Welcome Back Log In Create Account

Frothere pentru lapte, aparate electrice si manuale

Voi face split acestui thread, probabil intr-unul nou legat de calitatea aburului.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Pai, din ce spuneti rezulta ca eu care bat laptele la FP beau un capucino, sau ce o fi, mai concentrat decat cei care aburesc laptele .
@renatoa, daca merg clabucii cu statia de lipit cu aer cald, poate pastrez Arinul.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
(10-09-2024, 10:56)Lyvyoo Wrote: Voi face split acestui thread, probabil intr-unul nou legat de calitatea aburului.

Nu are sens, postarile alea au legatura si se integreaza cu restul.
E timpul sa intelegem si cum merg aparatele, nu doar sa le cumparam si sa le dam like... sau nu... fara sa stim de ce.

Reply
(10-09-2024, 14:02)alin1970 Wrote: @renatoa, daca merg clabucii cu statia de lipit cu aer cald, poate pastrez Arinul.
Posibil sa mearga si cu letconul, daca e suficient de incins... Smile
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Dacă ajută pe cineva pentru a-și face o idee sau pentru diverse comparații, am cântărit și eu azi laptele spumat cu Nuova Simonelli Oscar II 22.
Ca detalii importante zic eu, laptele a fost spumat cam ca pentru ceva care vrea să fie între cappuccino modern (adică nu foarte multă spumă) și flat white, atât cât mă pricep și eu, să permită ceva latte art...  Smile iar temperatura finală este cam ~ 55°C sau foarte puțin peste. (mă bazez pe "degete", dar aici am măsurat cu termometru digital cu termocuplu tip K)

1. La 163 g lapte s-a adăugat 15.3 g "apă"
2. La 142 g lapte s-a adăugat 13.5 g "apă"

Reply
9.3-9.5%, pare o proportie destul de constanta.
Mai sus, altcineva a avut 38 la 360, care inseamna inseamna 10.5%
Deci putem aproxima ca ne invartim in jur de 10% aport de apa din abur.

Asa, si ce-i cu asta ? In afara de faptul ca acum stim cu cat ni se dilueaza bautura la cafenea ? [emoji12]
Putem schimba ceva sau ne ajuta sa facem o spuma mai buna ? Confused

Reply
Măcar găsim undeva o informație despre cum trebuie sa fie spuma pentru cappuccino? 
In sensul de limită apa adăugată la aburi, până spuma nu mai este ce trebuie. 

Mă bătea gândul să iau cap de frulare cu 4 gauri, dar dacă la 2 gauri adaugă 38 grame apă, mai bine renunț, decât să beau espresso cu apă...
ECM Elektronika, ECM S-Automatic 64...

Reply
Aburul e generat de boiler, vine pe teava.
Ca e cap cu doua sau patru gauri nu schimba cantitatea de apa, ci presiunea si/sau distributia aburului.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(10-09-2024, 21:15)ECMuser Wrote: Măcar găsim undeva o informație despre cum trebuie sa fie spuma pentru cappuccino? 

Mă bătea gândul să iau cap de frulare cu 4 gauri, dar dacă la 2 gauri adaugă 38 grame apă, mai bine renunț, decât să beau espresso cu apă...

Poate cele 4 sunt mai mici si suprafata totala este aceeasi... doar ca ai 4 jeturi in mai multe directii... dar acelasi consum de abur

Presiunea aburului este una singura si este data de temperatura lui. Ma refer la ce vine prin teava.
Materialul din care e facuta duza este foarte subtire la varf, mai subtire decat diametrul gaurii, asa ca acolo nu poti spune ca ai o schimbare de diametru, de la o teava groasa la una subtire, ca sa aplici principiul lui Bernoulli.
S-ar aplica mai curand efectul Venturi, adica o gatuire dupa care urmeaza eliberarea. Ca la ejectorul unei rachete.
Asa ca ce difera cu diametrul gaurii este in principal viteza de evacuare a aburului.

Reply
Am înțeles, deci rămân cu ce am.

Reply
(11-09-2024, 00:22)ECMuser Wrote: ... deci rămân cu ce am.

Asta contrazice definitia espressomanului Wink

Reply
(11-09-2024, 07:53)edri Wrote:
(11-09-2024, 00:22)ECMuser Wrote: ... deci rămân cu ce am.

Asta contrazice definitia espressomanului Wink

Las loc la alții, decât să mă pun rău cu nevasta :)

Reply
Nu cred ca va sesiza schimbare duzei… [emoji23]

Reply
Daca duza se desurubeaza... si are filet standard M6 sau pe acolo... unii au experimentat cu o piulita infundata pe post de duza, de genul acesta:

.png   image_2024-09-11_095156849.png (Size: 18,42 KB / Downloads: 186)

Burghie mici se gasesc, totul e sa dai o gaura la viteza si apasare cat mica, sa iasa cat mai curata pe margini.
Si neaparat din interior spre exterior, ca sa poti slefui bavurile care se creeaza la final, cand burghiul strapunge.

Reply
Se deșurubează, nu este asta problema. 
Cum sa pun așa ceva la ECM, nu vorbim de costuri ci de câștig in calitatea frulării, dacă merită sau nu trecerea de la 2 la 4 gauri. 
Iar nevasta observa imediat orice modificare la espressor, ea are comenzile pe telefon, este atât de incantata de aparat încât m-am făcut să schimb și contra blatul din bucătărie, că sa se asorteze cu espressorului și cafeaua din ceașcă.

Reply
Spumarea cu 2 și respectiv 4 găuri sunt cele mai ok și ușor de folosit, între ele nu știu dacă se poate numi upgrade când ne uitam la rezultatul finit. Marea diferență o sa fie intre viteze și timpul de spumare a celor două varfuri pentru că automat cel cu 4 găuri o sa aibă debit dublu de aer ( aici mă refer la o logică normală în care nu avem găuri de 1mm diametru pe ăla cu două ieșiri )și de acea este folosit in mediu comercial pentru latiere mari.
Iar legat de apa care se adaugă în lapte in urma spumării este un proces normal, doar scoatem apa fiarta sub forma de abur și o introducem intr-un lichid care are maxim 20 de grade de aici apărând procesul de condensare a aburului respectiv.
BDB | DF64 gen 2 | ZP6 special | Brewista Artisan | v60

Reply
De ce am avea debit dublu de abur…? As zice ca debitul e constant, difera doar presiunea aerului prin cele 4 gauri vs prin cele 2. Daca ar creste debitul, inseamna ca daca facem 6-8 gauri in duza arunca tot laptele din latiera…?

Reply
Presiunea in interiorul duzei este constanta.
Debitul este dat de presiune si suprafata gaurii. Debit = presiune/suprafata.
Dai a doua gaura debitul se dubleaza... la a treia se tripleaza, samd.

(11-09-2024, 12:36)ECMuser Wrote: Cum sa pun așa ceva la ECM, ...
Iar nevasta observa imediat ...

Nu vad de ce vi s-ar pare asa horror forma acelei piulitze... cu ce sunt mai aspectuoase acestea de mai jos ? Confused

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Eu am cu filet pe interior.
Prefer să iau de la ECM, perfect compatibilă și cu garanție.
https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...ecm--1064/

Reply
(11-09-2024, 15:33)renatoa Wrote: Presiunea in interiorul duzei este constanta.
Debitul este dat de presiune si suprafata gaurii. Debit = presiune/suprafata.
Dai a doua gaura debitul se dubleaza... la a treia se tripleaza, samd.
OK, in cazul asta ma gandesc la sarmanii pompieri ca se chinuie cu un furtun cu o singura gaura.
Daca ar fi destepti, ar da zeci de gauri in furtun si ar creste debitul. [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
Debitul e constant, creste/scade presiunea in functie de suprafata gaurilor.

Reply
(10-09-2024, 18:22)renatoa Wrote: Asa, si ce-i cu asta ? In afara de faptul ca acum stim cu cat ni se dilueaza bautura la cafenea ? [emoji12]

Poate ajuta să ne facem o idee care aparat face abur "mai bun" și care adaugă apă mai multă (sau e mai eficient cu consumul de lapte, depinde cum privește fiecare). Tongue

(10-09-2024, 21:15)ECMuser Wrote: Măcar găsim undeva o informație despre cum trebuie sa fie spuma pentru cappuccino? 

Nu cred că există așa ceva, vreo limitare sau regulă scrisă cum trebuie să fie aburul, câtă apă e permis să se adauge la spumare. Nu pare să fie vreo problemă cu această adăugare de apă mai ales când e vorba de aparate de nivel mai profesional. Cafenelele nu par să se plângă sau să aleagă aparatele în funcție de acest aspect. Și oricum, presupun că orice aparat mai profesional relativ nou, va avea un abur destul de bun, care să nu adauge prea multă apă.

