Welcome Back Log In Create Account

Gaggia Classic 2015

Sunt foarte dezamagit ca au schimbat acest model, citisem foarte mult despre el si aveam de gand in cateva luni sa-l cumpar. acum trebuie sa fac un efort mai mare pentru Lelit .
:(
Lelit PL91T & MahlkonigVario Grinder.

Reply
Si sa nu uitam ca in magazine e 1300 de lei, fara tamper!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(29-01-2015, 00:09)chitsro Wrote: Sunt foarte dezamagit ca au schimbat acest model, citisem foarte mult despre el si aveam de gand in cateva luni sa-l cumpar. acum trebuie sa fac un efort mai mare pentru Lelit .
:(

Te inteleg perfect, eu chiar ma gandesc sa il duc inapoi. Astept cu interest sesiunea de teste de maine si o sa mai ma joc cu aparatul...apoi ma decid.

Sincer nu am vazut nici un filmulet pe YT in care sa curga asa apa si sa ramana pucul in balta :(
Gaggia Classic 2015 + MAHLKÖNIG Vario

Reply
Ce rasnita folosesti si ce cafea? Cu apa in portafiltru se intampla si la case mai mari - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-A...ortafiltru
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Rasnita am Mahlkonig Vario iar cafea am incercat cu:

1. Hotspot Coffe Blend -> prajita pe 20/01/2015
2. Barbera Coffee - Mago
3. Mami's coffee - Gran Crema

La toate am incercat 2 nivele de macinare => crema chiar peste asteptari, in 20-30 secunde etc...practic rezultatul in sine e multumitor pentru inceput doar ca ma deranjeaza enorm partea cu picuratul si apa in portafiltru :(

Sa fie oare ca folosesc sita presurizata cu care vine GC? (cea mare)

Reply
(29-01-2015, 00:20)Lyvyoo Wrote: Si sa nu uitam ca in magazine e 1300 de lei, fara tamper!

Intrebare: daca in magazine e 1300 simplu si noi avem reducere 20% de ce dam pe el 1160 ? :D

"– 20% REDUCERE pentru espressorul Gaggia Classic 2015, ADICA UN PRET FINAL DE 1160 DE LEI (sau 1305 lei cu tamper inox 58mm inclus)"

Reply
Cred ca importatorul se referea la pretul de lista. Pana acum un an, magazinele vindeau Classic la 1450. Pentru ca mereu a avut o aplecare catre aceasta comunitate, importatorul a avut meciuri dese cu magazinele pentru aceste caderi de pret pentru forum si uite ca am rezistat. Se pare ca din februarie va deveni chiar 1100, datorita deciziei Gaggia Milano. Dupa mine, ideal ar fi sa apara un Classic cu PID si alte caracteristici de la Lelit, la un pret sub PL41TEM, iar actualul Classic sa se duca in 900-950 de lei. Dar cred ca sunt doar vise, caci am inteles ca Lelit are aparatele inregistrate ca profesionale, ceea ce inseamna taxe mai mari catre UE dar spatiu de manevra mai mare pentru dotari, iar Gaggia / Philips le are inregistrate ca " household appliances" , ceea ce inseamna limite de putere si functii de standby.

Reply
Incredibil! Senzational! Scandalos! Bomba!  :)

Azi am facut testul cap la cap, new versus old,  si in ceasca, pe doua sortimente de la Sarkis, Brazilia si Ethiopia. Am incercat sa reproducem conditii identice de extractie (pe cat posibil) si am folosit doua site VST de 18g, tamper dinamometric Concept Art setat pe 13kg forta, rasnita mea Vario, 19g/doza de 60ml,  cantarite la zecimala, espressoarele lasate 20 de minute la incins initial, apoi pe toata perioada sederii noastre, cu atentie la noul Classic sa apasam butonul de power atunci cand dorea sa intre in standby.  Dupa cateva shot-uri de incercare / calibrare, am ales doua momente de espresso si doua de frotare, cand am crezut ca suntem pregatiti sa filmam.  Pentru ca nu s-a anuntat niciun forumist doritor, l-am rugat pe Radu Carutasu sa vina, un om onest, obiectiv, pasionat, experimentat, si ii multumesc caci am petrecut 2-3 ore la service.

Incep direct cu ce am concluzionat -  de fiecare data Classic 2015 a fost mai bun, shot-ul fiind mult mai aromat si cu un retrogust lung si pronuntat. Deja, imediat cum miroseai shot-urile iti dadeai seama.  De precizat ar fi ca in cazul Braziliei, pe care Radu o luase pentru birou unde are un Lelit PL41TEM, nu a recunoscut aceleasi arome pe care le stia intr-o cafea Sud-Americana, ci niste nuante diferite, demne de alte teritorii, deci niciun aparat dintre cele doua nu a nimerit raspunsul corect. Insa dintre ele, noul Classic a scos cea mai placuta si cu adevarat aromata cafea. Dupa cum se va vedea si in clip, crema mai multa am obtinut in shot-ul facut pe vechiul Classic, insa la gust Brazilia nu spunea absolut nimic decat corp mult prea pronuntat si bitter puternic, iar la Ethiopia un gust mai "scurt" si mai lipsit de nuante. De ce? Nu stiu!  Puteti si voi sa experimentati aceste diferente daca va intalniti doi posesori de new si old Classic, caci noi nu am facut nimic special decat sa le punem unul langa altul, in conditii similare.  Ar fi fost de vazut si comportamentul celor doua pe o cafea prajita light.  Un lucru interesant, desi usor de intuit, nici dupa o ora tava de cesti nu frigea la noul Classic, spre deosebire de vechiul, si asta datorita boilerului de inox, care cedeaza mai greu caldura, pe langa rezistentele plasate in exterior pe vehciul CLassic. DEci cestile ar trebui incalzite cu apa fierbinte in cazul noului Classic, caci 20 de minute sa spunem, nu ar fi un timp suficient pentru asta.   

Frotarea de lapte - pe noul Classic am dat jos cele doua elemente de plastic de pe teava, ramanand doar inoxul ca in cazul unui Lelit PL41E/EM, iar pe vechiul Classic am dat jos primul plastic (panarelo) ramanand cu acel varf ascutit tot din plastic, altfel era prea scurta teava. Cu o teava de Silvia se lucreaza mai usor pe vechiul CLassic, dar pe noul nu e nevoie, cum se vede si in pozele din primul post, teava fiind ok, doar putintel cam scurta, de unde si preferinta pentru o lattiera de 300-350ml nu de 600. Noi am lucrat cu una de 600 si a trebuit o atentie mai mare, caci se lovea marginea canii de carcasa. Daca la prima incercare tot pe noul Classic a iesit mai fina crema, identica cu Lelit-ul de la birou, la a doua incercare, cand si-a facut si Radu mana mai bine, crema a iesit identica pe ambele. Deci la acest capitol nu putem da un verdict favorabil unuia sau altuia, poate doar precizarea ca pe noul Classic nu mai e nevoie sa schimbi teava de aburi si din ce am vazut nici nu cred ca se mai poate.

Sunt niste experimente facute cu pasiune si atentie, caci intre atatea HX-uri si PID-uri trebuie sa ne gandim si la cei care vin din urma, cu un buget moderat sau mic, si care cauta alternative sa intre macar putin in aceasta lume minunata. Probabil putini dintre noi am facut direct saltul la HX/DB, fara a trece prin sita micilor aparate SBDU.

Se poate discuta si ce spunea astinga, anume ca noul Classic pare a fi un fel de Pure in carcasa de CLassic, insa in acelasi timp inoxul gros al carcasei costa si el :) , valva metalica OPV apare si ea in plus si cred ca se poate regla avand un arc acolo, deci o ajustare de pret undeva spre mijloc a celor de la fabrica, ar fi binevenita oricand la Classic. Probabil, daca nu puneau acel modul electric ce baga aparatul in standby, costurile de fabricatie coborau si ele. Aici prevad o alta modificare obligatorie pe Classic, facuta de catre pasionati - bypass-ul peste acel modul. Solutia rotii care comuta start / stop pe aburi este mult mai misto decat invartitul unei roti, atat ca pe interior este de plastic mecanismul in loc de alama. Am mai observat pe noul Classic si o zornaiala suplimentara a tavii de reziduuri, atunci cand merge pompa si ar fi indicate niste tampoane mici de cauciuc puse strategic. Eu am avut Pure si de multe ori aveam senzatia ca espresso-ul iese destul de rece, desi aparatul era decalcifiat si supraincalzit. Astazi nu am simtit acest lucru in niciun caz.

Alte concluzii le vor trage userii din utilizarea zilnica. Noi am incercat intr-un prim test, sa vedem cum se comporta aparatele din punct de vedere al rezultatului in ceasca si e cert ca avand cafea proaspat prajita, o rasnita ok, site bune eventual (nepresurizate cu siguranta), aparatul incalzit 20-30 de minute, poti sa obtii shot-uri foarte ok pentru gama entry level. Cine nu il prefera, are la dispozitie varianta Baby Black de 1000 de lei (nu alte Baby caci apar placi electronice), care inca mai foloseste boilerul si grupul vechiului Classic. 

Imediat cum descarc si montez filmele, le pun in topic...

Reply
Tava de colectare zornaie de te omoara si la "vechiul".  Dodgy
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
Interesant.Poate ca si marimea boilerului asigura o stabilitatea mai mare a temperaturii in conditii normale de exploatare ,aparatele fiind "netransformate" cu PID .Eu in ceea ce ma priveste ,la fiecare punga de cafea pe care o schimb ,observ diferentele de gust la care fac referire cei de la prajitorie.Chiar azi am trecut pe kenia si gustul era exact cel descris.Dar comparativ e altceva desigur.Acum nici nu pot s azic ca fiecare sortiment are asa un gust pronuntat,pentru asa ceva fiind probabil nevoie de aparate mai performante.Asta se va rezolva cred in viitorul ceva mai indepratta in ceea ce ma priveste.Oricum e buna vestea pentru cei care se speriasera ca pot conta pe noul aparat.Acum ramane de vazut si cat de fiabil este.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
erata,"cei care se speriasera,ca pot conta".Imi cer scuze dar absenta virgulei inducea sensul contrar celui dorit .

Reply
A fost o experienta noua pentru mine .
Nu am mai lucrat niciodata cu Gaggia iar impresia este una peste asteptari .
Cand zic peste asteptari ma refer la rezultatul  din ceasca .
Acest rezultat este o combinatie a doua functii diferite ale aparatului  , cea de extractie a unui shot si cea de frotare a laptelui .

Aspectele legate de volumul de crema , cere a rezultat la finalul extractiilor simultane si cele legate de corpul si de nuantele de gust sunt in sensul celor relatate de Lyvyoo .
Am convingerea ca aceste diferente pot fi anulate in urma dobandirii unei experiente mai mari in lucrul cu cele 2 echipamente si ca acestea pot proveni , pur si simplu , de la regimurile de temperatura , diferite si ele , datorita solutiilor tehnice consrtuctive ( boiler inox / aluminiu ,  rezistente pozitionate , la unul in interiorul iar la celelalt la exteriorul boilerelor  ) . Se poate macina , doza , mari sau micsora timpul de extractie si cantitatea de macinatura  etc...

Am avut aceleasi provoceri la trecere de la Expobar la VBM si le-am rezoolvat exclusiv din rasnita , temperatura de extractie si din doza ( ce scoteam la Expobar din sita de 18 g rezulta la VBM din cea de 15 , macinat mai fin , extras la temperatura mai scazuta ) 

Cred ca ceea ce conteaza cel mai mult , la aceasta gategorie , este faptul ca cele doua aparate produc shoturi decente , cu corp si personalitate si au abur suficient si destul de repede pentru a frota o cantitate dubla de lapte , necesara pentru 2 cesti de cappuccino sau pahare cu latte .
Calitatea cremei este foarte buna , in cazul ambelor aparate si , cu putina indemanare se pot realiza texturi diferite , care sa permita fie o crema mai aerata , mai pufoasa , pentru un cappuccino sau una  cu textura mai fina , mai elastica pentru latte art .

Pentru testul realizat nu am avut la dispozitie decat un pahar mare , de 280 ml , cantitatea de cafea era destul de mica in raport cu cantitatea de lapte turnat , iar desenele nu sunt prea vizibile .
In cesti normale , de max 180 ml ( 1/3 espresso dublu , 2/3 crema ) se pot realiza modele frumoase .

Cu teva de la modelul 2015 frotarea este mai usoara , fiind subtire si complet metalica .
Cea de la modelul vechi impune mai multa atentie si un control mai riguros asupra procesului , dar este ok .
In conditiile initiale , fara modificari si doar cu indepartarea acelor accesorii ( dezastruoase pentru calitatea cremei )  frotarea , intr-o latiera de 300 ml , este o placere iar rezultatele sunt foarte bune .

Am frotat si cu acel panarello .
CLABUCI !  JALE ! Nu incercati asa ceva acasa !

Abilitatile mele tehnice ma limiteaza in a emite pareri legate de modificarile constructive .
Timpul este cel care va clarifica si acest aspect .

Personal , la vechiul model nu mi-au placut elementele din plastic de pe teava pentru abur , modul de eliminare a restului de apa si presiune , dupa extractie , prin piesa aceea de langa grup ( nu stiam de aceasta si cad am tras paharul era sa curga in acesta ) .
Mi se mare mai practic , la noul model , robinetul pentru abur dar si modul de actionare pentru butoanele ce activeaza functiile aparatului si mai cred ca un boiler din inox este de preferat unuia din aluminiu .

Daca noul model isi va dovedi fiabilitatea si robustetea , pentru care era renumit fostul aparat  , atunci cei de la Philips cred ca au avut niste interventii inspirate .

Piata si utilizatorii vor decide in legatura cu disputa noul vs vechiul model Gaccia Clasic .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Ca si durata de viata, Classic-ul vechi te poate tine 10ani, poate mai mult, iar cel nou 5ani maxim. Grupul de la noul Classic are plastic. :(
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR

Reply
La plastic ma gandeam si eu - cum ramane cu picuratoarul din plastic de pe portafiltru?
Oricum, pare incurajator si asta inseamna ca ramane in carti pt achizitia de inceput.
Ceado E5P, Brewtus. (Gaggia Classic, Lelit PL43MMI)

Reply
(30-01-2015, 12:16)vica Wrote:  - cum ramane cu picuratoarul din plastic de pe portafiltru?

Cumperi unul profi intre 25-50 ron :).
Behmor 2020SR

Reply
(30-01-2015, 12:16)vica Wrote: La plastic ma gandeam si eu - cum ramane cu picuratoarul din plastic de pe portafiltru?
Oricum, pare incurajator si asta inseamna ca ramane in carti pt achizitia de inceput.

Functional , nu deranjeaza cu nimic .
Estetic insa , este un minus . 

La fel , piesa din plastic din interiorul portfiltrului , nu are niciun rost deoarece aparatul este capabil sa genereze un shot cremos si cu corp consistent . Poate fi indepartata fara rezerve .

Nu am precizat un aspect ! 
Vario s-a dovedit a face o treaba excelenta .
Gaggia , imperechiat cu aceasta rasnita , este capabil de rezultate foarte bune . 
Expresorul avand limitele sale , impuse de categoria din care face parte , este obligatoriu sa fie in echipa cu o rasnita capabila ( cu cat mai performanta , cu atat mai bine pentru beneficiarul shot-urilor ) 

Se dezsurubeaza usor si , oricand , poate fi inlocuit .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Da, corect, se poate schimba usor. Poate chiar un portafiltru nou.
Pana la urma Classicul oricum era subiect de upgrade-uri si probabil, cum zicea cineva pe aici, ar fi bine de luat in considerare costul total, nu numai cel de achizitie al aparatului, in comparatia cu rivalii de la clasa asta. Desigur in aceptiunea comunitatii noaste.

Am o alta curiozitate tehnica, pentru ca abia acum am observat - ce s-a intamplat cu valva de evacuare? Unde e teava atat de familiara din stanga grupului?
Ceado E5P, Brewtus. (Gaggia Classic, Lelit PL43MMI)

Reply
(30-01-2015, 12:40)vica Wrote: Am o alta curiozitate tehnica, pentru ca abia acum am observat - ce s-a intamplat cu valva de evacuare? Unde e teava atat de familiara din stanga grupului?

Nu are, are grup valve, ca la Evolution, Pure, Color... Vezi la postul #27.
Behmor 2020SR

Reply
Asa arata plasticul de la grup dupa 5-6ani, 4 cafele pe zi. :(
Behmor 2020SR

Reply
Vrem nu vrem plasticul devine tot mai prezent in viata noastra. Acuma sa ne legam de faptul ca picuratorul ii de plastic e totusi o exagerare. Rolul lui (in cazul celui dublu cu care vine GC) e de a putea face 2 cafele simultan. Cel putin eu am preferat intotdeauna 2 cafele succesive decat direct o tura la 2 cesti.
Iar daca ne mai si uitam dupa cati sar la portfiltre naked, picuratorul devine si mai inutil decat e.

Concluzia mea e ca, daca ar fi sa decid din nou pentru un entry level tot pe GC as merge. Lelit iti papa prea mult din buget si nu mai ai loc de un Vario ci de altceva mai ieftin/
Apropo ar fi interesant un test cu GC2015 cu diverse rasnite pentru a vedea atunci care ar fi set-up-ul "ideal" pentru un incepator  Exclamation
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
O completare pentru cine nu stie exact situatia - portafiltrul nu trebuie inlocuit caci este marele plus al modelelor acestei marci, incepand de la Evolution. Doar ca sita cu o singura gaura si palnie de plastic (sisteul crema perfetta) se dau imediat la o parte si punem orice sita profesionala de 58mm.

Pentru picuratorul din plastic dar si pentru minusurile constructive ale actualului model, forumul Espressoman va primi un fel de compensare sa spunem, dupa ce a inteles si importatorul mai bine aceste diferente fata de vechiul model. Din februarie, se pare ca vom primi si reducere la reducere (cred ca 1100 va fi pretul) si picurator metalic gratuit. Nu e mult neaparat dar ca sa vedeti si voi forta acestei comunitati... Repet, momentan Gaggia pastreaza boilerul de aluminiu si grupul de pe CLassic, pe espressorul Gaggia Baby Black (repet nu va aruncati la alte tipuri de Baby ca au placa electronica si nu e de bine), care la 1000 de lei are si picurator metalic iar modulul de standby inca lipseste. Deci alternative exista. Personal, as face oricand un efort spre un Lelit PL41E de 1400 de lei, in defavoarea celor doua, dar aici mai depinde si de bugete...

Astinga, ai dreptate cu acea garnitura, m-a enervat si pe mine cand am avut Pure. Nu exista o solutie home made? Niste silicon fierbinte turnat pe acel suport metalic, dar care sa reziste apoi la infierbnatarea espressorului si eventual sa fie si food safe? Sau decuparea unei garnituri de silicon si lipirea ei acolo?

Catd e repede, azi, pun si filmul

Reply
Multumim Lyvyoo si RaduCarutasu pentru initiativa si punerea in practica :) asteptam filmuletele...

Cateva intrebari legat de teste:

1. Ne puteti spune ce setari de macinare ati folosit pentru cele 2 tipuri de cafea? Ma refer la Vario, avand ceva similar ma ajuta orientativ sa imi dau seama de calibrare (poate e off-topic pentru unii)

2. Care este considerentul pentru care portafiltrul standard de pe GC este un plus? Intreb pentru ca am achizitionat un bottom-less si eram curios care sunt diferentele. Daca cel de pe GC e mai bun revin la el :)

3. Legat de surplusul de apa in portafiltru dupa extractie pe GC 2015, cum a fost situatia in testele voastre?
Ma intereseaza ca sa stiu daca are aparatul meu ceva sau fac eu ceva gresit.

Reply
Deschide un topic cu problemele tale sa nu mai trebuiasca Liviu sa mute posturile legate de intrebarile tale. As recomanda colegilor mai vechi sa nu raspunda la intrebarea de mai sus pana cand noul nostru coleg nu-si deschide topic separat.

Reply
Filmuletul este la upload pe youtube...

1. Chiar nu sunt relevante pentru ca eu mi-am calibrat rasnita cum am vrut, avand 3 ani, deci din generatia fara sigiliu de garantie. Oricum, macro 1, micro in partea de jos.
2. Este un plus fata de alte marci chinezesti sau alte modele noi (praf) de Gaggia (Grand Prestige, Carezza). Faptul ca folosesti un portafiltru fara fund sau unul normal nu stiu cat conteaza la gust.
3. Vechiul Classic a oferit pucuri mai compacte si mai uscate, iar pe noul se observa o pelicula de apa deasupra dar nu o balta. Se va vedea in film. Cu toate acestea, gustul a fost clar de partea lui 2015, pe ambele cafele prajite de Sarkis. Deci daca cineva mi-ar fi dat aceste date ale problemei initial (puc mai uscat si compact pe vechiul, crema mai multa tot pe vechiul, plus specificatiile stiute) nu as fi pariat in veci pe noul Classic in privinta gustului. Desigur, asteptam si alti useri sa se intalneasca si sa faca acelasi lucru.

Reply

Reply
Excelent materialul.Oricum ,e bine ,cred ca se va vinde dstul d ebine si modelul acesta nou.Referitor la abur,faptul ca pare mai stabil pe cel nou, sincer cred ca e vorba de marimea mai mare a boilerului.Despre gust cred ca Pid-ul ajuta si el destul de mult,adica odata montat cam poti sa stii de unde pornesti ceea ce s-ar putea sa rezolve si problema diferentei de gust.Poate gresesc ,dar e o posibilitate,

Reply
(31-01-2015, 01:35)amarok Wrote: Deschide un topic cu problemele tale sa nu mai trebuiasca Liviu sa mute posturile legate de intrebarile tale. As recomanda colegilor mai vechi sa nu raspunda la intrebarea de mai sus pana cand noul nostru coleg nu-si deschide topic separat.

Pot sa deschid nici o problema doar ca intrebarile erau strict legate de GC 2015 si deci relevante in topicul existent (mai putin calibrarea rasnitei :) ) si de testarea ce a avut loc.

Mersi de raspunsuri Lyvyoo, revin pe alt thread daca mai sunt intrebari...

Reply
Nu e chiar excelent materialul :) Mai am destul pana ma invat sa folosesc GH4-ul si nici nu lusem cu mine trepiedul sau luminile, iar mana tremura ca la consumatori... :)

Iar ca o diferenta tehnica pe care o vad acum, la primul test vad ca s-au inversat portafiltrele :) Oricum, singura diferenta intre ele a fost acel picurator de plastic care de principiu nu a afectat gustul.

Reply
Si de la mine aveti felicitari. Sa te(va) vedem cat mai des cu astfel de materiale, care sunt cu adevarat utile.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Tremuratul e mai mult decat acceptabil. Focalizarea-i cu probleme.
Altfel e un bun material de studiu pentru cei ce vor dori sa "devina" espressomani.

Astept un material comparativ intre GC si Lelit

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)