• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Apa in portafiltru

#1
Salut. Am si eu o intrebare pentru cine na poate ajuta. Dupa ce fac o cafea imi ramane apa in portafiltru deasupra cafelei si eu stiu ca nu ar trebui. Ma gandeac ca este macinatura prea fina dar daca maresc granulatia atunci nu ma obtin 30 ml in 25 de sec. Rasnita mea este ascaso mini i2 si espresorul gaggia classic. Multumesc.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#2
Cafeaua folosita este proaspat prajita?

P.S. - sa pui la semnatura echipamentul, ca sa nu mai fii nevoit sa-l precizezi mereu
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Nu. Este lavazza . Sunt din timisoara si nu avem prajitorie aici. Dupa ce termin punga am de gand sa comand de la sarkis. Sa fie din cauza asta ? Nu inteleg exact de ce nu ar mai ramane apa in portafiltru daca cafeaua ar fi proaspat prajita. Eu ma gandeac ca doar gustul o sa fie mai bun.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#4
Se schimba totul ca prin minune! In caz ca tot sunt probleme si dupa, revino aici pe topic cu un mesaj! Dar ii astept si pe posesorii de Classic cu un mesaj legat de aceasta situatie. Poate au descoperit si alte cauze.

Si userul palado mi-a dat un PM cu probleme de extractie. Il astept si pe el cu un raspuns la aceeasi intrebare de mai sus. Folosea Illy...

Doua vorbe despre cafeaua proaspat prajita am scris recent, in acest articol.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Multumesc pentru raspuns. Cand termin stocul voi cumpara cafea proaspat prajita si revin cu detalii daca s-a schimbat ceva. Tare curios sunt cum este cafeaua proaspat prajita la gust pt ca pana acum eram cel mai mare fan illy. Smile
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#6
(26-07-2012, 21:37)Lyvyoo Wrote: Se schimba totul ca prin minune! In caz ca tot sunt probleme si dupa, revino aici pe topic cu un mesaj! Dar ii astept si pe posesorii de Classic cu un mesaj legat de aceasta situatie. Poate au descoperit si alte cauze.

Si userul palado mi-a dat un PM cu probleme de extractie. Il astept si pe el cu un raspuns la aceeasi intrebare de mai sus. Folosea Illy...

Doua vorbe despre cafeaua proaspat prajita am scris recent, in acest articol.
Într-adevăr,și eu am aceeași problemă atunci când folosesc sitele presurizate împreună cu portafiltrul original.
Dar,mi-am achiziționat și un portafiltru fară fund și site nepresurizate,și după mai multe încercări cu râșnița Hario Sketron mi-a ieșit ceva...,oricum fără prea multă cremă,și după părerea mea foarte amar,deși trebuie să recunosc că nu am o formare în acest sens,cafeaua Nicaragua El Buey fiind prăjită relativ recent,în urmă cu 1 lună la PJ.

--------------------------------
Gaggia Classic,Hario Sketron,Naked Portafilter.
Expobar Brewtus IV-R | Mahlkonig Vario | Tamper dinam. Concept-Art | GC CBR-101
 
Reply
#7
palado - Tamperul e ok sau e cel din plastic?

O luna este mult pentru a obtine cremozitate dintr-o arabica prajita nu foarte tare. Incearca si Columbia de la PJ, e cea mai ieftina, dar prajita de cateva zile. La 30ml in 25 de secunde din 7g, mie mi-a curs asa ceva cu Sketron:
- http://www.espressoman.ro/forum/attachment.php?aid=46
- http://www.espressoman.ro/forum/attachment.php?aid=47

Deci prospetimea cafelei...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Tongue 
Tamperul nu cred că este problema,fiind achiziționat de pe un vânzător de pe forum:
http://www.espressoman.ro/forum/showthread.php?tid=25
Nu-mi dau seama care-i treaba cu râșnița:la 4 click-uri îmi blochează pompa,iar la 5,îmi curge cam repede.
Ceea ce ai postat tu este ceva de vis...
Oricum, nefiind un consumator ”foarte înrăit”,adică doar un doppio/zi, și fiind din provincie ,este cam greu să ții pasul cu prospețimea cafelei.
Expobar Brewtus IV-R | Mahlkonig Vario | Tamper dinam. Concept-Art | GC CBR-101
 
Reply
#9
(26-07-2012, 21:06)Cosmin Wrote: ... dar daca maresc granulatia atunci nu mai obtin 30 ml in 25 de sec...
Folosesti sita dubla, de 14-15g sau sita simpla, de 7g? Cate grame de cafea pui?

In cazul folosirii sitei duble ar trebui sa-ti curga 50-60 ml in 25 sec. S-ar putea sa rasnesti prea fin.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#10
Folosesc sita dubla nepresurizata de 14g si fac 2 cafele tot timpu de asta am vb de 30 ml. Cafeaua o cantaresc de fiecare data sa am 14g si atunci o macin. Tamper am cumparat de pe forum nu il folosesc pe cel de plastic.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#11
OK, deci ai 2 x 30 ml.
Cand opresti extractia iti curge un pic de apa prin teava de refulare in tavita de scurgere? S-ar putea sa fie obturat circuitul de evacuare a suprapresiunii sau sa nu lucreze cum trebuie electro-supapa (3way valve). Faci backflush?
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#12
Curge putina apa prin teava. Aseara am desfacut valva si am lasat-o in apa cu sare de lamaie vreo 2 ore. Am curatat si grupu care era cam murdar si azi dim nu prea am mai avut apa in portafiltru. O sa urmaresc si zilele urmatoare.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#13
Daca faci schema cu boabele cantarite inainte, sa verifici si gramajul macinaturii rezultate. Ascaso I-mini e o rasnita buna pentru gama din care face parte, insa are si ea retentiile ei de cafea. Unii vorbesc de mai multa, altii de mai putina... Adica sa nu pui 14 sau 15g de boabe si sa te trezesti cu 13g in portafiltru Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
Ai dreptate ca retine din cafeaua macinata dar ii dau cateva palme pana curge cam tot. De cantarit nu am mai cantarit dupa.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#15
(27-07-2012, 10:46)Cosmin Wrote: .. Am curatat si grupul...
Sper ca ai demontat si sita dusului sa o speli pe spate. Daca nu, vei fi surprins sa vezi ce e acolo Smile
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#16
Am fost foarte surprins Smile).
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#17
(26-07-2012, 21:06)Cosmin Wrote: Salut. Am si eu o intrebare pentru cine na poate ajuta. Dupa ce fac o cafea imi ramane apa in portafiltru deasupra cafelei si eu stiu ca nu ar trebui. Ma gandeac ca este macinatura prea fina dar daca maresc granulatia atunci nu ma obtin 30 ml in 25 de sec. Rasnita mea este ascaso mini i2 si espresorul gaggia classic. Multumesc.

Sunt utilizator de espressor de cateva ore (vreo 20 de cafele la Lelit 42EM), astfel ca nu sustin ci doar intreb daca i posibil ca de vina sa fie presiunea prea mare, mai ales ca si eu am observat acelasi lucru la unele preparari, de am ajuns sa fac rapid primul backflush ca sa vad cat de bine descarca vana cu 3 cai.

Astfel, o explicatie logica zic c ar putea fi data de faptul ca o macinatura prea fina, combinata un tamping prea puternic duce la cresterea presiunii mult peste cea recomandata, iar apa, incompresibila de altfel, ramane cu precadere in interspatiul dintre blocul de preparare si pucul de cafea.

Mai mult decat atat, hidraulic vorbind, dpdv al regimului de curgere a apei din bloc catre evacuare, acesta este de fiecare data complet diferit: cand vana deschide calea de evacuare pune in contact cu presiunea atmosferica volumul de apa din grup, iar depresiunea atmosferica duce la evacuarea apei in mod optim la o anumita presiune, variabila fiind presiunea din grup, iar constantele presiunea atmosferica, volumul de apa si sectiunea de curgere. Mai pe scurt, presiuni diferite, descarcari diferite, si cu cat mai mare, cu atat mai incompleta datorita regimului de curgere prin sectiuni mici.

De verificat ipoteza ar fi foarte simplu daca ai avea un manometru, altfel, ipoteza poate fi doar sustinuta de un timp de extractie mare.

Ce ziceti, are logica argumentatia?
 
