(26-07-2012, 21:06)Cosmin Wrote: Salut. Am si eu o intrebare pentru cine na poate ajuta. Dupa ce fac o cafea imi ramane apa in portafiltru deasupra cafelei si eu stiu ca nu ar trebui. Ma gandeac ca este macinatura prea fina dar daca maresc granulatia atunci nu ma obtin 30 ml in 25 de sec. Rasnita mea este ascaso mini i2 si espresorul gaggia classic. Multumesc.
Sunt utilizator de espressor de cateva ore (vreo 20 de cafele la Lelit 42EM), astfel ca nu sustin ci doar intreb daca i posibil ca de vina sa fie presiunea prea mare, mai ales ca si eu am observat acelasi lucru la unele preparari, de am ajuns sa fac rapid primul backflush ca sa vad cat de bine descarca vana cu 3 cai.
Astfel, o explicatie logica zic c ar putea fi data de faptul ca o macinatura prea fina, combinata un tamping prea puternic duce la cresterea presiunii mult peste cea recomandata, iar apa, incompresibila de altfel, ramane cu precadere in interspatiul dintre blocul de preparare si pucul de cafea.
Mai mult decat atat, hidraulic vorbind, dpdv al regimului de curgere a apei din bloc catre evacuare, acesta este de fiecare data complet diferit: cand vana deschide calea de evacuare pune in contact cu presiunea atmosferica volumul de apa din grup, iar depresiunea atmosferica duce la evacuarea apei in mod optim la o anumita presiune, variabila fiind presiunea din grup, iar constantele presiunea atmosferica, volumul de apa si sectiunea de curgere. Mai pe scurt, presiuni diferite, descarcari diferite, si cu cat mai mare, cu atat mai incompleta datorita regimului de curgere prin sectiuni mici.
De verificat ipoteza ar fi foarte simplu daca ai avea un manometru, altfel, ipoteza poate fi doar sustinuta de un timp de extractie mare.
Ce ziceti, are logica argumentatia?