Espressoman infocat
Posts: 42
Joined: Oct 2019
Pitesti
Sunt in cautarea unui Hx si am cateva nelamuriri pentru care scriu aici.... As dori nu doar sa imi spuneti alege-o pe aia, ci si de ce ar fi mai ok asa. Voi fi scurt si la obiect :
- hx cu grup e61 sau grup gen Carimali, Bezzera. Despre e61 am citit aici destule, despre celelate sau o comparatie intre ele mai putin...
- e61 cu maneta (clasic sa zic) sau cu pornire la buton (fara posibilitaate reglare pre-infuzie?)
- boiler de 1,2 1, 5 litri sau boiler de 2,5 3 sau 4 litri (si cu rezistente pe masura)
Ma uit spre zona sh si am gasit tot felul de variante, iar raspunsurile voastre sper sa imi faca alegerea mai usoara
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
Espressoman infocat
Posts: 4.332
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
Espressoman Administrator
Posts: 12.713
Joined: Mar 2012
Bucuresti
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 42
Joined: Oct 2019
Pitesti
Am citit topicurile iar pe unele le-am recitit. Totusi revin cu aproape aceleasi intrebari formulate altfel...
Ce au in minus grupurile gen berezza?...
Ce parere aveti despre un espressor cu grup e61 fara maneta clasica - cu pornire la buton, ca un espressor obisnuit?
Ce boiler ati alege? De 1, 5 sau de 2,5 litri?
Va multumesc anticipat pt raspunsuri si imi cer de pe acum scuze pt insistenta!
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
Espressoman Administrator
Posts: 12.713
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Pe scurt, grupurile incalzite electric nu permit instalarea unui termometru, deci nu poti citi temperatura in timp reala. Poate capabilitatile ingineresti ale colegilor modificatori pot face ceva in plus, nu stiu exact, dar E61 e de preferat oricand la nivel de HX.
Despre boilere ai multe discutii in acele link-uri.
O problema la HX mai este flush-ul. Nu cred majoritatea userilor de HX-uri si le-au luat pt ca vroiau o precizie draconica a temperaturii, ca la DB-uri. Dar chiar si asa, tot isi doresc sa ajunga la anumite temperaturi tinta. Aici pot pleca dezbateri lungi, de fapt exista deja, despre care tehnica e mai potrivita, flush and go (lasi 20-30 sec. apa sa curga inainte de fiecare espresso) sau flush and wait (lasi apa sa curga niste zeci de secunde apoi astepti 3 minute si aparatul se stabilizeaza). Totul se raporteaza la fiecare espressor, nu este o regula.
Momentan, singura alternativa de espressor fara flush este MaraX, cu premise bune pe hartie. Dar pana in martie mai e ceva timp, abia atunci ne putem convinge mai exact. Cu ocazia asta poate apar si ceva teste pe youtube cu un dispozitiv scace.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 42
Joined: Oct 2019
Pitesti
Multumesc! O sa incerc sa gasesc ceva convenavil cu e61
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
Espressoman infocat
Posts: 303
Joined: Sep 2016
Bucuresti
(05-02-2020, 21:53)MihaiN Wrote: Ce parere aveti despre un espressor cu grup e61 fara maneta clasica - cu pornire la buton, ca un espressor obisnuit?
Ce boiler ati alege? De 1, 5 sau de 2,5 litri?
Maneta clasica te ajuta la preinfuzie doar daca espressorul are pompa rotativa si este legat la reteaua de apa, altfel nu cred ca exista vreo diferenta (dar nu sunt sigur de asta).
Eu am un HX Rocket cu boiler de 1.8L si niciodata n-am simtit ca este prea mic, ai abur mai mult decat suficient pentru utilizare casnica. Cred ca si boilerul de 1.5L este in regula pentru acasa.
Cu flush-urile de racire te obisnuiesti, cu timpul ajung sa faca parte din rutina ta de espresso si nu te mai deranjeaza. Insa ajuta foarte mult sa ai un termometru montant pe grup sa stii exact cand sa opresti flush-ul. Eu folosesc flush & go, las apa sa curga pana ajunge la temperatura tinta + 2/3 grade (cam 200ml), iar apoi pornesc imediat extractia.
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
Espressoman infocat
Posts: 481
Joined: Aug 2018
Arad/Timisoara
06-02-2020, 13:50
(This post was last modified: 06-02-2020, 13:51 by Tiranator.)
