Espressoman infocat
Bucharest
(07-12-2020, 21:56)schiorean Wrote: Salutari,
Cred ca am nevoie de ajutor. De cateva zile de cand am primit GCP-ul nu reusesc sa scot o cafea care sa nu fie rea. Cand zic rea e pur si simplu nebaubila, acra/amaruie. Initial am crezut ca e acra, dar daca stau mai bine sa ma gandesc e si amara, imi ramane un gust ca si cand iei o pastila de paracetamol cu putina apa.
Rasnita e Kinu. Am folosit din start o sita IMS recomandata https://www.kfea.ro/barista/sita/ims-b68...dubla-58mm. Am inceput cu o cafea de la yume, de origine, banuiesc ca prajita mai light. Am incercat diferite gramaje intre 12 pana la 18 grame, diferite nivele de rasnire. Nimic pare ca nu functioneaza, nici macar nu ma apropiu de un gust cat de cat ok.
Am zis sa incerc cu alta cafea, una mai prajita tot de la yume. La fel. Am incercat cu una decofeinizat Columbia de la Olivo ca deja nu mai puteam baga cafele in mine. La fel. Am incercat si cu sita single cu care vine GCP, si cu cea presurizata. Nu a fost mare diferenta.
Ultimul aspect la care ma gandesc e apa. Folosesc apa de la robinet din Cluj, filtrata (scoate impuritatie, clorul etc). E apa care o beau eu de 2 ani deja si e chiar ok. Nu e dura deloc apa din Cluj. O sa incerc si cu Bucovina dar sincer nu prea cred ca apa sa dea asa gust rau...
Alte idei? 
Maine trag un shot la Breville-ul vechi sa imi amintesc sa vad poate e doar in capul meu...
Din câte am citit pe aici membri din Cluj folosesc apa de la robinet și poate un filtru cu rășini in espressor. Cu apa Bucovina nu o sa ai un rezultat mai bun, din contra, o sa iasă și mai acru.
Eu tot cu Kinu am tras câteva luni bune, ce pot sa îți spun este ca daca depășeam un timp de extracție de 33 secunde nici nu mai gustam din cafea, o aruncam direct fiindcă știam ca o sa fie amara rău.
La fel aveam gust nasol când nu pregăteam pucul cum trebuie. A....și foarte important, abia dupa ce am început sa fac WDT mai conștiincios am început sa un shot ceva mai echilibrat.
Cred ca te-ar ajuta daca ai începe sa tragi cu un portafiltru fără fund, doar așa poți sa îți dai seama daca pregătești sau nu pucul.
Acum dupa ce am trecut pe alta râșnița de vreo câteva săptămâni, continui sa cred ca Kinu este rasnita f buna la prețul ei, însă nu este deloc iertătoare, greșelile se simt imediat in shot, si se simt puternic.
Dar dupa o vreme, când o sa îți dai seama ce faci greșit și o sa corectezi o sa începi sa ai rezultate bune
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
07-12-2020, 23:16
(Edited 07-12-2020, 23:16 by schiorean.)
Quote:Mai bine mergi pe o reteta fara sa mai modifici alte variabile. Mergi pe 16g in sita dubla și încearcă sa obții 32g in 25-35 de secunde. Rasnesti fin/grosier pana obții ceva apropiat de reteta.
Multumesc de sugestie, o sa incerc.
Quote:Te rog să ne suni la numărul de pe site și te vom ajuta să obții extracții satisfăcătoare.
Multumesc de oferta Razvan! O sa mai incerc maine si daca tot nu reusesc o sa sun la numarul de pe site, in jurul amiezii cred.
De mai bine de un an cumpar de la Yume pentru ca imi place cel mai mult ce scoteam pe espressor-ul vechi (daca se poate numi espressor).
Quote:Acum dupa ce am trecut pe alta râșnița de vreo câteva săptămâni, continui sa cred ca Kinu este rasnita f buna la prețul ei, însă nu este deloc iertătoare, greșelile se simt imediat in shot, si se simt puternic.
Multumesc, bine de stiut. Sunt totusi surprins cum pe Breville iasa mai ok decat pe GCP, cu sita presurizata amandoua.
Staresso Mirage + Kinu M47 Simplicity
Espressoman Administrator
Bucuresti
Aaaa, pai tu folosesti sita presurizata pe Gaggia?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
(07-12-2020, 23:22)Lyvyoo Wrote: Aaaa, pai tu folosesti sita presurizata pe Gaggia?
nu, doar ca sita presurizata a fost ultima incercare pentru ca nu mai stiam ce sa fac si sa pot compara cat de cat cu ce scoteam din breville.
