisan. Am mai discutat zilele astea si cu alti posesori de Hottop despre procedura asta prin PM si prin urmare, postez aici cateva informatii si pentru alti colegi care sunt interesati de un astfel de upgrade.

Procedurile sunt descrise in detaliu pe pagina de aici. Odata ce identificati kit-ul de upgrade necesar (in cazul meu UK-105 - 360GBP fara taxe, cu transport gratuit), luati legatura cu Shelly de la fabrica Hottop din Taiwan prin intermediul adresei de email: shelly@hottop.com.tw 

Cu ocazia asta, tin sa mentionez ce surpriza placuta am avut in ceea ce priveste customer support-ul oferit de cei de la Hottop. Shelly mi-a raspuns de fiecare data in maxim o ora (am avut grija sa trimit email-urile la ore corespunzatoare pentru timezone-ul din TW). M-a surprins placut ca a fost foarte grijulie si m-a intrebat de vreo 3 ori daca sigur ma pricep sa montez kit-ul. Chiar mi-a sugerat sa incerc o procedura mai simpla si sa iau doar un panou de KN-8828B-2K care imi oferea control live pe rezistenta si ventilator dar nu si conexiune la Artisan.

Odata ce mi-am lamurit toate curiozitatile, am confirmat comanda. Coletul a plecat in aceeasi zi in care am facut plata (am transferat intr-un cont de UK prin revolut). Mai exact, a plecat joia trecuta si a ajuns vinerea asta (8 zile). Coletul mi-a venit direct la firma, prin DHL, deci nu a fost necesar sa ma deplasez pana la OP de la Vama.

Procedura de upgrade in sine mi-a luat 4 ore. Stiu, pare mult, dar nu m-am grabit, am facut totul temeinic, desi nu e prima oara cand dezasamblez prajitorul. In plus, am si profitat de ocazie si i-am mai facut o curatare interioara. Poze cu procedura incrementala aici.

In final, rezultatul face toti banii. Artisan a transformat complet experienta  Big Grin Prajitorul poate fi controlat in totalitate din laptop. Se pot seta alarme pentru toate etapele, in fine, e un soft surprinzator de complex. Ca un plus, daca nu vreti sa controlati aparatul din Artisan, panoul nou e o placere. Butoanele rotative permit un control mult mai rapid/precis/placut. Am fost surprins sa vad ca valorile se schimba mai rapid in functie de viteza de rotatie, chiar nu ma asteptam la astfel de functii. Display-ul este mult mai bine aranjat acum, si informatiile sunt dispuse foarte intuitiv. In plus, culorile unor campuri se schimba pe parcursul prajirii, in functie de etapa curenta. Long story short, panoul e descris mai bine in manual.

Prima sarja prajita nu are un grafic prea spectaculos, nu am reusit sa stapanesc ROR-ul care a cam stagnat pe mijlocul prajirii, inca ma obisnuiesc cu softul, dar chiar si asa nu am distrus-o total si cafeaua chiar arata si miroase foarte bine.

[Image: 25aV9BU.png]
[Image: 4EVkhIS.jpg]

Deci in concluzie, daca mai sunt si alti colegi care vor sa se inhame la procedura de upgrade, chiar o recomand cu caldura. Pentru alte intrebari, raspund cu cea mai mare placere pe PM Wink
Hottop KN-8828B-2K+ (for sale) / Pavoni Europiccola(Tije Cooling Fin + Pressure Profiling Mod) / Eureka Mignon Specialita 17nx

 
 
Reply
#12
Ma uit tot timpul cu stupefactie la grafice iesite din hottop, "uscari" de 7-8 minute si maillard de 2-3 minute. Pare o coacere la foc molcom. 

Dupa acomodarea cu utilajul cred ca e necesara si o ajustare a sarjei in functie de cafea.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#13
In cazul asta uscarea nu am marcat-o eu corespunzator din soft (am observat butonul tarziu). De foc molcom nu poate fi vorba, mai mult de nepriceperea userului. Printre altele, m-am jucat prea mult cu rezistenta si ventilatorul in timpul prajirii. Aparatul e perfect capabil sa duca o sarja de 250g de cafea densa (Kenia) in FC in 9 minute sau chiar si mai rapid (eu mi-am pus filtre de inox care nu inmagazineaza la del de bine temperatura). Cred ca mai de referinta sunt graficele postate de Radu Carutasu sau alti user care sunt mai familiarizati cu aparatul. In nici un caz experimentarea pe care am facut-o eu mai sus. Cred ca voi avea nevoie de un numar consistent de transe sa ma obisnuiesc cum trebuie.
Hottop KN-8828B-2K+ (for sale) / Pavoni Europiccola(Tije Cooling Fin + Pressure Profiling Mod) / Eureka Mignon Specialita 17nx

