10-09-2024, 10:56
Voi face split acestui thread, probabil intr-unul nou legat de calitatea aburului.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
|
Frothere pentru lapte, aparate electrice si manuale
|
(10-09-2024, 10:56)Lyvyoo Wrote: Voi face split acestui thread, probabil intr-unul nou legat de calitatea aburului.
(10-09-2024, 14:02)alin1970 Wrote: @renatoa, daca merg clabucii cu statia de lipit cu aer cald, poate pastrez Arinul.Posibil sa mearga si cu letconul, daca e suficient de incins...
iar temperatura finală este cam ~ 55°C sau foarte puțin peste. (mă bazez pe "degete", dar aici am măsurat cu termometru digital cu termocuplu tip K)
(10-09-2024, 21:15)ECMuser Wrote: Măcar găsim undeva o informație despre cum trebuie sa fie spuma pentru cappuccino?
In sensul de limită apa adăugată la aburi, până spuma nu mai este ce trebuie.
Mă bătea gândul să iau cap de frulare cu 4 gauri, dar dacă la 2 gauri adaugă 38 grame apă, mai bine renunț, decât să beau espresso cu apă...
(11-09-2024, 00:22)ECMuser Wrote: ... deci rămân cu ce am.
(11-09-2024, 07:53)edri Wrote:(11-09-2024, 00:22)ECMuser Wrote: ... deci rămân cu ce am.
Asta contrazice definitia espressomanului
image_2024-09-11_095156849.png (Size: 18,42 KB / Downloads: 186)
(11-09-2024, 12:36)ECMuser Wrote: Cum sa pun așa ceva la ECM, ...
Iar nevasta observa imediat ...
(11-09-2024, 15:33)renatoa Wrote: Presiunea in interiorul duzei este constanta.OK, in cazul asta ma gandesc la sarmanii pompieri ca se chinuie cu un furtun cu o singura gaura.
Debitul este dat de presiune si suprafata gaurii. Debit = presiune/suprafata.
Dai a doua gaura debitul se dubleaza... la a treia se tripleaza, samd.
(10-09-2024, 18:22)renatoa Wrote: Asa, si ce-i cu asta ? In afara de faptul ca acum stim cu cat ni se dilueaza bautura la cafenea ? [emoji12]
Putem schimba ceva sau ne ajuta sa facem o spuma mai buna ?

(10-09-2024, 21:15)ECMuser Wrote: Măcar găsim undeva o informație despre cum trebuie sa fie spuma pentru cappuccino?
Mă bătea gândul să iau cap de frulare cu 4 gauri, dar dacă la 2 gauri adaugă 38 grame apă, mai bine renunț, decât să beau espresso cu apă...
(11-09-2024, 15:33)renatoa Wrote:(11-09-2024, 12:36)ECMuser Wrote: Cum sa pun așa ceva la ECM, ...
Nu vad de ce vi s-ar pare asa horror forma acelei piulitze... cu ce sunt mai aspectuoase acestea de mai jos ?

(11-09-2024, 17:49)sochaux_ Wrote:(10-09-2024, 18:22)renatoa Wrote: Asa, si ce-i cu asta ? In afara de faptul ca acum stim cu cat ni se dilueaza bautura la cafenea ? [emoji12]
Putem schimba ceva sau ne ajuta sa facem o spuma mai buna ?
Poate ajuta să ne facem o idee care aparat face abur "mai bun" și care adaugă apă mai multă (sau e mai eficient cu consumul de lapte, depinde cum privește fiecare).
Nu cred că există așa ceva, vreo limitare sau regulă scrisă cum trebuie să fie aburul, câtă apă e permis să se adauge la spumare. Nu pare să fie vreo problemă cu această adăugare de apă mai ales când e vorba de aparate de nivel mai profesional. Cafenelele nu par să se plângă sau să aleagă aparatele în funcție de acest aspect. Și oricum, presupun că orice aparat mai profesional relativ nou, va avea un abur destul de bun, care să nu adauge prea multă apă.
ECM Elektronika presupun că are abur puternic, iar dacă treci de la duză cu 2 găuri la 4 găuri, în funcție și de diametrul găurilor, în mod normal ar trebui să ai spumare mult mai rapidă și care poate fi și mai bună, dar care poate aduce și probleme, în funcție de priceperea și experiența pe care o ai și de cantitatea de lapte pe care o spumezi de obicei.
Eu am HX-ul menționat într-un post anterior (duza standard e cu 4 orificii) de mai bine de un an și încă îl consider cam puternic pentru nivelul meu, dar cumva mi-am dorit asta când l-am ales și nu aș vrea să trec la ceva mai slab, ci sper/vreau să fac eu experiența necesară.
(11-09-2024, 15:33)renatoa Wrote:(11-09-2024, 12:36)ECMuser Wrote: Cum sa pun așa ceva la ECM, ...
Nu vad de ce vi s-ar pare asa horror forma acelei piulitze... cu ce sunt mai aspectuoase acestea de mai jos ?
Cum să nu conteze cum arată duza?
Dacă țeava/aparatul permit, nu vă recomand duză care la înfiletarea pe/în țeavă nu arată aproape ca o singură piesă întreagă, adică trecerea între cele 2 piese să fie aproape inexistentă/invizibilă.
Nu cred vreți "colțisoare" unde să rămână lipit laptele pentru că e greu de șters. E și enervant de șters astfel de țeavă, se agață laveta în duză de colțuroasă ce este. Vă spun eu care am folosit ceva apropiat la Bellman. Mă zgârie pe creier când văd așa ceva. Țeava trebuie să fie cât mai dreaptă posibil la capăt / duză. De asta modelele "șmechere" de aparate pot avea țeava și duza chiar și de același diametru, ca și cum ar fi doar țeava până la capăt, fără bile, bolfe și cotloane.
(15-09-2024, 09:54)_R_A_D_U Wrote: Întrebare pentru cei care beau lapte (cu lapte): diferă gustul laptelui spumat cu drăcovenia electrică vs abur (că e de la espressor sau de la mokapotul modificat)?
(15-09-2024, 09:43)renatoa Wrote: Orice moka pot (sau oala sub presiune) are valva fuzibila de supra-temperatura, implicit presiune.Asta da! E ieftin. Merita incercat. Robinet da. Manometru e musai ?
Se gasesc de cumparat ca piese de schimb.
Da, si mie mi se pare scump, daca te uiti pe net la cum se face unul artizanal dintr-un moka pot.
Si exista variatiuni de moka pot care par facute chiar sa te invite sa le modezi ca frother... 3/4 din ce se face in clipuri exista deja incorporat, mai e de pus doar manometrul si robinetul.
Una ca asta de exemplu:
www.reycamping.ro/cumpara/aparat-de-cafea-origin-outdoors-espresso-3964
(15-09-2024, 12:23)renatoa Wrote: Pare aliaj de aluminiu, ca majoritatea. Stiu ca am vrea din inox, nah...
.......