Rasnita cu dozator nu macina direct in portafiltru, din camera cutitelor cafeaua macinata ajungand intr-un recipient (dozator) ca sa o scoti de acolo trebuie sa tragi de o maneta. Lucrul acesta reprezinta un efort in plus si un loc suplimentar de adunare a reziduurilor de cafea care in timp pot rancezi daca nu te ocupi si de curatarea periodica a dozatorului. In cafenelele "fara cap", cu trafic mare si buget restrans pentru scule, se prefera ca acel dozator sa fie mai mereu plin, iar barmanul sa nu mai macine mereu 7g (doar 3 secunde inseamna o vesnicie), tragand de acea maneta. Un exemplu de rasnita cu dozator pentru acasa
aici.
Rasnita fara dozator (doserless) arunca macinatura din camera cutitelor direct in portafiltru, fara alte complicatii, si e de preferat acasa. Usor, usor, va inlocui si rasnitele cu dozator din cafenele. Un exemplu
aici.
Legat de alte probleme si de comparatii cu ce ai mai vazut pe forum, tu folosesti un DeLonghi din pacate, care este mama chinezariilor in materie de espressoare. Sunt multe lucruri prezente pe un espressor de calitate dar care pe o chinezarile lipsesc. Cumva trebuie sa impovizezi mai mult pe astfel de aparate, sa le modifici etc. ca sa iti iasa ceva decent. Altfel, mult plastic si piese de slaba calitate plus un proiect gandit pentru profit maxim nu pentru rezultate in ceasca, nu au cum sa aduca shot-uri de espresso adevarate. Mai uita-te pe aria de Espressoare, in forum, caci mai sunt useri cu diverse aparate chinezesti pe care le-au mai "tunat" intr-un fel sau altul, pentru sporuri marginale de performanta.
Chiar si asa, in locul tau as lua o rasnita buna si boabe proaspat prajite pentru a vedea ce se poate scoate din aceasta scula. Oricum imbunatatirile vor fi majore fata de o "Lavazza gata macinata pentru espresso"