 
 
Reply
#14
Dupa ce te vei obisnui cu modul de lucru si cu felul in care se comporta cafeaua pe durata prajirii vei reusi sarje memorabile.
Nu prea ai "ascultat" ce ti-a transmis curba RoR si nu ai reglat puterea rezistentei in consecinta. La fel, au fost momente in care trebuia sa cresti puterea ventilatorului , dar ai scazut-o.  Sunt chestii de exercitiu si de obisnuinta.
Ai insa grija ce faci cu filtrele. 
Unul de densitate mica va lasa prea usor sa iasa aerul cald din cuptor si rezistenta nu va face fata la sarje mai mari, 250 de g de ex. Este o experienta utila insa, pentru a te obisnui cu modul de control al aparatului.
Unul de densitate mare, permite sarje mai mari, dar si atentie sporita la rezistenta si la ventilator.
Punctul de uscare are o valoare discutabila, intre 130-140gc, atata timp cat si FC se intampla la valori de sub 190gc, iar marcarea momentului depinde de fiecare operator in parte. Diferente de cateva secunde si grade celsius vor exista.
Ai nevoie de cateva repere pentru a lucra cu caldura. Le vei descoperi rapid. 
Uite, de ex, o prajire de azi, cu o sarja de 250 de g Ethiopia full washed. Un comportament nabadaios dar controlabil. Curbele sunt filtrate smooth doar cu valori de 7, pe o scala de 1-20 (dintr-un max folosit de mine in etapele de inceput).
15,2%este procentul si nu 13,2%. S-a dezactivat calculul automat!!!!

[Image: QKQ0acy.png]
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#15
Hai sa ma declar si eu aici ca prajitor ocazional pe 8828B-2K+.
Sunt multumit cu acest prajitor, imi place la maxim ca il pot controla din Artisan (nu l-am folosit niciodata manual), dar este clar ca obiectul trebuie invatat.
Mai jos ultima prajire, unde am testat timpi de reactie dupa ce am schimbat filtrul de aer de la capatul tamburului, cu un filtru un mic mai permeabil.
La mine FC are loc cam in zona de 180°C iar ca punct dry end am programat 135°C.
Ca experienta, ma joc cu tot felul de semi-automatizari in Artizan, ca de exemplu pornirea automata a logului cu 10°C inainte de punctul stabilit de Charge, respectiv oprirea la 15s dupa Drop, mesaj vocal cand sa introduc boabele, reglajele puterii sau ale ventilatorului in functie de atingerea unor parametri, sau chiar repetarea automata a unui profil care am considerat ca a fost "ok". Ca target, imi doresc sa invat sa il fac sa urmareasca in mod PID o curba de prajire prestabilita.

[Image: ZT1jwFk.png]
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#16
(30-09-2018, 23:09)RaduCarutasu Wrote: [Image: QKQ0acy.png]

Cafeaua cea nabadaioasa, este din ultimul lot achizitionat cu ajutorul colegului @renatoa (ii multumesc si pe aceasta cale). Nabadaioasa deoarece absoarbe brusc multa caldura, la uscare degaja mult abur -care provoaca ceva turbulente termice - si are o reactie exoterma destul de puternica, toate necesitand o atentie continua asupra procesului si interventii prompte dictate de evolutia RoR. 
In final cafeaua are o dezvoltare buna, cu aspect deschis la culoare, se sparge usor iar la testul rontaitului a evidentiat o aciditate medie, clara de citrice coapte, cu evidente note florale din zona lavandei, a iasomiei, cu bitter redus cu aroma de nuci si arahide prajite, fara urme de ars, cenusa, carbune sau fum.

La o prajire anterioara cu un profil mai scurt, de pana in 10 min, mi-a dat boabe mai dure, cu aciditate prea ridicata (dupa gustul meu), cu note florale ceva mai puternice, dar care  mi s-au parut in dezechilibru cu partea de bitter (am extras si la 7 barr, unde am avut echilibru in gustul shotului, dar am diminuat mult aromele florale - iar eu tocmai pe astea le caut). A fost excelenta in combinatie cu jawa (1/3), cu care am taia excesele ce nu mi se pareau ok. 
Asta-i avantajul si farmecul prajirii controlate acasa.
Gustul cafelei poate fi profilat din modul in care se abordeaza termic boabele. De aici si spectre nelimitate de profile aromatice ale extractiilor. Daca mai si combinam, pe ici pe colo, soiuri care se potrivesc atunci, clar, nu terminam niciodata de experimentat.

Hottop-ul, cu putina in demanare si ceva cunostinte,  chiar scoate prajeli foarte bune.
Frecvent cumpar si cafea prajita, alaturi de cea verde si caut ca de fiecare data sa ajung sa imi placa boabele prajite  acasa, macar la fel de mult ca cele ale prajitorului profesionist. Eu, dar si cei din anturajul meu apreciem ca reusesc sa fac acest lucru.  
Asa arata boabele rezultate din prajirea cu graficele din fisa de mai sus:


[Image: K1wWv62.jpg]
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#17
(30-09-2018, 23:34)VladP Wrote: ...
Ca target, imi doresc sa invat sa il fac sa urmareasca in mod PID o curba de prajire prestabilita.

 
Poate cu noua versiune, care acum e in beta, unde au adaugat in sfarsit la PID optiunea proportional on measurement, cu care in sfarsit avem un controller capabil sa urmareasca un setpoint in continua crestere, cu PID clasic asta era o himera.
 
Reply
#18
A-2-a incercare, pauza mare se datoreaza faptului ca m-am tot plimbat in ultima luna si am cumparat cafea in deplasare.

Inainte sa dati cu pietre, trebuie sa zic ca prajirea asta a fost mai mult experimentala si a avut cateva mici obiective:
  • am vrut sa testez o prajire ceva mai scurta, cu FC cat mai aprope de 8 min
  • am vrut sa inteleg care e impactul lipsei circulatiei de aer in camera de prajire, in special in ceea ce priveste uniformitatea culorii de la suprafata bobului
  • prajesc rar, incerc sa maximizez lectiile invatate. Prin urmare am vrut ca in prima parte sa inteleg care e impactul ajustarilor pe rezistenta si atat, si am eliminat complet ventilatia
  • am vrut sa vad daca modificarea pe care am facut-o pe filtrul de pe ventilator afecteaza capacitatea aparatului de a inmagazina caldura. La o prima vedere as zice ca nu, dar am sa incerc acelasi stil de prajire si cu filtrul standard.
Sunt ok in mare cu modul in care aparatul raspunde la ajustari, dar mai am multe de invatat  Smile. Postez aici graficul in caz ca ajuta si pe alti posesori de Hottop. Eu unul studiez orice grafic prind, indiferent de greselile prezente sau nu. Ma ajuta sa inteleg mai bine cum raspunde aparatul la ajustarile rezistentei si ventilatorului.

[Image: 4ttZPkt.png]

LE: revin cu impresii despre rezultat dupa ce se degazeaza
LE2: iar n-am marcat cum trebuie faza de uscare pe grafic  Angry
Hottop KN-8828B-2K+ (for sale) / Pavoni Europiccola(Tije Cooling Fin + Pressure Profiling Mod) / Eureka Mignon Specialita 17nx

 
 
Reply
#19
E mai bine dar trebuie sa incerci sa "lungesti" maillard-ul si sa previi crash-ul dupa FC.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#20
@dev - notat, multumesc Smile Sunt curios daca lungirea maillard-ului imi va imbunatati si aspectul boabelor (au in continuare o culoare nu tocmai uniforma)

In cazul asta, cred ca tura viitoare incep intr-o maniera similara dar pe la 130 grade duc ventilatorul la 50% din putere si las rezistenta in pace pana pe la ~160
Hottop KN-8828B-2K+ (for sale) / Pavoni Europiccola(Tije Cooling Fin + Pressure Profiling Mod) / Eureka Mignon Specialita 17nx

 
 
Reply
#21
Cred ca o optiune mai buna ar sa scazi si din putere combinat cu cresterea ventilatorului. Daca o sa constati ca ventilatorul la 50% a fost prea mult, sau daca o sa ai nevoie de mai multa putere cand ajungi la FC, vei fi deja cu rezistenta la maxim, deci nu o sa mai poti face ajustari.