(06-02-2020, 12:24)bemihai Wrote: (05-02-2020, 21:53)MihaiN Wrote: Ce parere aveti despre un espressor cu grup e61 fara maneta clasica - cu pornire la buton, ca un espressor obisnuit?
Ce boiler ati alege? De 1, 5 sau de 2,5 litri?
Maneta clasica te ajuta la preinfuzie doar daca espressorul are pompa rotativa si este legat la reteaua de apa, altfel nu cred ca exista vreo diferenta (dar nu sunt sigur de asta).
Eu am un HX Rocket cu boiler de 1.8L si niciodata n-am simtit ca este prea mic, ai abur mai mult decat suficient pentru utilizare casnica. Cred ca si boilerul de 1.5L este in regula pentru acasa.
Cu flush-urile de racire te obisnuiesti, cu timpul ajung sa faca parte din rutina ta de espresso si nu te mai deranjeaza. Insa ajuta foarte mult sa ai un termometru montant pe grup sa stii exact cand sa opresti flush-ul. Eu folosesc flush & go, las apa sa curga pana ajunge la temperatura tinta + 2/3 grade (cam 200ml), iar apoi pornesc imediat extractia.
Sa înțeleg că lași la fiecare flush aprox 200ml de apa? Pare cam mult, nu se golește rezervorul super repede? Daca faci 3 espresso consecutiv înseamnă că trb să faci flush echivalent a 600ml de apa?
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
Espressoman
Posts: 2.576
Joined: Jul 2016
Bucuresti
@
Tiranator - nu, dc faci 3 shot-uri consecutiv, faci flush doar la primul.
@
MihaiN, ce te face sa vrei HX?
Eu am avut Bezzera Magica si e un HX cu E61 bine studiat, la care ai procedura de lucru aici pe forum extrem de bine detaliata, astfel incat sa ai variatia temperaturii intra-shot la 0.3 grade si shot-uri consecutive fara flush la 2 min. L-am folosit 2 ani si dc nu as fi fost fan lever si dc nu as fi avut upgradita, l-as fi folosit si acum.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman Administrator
Posts: 12.713
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Pai aproape orice HX are nevoie de 20-30 sec de flush. La un debit mediu in gol de 8ml/s, cam atat ies, aprox. 200ml.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 42
Joined: Oct 2019
Pitesti
@
cradun doresc un hx pentru ca beau in proportie de 90 la suta bauturi cu lapte. Fara lapte doar dimineata cateodata cand sunt in intarziere. Ies ok si la SBDU insa as dori sa scap de asteptat pana frotez laptele si de umpelerea rezervorului inapoi cu apa. Si apoi de ce nu pt un espresso mai bun. Din cate citesc aici sunt persoane care aleg hx chiar daca beau preponderent espresso, pt stabilitatea termica a acestuia.
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
Espressoman
Posts: 2.576
Joined: Jul 2016
Bucuresti
06-02-2020, 23:06
(This post was last modified: 06-02-2020, 23:23 by cradun.)
Si de ce nu vrei PL92T? E DB, are un sistem foarte interesant de preinfuzie, shot temporizat (se opreste dupa un nr predefinit de utilizator de secunde). E61 merita cand faci multe shot-uri consecutiv, altfel cred ca PL92T sau Profitec Pro 300 sunt preferabile.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman infocat
Posts: 42
Joined: Oct 2019
Pitesti
Pentru ca sunt scumpe!!? Dupa cat sunt eu dispus sa cheltui! Normal ca as prefera DB, fiind mult mai simplu de utilizat. Dar sunt f scumpe in opinia mea! Mai bine manufacturez un boiler de abur! HX-ul mi s-a parut o varianta mai acceptabila, chiar daca mai provocatoare. Buget propus 1000 - maxxxim 2000 lei!
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
Espressoman
Posts: 2.576
Joined: Jul 2016
Bucuresti
07-02-2020, 08:29
(This post was last modified: 07-02-2020, 08:30 by cradun.)
Ok, in cazul asta, pt SH, grupul E61 are o gramada de parti in miscare si poti sa iei un E61 la care sa mai bagi ceva bani ca sa il faci functionabil. Bine, exista kit-uri de reparatie pt E61 si piese, deci nu e asa grav, grupul E61 e considerat ieftin de reconstruit, dar poate fi complicat. Mult mai simplu de reparat (si mai ieftin de cumparat) e un Pavoni, iar cu varianta Millenium, plus bauturi cu lapte, cred ca iti poate iesi ceva bun, dc respecti cateva reguli.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria