Welcome Back Log In Create Account

Gaggia Classic 2015

(29-08-2018, 11:36)claudiur Wrote: Ar fi tot pe 58 și boiler de 250ml dacă ne luam după

https://www.coffeeitalia.co.uk/gaggia-classic.html

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Aia e versiunea 2015.

Reply
(29-08-2018, 11:42)dev Wrote:
(29-08-2018, 11:36)claudiur Wrote: Ar fi tot pe 58 și boiler de 250ml dacă ne luam după

https://www.coffeeitalia.co.uk/gaggia-classic.html

Aia e versiunea 2015.
Probabil, nu cunosc toate deosebirile între versiunea pre 2015 și cea de după dar, asa cum citisem de pe un forum din UK, cred ca au modificat doar denumirea

"Some Key Features on the GAGGIA Classic II 2018'"

Lelit PL92 + Kinu M47 

Reply
Se cheamă click bait.

Eu nu spun că ceea ce a apărut pe kfea.ro e veridic dar e ceva mai plauzibil.

Reply
DA, asa este, apare noul Classic 2018, made in Italy :)  Se lanseaza la nivel mondial, nu intr-un anume magazin..

Voi reveni cu ce detalii tehnice pot, pe masura ce le obtin.
Bineinteles ca vom avea pret mai mic la importator, sa vedem exact cat...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Salut!

Sunt si eu posesor de Gaggia Classic 2015 (aprox. 1 an si 2 luni) si as vrea sa masor presiunea in timpul extractiei si in functie de valoarea obtinuta sa reglez in plus sau minus sau daca ma numar printer norocosi sa las lucrurile asa cum sunt. Desi am citit putin pe subiect am cateva neclaritati, poate ma puteti ajuta:
1. Cumpar manometru de la barshaker cu plaja 0-16 bari si filet 3/8;
2. Demontez picuratorul portafiltrului si Montez manometrul asigurandu-ma ca nu vor fi scurgeri, eventual niste banda de Teflon pentru etanseizare;
3. Pun portafiltrul cu manometru montat si simulz o extractie. AICI AM PRIMELE NELAMURIRI... Espresorul va pompa apa in portafiltru, apa care nu va avea unde sa se duca si manometrul va indica in cele din urma valoarea maxima, respective 16? Sau va indica o valoare, sa zicem 12, situatie in care trebuie sa ajustez in minus sau 8, situatie in care va trebui sa ajustez in plus... Cum / cand se va evacua apa din portabiltru avand in vedere ca manometrul blocheaza calea clasica de evacuare. Sper ca am reusit sa-mi exprim clar neintelegerile...
4. La ce valoare exact trebuie reglata presiunea (presupunand ca am lamurit tot ce era de lamurit la punctul 3) in varianta aceasta in care manometrul ramane atasat portabiltrului. Exact 9 sau 10 cum am mai citit pe ici pe colo, deasupra spunea cineva de 9.25. Exista o plaja, ceva... Aceasta poate fi considerate ce-a DE-A DOUA NELAMURIRE...
4) Daca lamurim 3 si 4 tehnic procesul nu mi se pare deloc dificil, ba chiar spre simplu: se scoate furtunul se desface OPV-ul cu cheia aferenta se justeaza cu imbusul aferent (+ sau - dupa caz) dupa care se remonteaza totul...
Sper sa xiste cineva care sa-mi poata lamuri "NEINTELEGERILE". A... Si at mai fi ceva... Cat timp "extrag" cu manometrul montat pe portafiltru... Excesul de apa unde se duce? Pe langa garniture, ca la o extractie in care n-am montat bine portafiltrul sau exista in mechanism similar Gaggia Classic pentru Backflush...
Gaggia Classic PRO 2019 / Macap MC42 / Tamper Etolia 58.5 mm / Nivelator Motta 58.5 mm / Lattiera Motta Europa Inox 750 ml

Reply
1.Da sau soliciti manometrul care s-a plimbat prin tara pt. acelasi scop.
2.Da, demontezi picuratorul. Manometrul de la Barshaker nu are nevoie de banda de teflon, pt. ca are o garnitura groasa de cauciuc care etanseaza fara probleme. Se strange cu mana libera pe portfiltru.
3.Da, dupa montarea portafiltrului simulezi extractia. Valoarea de 9,25 bari ai intalnit-o in postarea mea. In urma acelei masuratori eu am decis ca nu am de ce sa umblu la reglaje. Am considerat ca in timpul extractiei (cu lichidul curgand) presiunea e foarte probabil sa scada pana in intervalul optim de 8-9 bari. N-am montat (inca) un manometru inainte de grup, pt. a avea aceasta confirmare. La acest punct ar trebui sa-ti raspunda cei care au facut ambele masuratori, eventual pe un aparat care are manometru din constructie.
4.Nu ma pronunt asupra modului efectiv de reglaj al OPV, atata timp cat nu l-am facut personal. Exista descrieri pe diverse forumuri. Pot doar sa-ti raspund la ultima nelamurire. In timp ce faci masuratoarea apa iti umple o parte din portafiltru (nu pe tot pt. ca ramane si o perna de aer. Pompa va continua sa impinga apa pe circuitul de suprapresiune, intorcandu-se in bazinul de alimentare. Dupa incheierea masuratorii si oprirea din buton a pompei, desfaci portafiltrul. Va fasai putin, aerul comprimat iesind pe la garnitura grupului, insotit si de cativa stropi de apa, dar nu cine stie ce. Asa cum ai intuit, modelul 2015 nu are valva de depresurizare. Restul de apa ramane in portfiltru. O vei indeparta dupa demontarea portfiltruiui si a manometrului.

P.S. cred ca aceasta discutie nu-si are neaparat locul in acest topic, ci in unul dedicat modelului 2015.
Gaggia Classic 2015, Macap M2M

Reply
La măsurarea presiunii apa va țâșni pe lângă garnitura de la grup chiar dacă vei strânge la maxim portfiltrul. Aparatul are OPV cu corp din plastic, greu de reglat in sensul ca se poate crapă. Are pasta pe filet. Acul manometrului va tremura și nu îți vei da seama la cât l-ai reglat. Apa cu presiune nu se va scurge nicăieri, aparatul nu are electrovalva. In momentul când vei demonta potfiltrul, surplusul de apa va curge pe lângă.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI

Reply
@Musti
4) La modelul fabricat in 2015 nu ai nevoie de imbus ci de o cheie de 10mm pentru ajustarea presiunii pe care o vei face fara a scoate furtunul de retur.

(03-01-2019, 14:57)Chuckie Wrote: Si at mai fi ceva... Cat timp "extrag" cu manometrul montat pe portafiltru... Excesul de apa unde se duce?

100% inapoi in rezervor dupa ce este atinsa valoarea presiunii reglate.

Reply
Sau atingi presiunea maxima a pompei, la debit 0, caz în care apa nu se mai duce nicăieri. Grija mare cu opv-ul, ca tare ușor se crapă.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
(04-01-2019, 21:04)Gozmin Wrote: La măsurarea presiunii apa va țâșni pe lângă garnitura de la grup chiar dacă vei strânge la maxim portfiltrul. Aparatul are OPV cu corp din plastic, greu de reglat in sensul ca se poate crapă. Are pasta pe filet. Acul manometrului va tremura și nu îți vei da seama la cât l-ai reglat. Apa cu presiune nu se va scurge nicăieri, aparatul nu are electrovalva. In momentul când vei demonta potfiltrul, surplusul de apa va curge pe lângă.
Tie asa ti s-a comportat la masuratori?
Din fericire eu n-am avut aceasta experienta. Nici n-a tasnit apa pe langa portfiltru (abia daca a curs o lacrima atunci cand presiunea a atins maximul de 9,25 bari, si asta pt. ca nu aveam sita montata deci portfiltrul avea profilul mai subtire) si nici n-a tremurat acul. S-a comportat exact ca orice manometru de panou de la espresoarele care au asa ceva din fabrica. La indepartarea portfiltrului a fasait perna de aer pe langa garnitura, au sarit cativa stropi de apa si... basta. Nimic spectaculos. O parte din apa a ramas in portfiltru, iar cea din dus a picurat linistit in tray.
Cum presiunea masurata era absolut acceptabila, n-a fost nevoie de nici un reglaj, deci nici riscul de a crapa OPV-ul n-a existat, in cazul meu. Pe de alta parte, nu vad de ce n-am putea inlocui acest OPV cu un alt tip de regulator de presiune, de exemplu asa cevadin asta  sau aceasta varianta . Am enumerat la repezeala cateva optiuni, dar sunt convins ca n-am epuizat subiectul. Oul lui Columb... Si asta numai daca e nevoie de reglaj...