Bucuresti
Uita de ea, si de tumburusul de plastic ce o insoteste. Nu trebuie folosita sub nicio forma, cu exceptia cazului cand faci cadou espressorul parintilor sau cuiva care nu e atat de interesat. Rezultatele cu ea nu au absolut nicio relevanta deci in cazul tau as incerca dozaj mai mare, spre 18g si curgere de 35s, pt 36g obtinute, alaturi de o cafea mai solubila clar. Si mai poti studia si tactica de "temperature surfing", prin care pandeste momentul ideal de lansare al shot-ului la un espressor fara PID, astfel incat sa nu dai drumul cand e apa la o temperatura prea mica.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Da e ca uitata, doar comparativ cu breville am incercat. O sa incerc cu o doza mare constanta si restul parametrilor ma tot joc, inclusiv cu temp surfing. Mersi, revin cu impresii.
Espressoman infocat
Dumbravita
De indata ce am stapanit sita standard de la Lelit, cea de 14 grame, am trecut la next level. Am luat o sita IMS Competition 18-22, ca aia am mai gasit-o si un portafiltru naked. Ideea era sa fac 1:2 sau 1:3 din vreo 21 de grame de cafea, pentru ca sotia imi spunea ca se simte mai adormita decat in vremea cand beam moka. Era clar ca nu e destula cofeina din cele 16 grame cu care lucram.
Am trecut la 21 si primele doua (cred) incercari au fost bine pe langa, o data din rasnit prea fin, a doua oara din channeling la greu.
Pana la urma, singura varianta in care am imblanzit cele 21 de grame, cu un lungo sau cu un doppio, a fost facand ce am vazut pe home barista. Tampare intermediara, mai ales pe lateral si renuntarea la preinfuzie.
Cum am incercat azi sa renunt la tamparea intermediara, cum m-am trezit cu stropi peste tot. Nu pricep cum reusesc sa tampez 16 fara probleme si la 21 sa-mi dau cu stangul in dreptul in asa hal.
Mignon Specialita | Lelit PL91T | Bialetti V6
Bucuresti
Ce inseamna tampare intermediara? Daca zici ca pui cafea sa presezi si iar sa pui cafea, nu are niciun sens...
Espressoman infocat
Dumbravita
10-12-2020, 15:17
(Edited 10-12-2020, 15:18 by CoffeePlease.)
Pui cam jumătate și tampezi ușor, rotind un pic tamperul pe circumferința, să nu rămâi cu zone nepresate la periferie.
După aia mai pui jumătate, faci la fel și tampezi și perfect vertical. Altfel sunt sanse ca pe margini sa ramai cu densitate mai mică (zice-se).
Espressoman infocat
Bucharest
Cum spunea și Liviu, tamparea asta intermediara nu prea are nici un sens, mai ales când poți compacta pucul, înainte de tampare, prin câteva lovituri ușoare cu portafiltru in blat.
Bugster+Honne, Kinu
Bucuresti
Iti faci singur loc pt channeling :)
Espressoman infocat
Dumbravita
Tre' să mai încerc. Iau un kil de cafea mai accesibilă și dau la perete. Clar greșesc undeva. Dar simt că e mare cantitatea și se presează mult.
Espressoman infocat
Bucharest
Eu cele mai bune rezultate cu Honne, le am cu tehnica lui Radu Căruțașu, e pe undeva prin toppic dedicat Honne. Poți încerca, mai puțin partea cu mișcările in plan orizontal de care nu cred ca ai nevoie pt râșnița ta.
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Rm. Valcea
E posibil din cauza cantității mari de cafea sa fi nevoit sa ieși cu măcinatura din zona de espresso. Eu nu asa vad utilitatea sitelor cu diferite gramaje.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
Espressoman infocat
Dumbravita
21 de g totuși nu mi se pare atât de mult, sunt site și mai mari ...
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Pai care e scopul: sa pui cu varf sau sa ai o extractie corecta?
Espressoman infocat
Dumbravita
Sa ai o extractie corecta in locul a doua corecte. 2 x 16 grame e deja mult. 2 x 16 si sa arunc o parte e deja risipa. 1 x 14 si 1 x 7 ar fi ok, dar cu sita single nu fac mare lucru.
Espressoman infocat
Dumbravita
11-12-2020, 11:14
(Edited 11-12-2020, 11:17 by CoffeePlease.)
Victory is won.
21 in, 42 out in 32 de secunde total (5 preinfuzie, 27 extractie), fara channeling, fara prostii. Dropshot Kaimak (am gasit proaspat la megaimaju' din sat). 95 de grade pe PID. WDT, nivelare si o tampare masculina. Bun si "straight", bun si in "crappuccino".
Acuma sa vedem cum e mai bun in lungo. 1:2 + extra apa sau 1:3 + extra apa ...
Om trai si om testa.
Cine a baut "di tate de la tati" si are nervi sa faca o lista cu cafele de la diversele prajitorii din tara, mai cu low acidity si corp mai generos, mai spre ciocolata si caramel (think Tyra Banks in her prime), ziceti-mi si mie, va rog.
Espressoman infocat
București
@
schiorean, acru si amar nu pot coexista in acelasi shot decat in masura in care ai probleme majore cu channeling-ul. Iti sugerez pentru inceput o preparare atenta a pucului care sa includa neaparat WDT.
Pentru a vedea impactul apei asupra gustului poti sa folosesti o metoda foarte simpla: cumpara un bidon de Bucovina la 5l si unul cu apa mult mai bogata in minerale; alimenteaza direct din bidon fara filtrul de rasini pana golesti apa din boiler, lasa-l sa se stabilizeze termic, si trage un shot, gusta, apoi mai trage unul si pune-l deoparte. Procedeaza la fel si cu apa mai bogata in minerale. La sfarsit goleste din nou boilerul si refa setup ul initial de alimentare. Gusta din shot-urile reci si analizeaza impactul.
Personal, nu cred ca schimbarea mai multor tipuri de cafea ajuta la imbunatatirea extractiei (decat daca cafeaua este evident defecta). Altfel, tot incercand sa faci o parcare laterala care nu-ti iese, incepi sa schimbi masinile in intentia de a reusi!
Spor!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
Espressoman infocat
Bucharest
(11-12-2020, 11:14)CoffeePlease Wrote: Victory is won.
21 in, 42 out in 32 de secunde total (5 preinfuzie, 27 extractie), fara channeling, fara prostii. Dropshot Kaimak (am gasit proaspat la megaimaju' din sat). 95 de grade pe PID. WDT, nivelare si o tampare masculina. Bun si "straight", bun si in "crappuccino".
Om trai si om testa.
Cine a baut "di tate de la tati" si are nervi sa faca o lista cu cafele de la diversele prajitorii din tara, mai cu low acidity si corp mai generos, mai spre ciocolata si caramel (think Tyra Banks in her prime), ziceti-mi si mie, va rog.
Cafeaua de la Dropshot este spre medium, unele chiar medium, 1:3 nu ai de ce, doar daca vrei multă amareala, pui apa si gata.
Amore de la Sharkis este un blend super cremos, fără aciditate.
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
București
(11-12-2020, 14:31)Cosminchir Wrote: (11-12-2020, 11:14)CoffeePlease Wrote: Victory is won.
Om trai si om testa.
Cafeaua de la Dropshot este spre medium, unele chiar medium, 1:3 nu ai de ce, doar daca vrei multă amareala, pui apa si gata.
Amore de la Sharkis este un blend super cremos, fără aciditate.
+1
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Quote:@schiorean, acru si amar nu pot coexista in acelasi shot decat in masura in care ai probleme majore cu channeling-ul. Iti sugerez pentru inceput o preparare atenta a pucului care sa includa neaparat WDT.
Multumesc de sfat, ai dreptate, nu am pf naked dar si eu cred ca aveam channeling urat!
Am reusit sa am extractii decente dupa ce am urmat sfaturile date anterior de alti colegi si am povestit cu Razvan de la yume la telefon. Asa fac acum:
- Gramaj exact tot timpul (19 gr la sita care o am, recomandarea lui Razvan)
- WDT cu o scobitoare
Asa imi iese o cafea bunicica din Yume Eclectic Etiopia. Inca nu am revenit la cafele prajite mai light. Astept sa imi soseasca kit-ul de de scadere a presiunii (nici presiunea prea mare nu ajuta la problema de channeling).
Espressoman infocat
Dumbravita
Multumesc pentru sugestia de la "Sharkis", mielul il da Cosmin :).
Espressoman infocat
Bucharest
Miel nu mai am, in schimb donez o cutie cu Puly Caff din care am făcut vreo 3 backflush, și 3 sticluțe pentru RDT.
Condiția e sa veniți sa preluati ce aveți nevoie din astea din fata casei(București)
Adresa o trimit pe PM
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
București
(11-12-2020, 15:03)schiorean Wrote: - Gramaj exact tot timpul (19 gr la sita care o am, recomandarea lui Razvan)
- WDT cu o scobitoare
Ma bucur ca ai imbunatatit rezultatele. Pentru cafele light ar trebui sa iei o sita mai mica (15g) pentru a le extrage mai usor. Nu pune 15g in sita cu care lucrezi acum. Foloseste site potrivite in functie de doza: 15g doza/sita de 15g, 18g doza/sita de 18g, etc. cu o abatere acceptabila de (+,-) 1g.
Mentinerea dozei este esentiala avand in vedere ca asta afecteaza decisiv 5 din cele 7 variabile importante ale extractiei.
Felicitari si spor pe mai departe!
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Quote:Pentru cafele light ar trebui sa iei o sita mai mica (15g) pentru a le extrage mai usor.
De la inceput am cautat doza mai mica, 14-15g, prefer sa beau mai multe cafele mai des. Am crezut ca daca sita (https://www.kfea.ro/barista/sita/ims-b68-2t-h24-5-sita-dubla-58mm) are specificatie 12-18g atunci pot ma joc cu gramajul. Nu am extras nimic bun sub 18g cu ea, acum o folosesc cu 19g si e ok.
Intr-un final am inteles ca grosimea pucului conteaza mult, degeaba rasnesc mai fin ca tot nu iese la fel de bun ca atunci cand bag >18g.
Espressoman infocat
București
11-12-2020, 16:19
(Edited 11-12-2020, 16:36 by sirpet2001.)
(11-12-2020, 15:01)sirpet2001 Wrote: Bun si "straight", bun si in "crappuccino".
Raspunsul l-ai gasit singur, eu as adauga "bun si in lungo". Dupa ce ai gasit sweet pot-ul cafelei, reteta ar trebui sa fie aceeasi, cu cele mai bune rezultate in toate felurile de combinatii. Daca ti se pare prea slaba in cappuccino, schimba cafeaua cu una care are potential mai bun in echilibrarea bauturilor cu lapte.
Incearca si Next de la Sarkis sau Milky Way de la Dropshot.
Spor!
(11-12-2020, 16:14)schiorean Wrote: are specificatie 12-18g atunci pot ma joc cu gramajul.
Cele mai bune site la ora actuala sunt cele VST (vezi comentariile/concluziile campionilor mondiali sau a celor care au o influenta/experienta semnificativa in lumea espresso). Range-ul este de la 7g la 25 g cu tolerante de (+,-) 1g ale greutatii dozei folosite in ele. Nu spun ca ar trebui sa folosesti VST neaparat dar abordarea sita/doza ar trebui pastrata pentru toate brandurile. Ma intreb cum poate cineva sa controleze o extractie in care poti sa folosesti succesiv 11g de cafea sau 19g in aceeasi sita...
Rostul lor, asa cum il vad eu, este la folosirea frecventa a unor cafele cu densitati foarte diferite. De exemplu, in sita mea VST de 15g, o doza de 15g dintr-o cafea light trece de marginea sitei in timp ce aceeasi doza dintr-o cafea dark ajunge doar pana la mjlocul sitei.
Spor!
Espressoman infocat
Dumbravita
Deci am așa: Amore și Next de la Sarkis și Milky Way de la Dropshot. Am mai găsit și Brazil/Brasil Santiago parcă la Sloane, pe "hârtie" pare ce caut eu.
Espressoman infocat
Bucharest
(11-12-2020, 17:02)CoffeePlease Wrote: Deci am așa: Amore și Next de la Sarkis și Milky Way de la Dropshot. Am mai găsit și Brazil/Brasil Santiago parcă la Sloane, pe "hârtie" pare ce caut eu.
Poți pune pe lista și Mabo, Bogdan cel care prăjește merge pe solubilitate maxima, cu menținerea caracterului originii.
Eu nu as caută cafea cu aciditate mică, ci extracții cât mai corecte ca sa ai o aciditate echilibrata. Pentru mine diferența intre aciditate și acreala este ca atunci când iau prima gura de cafea sa simt una din aromele originii și abia apoi pe final un ușor gust acrișor. Daca e din prima acru, acru care acoperă toate celelalte arome, înseamnă ca am greșit ceva la extracție.
In plus mie nu-mi place deloc sa simt note ciocolatii, cu cât e mai prăjită cafeaua am văzut ca apar și notele astea și uneori amareala.
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
București
Eu ti-am recomandat doar cafele pe care le cunosc bine. Sunt convins ca exista si altele la fel de bune/mai bune, dar nu le cunosc inca.
In privinta frecventei schimbarii cafelei e bine sa faci asta la un interval de minimum doua saptamani, timp necesar pentru "adancirea" relatiei dintre tine si cafeaua folosita. Consistenta e cheia succesului aici!
Atunci cand ai o tehnica desavarsita si iti cunosti la perfectie rasnita si espressorul poti sa schimbi cafelele si la doua shot-uri consecutive.
Spor!