ECM Elektronika presupun că are abur puternic, iar dacă treci de la duză cu 2 găuri la 4 găuri,  în funcție și de diametrul găurilor, în mod normal ar trebui să ai spumare mult mai rapidă și care poate fi și mai bună, dar care poate aduce și probleme, în funcție de priceperea și experiența pe care o ai și de cantitatea de lapte pe care o spumezi de obicei.

Eu am HX-ul menționat într-un post anterior (duza standard e cu 4 orificii) de mai bine de un an și încă îl consider cam puternic pentru nivelul meu, dar cumva mi-am dorit asta când l-am ales și nu aș vrea să trec la ceva mai slab, ci sper/vreau să fac eu experiența necesară.

(11-09-2024, 15:33)renatoa Wrote:

Nu vad de ce vi s-ar pare asa horror forma acelei piulitze... cu ce sunt mai aspectuoase acestea de mai jos ? Confused

Cum să nu conteze cum arată duza? Sad
Dacă țeava/aparatul permit, nu vă recomand duză care la înfiletarea pe/în țeavă nu arată aproape ca o singură piesă întreagă, adică trecerea între cele 2 piese să fie aproape inexistentă/invizibilă.
Nu cred vreți "colțisoare" unde să rămână lipit laptele pentru că e greu de șters. E și enervant de șters astfel de țeavă, se agață laveta în duză de colțuroasă ce este. Vă spun eu care am folosit ceva apropiat la Bellman. Mă zgârie pe creier când văd așa ceva. Țeava trebuie să fie cât mai dreaptă posibil la capăt / duză. De asta modelele "șmechere" de aparate pot avea țeava și duza chiar și de același diametru, ca și cum ar fi doar țeava până la capăt, fără bile, bolfe și cotloane. Tongue

Reply
At

E bine ca apar pareri pertinente si observatii izvorate din utilizarea echipamentelor.
Ai nevoie de abur pentru spumare fiindca are o energie foarte mare si provoaca o interactiune puternica cu laptele, produce acele transformari fizico-chimice care nu le poti obtine prin mijloace mecanice. (nicidecum cu aer fierbinte si alte idei nastrusnice)

Reply
(11-09-2024, 17:49)sochaux_ Wrote:
(10-09-2024, 18:22)renatoa Wrote: Asa, si ce-i cu asta ? In afara de faptul ca acum stim cu cat ni se dilueaza bautura la cafenea ? [emoji12]

Poate ajuta să ne facem o idee care aparat face abur "mai bun" și care adaugă apă mai multă (sau e mai eficient cu consumul de lapte, depinde cum privește fiecare). Tongue

Nu cred că există așa ceva, vreo limitare sau regulă scrisă cum trebuie să fie aburul, câtă apă e permis să se adauge la spumare. Nu pare să fie vreo problemă cu această adăugare de apă mai ales când e vorba de aparate de nivel mai profesional. Cafenelele nu par să se plângă sau să aleagă aparatele în funcție de acest aspect. Și oricum, presupun că orice aparat mai profesional relativ nou, va avea un abur destul de bun, care să nu adauge prea multă apă.

ECM Elektronika presupun că are abur puternic, iar dacă treci de la duză cu 2 găuri la 4 găuri,  în funcție și de diametrul găurilor, în mod normal ar trebui să ai spumare mult mai rapidă și care poate fi și mai bună, dar care poate aduce și probleme, în funcție de priceperea și experiența pe care o ai și de cantitatea de lapte pe care o spumezi de obicei.

Eu am HX-ul menționat într-un post anterior (duza standard e cu 4 orificii) de mai bine de un an și încă îl consider cam puternic pentru nivelul meu, dar cumva mi-am dorit asta când l-am ales și nu aș vrea să trec la ceva mai slab, ci sper/vreau să fac eu experiența necesară.

(11-09-2024, 15:33)renatoa Wrote:

Cum să nu conteze cum arată duza? Sad
Dacă țeava/aparatul permit, nu vă recomand duză care la înfiletarea pe/în țeavă nu arată aproape ca o singură piesă întreagă, adică trecerea între cele 2 piese să fie aproape inexistentă/invizibilă.
Nu cred vreți "colțisoare" unde să rămână lipit laptele pentru că e greu de șters. E și enervant de șters astfel de țeavă, se agață laveta în duză de colțuroasă ce este. Vă spun eu care am folosit ceva apropiat la Bellman. Mă zgârie pe creier când văd așa ceva. Țeava trebuie să fie cât mai dreaptă posibil la capăt / duză. De asta modelele "șmechere" de aparate pot avea țeava și duza chiar și de același diametru, ca și cum ar fi doar țeava până la capăt, fără bile, bolfe și cotloane. Tongue

Mie mi se pare chiar ușor de spălat țeava și duza, mai ales dacă cureți imediat cât încă mai sunt calde.
Nu este neapărat nevoie de aparate șmechere pentru a putea frula laptele, merge ok și cu astea entry-level.
Duza la al meu este mai bombată decât țeava și nu îmi dau seama dacă și cât influențează negativ frularea.

https://photos.app.goo.gl/4LpJHGjKSGLuepeK7

Reply
Păi e ok țeava/duza la acel aparat, nu am zis că nu ar fi. Eu mă refeream la unele exemple de duză din imaginea adăugată postului pe care l-am citat acolo. Dacă se citește mai cu atenție și se urmărește șirul discuției și citatele, cred că se înțelege, zic eu. Lightbulb

Reply
Întrebare pentru cei care beau lapte (cu lapte): diferă gustul laptelui spumat cu drăcovenia electrică vs abur (că e de la espressor sau de la mokapotul modificat)?

Reply
(15-09-2024, 09:54)_R_A_D_U Wrote: Întrebare pentru cei care beau lapte (cu lapte): diferă gustul laptelui spumat cu drăcovenia electrică vs abur (că e de la espressor sau de la mokapotul modificat)?

Dupa parerea mea, foarte putin. La un moment dat aveam si eu un frother de la Tefal si tin minte ca il foloseam pe modul “rece”, iesea o crema de lapte destul de buna, ca si consistenta era mai ok devat atunci cand si incalzea laptele.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
(15-09-2024, 09:43)renatoa Wrote: Orice moka pot (sau oala sub presiune) are valva fuzibila de supra-temperatura, implicit presiune.
Se gasesc de cumparat ca piese de schimb.

Da, si mie mi se pare scump, daca te uiti pe net la cum se face unul artizanal dintr-un moka pot.
Si exista variatiuni de moka pot care par facute chiar sa te invite sa le modezi ca frother... 3/4 din ce se face in clipuri exista deja incorporat, mai e de pus doar manometrul si robinetul.
Una ca asta de exemplu:
www.reycamping.ro/cumpara/aparat-de-cafea-origin-outdoors-espresso-3964
Asta da! E ieftin. Merita incercat. Robinet da. Manometru e musai ?
Oare rezista la presiunea ptr frotare ? Nu a fost gandita sa lucreze sub presiune.
Din ce e construita. Deja sunt cu degetul pe ,, cumpara,,
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Pare aliaj de aluminiu, ca majoritatea. Stiu ca am vrea din inox, nah...

Nici eu n-as pune nici un control in prima faza... doar o duza, si as incerca sa vad daca pot mentine jetul constant din reglajul flacarii sau al puterii.
Exista robinete cu manometru incorporat, nu foarte scumpe, 30 lei, doar ca sunt pe filet mare si necesita adaptare de diametre.

Reply
(15-09-2024, 12:23)renatoa Wrote: Pare aliaj de aluminiu, ca majoritatea. Stiu ca am vrea din inox, nah...

.......

Conform descrierii ar fi din inox:
https://gsioutdoors.com/products/miniespresso-set-4-cup
https://gsioutdoors.com/products/miniespresso-set-1-cup

Nu stiu ce siguranta ar oferi improvizatiile prin care se adauga robinet, manometru si duza atasate la aceste moka pot. In plus nici nu ar arata prea placut in bucatarie o astfel de instalatie de laborator. Smile

Reply
La ce vad in pozele de mai sus pare a fi altceva. Pret mare. Ciudat ca se vede filetul de la boiler. Filet exterior boiler, filet exterior partea superioara cu teava de extractie. Atunci cum se monteaza boilerul mokapot cu teava de extractie? Ceva nu pricep eu bine din poze ?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)