(04-01-2019, 21:18)vdub Wrote: @Musti
4) La modelul fabricat in 2015 nu ai nevoie de imbus ci de o cheie de 10mm pentru ajustarea presiunii pe care o vei face fara a scoate furtunul de retur.
Da, stiu, ca de imbus ai nevoie numai la modelele de dinaintea 2015-lui, dar nu obisnuiesc sa dau sfaturi despre ceva pe care eu insumi nu l-am facut nemijlocit.
Gaggia Classic 2015, Macap M2M

Reply
Eu umplu portafiltrul cu manometrul cu apa si asa il atasez la grup. Fac asta pentru a micsora punga de aer.
La aparatele fara electrovalva prima data desfiletez manometrul, pana curge apa, apoi desfac portafiltrul.
Ultimele masuratori le-am facut fara a etansa perfect manometrul, un fel de simulare de extractie.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
Da, la mine așa a fost. Modelul 2015 și avea 2 ani cu utilizare sub medie.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI

Reply
Salutare,

Am primit de curând un Gaggia Classic 2015. Nu sunt mare bautoare de cafea, insa imi place sa ma rasfat zilnic cu un flat white bun. Până acum 6 luni, obisnuiam sa fac asta la cafenelele de specialitate insa odata cu aparitia copilului, timpul meu s-a redus drastic.

Momentan nu am rasnita și nici buget. Daca cumpăr cafea de la prajitorii e asa nasol? Pot folosi aceasta varianta ca soluție de compromis? Din fericire, sotul poate ajunge zilnic la 2 prajitorii din București.

Din ce am citit aici am nevoie de un tamper, o sita nepresurizata și să schimb picuratorul. Mai este ceva ce as putea face pentru un upgrade? Imi puteti face niste recomandari de marci?

Totodata, latiera de la Motta sau as putea merge pe altceva?

Mulțumesc pentru răspunsuri.
Gaggia Classic 2015 & Lelit PL043MMI 

Reply
Fără o râșniță decentă, vei fi departe de ce ai baut in cafenele. Inteleg ca vrei sa iei cafeaua deja râșnită.... Nu e o idee prea buna. Râșnita te ajuta sa calibrezi macinatura in funcție de aparat, de cafea etc.
Ca sa faci un compromis dezgustător ai putea lua săptămânal 200g de cafea râșnită (sau cata consumi) de la prajitori, ca sa fie "cât mai proaspătă" și sa folosești sita presurizata daca nu ai tamper si macinatura nu se potriveste pentru cea nepresurizata. Vezi ce iese..!
In rest, daca vrei sa bei o cafea decentă acasa iti trebuie musai râșnită si un tamper. Restul accesoriilor sunt mofturi.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
Buna Doinita, bine ai venit! Ma bucur sincer sa vad si tipe pe aici, mai rar Smile

Daca mergi pe ideea de a cumpara cafea gata rasnita, cauta macar un borcan etans in care sa o tii, gen asta https://goo.gl/maps/sLZphuqfE98ZurgZ9 (probabil gasesti si pe la Ikea ceva util).
Ca idee, majoritatea prajitoriilor vand in pungi de 250g deci va trebui sa tragi de ea cam o saptamana - facuta corect iti va ajunge pentru approximativ 12-15 cafele.

In primele 1-2 zile ar trebui sa fie ok, dupa aia va scadea dramatic prospetimea si calitatea cremei, de unde si sugestia lui Dimitriyus de a folosi sita presurizata pe care o ai deja.
Sau poate se imprieteneste sotul cu cei de la cafenea si cumpara odata dar o rasneste in 2 transe Smile
NASPA nu cred ca va fi cafeaua, insa sesizabil sub ce bei deja la cafenele.

Oricum as considera solutia asta ca una de compromis pana strangeti bani de o rasnita. Cauta pe forum recomandari entry level si discounturi, de pe la 7-800 de lei incep. Poate chiar o manuala?

Spor!

(02-10-2019, 13:34)aditanase Wrote: un borcan etans in care sa o tii, gen asta

Scuze pentru linkul gresit catre google maps; asta vroiam sa trimit:
https://www.amazon.de/KLEINE-ROTE-KAFFEE...ast_bbp_dp
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)

Reply
Salutare,

Mulțumesc mult pentru răspunsuri. Sigur ca voi lua in considerare achizitia unei rasnite, insa nu in acest moment. Intai dr toate as vrea sa aprofundez cercetarile in acest sens si de ce nu sa fac rost de un buget cat mai mare.
Am norocul sa primesc și 100g de cafea de la una din cafenelele cel mai des vizitate de mine. Si da, nu voi obtine ever gustul acela....Necesită aparatura, experiența și de ce nu o anumită stare de spirit :)
Multumesc de recomandări

Reply
Asta e cel mai mare efort mental, sa intelegi, dar mai ales sa accepti ca rasnita este mai importanta decat aparatul, care o vorba zice ca e un accesoriu al rasnitei...
Poti extrage in multiple moduri, totul e sa ai o macinatura adecvata...

Reply
(02-10-2019, 13:34)aditanase Wrote: Buna Doinita, bine ai venit! Ma bucur sincer sa vad si tipe pe aici, mai rar Smile

Daca mergi pe ideea de a cumpara cafea gata rasnita, cauta macar un borcan etans in care sa o tii, gen asta https://goo.gl/maps/sLZphuqfE98ZurgZ9 (probabil gasesti si pe la Ikea ceva util).
Ca idee, majoritatea prajitoriilor vand in pungi de 250g deci va trebui sa tragi de ea cam o saptamana - facuta corect iti va ajunge pentru approximativ 12-15 cafele.

In primele 1-2 zile ar trebui sa fie ok, dupa aia va scadea dramatic prospetimea si calitatea cremei, de unde si sugestia lui Dimitriyus de a folosi sita presurizata pe care o ai deja.
Sau poate se imprieteneste sotul cu cei de la cafenea si cumpara odata dar o rasneste in 2 transe Smile

Oricum as considera solutia asta ca una de compromis pana strangeti bani de o rasnita. Cauta pe forum recomandari entry level si discounturi, de pe la 7-800 de lei incep. Poate chiar o manuala?

Spor!

Si la cafenea ce cafea crezi ca se bea ? De la punga ? Astai cumpara cafea cu sacul o data pe luna in cel mai bun caz. Daca cafeneaua nu are parjitorie nu poti  sa spui ca bei o cafea proaspat prajita.

(02-10-2019, 17:09)Doinita Wrote: Salutare,

Mulțumesc mult pentru răspunsuri. Sigur ca voi lua in considerare achizitia unei rasnite, insa nu in acest moment. Intai dr toate as vrea sa aprofundez cercetarile in acest sens si de ce nu sa fac rost de un buget cat mai mare.
Am norocul sa primesc și 100g de cafea de la una din cafenelele cel mai des vizitate de mine. Si da, nu voi obtine ever gustul acela....Necesită aparatura, experiența și de ce nu o anumită stare de spirit Smile
Multumesc de recomandări

Atunci nu ai nevoie nici de risnita :)  Eu sunt din Brasov si la noi nu este decit un singur prajitor de cafea dar are niste preturi de iti trece pofta de baut cafea. In principiu cumpar de pe net de la prajitorii de cafea cam o data pe luna. In principiu cafeaua boabe rezista o luna fara probleme daca este pastrata ferita de umiditate, caldura , lumina.  Deci o poti tine intr-o cutie etansa intr-un loc racoros. Nu frigider Cafeaua macinata rezista pina la doua saptamini in aceleasi conditii. Deci daca ai posibilitatea sa cumperi si cu suta de grame nu ramine decit disconfortul de a merge des pe la prajitorii de cafea. Pe vremuri in toate alimentarele  erau risnite de cafea si majoritatea oamenilor cumparau cafea cu suta de grame si chiar 50 de grame. Ti se macina pe loc. Dar in acele vremuri nu se consuma cafea asa cum se bea acuma. Cafeaua era trecuta la vicii nepermise :)

(02-10-2019, 19:07)mihaih Wrote:
(02-10-2019, 13:34)aditanase Wrote: Buna Doinita, bine ai venit! Ma bucur sincer sa vad si tipe pe aici, mai rar Smile

Spor!

Si la cafenea ce cafea crezi ca se bea ? De la punga ? Astai cumpara cafea cu sacul o data pe luna in cel mai bun caz. Daca cafeneaua nu are parjitorie nu poti  sa spui ca bei o cafea proaspat prajita.

(02-10-2019, 17:09)Doinita Wrote: Salutare,

Am norocul sa primesc și 100g de cafea de la una din cafenelele cel mai des vizitate de mine. Si da, nu voi obtine ever gustul acela....Necesită aparatura, experiența și de ce nu o anumită stare de spirit Smile
Multumesc de recomandări

Atunci nu ai nevoie nici de risnita Smile  Eu sunt din Brasov si la noi nu este decit un singur prajitor de cafea dar are niste preturi de iti trece pofta de baut cafea. In principiu cumpar de pe net de la prajitorii de cafea cam o data pe luna. In principiu cafeaua boabe rezista o luna fara probleme daca este pastrata ferita de umiditate, caldura , lumina.  Deci o poti tine intr-o cutie etansa intr-un loc racoros. Nu frigider Cafeaua macinata rezista pina la doua saptamini in aceleasi conditii. Deci daca ai posibilitatea sa cumperi si cu suta de grame nu ramine decit disconfortul de a merge des pe la prajitorii de cafea. Pe vremuri in toate alimentarele  erau risnite de cafea si majoritatea oamenilor cumparau cafea cu suta de grame si chiar 50 de grame. Ti se macina pe loc. Dar in acele vremuri nu se consuma cafea asa cum se bea acuma. Cafeaua era trecuta la vicii nepermise Smile

Apropos poti cumpara si o risnita manuala pe care o poti gasi si prin talcioc si nu necesita o investitie mare. Mai ales ca spui ca nu esti un bautor impatimit de cafea. Si risnita manuala este perfecta pentru obtinerea unei cafele de buna calitate si nici nu ocupa loc in bucatarie :)
Gaggia Classic 2015, Gaggia MDF

Reply
(02-10-2019, 19:07)mihaih Wrote: .............In principiu cafeaua boabe rezista o luna fara probleme daca este pastrata ferita de umiditate, caldura , lumina.  Deci o poti tine intr-o cutie etansa intr-un loc racoros. Nu frigider ............

Păi eu am înțeles că e recomandat să se păstreze cafeaua în frigider.....
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Cred ca a luat-o razna topicul asta. Ultimele postari parca sunt de acum 15 ani de pe softpedia  Smile Smile
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
Or fi, dar vorbim de un aparat entry level cu veleitati impresionante daca ii pui o rasnita bună si cafea proaspătă, evetual si PID. 
Pe de o parte ne suparam cand se tot deschid topicuri legate de ce automat e mai bun, pe de alta parte tindem sa nu avem rabdare cu cei care au facut pasul de la automate sau capsule spre un semiautomat ok... Trebuie si ei sa plece de undeva, de unde si noi am plecat pe Softpedia acum XX ani..

Intr-adevar, pasul spre o rasnita e un prag psihologic extrem de mare, nu unul financiar, pentru ca aprox. 500 lei are toata lumea in 2019, ma refer la cei care au avut capacitatea intelectuală de a-si face un user pe un forum. 
Deci rasnita e cheia. O cafea gata rasnita aduce frustrare, chiar daca e de la prajitorie, pt ca se va oxida rapid si nu va mai fi cremoasa dar in primul rand pt ca e cam imposibil de nimerit gradul de rasnire potrivit, iar 250g rasnite aiurea, la o granulatie care ofera un espresso apos, inseamna bani aruncati, bani ce puteau fi economisiți pt o râșniță entry level macar.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Nu a fost in intentia mea sa starnesc un "razboi" intre cele 2 tabere. Sunt conștientă de importanta rasnitei inca de la primele articole/posturi citite aici. Am decis sa aman aceasta etapa dpdv buget + lipsa timp pentru un research cum trebuie.

Pe de alta parte, aveam nevoie si de alte informații pe care nu le-am obtinut. Voi merge pe ce recomandari ati mai facut in postari mai vechi.

Din punctul meu de vedere, utilizatorii la început de drum ar trebui puțin mai mult încurajați și nu criticați ca fac un compromis dezgustător. Daca as fi zis ca ma duc la magazinul din colt sa iau o punga de Jacobs poate as fi mai mult aceasta sintagma, dar din punctul meu de vedere este un compromis, dar e mult a spune dezgustator.

O zi frumoasă să avem.cu totii!

Reply
Imi pare rău ca epitetul meu te-a ofensat. Nu aceasta a fost intenția. Am folosit o figură de stil pt a sublinia importanța râșniței si efemerul cafelei râșnite! Daca așteptările tale sunt mari comparându-le cu cafelele din cafenelele de specialitate, e posibil sa fii dezamăgită. Dar merita sa incerci! Succes :)
Și eu am un Gaggia (2012) și este excelent pentru criteriile mele.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
Poate că dezgustător e un cuvânt prea dur, dar pentru unii oameni, ideea risipei poate provoca dezgust.

Și dacă ajungi să consumi lunar cafea în valoare de minim 150-200 de lei, poate că utilizarea unei metode alternative, mai puțin dependentă de prospețime și gradul de măcinare, s-ar putea sa fie o soluție mai bună până se conturează un buget pentru o râșniță.

Reply
Cand am spus ca ultimele postari parca sunt de acum 15 ani, nu ma refeream la espressor. Este chiar un SBDU ieftin, foarte bun pentru inceput de drum. Cu ceva asemanator am inceput si eu, doar ca de la Lelit.
Problema este ca se constientizeaza greu ca fara rasnita este imposibil sa obtii un espresso macar decent.
Si dupa ce ca este un prag psihologic mai greu de trecut si de inteles la inceput, mai apar si acele "ultime postari" la care faceam referire mai sus, de genul:
"Atunci nu ai nevoie nici de risnita"
"Daca mergi pe ideea de a cumpara cafea gata rasnita, cauta macar un borcan etans"
"In primele 1-2 zile ar trebui sa fie ok, dupa aia va scadea dramatic prospetimea si calitatea cremei"
"NASPA nu cred ca va fi cafeaua"
"Cafeaua macinata rezista pina la doua saptamini "
etc, etc
Din pacate, pleiada asta de pseudo recomandari il fac pe un incepator sa creada ca fara rasnita poate face un compromis, fara a obtine rezultate "dezgustatore". Ceea ce s-a si intamplat defapt...
Decat asemenea recomandari ce l-ar putea face sa creada pe un incepator ca adevarul este pe undeva pe la jumatate, mai bine ar fi directionat catre posturile referitoare la importanta rasnitei. Asa va intelege mai usor ca nu prospetimea cafelei este problema, ci gradul de macinare, absolut imposibil de nimerit de rasnita prajitorului de cafea, functie de originea cafelei, gradul de prajire, doza utilizata acasa, ratia de extractie, marimea sitei, etc, etc
Fara rasnita acasa nu se poate obtine espresso. Nici macar unul decent. La alte metode de preparare merge si cafea gata rasnita cat de cat aproape de adevar, ca si compromis. Dar espresso pur si simplu nu se poate fara rasnita acasa!
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
Rasnita tot din gama Gaggia e ok? Mi-as dori o rasnita bunicica, pentru care sa nu imi vand un rinichi și usor de folosit. Tehnic nu stau prea bine, daca necesita modificări nu le pot face.

Reply
Pentru probleme noi, topicuri noi... Sau un search in aria de Sfaturi la cumparare. Poti incepe de aici.
Gaggia nu are decat modelul MDF, mult depasit dpdv moral si functional, pentru ca in ciuda unei constructii bune pentru o rasnita entry level, are dozator. Or, sa dai azi 750 lei pe o rasnita cu dozator nu cred ca merita.

Multe recomandari pe forum converg catre Kinu Phoenix dar, dupa ce am experimentat rasnirea manuala cu vreo cateva fete, m-am convins ca nu e pentru ele iar fortarea  de a rasni manual poate duce la un sentiment de "autoaparare" fata de prepararea unui espresso. Pana la urma, trebuie sa iti faca placere aceasta operatiune si sa te apropii cu drag de aparate in fiecare dimineata.

Daca problema alocarii unui buget este stringenta momentan, cred ca cea mai ieftina rasnita entry level noua, in acest moment este Ascaso I-mini i2, care a ajuns cam 5-600 lei. Altfel, da-ne o limita de buget si mai cautam variante...

Reply
(03-10-2019, 11:00)KrisssKros Wrote: Din pacate, pleiada asta de pseudo recomandari il fac pe un incepator sa creada ca fara rasnita poate face un compromis, fara a obtine rezultate "dezgustatore". Ceea ce s-a si intamplat defapt...

Omule, mi-e greu sa transmit cat de frustrant e raspunsul tau, si asta nu pentru ca ai citat in mare parte din sfaturile mele, ci pentru ca pur si simplu alegi sa trimiti la plimbare un utilizator nou, la inceput de drum, care cauta un minim de sprijin. 
Daca as putea sumariza recomandarea ta, ea suna cam asa: "scoate-l din priza pana faci rost de bani de rasnita". Culmea e ca s-ar putea sa ai dreptate, daca punem raspunsul in contextul cuiva care are resurse, timp si dorinta de a bea cel mai bun espresso cu putinta.

Din pacate mi se pare ca nu arati empatie fata de Doinita, care si-a definit foarte bine situatia (temporara):
- este prima experienta cu un aparat adevarat de espresso
- o sa bea in principal bauturi cu lapte
- nu are buget de o rasnita acum, dar face un research activ
- cauta o solutie temporara, are acces la prajitorii la 1-2 zile
- (cred) ca are o sita presurizata, care are un scop foarte clar
- copil mic -> lipsa de timp

Mi-am recitit sfaturile si - chiar daca par erezie pentru cineva cu experienta si sculele tale - cred in continuare ca nu sunt deplasate daca le pui in contextul de mai sus. 
Ea a zis de la inceput ca urmeaza si o rasnita si toti ceilalti i-am amintit cat de subtil am putut ca abia atunci o sa faca treaba calumea.
In definitiv, (SI) din greseli se invata si poate ca Doinita o sa ajunga singura la concluzia ca nu e suficienta solutia temporara, dar nu mi se pare deloc ok sa-i inchizi usa in nas.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)

Reply
(03-10-2019, 11:38)Lyvyoo Wrote: Pentru probleme noi, topicuri noi... Sau un search in aria de Sfaturi la cumparare. Poti incepe de aici.
Gaggia nu are decat modelul MDF, mult depasit dpdv moral si functional, pentru ca in ciuda unei constructii bune pentru o rasnita entry level, are dozator. Or, sa dai azi 750 lei pe o rasnita cu dozator nu cred ca merita.

Multe recomandari pe forum converg catre Kinu Phoenix dar, dupa ce am experimentat rasnirea manuala cu vreo cateva fete, m-am convins ca nu e pentru ele iar fortarea  de a rasni manual poate duce la un sentiment de "autoaparare" fata de prepararea unui espresso. Pana la urma, trebuie sa iti faca placere aceasta operatiune si sa te apropii cu drag de aparate in fiecare dimineata.

Daca problema alocarii unui buget este stringenta momentan, cred ca cea mai ieftina rasnita entry level noua, in acest moment este Ascaso I-mini i2, care a ajuns cam 5-600 lei. Altfel, da-ne o limita de buget si mai cautam variante...

Buna, Mulțumesc de răspuns. Bugetul ar fi undeva la maxim 800 lei.

Reply
Rasnire manuala pentrun domnitze inseamna Feldgrind.
De 3x mai putin efort, timp doar un pic mai mare, rezultate similare... pe limba mea...

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)