Espressoman Administrator
Bucuresti
Incredibil! Senzational! Scandalos! Bomba! :)
Azi am facut testul cap la cap, new versus old, si in ceasca, pe doua sortimente de la Sarkis, Brazilia si Ethiopia. Am incercat sa reproducem conditii identice de extractie (pe cat posibil) si am folosit doua site VST de 18g, tamper dinamometric Concept Art setat pe 13kg forta, rasnita mea Vario, 19g/doza de 60ml, cantarite la zecimala, espressoarele lasate 20 de minute la incins initial, apoi pe toata perioada sederii noastre, cu atentie la noul Classic sa apasam butonul de power atunci cand dorea sa intre in standby. Dupa cateva shot-uri de incercare / calibrare, am ales doua momente de espresso si doua de frotare, cand am crezut ca suntem pregatiti sa filmam. Pentru ca nu s-a anuntat niciun forumist doritor, l-am rugat pe Radu Carutasu sa vina, un om onest, obiectiv, pasionat, experimentat, si ii multumesc caci am petrecut 2-3 ore la service.
Incep direct cu ce am concluzionat - de fiecare data Classic 2015 a fost mai bun, shot-ul fiind mult mai aromat si cu un retrogust lung si pronuntat. Deja, imediat cum miroseai shot-urile iti dadeai seama. De precizat ar fi ca in cazul Braziliei, pe care Radu o luase pentru birou unde are un Lelit PL41TEM, nu a recunoscut aceleasi arome pe care le stia intr-o cafea Sud-Americana, ci niste nuante diferite, demne de alte teritorii, deci niciun aparat dintre cele doua nu a nimerit raspunsul corect. Insa dintre ele, noul Classic a scos cea mai placuta si cu adevarat aromata cafea. Dupa cum se va vedea si in clip, crema mai multa am obtinut in shot-ul facut pe vechiul Classic, insa la gust Brazilia nu spunea absolut nimic decat corp mult prea pronuntat si bitter puternic, iar la Ethiopia un gust mai "scurt" si mai lipsit de nuante. De ce? Nu stiu! Puteti si voi sa experimentati aceste diferente daca va intalniti doi posesori de new si old Classic, caci noi nu am facut nimic special decat sa le punem unul langa altul, in conditii similare. Ar fi fost de vazut si comportamentul celor doua pe o cafea prajita light. Un lucru interesant, desi usor de intuit, nici dupa o ora tava de cesti nu frigea la noul Classic, spre deosebire de vechiul, si asta datorita boilerului de inox, care cedeaza mai greu caldura, pe langa rezistentele plasate in exterior pe vehciul CLassic. DEci cestile ar trebui incalzite cu apa fierbinte in cazul noului Classic, caci 20 de minute sa spunem, nu ar fi un timp suficient pentru asta.
Frotarea de lapte - pe noul Classic am dat jos cele doua elemente de plastic de pe teava, ramanand doar inoxul ca in cazul unui Lelit PL41E/EM, iar pe vechiul Classic am dat jos primul plastic (panarelo) ramanand cu acel varf ascutit tot din plastic, altfel era prea scurta teava. Cu o teava de Silvia se lucreaza mai usor pe vechiul CLassic, dar pe noul nu e nevoie, cum se vede si in pozele din primul post, teava fiind ok, doar putintel cam scurta, de unde si preferinta pentru o lattiera de 300-350ml nu de 600. Noi am lucrat cu una de 600 si a trebuit o atentie mai mare, caci se lovea marginea canii de carcasa. Daca la prima incercare tot pe noul Classic a iesit mai fina crema, identica cu Lelit-ul de la birou, la a doua incercare, cand si-a facut si Radu mana mai bine, crema a iesit identica pe ambele. Deci la acest capitol nu putem da un verdict favorabil unuia sau altuia, poate doar precizarea ca pe noul Classic nu mai e nevoie sa schimbi teava de aburi si din ce am vazut nici nu cred ca se mai poate.
Sunt niste experimente facute cu pasiune si atentie, caci intre atatea HX-uri si PID-uri trebuie sa ne gandim si la cei care vin din urma, cu un buget moderat sau mic, si care cauta alternative sa intre macar putin in aceasta lume minunata. Probabil putini dintre noi am facut direct saltul la HX/DB, fara a trece prin sita micilor aparate SBDU.
Se poate discuta si ce spunea astinga, anume ca noul Classic pare a fi un fel de Pure in carcasa de CLassic, insa in acelasi timp inoxul gros al carcasei costa si el :) , valva metalica OPV apare si ea in plus si cred ca se poate regla avand un arc acolo, deci o ajustare de pret undeva spre mijloc a celor de la fabrica, ar fi binevenita oricand la Classic. Probabil, daca nu puneau acel modul electric ce baga aparatul in standby, costurile de fabricatie coborau si ele. Aici prevad o alta modificare obligatorie pe Classic, facuta de catre pasionati - bypass-ul peste acel modul. Solutia rotii care comuta start / stop pe aburi este mult mai misto decat invartitul unei roti, atat ca pe interior este de plastic mecanismul in loc de alama. Am mai observat pe noul Classic si o zornaiala suplimentara a tavii de reziduuri, atunci cand merge pompa si ar fi indicate niste tampoane mici de cauciuc puse strategic. Eu am avut Pure si de multe ori aveam senzatia ca espresso-ul iese destul de rece, desi aparatul era decalcifiat si supraincalzit. Astazi nu am simtit acest lucru in niciun caz.
Alte concluzii le vor trage userii din utilizarea zilnica. Noi am incercat intr-un prim test, sa vedem cum se comporta aparatele din punct de vedere al rezultatului in ceasca si e cert ca avand cafea proaspat prajita, o rasnita ok, site bune eventual (nepresurizate cu siguranta), aparatul incalzit 20-30 de minute, poti sa obtii shot-uri foarte ok pentru gama entry level. Cine nu il prefera, are la dispozitie varianta Baby Black de 1000 de lei (nu alte Baby caci apar placi electronice), care inca mai foloseste boilerul si grupul vechiului Classic.
Imediat cum descarc si montez filmele, le pun in topic...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper