Welcome Back Log In Create Account

French press

(31-08-2015, 15:02)eugenm Wrote:
(31-08-2015, 14:43)Mihai L Wrote: Nu cred ca am vazut vreodata filtru de rezerva pentru presa franceza.
Ba chiar la actualul exemplar nici nu-l pot scoate.  :D

Care ar fi defectul pentru care sa-l schimbi? Ca de uzat, putin probabil...

Buna Mihai,
Depinde de modelul utilizat. In cazul meu, pentru presa Bodum modelul Columbia filtrul este 'piesa de schimb'. Vezi aici : http://www.bodum.com/gb/en-us/shop/detail/V1508-ISR/ 

Daca este vorba de Bodum Columbia am vazut ca lantul de librarii Carturesti il comercializeaza si poate tot ei pot aduce (sau au in stoc) filtrul respectiv.

E o alta varianta, e adevarat.
Eu ma gandeam la cele cu sita metalica, simpla. Care cred ca nu au moarte.  :)
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(31-08-2015, 14:43)Mihai L Wrote: Nu cred ca am vazut vreodata filtru de rezerva pentru presa franceza.
Ba chiar la actualul exemplar nici nu-l pot scoate.  :D

Care ar fi defectul pentru care sa-l schimbi? Ca de uzat, putin probabil...

S-a fisurat pe margine(cam 5mm) si se strecoara si zat pe acolo.
Nu e un capat de tara momentan, dar daca se mareste cred ca voi bea cafea cu multa "pulpa" :)
As fi preferat sa il schimb tocmai pentru ca nu imi place sa incurajez consumerismul... e aiurea sa arunc un vas de sticla + suport + piston pentru ceva ce probabil s-ar gasi de schimbat la un pret de aproximativ 15 lei.
Din pacate, dupa ce am studiat putin mai atent, nu pare a se putea desface.
Am uitat sa mentionez ca e o presa franceza de la Vitesse, nu de la Bodum.

Reply
Eu am de la Bodum, nici aceea nu se desface...
Dar sincer, nu cred ca se va strica vreodata din functionare. Mai degraba se sparge/crapa vasul de sticla.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
La presa pe care am avut-o inainte de a o sparge, filtrul se desuruba daca tineai de el si roteai de tija. Nu era vizibil ca se poate desface, am descoperit din gresala. Asa puteai sa si cureti sita care aduna o gramada de reziduuri de cafea in ea.

Reply
Eu am un Bodum cu pereti dubli. Nu stiu daca asta chiar ajuta, dar stiti cum e... :). In orice caz cei de la Bodum spun sa folosesti apa "hot" nu "boiled". Asa ca eu incalzesc apa la 90 de grade (am un fierbator Oursson la care poti seta temperetura la care vrei sa se incalzeasca apa) si o torn peste cafea. De asemenea ei spun sa infuzezi cafeaua care se ridica deasupra apei si sa astepti 4 minute inainte de a apasa infuzorul (sau cum ii spune). Intotdeauna am urmat aceste instructiuni si a iesit o cafea foarte buna. A iesit amara cand din curiozitate am folosit niste cafea de la Starbucks. Rasnesc cu o Hario de mana, dar la cafeaua respectiva oricat m-am straduit tot amara a iesit. Nu stiu de ce. Altfel iau cafea de la Sarkis si de la Petrescu. Cu astea nu am probleme. De curiozitate am rugat-o pe fata de la Petrecu sa-mi rasneasca 100g cafea pt frech press, doar ca sa vad deosebirea fata de Hario-ul meu. Incerc maine. Asta pana imi vine rasnita noua un MACAP M2M saptamana viitoare.

Reply
Felicitari pentru M2M! O rasnita foarte buna din punct de vedere pret/calitate.

Reply
Merci frumos. Sunt si eu curios mai ales ca am vazut review-uri bune. Mai ales ca e prima mea rasnita mai acatarii. :)

Reply
Spuneti-mi si mie, pe Kinu 47, cat va duceti mai spre grosier pentru V60 si frenchpress, ca vreau sa mai fac o incercare.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Am o rugaminte adresata celor cu experienta. Imi puteti spune daca macinatura din poza e suficient de mare pt french press ?

[Image: 8d6ec71945b7caed2788fb716fd22cb0.jpg]
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami

Reply
Tot gustul iti va da raspunsul, indiferent ce ne dam noi cu parerea aici...
Lasa 4 minute la infuzat, si daca e prea amara atunci macina mai grosier... sau scade temperatura.
Nu modifica doi parametrii odata, pastreaza timpul si temperatura constante cat timp experimentezi cu macinatura ;)

Reply
Ma interesa asa ca idee, n-am macinat eu cafeaua, am luat-o de la o prajitorie direct macinata si mi se pare prea fina. Cu 4 minute de infuzie, lichidul iese intens, greu de baut, parca-i cafea la 1 leu. Cafeaua e prajita destul de light, acum 3 zile.

Reply
Sper ca nu ai turnat apa la 93 grade ca la espresso... :s

Incearca tehnica astuia: http://www.jimseven.com/2008/11/13/frenc...technique/

Adevarul este ca ce iese imi aduce aminte de vremurile cand stateam doar pe "nechezol" nu are cum sa iti iasa V60 cu un FP...

Reply
Eu zic ca-i relativ ok, atit cat pot sa-mi dau seama din poza. Posibil sa nu fie prea egale partile macinaturii, dar cred ca se poate folosi fara probleme. Am experimentt f mult si cu o ideea mai marunt si mult mai grosier, de fiecare data gaseam o cale sa scot ceva reusit. Incearca cateva infuzii la diferente de 15 secunde (adica la 3 minute, apoi la 3.15, 3.30, 3.45), ar trebui sa gasesti un sweet spot.

Atentie mare la temperatura apei, n-as depasi sub nici o forma 90 de grade in mometul contactului cu cafeaua, daca spui ca ai obtinut lichid asa de intens la o prajire light. Daca poti controla bine parametrul asta, fa niste experimente intre 80 si 88 de grade, cred ca aici o sa obtii rezultate mult mai notabile decat din timpul de infuzare.

(13-02-2017, 13:26)renatoa Wrote: Sper ca nu ai turnat apa la 93 grade ca la espresso... [Image: confused.gif]

Incearca tehnica astuia: http://www.jimseven.com/2008/11/13/frenc...technique/

Adevarul este ca ce iese imi aduce aminte de vremurile cand stateam doar pe "nechezol" nu are cum sa iti iasa V60 cu un FP...

Baiatul explica frumos, totusi ma ingrioreaza putin sfatul cu privire la o infuzie atit de lunga. In perioada studentiei am facut niste experimente de-a dreptul chimice cu french pressul, din dorinta de-a obtine dintr-o cana de cafea o bomba de cofeina;  la vremea aia bauturile enegrizante erau mai greu de gasit si nu erau neaparat bune,  brandurile destul de indoielnice, iar noi la 20 de ani, cu mintea pre odihnita incercam sa ne gasim indeletniciri extra scolare mai ales pe timpul noptilor. Imi aduc aminte ca ajungeam astfel si la timpi de infuzie de 15-20-25 de minute. In detrimentul gustului a iesit intr-adevar Bomba, azi nu simt asa ceva nici daca beau 4-5 doze de monster odata, dupa un espresso dublu. Partea nasoala a fost ca dupa nici un an de zile deveniseram toti cei care consumam reteta mea hipertentsivi cronici, la o varsta la care ori cum ai lua-o e destul de ciudat sa suferi de o afectiunea de genu asta. Eu unul chiar am ajuns la tratament cardiac de durata, deoarece tensiunea nu mai revene ala normal nici la 1-2 luni dupa ce am intrerupt complet consumul de cafea/cofeina in orice fel.

N-am idee dupa al catelea minut de infuzie incepea cu adevarat caffeine rush-ul in lichid, probabil ca dupa 10-15 minute, dar nici n-as mai vrea acum sa experimentez  [Image: smile.gif]
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
Multumesc pentru sfaturi. E posibil sa fi pus apa prea fierbinte, n-am termometru (la birou) sa verific. O sa incerc sa modific asta, desi inca mi se pare ca macinatura e prea fina.

Reply
Şi eu zic că granulaţia e OK.
Ce cantităţi de cafea/apă ai folosit?

(13-02-2017, 13:30)Damian The Man Wrote: Atentie mare la temperatura apei, n-as depasi sub nici o forma 90 de grade in mometul contactului cu cafeaua, daca spui ca ai obtinut lichid asa de intens la o prajire light.

Eu pun apa aproape clocotită. Folosesc un raport de apă/cafea de 16/1, la fel ca în clipul de mai sus, de la jimseven.com.
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.

Reply
(13-02-2017, 19:25)Baldur Wrote: Ce cantităţi de cafea/apă ai folosit?

Am folosit 50-55g de cafea pentru o presa de 0.8 L. Am incercat dupa-amiaza cu apa un pic mai "rece" (tot fara termometru, deocamdata) si am lasat la infuzat fix 4 minute. A iesit mai bine decat dimineata, dar tot nu sunt multumit de gust, e un pic astringent si nu se simte nicio aroma. O sa mai experimentez si cu alte cafele, e posibil sa fie si asta o cauza.

Reply
(13-02-2017, 19:25)Baldur Wrote: Şi eu zic că granulaţia e OK.
Ce cantităţi de cafea/apă ai folosit?

(13-02-2017, 13:30)Damian The Man Wrote: Atentie mare la temperatura apei, n-as depasi sub nici o forma 90 de grade in mometul contactului cu cafeaua, daca spui ca ai obtinut lichid asa de intens la o prajire light.

Eu pun apa aproape clocotită. Folosesc un raport de apă/cafea de 16/1, la fel ca în clipul de mai sus, de la jimseven.com.
La o granulatie f mare, poate merge. Am facut experimente si la 97-98, sincer, n-am mai dorit sa le repet.
Senzatia aia de bautura fina si catifelata, prietenoasa si senina, am obtinut-o la 90, maxim 91 grade cu cele mai multe tipuri de cafea. Altele mergeau parca mai bine in jurul a 85, sub 84 prea o dadea in palid pt gusturile mele, chiar si la o prajire mai dark.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
In legatura cu sita pentru presa franceza, tot nu m-am prins, avem sanse sa gasim pe undeva ?

Aveam una mai veche, adusa de prin Germania, cu o sita metalica foarte fina dar, mi-a spart-o motanul. Acu am luat una noua, Domotti, cred, cu o sita metalica foarte rara.
In continuare folosesc sita veche in recipientul nou dar nu stiu cat o sa ma mai tina. Atunci cand o demontezi sa o speli si o usti trebuie sa o indoi ceea ce va duce inevitabil la ruperea sitei...

Acu stau si eu sa cada drobu.

Reply
De ce trebuie sa umbli la sita cand o speli, nu ajunge doar sa slabesti putin surubul, ca sa se poata invarti sandwich-ul ala de placi inox in care e prinsa, si o clatesti sub jet de apa, nimic mai mult... :s

Cred ca sunt strecuratori de inox cu sita suficient de fina pentru FP, din care sa tai una pe masura, dar evident ca nu va fi calibrata pe aceeasi granulatie, gustul se va schimba.

Reply
Puteti sa masurati recipientul de sticla la french press? Ma intereseaza diametru interior sa fie de 9cm.

Reply
Piese de schimb se gasesc la bodum.com , cu shipping cost rezonabil.
Poate nu sunt cele mai ieftine, dar se pare ca sunt calitative.

Site:
https://www.bodum.com/gb/en/catalogsearc...=COMPONENT

Sticle si borcane  Smile  :
https://www.bodum.com/gb/en/catalogsearc...ARE+BEAKER

Daca aveti un model anume sau stiti dimensiunile echivalente pt un anumit model Bodum, intrati pe pagina respectivului produs si in josul paginii va apar piesele de schimb disponibile pentru acesta.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
Multumesc pentru tips-uri.

Mi-am amintiti ca am pe undeva pe la tara o sita foarte fina din cupru .

Vroiam sa fac din ea o sita pentru motorina, pe vremurile cand motorina , la rece,  semana cu unsoarea...

Reply
french press sau moka?

Reply
Aeropress, faci ambele, si chiar mai multe.

Reply
Folosește cineva French pressul de la Ikea? Ma întreba un prieten dacă e ok, fiind cumva "descurajat" de prețul prea mic comparat cu alți producari ca căni de French press.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Sa il ia linistit, nu are nici un motiv, ceilalti profita de ...beep... psd :)

Reply
Ok o sa ii transmit

:D :D :D

Reply
Am spart de curand un french press de la ikea prin simpla aplicare de presiune. Nici filtru de metal nu este chiar in regula, multe particule de cafea stracurandu-se prin acesta si pe langa pereti. Nu recomand.
La Pavoni, Mazzer

Reply
Alte recomandări atunci?

Reply
Bodum. Am unul de vreo cativa ani si nu da semne de oboseala.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)