Daca vrei sa faci o prajire fara ventilator ca mai sus si sa lungesti maillardul ar trebui sa cobori rezistenta mai mult si mai devreme.
Strietman CT2 | Niche Zero | M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#22
(26-10-2018, 21:12)fmmirel Wrote: A-2-a incercare, pauza mare se datoreaza faptului ca m-am tot plimbat in ultima luna si am cumparat cafea in deplasare.

Inainte sa dati cu pietre, trebuie sa zic ca prajirea asta a fost mai mult experimentala si a avut cateva mici obiective:
  • am vrut sa testez o prajire ceva mai scurta, cu FC cat mai aprope de 8 min
  • am vrut sa inteleg care e impactul lipsei circulatiei de aer in camera de prajire, in special in ceea ce priveste uniformitatea culorii de la suprafata bobului
  • prajesc rar, incerc sa maximizez lectiile invatate. Prin urmare am vrut ca in prima parte sa inteleg care e impactul ajustarilor pe rezistenta si atat, si am eliminat complet ventilatia
  • am vrut sa vad daca modificarea pe care am facut-o pe filtrul de pe ventilator afecteaza capacitatea aparatului de a inmagazina caldura. La o prima vedere as zice ca nu, dar am sa incerc acelasi stil de prajire si cu filtrul standard.
Sunt ok in mare cu modul in care aparatul raspunde la ajustari, dar mai am multe de invatat  Smile. Postez aici graficul in caz ca ajuta si pe alti posesori de Hottop. Eu unul studiez orice grafic prind, indiferent de greselile prezente sau nu. Ma ajuta sa inteleg mai bine cum raspunde aparatul la ajustarile rezistentei si ventilatorului.

[Image: 4ttZPkt.png]

LE: revin cu impresii despre rezultat dupa ce se degazeaza
LE2: iar n-am marcat cum trebuie faza de uscare pe grafic  Angry


eu as zice sa nu mai prajesti fara aer. prajirea conductiva e posibil sa duca la neuniformitatea culorii boabelor, totodata avand si gust de fum/ars, chiar daca nu arata.
nu cunosc cuptorul asta, dar as zice sa prajesti mai mult convectiv decat conductiv.
probabil raducarutasu e mult mai in masura sa si dea cu parerea.
GS/3 AV | EK-43s | K30 | Comandante | VST 15/18/20g | Bravo Tools | Acaia Lunar
 
Reply
#23
Pai se vede din graficele urcate de Radu si Vlad ca e nevoie de aer mult mai devreme si tinta de timp e 12 minute. Cred ca Mirel nu a avut timp suficient sa se acomodeze cu aparatul.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#24
@bogdan_geor

"....eu as zice sa nu mai prajesti fara aer. prajirea conductiva e posibil sa duca la neuniformitatea culorii boabelor, totodata avand si gust de fum/ars, chiar daca nu arata...."
_____________

Desi Bogdan nu cunoaste cuptorul, cunoaste bine practica prajirii. 
Orice sfat, idee, sunt binevenite si apreciate.
De ex, propozitia de mai sus este posibil sa contina in ea solutia unei probleme cu care ma confrunt chiar acum. 
Am prajit o Kenia care, desi arata foarte bine, in ceasca aduce un foarte usor (discret) gust de fum, pe care nu l-am mai avut de mult, indifrent de cafea si de abordare. Boabele prajite nu sunt caramelizate excesiv, dar ceva nu este in reguala. Asteptam altceva. Ce e drept nici nu a stat la degazat decat 3 zile si am inceput sa o beau; am ramas fara cafea.
Schimbarea pe care am facut-o, a fost sa merg fara aer de la TP (97gc) pana pe la 120 gc. 
Posibil ca acesta sa fie motivul si voi praji inca odata aceeasi cafea dar cu aer pe toata durata procesului. 
Teoria cuptorului ne si spune ca trebuie sa avem flow de aer imediat dupa uscare, deci de pe la 130-135 gc la noi (vezi ca si FC apare pe la 180 si nu la 190, iar prajirile se termina pe la 190-195 si nu la 200+ ca la alte cuptoare; asa masoara sondele la noi)
Delimideaza -ti fazele si dupa ce zice graficul (nu doar dupa teorie). Practic si la tine se vede ca uscarea se cam incheie sub 140 de gc, pe la 135 chiar.

Eu asa am prajit aceeasi Kenia:

[Image: 5n6JVe7.png]
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#25
Eu nu prajesc in nici o faza fara a avea un curent de aer, cat de mic o fi el, ca de exemplu in plotul meu de mai sus, unde am de la inceput minimul de 10% aer.
In rest, asa am configurat eu fazele prajirii:

[Image: QVuM6Hh.png]

@fmmirel: graficul tau arata, ca si cum ai folosi Artisan 1.3.x, adica comenzi dublate > recomand sa treci pe 1.5.x
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#26
Din moment ce 1.5 e un bug fix la 1.4, eu as zice ca cea mai stabila,  si destul de longeviva, versiune a fost 1.3.1. 

Exista niste diferente intre mac si windows in felul in care afiseaza chestii.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#27
Pentru Ethiopia Cochere de mai sus, acum o alta abordare. 
Se vad clar diferentele pe grafic.
Nu am reusit sa scot o culoare uniforma la acest grad de prajire 16% (ca si mai sus) dar aspectul  general s-a imbunatatit (suprafata neteda acum) iar gustul la rontait este mai proaspat, mai clar si pare bine echilibrat, fara urme de bitter sau fum.
Nu reusesc sa imi dau seama de ce aspectul tigrat ramane. Am vazul ca si la profil mai lung, cel de sus, apare!
Ceva experiente in acest sens?
Cum se poate controla si diminua/elimina fenomenul? A rezolvat cineva acest aspect?
l-am vazut si pe cafele prajite de prajitori profesionisti!
La degazare vor sta minim 10 zile (am gasit o Ethiopia Burtucana nat, care acum 2saptamani nu mi-a placut si am dat-o deoparte. Azi, la 14 zile de la prajire este o cu totul alta cafea, gust foarte aromat si bogat)

Graficul si boabele rezultate sunt:

[Image: AyJRHC2.png][Image: gLle7RC.jpg]
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#28
@bogdan_geor - cum a zis si Radu, indiferent ca esti acomodat cu aparatul sau nu, sfaturile tale sunt intotdeauna bine venite  Smile Multumesc. Sunt convins ca prajirea fara aer e total contraindicata, eu acum am incercat sa prajesc fara ca sa inteleg mai bine cum afecteaza rezistenta de una singura curbele de temperatura, dar in retrospectiva, nu stiu cat de util a fost experimentul.

@RaduCarutasu - prajesti exact aceeasi Kenie buclucasa cu care ma chinui eu. Daca cumva reusesti vreo prajire in care sa scapi de aspectul neuniform al boabelor, as fi foarte interesat sa vad graficul  Big Grin Eu unul am aplicat pe ea si prajiri cu aer mult si fara, cu FC la 8, 9, 10, 11 minute, cu dezvoltari scurte si lungi, si aspectul final tot pestrit a iesit. E drept ca de cand am facut upgrade nu am decat o prajire pe Kenia, poate ii dau de cap pana la urma, acum ca am multe date la dispozitie. Mentionez inca odata ca problema asta o am doar pe unele africane, boabele sud americane washed cred ca e greu sa le faci sa arate rau la final.

@VladP - ai dreptate, foloseam 1.3.1. Multumesc pentru printscreen, n-am umblat la setarile respective pana acum.

Tura urmatoare am sa incerc sa lungesc etapa de la dry end pana la FC cum a sugerat @dev.
Hottop KN-8828B-2K+ (for sale) / Pavoni Europiccola(Tije Cooling Fin + Pressure Profiling Mod) / Eureka Mignon Specialita 17nx

 
 
Reply
#29
Aspectul dupa prajire cred ca e influentat in mare parte de calitatea si mai ales prospetimea cafelei. Se poate rezolva printr-o prajire mai aproape de SC care va uniformiza totul.  Tongue

Mai sunt si anumite cafele care arata urat dar au gust foarte bun dupa. Iar la naturale e un pic de loterie fiindca eu cred ca prospetimea conteaza foarte tare.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#30
@dev
...Se poate rezolva printr-o prajire mai aproape de SC care va uniformiza totul.  Tongue...
__________

Asa este, carbunii sunt negri!
Sau, alta varianta , ne uitam la boabe dupa ce le macinam! Idea

Cineva imi spunea ca nu au suficienta temperatura in aer.
Am incercat si varianta asta. Boabele capatau un aspect mai inchis la suprafata (departe de nuante maro, mai negricioase), dar in intrior erau nedezvoltate suficient. Gustul era aspru, lipsit de echilibru.
Ca o constatare, boabele foarte dense sunt mai predispuse la acest fenomen fata de cele mai putin dense. 

Da, vechimea este o problema ce nu poate fi ignorata.
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)