Reply
#18
Manometeu nu am iar timpul de extractie nu e mare. Curg cam 30 ml in de 25 sec.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#19
Repet, multe lucruri se vor rezolva atunci cand vei folosi cafea proaspat prajita!
Si eu mai demult incercam sa aplic tot felul de teorii, tehnici, citeam pareri pe forumuri. Dar cand am folosit o cafea prajita de cateva zile, si am vazut o crema densa curgand din portafiltrul fara fund, am ramas fara cuvinte si mi-am dat seama ca tehnica folosita era in mare parte corecta, insa nu descoperisem cu adevarat prajitoriile de la noi. Se intampla pe vremea "raposatului" Monkaff...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
(03-08-2012, 13:58)Lyvyoo Wrote: Repet, multe lucruri se vor rezolva atunci cand vei folosi cafea proaspat prajita!
Si eu mai demult incercam sa aplic tot felul de teorii, tehnici, citeam pareri pe forumuri. Dar cand am folosit o cafea prajita de cateva zile, si am vazut o crema densa curgand din portafiltrul fara fund, am ramas fara cuvinte si mi-am dat seama ca tehnica folosita era in mare parte corecta, insa nu descoperisem cu adevarat prajitoriile de la noi. Se intampla pe vremea "raposatului" Monkaff...

Nici nu stii cat adevar spui. Toti cred am incercat sa pacalim sistemul Tongue.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#21
Am urmat sfatul lui liviu si am cumparta cafea proaspat prajita si in continuare pucul meu nu este uscat deloc. Este plin de apa in portafiltru. Cafeaua pe care o folosesc acum este Columbia de la Sarkis.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#22
Nu am experienta cu Gaggia dar din experienta mea, pucul este mai "mocirlos" atunci cand cantitatea de cafea din filtru este prea mica. Incearca sa maresti doza de la 14g la 16g pt. un doppio. Eu obtin cele mai bune rezultate atunci cand supradozez. (curgerea e mai fina, culoarea mai inchisa - nu se "blonzeste" repede, cafeaua este mult mai aromata-concentrata)
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#23
Si eu am observat asta, daca pun 14 gr. iese cam "mocirlos" daca pun 16 gr, ramane aproape uscat, nu stiu care-i explicatia.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#24
Simplu, e mai multa cafea care sa absoarba apa...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#25
si mai putin loc pt apa. Smile
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#26
am avut si eu problema asta , dar nu cred ca are legatura cu cafeaua.
Cred ca are legatura cu cantitatea de cafea din sita , tot asa aveam si eu problema dar doar la sita de o cafea, la cea de 2 pucul de cafea iesea fara apa din el.
Incearca totusi sa mai adaugi 0.5g cafea, sau poate sa fie din rajnire dar nu cred.
Expobar IV + Mahlkonig Vario + VST 7 ,15 Ridged, Roaster GeneCafe CBR 101
 
Reply
#27
Eu am aceasta problema numai cand subdozez. Cand cresc cantitatea, pucul e ok, indiferent de granulatie.
Vario + Gaggia Classic "tunat" la 9 bar, PID si teava Rancilio + VST 18g
 
Reply
#28
Eu cantaresc de fiecare data 15g si atat macin deci nu subdozez. Poate sita pe care o am este mai mare si atunci ramane mai mult gol intre puc si grup.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#29
Lasa cele 15 grame pe cantar si incearca sfatul lui @Fane
Quote:presupun ca ai pus prea multa cafea. pana una alta, eu zic sa-ti faci mana cu ce ai cam asa: pui cafea in sita si apoi tampezi. dupa care pui o moneda mica deasupra cafelei si montezi portafiltrul pe aparat ca si cum ai vrea sa faci extractia. nu dai drumu la extractie ci demontezi din nou portafiltrul, il intorci sa cada moneda si te uiti daca a ramas forma monedei pe pucul de cafea. daca a ramas nu-i bine, insemna ca ai pus prea multa cafea si atinge sita superioara ceea ce nu-i bine, in cazul asta mai scoti niste cafea, tampezi din nou si repeti operatiunea pana nu se imprima forma monezii pe pucul de cafea. in timp iti formezi ochiul la dozatul cafelei si nu trebuie sa faci tot timpul manevra cu moneda. daca ai cantar fin e mai simplu: cantaresti 14gr cafea. dupa asta dai drumu la extractie si lasi sa curga 20-25 secunde. presupun ca o sa-ti curga mai mult de 50-60ml, fiindca cei care macina pt espresso pe la magazine o macina ceva mai mare ca sa iasa cafea pe orice aparat fiindca daca ti-ar macina-o prea fin si ti-ar infunda aparatul ai merge cu ea inapoi.

La mine a mers.
Merci @Fane!
 
Reply
#30
Problemele lui zenetic au fost mutate intr-un topic separat, aici - http://www.espressoman.ro/forum/forumdisplay.php?fid=7
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)